"אם היו מושיבים במוקד 100 אדם שיש לו ניסיון וידע בעבודת המשטרה ניתן היה למנוע את התאונה". מומחים לתאונות ותחבורה עמם שוחחנו היום, הופתעו לנוכח ההקלטות שנחשפו אתמול של משפחת אטיאס עם מוקד המשטרה בלילה שבין יום ב' ל-ג', 22 במאי 2012. מכוניתם התרסקה לתהום ושמונה מבני המשפחה נהרגו לאחר שהנהג לא הצליח לבלום מסיבות טכניות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"המוקדנים היו חסרי ידע ולא הבינו במה מדובר", אמר בשיחה עם חדשות 2 Online רב-פקד בדימוס ניר קוסטיקה, חוקר תאונות ששימש עד שנת 2011 כקצין בוחנים ראשי של מחוז מרכז במשטרה. "גם כשהבינו במה מדובר, הם לא היו מסוגלים לתת אפילו פתרון נכון - והציעו דברים נוראיים כמו להפעיל וינקרים. זה לעג לרש".
קוסטיקה מסביר כי הנחיה מקצועית ברורה ופשוטה הייתה הדרך הנכונה לפעול מצד המשטרה. "היו צריכים להגיד להם או לשלב לניוטרל או לכבות את המנוע ונגמר הסיפור, ולנסות להתחכך או עם הצד הימני או עם הצד השמאלי בצד הדרך", אמר. "אפשר היה לגמור את האירוע הזה אחרי חצי דקה-דקה". לדבריו, מאז המקרה הפיקה המשטרה לקחים והפיצה המלצות ומסקנות.
משה בן עזרי, מומחה לשחזור תאונות דרכים ובוחן תנועה, העביר ביקורת גם הוא על התנהלות אנשי המוקד. "הם היו צריכים להעביר את השיחה מיידית למפקד שמבין ברכב ובנהיגה והוא היה צריך להנחות אותם באופן מקצועי ובמקביל לשלוח ניידות שינסו לעצור את הרכב", אמר. "זה חוסר מקצועיות משווע. מה שייך הווינקרים? היה צריך לקבל ממנו יותר פרטים על הדוושה של הגז או הבלמים".
לטענת בן עזרי, אנשי המוקד המשטרתי בזבזו הרבה זמן על כלום. "יש ניידות תנועה בכל מקום והיה צריך להזעיקן", קבע. "בארה"ב שוטרים נצמדו לרכב וכך הצילו משפחה שלמה ממוות. גם פה היה צריך לנהוג כך".
זירת התאונה הקטלנית | צילום: חגי אהרון פלאש 90בפרקליטות סגרו את תיק החקירה
הקלטות השיחה עם המשטרה אינן קלות להאזנה, אך הן מספרות על המצוקה הקשה שהורגשה בכלי הרכב ועל אוזלת היד של השוטרים בצידו השני של הקו. הן פורסמו בהסכמת המשפחה שהחליטה אילו קטעים ייחשפו לציבור.
השיחה מתחילה בשעה 01:10 לפנות בוקר. תשעת בני משפחת אטיאס חוזרים מחנוכת בית כנסת במגדל העמק לביתם ביישוב בר-יוחאי שליד צפת. בתוך כלי הרכב - רפי ואשתו יהודית ושבעת ילדיהם: אביה (17), התאומים נריה ואלישיב (16), שירה (10), תאיר (8), נועה (4) ורחל (7) - היחידה ששרדה את נסיעת הבלהות. מתחילת ההקלטה ועד סופה הטראגי חולפות שש דקות ארוכות שבהן לא ניתנה עצה אחת מועילה לבני משפחת אטיאס.
במהלך אחד העיקולים בטבריה פגעה המכונית בחומת הפרדה מבטון בגובה 80 סנטימטרים. המכונית עברה מעליה, חצתה שני נתיבים נגדיים וכביש שירות עד שפגעה במדרכה מעל הגדר ונפלה לתהום של 30 מטרים. כשכוחות ההצלה הגיעו למקום והחלו לחלץ את בני המשפחה מתוך הרכב שעלה באש, הם גילו שרק רחל הקטנה שרדה.
לפני חצי שנה הוחלט בפרקליטות לסגור את תיק החקירה, כיוון שלא נמצאו ראיות לעבירות פליליות כלשהן בפרשה. התיק ייגנז בעילה של חוסר אשמה פלילית הן מצד מי שנהג ברכב, אבי המשפחה המנוח, והן מצד כל גורם אחר.
ההחלטה נסמכת על תחקיר התאונה שהוכן בטכניון וקבע שכבר במהלך שיחת הטלפון למוקד המשטרתי, היה הרכב במצב של האצה בלתי נשלטת ולמרות שמהבדיקה עולה שהבלמים פעלו - הם לא הביאו לעצירה.
בני המשפחה | צילום: משה בוזגלו, האלבום המשפחתי"אין בידי המוקדן את כלל הנתונים והנסיבות"
ממשטרת ישראל נמסר אתמול בתגובה: "אנו משתתפים בצערה הכבד של המשפחה. בפתח הדברים נבהיר כבר עתה כי כל ניסיון לקשור בין שיחת הטלפון מהמוקד לתוצאה הטראגית של התאונה, הינו חסר אחריות ומשולל כל יסוד".
"תפקיד המוקדן במשטרת ישראל הוא להבין את מהות הפנייה ובהתאם, לשגר ניידת למקום על מנת שהשוטר בשטח יבחן באופן ישיר ובלתי אמצעי את נסיבות האירוע, כפי שנעשה גם במקרה זה. לצערנו, עד לחבירת הניידת לרכב הנוסע, אירעה התאונה".
עוד צוין כי "מוקד המשטרה מסייע מדי יום להצלת חיים באמצעות הנחיית אזרחים ושיגור כוחות, אולם לא ניתן להתחייב בכל פנייה יינתן למענה מציל חיים באמצעות הטלפון, שהרי אין בידי המוקדן את כלל הנתונים והנסיבות של האירוע ומורכבותו. ראוי להבהיר כי לא ניתן לגבש מענה אחיד שיהיה תמיד נכון לכלל מצבי החירום בגינם פונים אזרחים למוקד המשטרה, שכן כל אירוע ונסיבותיו הוא, וכי מענה שיכול להציל חיים באירוע אחד עלול ליטול חיים באחר".