האם יש קשר בין האשם בתאונה למידת הפיצוי? | צילום: חדשות 2 הפיכתם של כלי הרכב הממונעים מצעצוע לעשרים לכלי שימושי להמונים שינתה את פני כדור הארץ במאה האחרונה. עם זאת, לצד כל הטוב, כלי הרכב הביאו עימם מחיר נורא הגובה מדי שנה את חייהם של מעל למיליון בני אדם מסביב לגלובוס ומביא לפציעתם של כ-30 מיליון בני אדם נוספים.
לכאורה אף אחד לא נכנס לרכבו במטרה לעשות תאונות דרכים, אך לעיתים רבות מדי שילוב של חוסר מזל, חוסר מיומנות במלאכת הנהיגה, הסחות דעת, תנאי דרך בעייתיים וגם חוסר זהירות מובילים לתאונות ולגרימת נזקי גוף ורכוש לזולת. עו"ד מרים כפרי קהן ועו"ד אביבה ישעיה, המתמחות בדיני נזיקין ומייעצות במתחם פרקליטי IL, מסבירות.
כולם יודעים שהביטוח של הרכב מכסה את נזקי הגוף (והרכוש, במידה וכלי הרכב, בנוסף לביטוח החובה, מכוסה גם בביטוח צד ג') של מי שנפגע על לא עוול בכפו אך האם גם הנהג שגרם לתאונה זכאי לפיצוי בגין נזקי הגוף אשר נגרמו לו? אל מי צריך הנהג שאשם בגרימת תאונה לפנות כדי לקבל את הפיצוי שלו? האם לחברת הביטוח אשר ערכה פוליסת ביטוח חובה לרכב בו הוא עצמו נהג, או אל מבטחת הרכב השני?
מה קורה כאשר הנהג הפוגע נותר אחרי התאונה עם טראומה נפשית שהוא מתקשה להתאושש ממנה? האם הוא זכאי לטיפול על חשבון הביטוח ולפיצוי?
ובכן, המצב החוקי בכל הנוגע לנזקי גוף בתאונת דרכים מוסדר בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ובפקודת ביטוח רכב מנועי. מתוקף חוקים אלה, מחובתו של כל נהג ו/או בעל רכב להשתמש ברכב כאשר פוליסת ביטוח חובה ברת תוקף מבטחת את הנהג והנוסעים ברכב.
כאות הנפגע לפיצוי מוחלטת ומלאה עם הוכחת קיומו של האירוע התאונתי | צילום: מועצה אזורית שומרון - אגף בטחוןלפיכך, בכל מקרה של אירוע תאונתי בו נגרם נזק גוף, יש לנהג ולנוסעים ברכב אשר היה מעורב בתאונה כיסוי מלא וזכות תביעה כנגד חברת הביטוח אשר מבטחת את הרכב בביטוח חובה.
יתרה מזאת, התביעה אשר מוגשת לבית המשפט או לחברת הביטוח לפיצוי בגין נזקי גוף אינה עוסקת בשאלה מי אשם בגרימת התאונה. שאלה זו אינה רלוונטית כלל לזכאותו של הנפגע לפיצוי או להיקף הפיצוי המגיע לו, שכן על פי החוק ותנאי פוליסת החובה, זכאות הנפגע לפיצוי מוחלטת ומלאה עם הוכחת קיומו של האירוע התאונתי.
עם זאת, חשוב להדגיש שכל האמור לעיל מתייחס כמובן לנזקי גוף בלבד. בכל הנוגע לנזקי רכוש, הדין שונה בתכלית, ויש בהחלט משמעות לשאלה באשמת מי נגרמה התאונה.
עו"ד כפרי קהן ועו"ד ישעיה מה לגבי הולך רגל?
כאשר מדובר בהולך רגל, זכות התביעה שלו היא כנגד נהג הרכב הפוגע וחברת הביטוח המבטחת.
פגעתי בהולך רגל ונקבעה לי פגיעה נפשית האם גם על כך מגיע פיצוי?
מאחר והמונח "נזק גוף" כולל בחובו גם נזק נפשי, הרי שגם במקרה בו יש כיסוי מלא וגם אם מדובר בנהג רשלן שגרם לפגיעה קשה בהולך רגל אשר חצה לתומו כביש במעבר חציה, יהיה הנהג זכאי לפיצוי בגין נכות נפשית אשר נגרמה לו עצמו בגין הנזק שגרם להולך הרגל.
אם החוק כל כך ברור ובכל מקרה מי שנפגע בתאונה זכאי לפיצוי על נזק גוף מביטוח החובה למה בכלל צריך עורך דין?
חברות הביטוח עושות ככל שביכולתן בכדי לצמצם את הסכומים שהן צריכות לשלם לנפגעי תאונות דרכים. במקרים מסוימים הן מנסות "לסגור עסקה" ולפתות את הנפגע להסכים לפיצוי נמוך בהרבה מהסכום הריאלי שמגיע לו ולעיתים הן עושות הכל (כולל הפעלת חוקרים פרטיים, הקלטות וצילומים סמויים) כדי להוכיח בבית המשפט שהפגיעה של התובע לא חמורה כפי שהוא טוען. יש לזכור שחברות הביטוח מגיעות לדיונים הללו עם עורכי דין מיומנים ועל כן רצוי מאוד שגם התובע יתייעץ עם עורך דין אשר עוסק בתחום נזקי הגוף כתחום עיסוק בלעדי, וזאת במועד קרוב ככל האפשר למועד אירוע התאונה.
למעשה, רק עורך דין מנוסה יאפשר לקבל את הפיצוי ההולם בגין נזק הגוף שנגרם בתאונה.
עו"ד מרים כפרי קהן ועו"ד אביבה ישעיה, מתמחות בדיני נזיקין ומייעצות במתחם פרלקיטי IL
זקוקים לייעוץ משפטי? עו"ד יחזור אליכם תוך 24 שעות
חברות הביטוח עושות ככל שביכולתן בכדי לצמצם את הסכומים שהן צריכות לשלם לנפגעי תאונות דרכים | צילום: חדשות 2