פניות רבות מגיעות למשרדי עו"ד המתמחים בתעבורה עם שאלות נפוצות: כמה כוסות מותר לשתות לפי החוק? מה ניתן לעשות כאשר עוצרים אותנו שוטרים לבדיקת אלכוהול? האם לסרב להיבדק או לפעול על פי הנחיות השוטרים? ועוד שאלות רבות שוודאי מעסיקות גם אתכם, כי הרי מי לא שותה כוסית פה ושם. במאמר זה ולקראת חגיגת הסילבסטר החדשה ננסה להסביר בשפה פשוטה דברים שכדאי לדעת על עבירת הנהיגה בשכרות.
הבדיקה השלישית והמדעית. הינשוף | צילום: חדשות 2בשנים האחרונות נוכח ריבוי עבירות השכרות אנו עדים למגמת אכיפה מוגברת מצד המשטרה ולהחמרה בענישה מצד בתי משפט לרבות פסילת רישיון לתקופה ארוכה ואף לעונשי מאסר במקרים מסוימים.
הבסיס החוקי: לא ינהג אדם רכב בדרך ולא יניעו אם הוא שיכור.
בעל רכב או הממונה עליו (מורה נהיגה/מלווה) לא ירשה לשיכור לנהוג בו והממונה לא יהיה שיכור.
שוטר רשאי לדרוש מהנהג או מהממונה, לתת דגימת נשיפה גם ללא חשד לשתיית אלכוהול. לדרישת דגימת דם או שתן כבר יש צורך בחשד סביר, או אם הנהג מעורב בתאונה.
מה צפוי לנהג הנתפס בשכרות?
נתפס נהג בשכרות, יישלל רישיונו מנהלית ל- 30 יום, רכבו ייתפס ויאסר השימוש בו לתקופה של 30 יום. במקרים מסוימים ניתן לפנות לבית משפט בבקשה מיוחדת על מנת לעתור לביטול איסור השימוש ברכב. כמו כן יובא נהג הנתפס בשכרות לדין כאשר סעיף 39 (א) לפקודת התעבורה קובע כי בית המשפט אשר הרשיע אדם בעבירת שכרות יוטל עליו עונש של פסילת רישיון לשנתיים לפחות בנוסף לכל עונש אחר.
בגדול כוס בירה, כוסית יין או וודקה יביאו אתכם לגבול המותר בחוק | צילום: חדשות 2>> בואו להתייעץ בפורומים של דיני תעבורה במתחם פרקליטיIL
נעצרת ע"י שוטר לבדיקת אלכוהול?
חשוב לדעת כי שוטר רשאי לדרוש מכל נהג למסור בדיקת נשיפה או בדיקת דם לצורך גילוי אלכוהול בגוף. בשלב ראשון ייבדק הנהג באמצעות מכשיר הנשיפון המהווה אינדיקציה לכך שהנהג נכשל בבדיקה ושתה אלכוהול או עבר את הבדיקה ולא שתה אלכוהול.
בדיקת מאפיינים (בדיקת קורדינציה) -בבדיקה זו השוטר מנסה להתרשם מהתנהגות הנהג, לבוש, דיבור לעניין, הליכה על קו ישר, יציבות, ריח של אלכוהול ועוד. על פי הפסיקה ניתן להרשיע נהג שנכשל בבדיקה זו רק על סמך בדיקת מאפיינים, זאת בין היתר על מנת לאפשר למשטרה להתמודד עם נהגים המצליחים להכשיל את הבדיקות המדעיות או לסרב להן.
בדיקה מדעית - בשלב השלישי, על פי תקנות התעבורה, ניתן לבצע שתי בדיקות מדעיות לנהג החשוד בעבירת שכרות: מכשיר הינשוף- קובע את רמת האלכוהול בגופו של הנהג. הגבול המותר ע"פ חוק הוא 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף (המשטרה אוכפת החל מ-290 מיקרוגרם), בדיקת דם באמצעות רופא – הגבול המותר הוא 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר של דם.
חובות המשטרה בטיפול בנהג שיכור
המשטרה נערכת בכוחות מתוגברים לליל הסילבסטר | צילום: חדשות 2המשטרה מחויבת על פי הנהלים לעמוד במספר קריטריונים כדי שממצאי הבדיקה יהיו קבילים בבית משפט. לדוגמא, שוטר הבודק נהג באמצעות מכשיר הינשוף חייב להמתין 15 דקות לפחות, מרגע עצירתו של הנהג ועד לבדיקתו באמצעות המכשיר, בנוסף השוטר אמור להשגיח על הנהג שבפרק זמן זה הנהג לא שתה, לא עישן, לא אכל ולא הקיא וחייב לערוך על כך מזכר.
זאת ועוד, המשטרה מחויבת לכיול המכשיר בתחילת המשמרת ובסופה, וכן לבצע בדיקות עצמיות של המכשיר, לבצע שתי בדיקות לנהג החשוד בנהיגה בשכרות ולהחליף פיה בין בדיקה לבדיקה. ישנה חשיבות מכרעת לאופן ביצוע פעולות השוטרים בהתאם לנהלים וכל כשל בביצוע הפעולות פוגם בראיות.
חשוב לציין כי על השוטרים מוטלת חובה להגיד לחשוד כי הוא נדרש ע"פ חוק להיבדק בדיקת נשיפה לגילוי אלכוהול, ובמידה ויסרב, בימ"ש יראה אותו כמי שנהג תחת שכרות.
אז כמה באמת מותר לשתות?
הרף שנקבע בחוק ובפסיקה הן לבדיקת הינשוף והן לבדיקת הדם כפי שצוין דלעיל הינם אובייקטיבים ולא משתנים ע"פ האדם והרגלי השתייה שלו. אולם כל אדם יכול לשתות כמות אחרת על מנת להגיע למספרים אלה וזאת ע"פ גודלו ומשקלו ומה הוא אכל לפני שהחל לשתות אלכוהול. בעקרון, הקו המנחה הוא כי כוס בירה, כוסית יין או וודקה יביאו אתכם לגבול המותר בחוק.
מדוע חשוב להיות מיוצג?
עו"ד בילי מצגר וגל מוטאיטיפול בתיק שכרות חייב להיות יסודי מעמיק ומקיף שכן הבנה ומומחיות בתחום יכולה במקרים להוביל לענישה מקלה ובמקרים אחרים אף לזיכוי מלא.
מאמר זה אינו מקיף את כל מה שאתם אמורים לדעת בעניין נהיגה בשכרות. הכי חשוב שתמנעו ככל שניתן לשתות ולנהוג שכן התוצאה עלולה להיות קטלנית. אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי ואינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית