למשחקים האולימפיים בלונדון לפני 4 שנים הגיע אלכס שטילוב כאחד המועמדים המובילים של ישראל לזכייה במדליה אולימפית, ביחד עם לי קורזיץ. התואר הלא רשמי של "בכיר הספורטאים" ניתן לו בעיקר לאור העובדה שבין 2009 ל-2012 גילה שטילוב דומיננטיות והישגים נפלאים באליפויות עולם ואליפויות אירופה. כל זה לא הספיק לו בגמר, כשעל אף הופעה טובה מבחינתו, הוא סיים במקום השישי בלבד. אז המקום השישי נחשב לאכזבה, כיום תוצאה כזו תיחשב להישג.
שטילוב הוא ספורטאי נדיר במחוזותינו, כזה שתמיד חושב על מדליה, גם עכשיו בגיל 29 אחרי 3 שנים לא קלות בכלל. המתעמל, שירשום הופעה שלישית במשחקים האולימפיים, ינסה שוב להגיע לגמר תרגיל הקרקע האהוב עליו והפעם ינסה לספק התעלות יוצאת דופן שתסדר לו מקום על הפודיום. אם מבחינתו זה אפשרי, אנחנו בוודאי לא נטען אחרת. השמיים הם הגבול, רק צריך לדעת לנחות על שתי רגליים. כל עשירית קובעת.
בייג'ין-לונדון-ריו
ההופעה של שטילוב בגמר תרגיל הקרקע משחקים האולימפיים בבייג'ין הייתה הפתעה לכל הדעות. בגיל 21 בלבד הצליח המתעמל הישראלי להעפיל לגמר מהמקום השמיני עם ציון מעולה של 15.600, ציון שהיום הוא כמובן קונה בשתי ידיים. המצב נראה טוב עבורו גם בגמר לאחר מעידות של שני המתעמלים הפייבוריטים דאז מריאן דרגולסקו ודייגו היפוליטו. שטילוב התחיל את התרגיל בצורה מעולה, אך איבד ריכוז באלמנט על הקרקע ולבסוף התרסק בפס האחרון, איבד 4 עשיריות וסיים שמיני ואחרון. ועדיין, הוא סומן כתקווה גדולה לעתיד.
שטילוב הוא דמות חריגה בנוף המתעמלים, מדובר במתעמל גדול וגבוה מאוד ביחס לכל האחרים וזה מקשה על ביצוע אלמנטים מסובכים. עם זאת, לאחר שזכה במדליית זהב באליפות אירופה ב-2013, החליט שטילוב לקחת סיכון ולבלות את השנתיים הקרובות בביצוע אלמנטים מסובכים וניסיונות להמציא את עצמו מחדש לקראת ריו. ובכן, נכון לעכשיו ולאור מה שעבר בשנתיים האחרונות, הניסוי לא צלח. שטילוב לא היה קרוב לתמונת הגמר באליפות העולם בשנה שעברה, בה קיווה לסיים על הפודיום ולהשיג את הכרטיס המובטח לריו.
"התאכזבתי מהיכולת שלי בשנה שעברה, אבל הייתי בתהליך וחיפשתי את עצמי ואת התרגילים המתאימים לי", אמר אלכס שטילוב לאחרונה בראיון למגזין האולימפי של ערוץ הספורט, "אני יודע שאם הייתי הולך על בטוח אז הייתי זוכה במדליות, אבל זה לא מה שעניין אותי בעונה שעברה".
הפתרון? חוזרים להגנה. המתעמל הווירטואוז שב לאלמנטים המוכרים שלו – אלה עשו את העבודה מבחינתו, סידרו כרטיס למשחקים אולימפיים נוספים ואפילו מדליית ארד באליפות אירופה האחרונה בברן. לאור העובדה שהציון הנמוך ביותר שהספיק כדי להיכנס לגמר הקרקע בלונדון היה 15.433 נקודות, יש לשטילוב מקום לדאגה. כל חובבי הספורט האולימפי מפנטזים על סגירת מעגל של שטילוב עם המדליה שמגיעה לו, אך גם הוא יודע שעצם העפלה לגמר תיחשב להצלחה מבחינתו.
בראיון לסיכום שנת 2015, כשנשאל האם הוא אחרי השיא שלו, השיב שטילוב בנחרצות: "אין יותר רעב ממני, במיוחד עכשיו. אין תחרויות שאני מגיע אליהן ולא רוצה לזכות במדליה. אני מודע לזה שמהצד נראה שאני לא מספק את הסחורה, אבל אני מאמין ביכולת שלי ובעצמי וחושב שאני יכול לנצח בכל תחרות. זה מה שמשאיר אותי עדיין בענף. אם לא היה לי כוח לא הייתי עושה עוד קמפיין אולימפי".
"פעם שלישית מדליה"
בראיון האחרון טען המתעמל כי במהלך השנה שעברה הוא גם חווה קצת בעיות סנכרון עם המאמן הוותיק סרגיי וייסבורג, אך כעת נראה שהכל מאחוריהם. "בשנתיים האחרונות קצת איבדנו את השפה המשותפת שלנו", העיד המאמן, "זה קורה כמו במשפחה. אני התחלתי לעבוד עם ספורטאים צעירים ואולי זה לא התאים לו. אחרי שהגענו להסכמות בינינו גם האימונים והתוצאות השתפרו". שטילוב עצמו הוסיף: "לא היה נתק, אבל אנחנו מתבגרים. אני כבר נחשב לזקן בהתעמלות". על החלום האולימפי שלו אמר: "אומרים תמיד פעם שלישית גלידה. אז בשבילי זה יהיה מצוין אם אוכל להגיד פעם שלישית מדליה".
ככל שספורטאי מתבגר כך קטנים הסיכויים שהוא יצליח להגיע להישג האולטימטיבי היקר לו, בעיקר משום שתמיד יגיעו צעירים רעבים שמחפשים את רגעי התהילה שלהם. אחד מהם הוא קנזו שיראיי היפני, המועמד המוביל האבסולוטי לזכייה במדליית הזהב בתרגיל הקרקע. עם שתי מדליות זהב ומדליית כסף בתרגיל הקרקע בשלוש אליפויות העולם האחרונות, נראה כי אף אחד לא יתעלה מעל שיראיי בן ה-19, אלא אם זה ימעד באופן מפתיע. שיראיי נוטה להתחיל תרגילים עם דרגת קושי שנעה בין 7.4 ל-7.6 ולבצע את התרגילים בצורה נהדרת וזה כבר מתכון בטוח לזהב אולימפי.
בניגוד לשיראיי, מי שיחמיץ את המשחקים הוא האלוף האולימפי בתרגיל הקרקע מבייג'ין ומלונדון - ז'ו קאי, שסבל מפציעה בגיד אכילס בתקופה האחרונה, הגיע לאליפות סין ולא סיים בהצלחה את התרגיל. מלבד שיראיי, ברשימת המתעמלים המועמדים להיאבק עם שטילוב על מקום בגמר הם קוהי אוצ'ימורה האגדי, אלוף עולם בקרב-רב 6 פעמים ברציפות, ריידרליי ספאטה הספרדי, מריאן דרגולסקו בן ה-35 מרומניה (מדליית כסף באתונה 2004 בגיל 23), מקס וויטלוק הבריטי, תומאס גונסאלס מצ'ילה, פביאן האמבושן ומרסל נגויין מגרמניה, דניס אבלייאזין מרוסיה, ג'ייק דלטון מארה"ב ועוד. הרשימה עוד ארוכה והיא כוללת גם את דייגו היפוליטו מברזיל, שהיה מועמד למדליה גם ב-2008 וגם ב-2012, אך בשני המקרים התרסק בצורה כואבת מאוד וסיים הרחק מהמדליות.
עדיין יכול לזכות במדליה, גמר ייחשב להצלחה
בסופו של דבר נראה כי ציון של 15.3-15.4 אמור להספיק למקום בשמינייה הראשונה ובכרטיס לגמר הקרקע. מבחינת דרגת הקושי, אם יעלה את הדרגה ל-6.9 ובמקביל יצליח לספק ביצוע נטול מעידות, יציאות מהמזרן וכדומה, אז יש סיכוי שהוא ייאבק על מקום בפודיום. בגיל 29 ולמרות שעבר מחזור אולימפי לא פשוט, שטילוב עדיין מועמד ריאלי למדליה. לא מועמד מוביל, אך עדיין בעל פוטנציאל משום שאין הרבה מתעמלים בעולם שיכולים לבצע תרגילי קרקע ברמה גבוהה ועם ביצוע נקי ומדויק כמו ששטילוב מספק במשך שנים על גבי שנים. אז שוב, שטילוב יכול לזכות במדליה בריו, אבל עלייה לגמר היא הצעד הראשון. רק צריך להקפיד לעשות את הצעד הזה בתוך המזרן.