גם זקני לונדון לא זוכרים דבר כזה. באירופה ה-26.6.2013 כבר קיבל את הכינוי "יום רביעי השחור". והשיא הגיע עם אחת הסנסציות הכי מטורפות, מדהימות, מרטיטות שנראו על המגרש המרכזי של ווימבלדון בכל הזמנים. סרגיי סטחובסקי, אוקראיני בן 27 שהגיע מהמקום ה-116 בעולם, שלח את רוג'ר פדרר הגדול לביתו בבושת פנים עם 7:6 (5), 6:7 (5), 5:7, 6:7 (5) היסטורי בתום שלוש שעות בדיוק, בדרך לסיבוב השלישי של הגראנד סלאם הכי יוקרתי בסבב.
מי שעוקב אחרי ווימבלדון בקושי הספיק להתאושש מההדחה הסנסציונית של רפאל נדאל. בטח שמגיפת ההפתעות והפרישות של יום המשחקים השלישי עדיין טרי בזיכרון - גם מריה שראפובה, ויקטוריה אזארנקה, ג'ו-ווילפריד טסונגה וקרוליין ווז'ניאקי ארזו את החפצים. אבל זה כבר סיפור אחר לחלוטין. סטחובסקי, עוד טניסאי שהיה די אלמוני עד היום, בדיוק כמו סטיב דארסיס, חקק את שמו חזק-חזק בספרי ההיסטוריה של ה"אול אינגלנד קלאב".
פדרר, אלוף 2012 והמדורג ה-3 בעולם, הגיע ללונדון במטרה אחת: להגדיל את שיא הזכיות שלו בווימבלדון ל-8, ולהוכיח למי שפיקפק (אם עוד היה כזה) שהוא טניסאי הדשא הטוב בכל הזמנים. אלא שהוא נוכח לגלות שהזמנים משתנים, ועל סף גיל 32 הוא כבר לא אותו שחקן שהיה פעם. פתאום הוא לא מצליח להעביר את הכדור כמו פעם, לפתע הוא לא מסוגל להתעלות ברגעים החשובים. פתאום יש סדקים בשיריון הכי אמין בתבל.
זו הפעם הראשונה שפדרר מודח בסיבוב כל כך מוקדם בגראנד סלאם מאז הסיבוב הראשון של רולאן גארוס ב-2003. למעשה, מאותה הנקודה הוא הגיע בכל מייג'ור עד לרבע הגמר, מלבד אליפות צרפת ב-2004. ואי שם ב-2002, כאשר פגש את מאריו אנצ'יץ' ועוד היה סתם עוד טניסאי בסבב, הגיע ההפסד האחרון שלו בסיבוב מוקדם על הדשא האנגלי.
קשה להסביר מה קרה לפדרר. רק יומיים קודם לכן הוא נראה בשיאו כשניצח בסיבוב הראשון. אבל כנראה שמשהו מכושף בלונדון השבוע. גל הפרישות הסוחף והסנסציות הבלתי מוסברות שתקף את בירת אנגליה הוא פשוט בלתי ניתן להסבר, ובוודאי שהוא טורף את כל הקלפים להמשך הטורניר. המנצח העיקרי של הדחת פדרר, נדאל וטסונגה? אנדי מארי, שנמצא באותו חלק של ההגרלה כמותם ודרכו בחזרה לגמר סלולה.
אבל פדרר הוא לא הסיפור היחידי היום. את כל המחמאות צריך לקבל סטחובסקי, שלא ישכח את היום הזה בשארית חייו. הוא אמנם הגיע בעבר למקום ה-31 בעולם, אבל זה קרה לפני 3 שנים ואם הייתם צריכים לנחש מי יהיה האדם שיעצור את פדרר בסיבוב מוקדם בווימבלדון, ספק אם שמו היה מתרוצץ בראשכם.
האוקראיני לא נראה לרגע אחד נחות מפדרר, במשך כל המשחק. הוא נשבר בסך הכל פעם אחת בכל ההתמודדות, וזה הגיע רק במערכה הרביעית. סטחובסקי הציג הגשות קטלניות שהופיעו תמיד כשהוא היה נחוץ להן, ניצל עד תום את משחק הסרב-אנד-וולי והתמודד עם כל הארסנל של פדרר בגבורה ובקור רוח ששמור רק לגדולים ביותר. לא בטוח שזה יוביל לקריירה מפוארת, אבל ליום אחד סטחובסקי הפך לטניסאי הכי שמח בעולם.
מהלך המשחק:
ההתמודדות יצאה לדרך באיזון, כאשר סטחובסקי וגם פדרר שומרים על ההגשות בלי בעיות. השווייצרי הזיע ראשון כאשר סטחובסקי השיג הזדמנות שבירה, אבל חזר כדי לרשום 4:5. האוקראיני שוב קיבל צ'אנס לשבור ולזכות במערכה, אך לא עמד בלחץ ושוב פדרר שמר על ההגשה בדרך לשובר שוויון. שם הניסיון של פדרר עשה את שלו והוא ניצח 6:7 (5).
גם במערכה השנייה סטחובסקי הסתכל לפדרר בגובה העיניים ולא נתן לו אפשרות לשבור אותו, תוך הפגנת הרבה בטחון עצמי. לא משנה מה הפנומן עשה, סטחובסקי לא התקפל והאוקראיני עלה ל-5:6. הפעם בשובר השוויון זה היה סטחובסקי שהתעלה כדי להשיג 6:7 (5) משלו, ו-1:1 במערכות.
התצוגה המדהימה של סטחובסקי המשיכה לתוך הסט השלישי, ופדרר פשוט לא הצליח למצוא סדקים בשריון שלו כדי להשיג שבירה ראשונה במשחק. אחרי 34 משחקונים ו-2 שוברי שוויון, סטחובסקי עשה את הבלתי ייאמן ושבר את פדרר כדי לעלות ל-5:6, כאשר מיד לאחר מכן הוא עמד במתח וניצח 5:7 במערכה.
סטחובסקי ממש נכנס לזון במערכה הרביעית כהצליח לשבור פעם נוספת ל-1:2, וגם להציל שתי נקודות שבירה של פדרר במשחקון הבא. אלא שפדרר לא ייכנע בכזו קלות והוא השיג את השבירה הראשונה שלו במשחק כדי להשוות בחזרה ל-4:4. לפדרר הייתה נקודת שבירה כדי לזכות במערכה, אבל שוב האוקראיני הגן על ההגשה בקור רוח כדי לכפות שובר שוויון. תחת טונות של עומס ולחץ, סטחובסקי לא נשבר וניצח 6:7 (5) כדי לרשום את ניצחון השיא בקריירה.