100 ימים. זה הזמן שנותר עד לטקס במראקנה שייתן את האות לפתיחת המשחקים האולימפיים בריו. למרות שברזיל נמצאת במשבר פוליטי וכלכלי עמוק, ריו עצמה הולכת ומתמרקת לקראת המשחקים הראשונים על אדמת דרום אמריקה, כש-95 אחוזים מההכנות הושלמו, אך יש עוד "מיליון דברים קטנים שצריכים להיסגר", כפי שאומרים אנשי הוועד האולימפי הבינלאומי.
במרחק עשרות אלפי קילומטרים מריו, כאן בישראל, המשלחת בכחול-לבן הולכת ומתגבשת. 30 ספורטאים כבר הבטיחו את מקומם באירוע הספורט הגדול בעולם, ו-100 ימים לפני פתיחת המשחקים החלטנו לעשות לכם סדר. אז מי כבר בפנים? אילו ספורטאים יכולים עוד להיכנס? ומה הצפי שלל הוועד האולימפי הישראלי? הכל כאן.
נכון להיום המשלחת הישראלית כוללת 30 ספורטאים: 8 אתלטים, 6 שחיינים, 6 מתעמלות אמנותיות, 4 שייטים, 2 גולשים, קלע אחד, לוחם טקוואנדו אחד, מתעמל מכשירים אחד ומתאבקת אחת. אך קצת למעלה משלושה חודשים לפתיחת החגיגות ויש עוד לא מעט ספורטאים שיכנסו לתוך הרשימה המיוחלת, כשגילי לוסטיג, מנכ"ל הוועד האולימפי, הבהיר: "אנחנו יכולים להגיד באופן חד משמעי כבר היום שהמשלחת לריו תהיה המשלחת הגדולה ביותר שהייתה לישראל אי פעם". כידוע, המשלחת הגדולה ביותר עד כה הייתה בבייג'ין עם 43 ספורטאים.
"זו גאווה גדולה לעמוד בראש המשלחת הישראלית הגדולה אי פעם, זה תמיד מרגש לעשות משהו היסטורי. זה מעיד על עומק, ועוד לפני שיצאנו לריו זה מעודד" המשיך לוסטיג. "100 הימים האלה הופכים להיות מאוד חשובים. כל הספורטאים צריכים לתכנן את צעדיהם בצורה מיטבית, מינימום טעויות כדי להפיק מעצמם את המקסימום ביום הנתון".
בג'ודו מדברים על 7-8 ג'ודאים שייקחו חלק במשחקים. הדרך הראשית להיכנס למשחקים היא דרך הדירוג האולימפי. 22 הראשונים בגברים, 14 הראשונות בנשים, כשמחולקות גם מספר קווטות יבשתיות לאלה שנותרו מחוץ לדירוג. הרשימה הסופית של הדירוג תפורסם ב-31 למאי. כרגע שמונה ג'ודאים מדורגים במקום שמוביל לריו: ירדן ג'רבי (3 בדירוג), לינדה בולדר (7), גילי כהן (12), שירה ראשוני (14), שיגא מוקי (4), גולן פולק ( 10), אורי ששון (9), טומי ארשנסקי (קווטה יבשתית). באתלטיקה, ייתכן כי יתווסף נציג או שניים. בין אלה שמנסים לקבוע את הקריטריון ניתן למצוא את אולגה לנסקי, מעיין שחף, אזאוונט טקה. גם בשחייה השאיפה היא שלפחות עוד נציג יכנס למשלחת. לשחיינים יש עוד תחרות אחת בלבד לנסות ולקבוע את הקריטריון - אליפות אירופה שתיפתח ב-16 במאי ותתקיים בבריכה האולימפית בלונדון. גיא ברנע, יונתן קופלב, דוד גמבורג, מארק חינאווי, עידו הבר, לירן קנובלוב, תום קרמר וקרן זיבנר (בשליחות) מנסים להיכנס למשלחת הישראלית.
מישה זילברמן, שחקן הבדמינטון הבכיר של ישראל, עלה בסוף השבוע למקום ה-25 בדירוג האולימפי וכבר הצהיר כי על פי חישובים שעשה הוא קבע את הקריטריון למשחקים ויהיה בין שלושים וחמשת הראשונים בדירוג. הרשימה הסופית תפורסם ב-5 במאי.
בשחייה אמנותית, אנסטסיה גלושקוב וג'ניה טייטלבאום כבר קבעו את הקריטריון הבינלאומי בדואט ועליהן לקבוע כעת גם את תנאי הסף הישראלים: מקומות 1-14 באליפות אירופה שתיפתח ב-9 במאי. על פי כל ההערכות השתיים צפויות לעשות זאת, וגלושקוב נמצאת בדרך להופעה רביעית ברציפות במשחקים האולימפיים.
בסיוף, דלילה חטואל, קבעה גם היא את הקריטריון הבינלאומי, כשסיימה בין ארבע הראשונות בתחרות ה-ZONE בפראג. על סייפת הרומח, שכבר ייצגה את ישראל בבייג'ין 2008, לקבוע את הקריטריון הישראלי ויהיו לה שלוש הזדמנויות לעשות זאת. התחרות הראשונה שלה תהיה גביע ריינהולד בגרמניה בסוף החודש הבא שם צריכה להתברג בין שמונה הראשונות. אם לא תצליח תהיה לה תחרות נוספת בסין (גביע שנגחאי), שגם בה עליה להתברג בשמינייה הראושנה. ההזדמנות האחרונה, אליפות אירופה ביוני, שם עליה להתברג בין מקומות 1-16.
דודי סלע, המחבט הבכיר של ישראל, נמצא במקום ה-78 בדירוג העולמי, כשרק 56 מקומות מובילים לריו. מדאיג? לא ממש. רק 4 מכל מדינה יכולים להופיע במשחקים האולימפיים בטניס, ובנוסף מי שלא ייצג את מדינתו בגביע דייויס גם לא עומד בקריטריון. שני פרמטרים אלו, בתוספת פציעות של מספר טניסאים, מציבים את סלע באיזור המקום ה-50 במירוץ לכרטיס לריו, כך שיש מקום לאופטימיות.
לטיסיה בק הגולפאית הבכירה של ישראל גם צפויה להתחרות בריו. היא מדורגת כיום במקום ה-43 בדירוג האולימפי, ועליה להישאר בין 59 השחקניות הראשונות עד למועד הסופי שהוא ה-16 ביולי. נראה כי בק בדרך לעשות היסטוריה ולהיות הנציגה הישראלית אי פעם של ענף הגולף במשחקים. גם הטריאתלט רון דרמון בדרך לתת לעצמו את הטייטל 'הטריאתלט הישראלי הראשון שהגיע אי פעם למשחקים'. דרמון קבע את הקריטריון הבינלאומי, נמצא היום במקום ה-43 ברשימה האולימפית וצריך להישאר בין 54 הראשונים על מנת לעמוד בתנאי הסף הישראלים.
באופני כביש , בוועד האולימפי ובאיגוד האופניים יכססו ציפורניים עד ל-31 במאי, היום בו יתפרסם הדירוג הסופי של הרוכבות שיתחרו בריו. כיום הנציגה הישראלית, שני בלוך, מדורגת במקום ה-95 כאשר 100 הרוכבות הראשונות זוכות בכרטיס לריו. בלוך תצא לעוד שתי תחרויות על מנת לצבור נקודות נוספות, בכל מקרה בחמשת השבועות האחרונים בלוך שמרה על המיקום שלה ולא התחרתה כך שבאיגוד שואבים מכך אופטימיות. באופני הרים אנחנו בדרך לרוכב אופני הרים ישראלי ראשון אי פעם במשחקים. בניגוד לרוב הענפים, באופני הרים הקריטריון הבינלאומי הוא נבחרתי. הנבחרת הישראלית מדורגת היום במקום ה-20, כש-24 הנבחרות הראשונות בדירוג שיתפרסם ב-31 למאי יכולות לשלוח נציגים לברזיל. במאבק הפנימי, שלומי חיימי מוביל על רותם ישי אך יש להם שתי תחרויות נוספות להתחרות ביניהם.
בחתירה (סירת יחיד) דני פרידמן עשוי גם הוא לעשות היסטוריה ולהיות הנציג הראשון של ענף זה במשחקים. לפרידמן בן ה-27 יש הזדמנות אחרונה לקבוע את הקריטריון ב-22 במאי בלוצרן, שוויץ, שם עליו לסיים בין שלושת החותרים הראשונים.
נראה כי לישראל יהיו נציגים בלפחות 3-4 ענפים חדשים במשחקים. "זו הייתה אחת המטרות שלנו ואנחנו שמחים שנעמוד בה", סיפר לוסטיג. "ענף שמשתתף פעם ראשונה במשחקים יקבל מנוף בלתי רגיל לפתח לאחר מכן את הענף בארץ". 75 אחוזים מהמשלחת ירכיבו ספורטאים מחמשת הענפים המועדפים: אתלטיקה, שחייה, ג'ודו, התעמלות ושייט. "הנתון הזה בהחלט מוכיח שהשיטה שלנו עובדת. כשאתה משקיע בצורה טובה בכח האימון, מספר תחרויות בינלאומית, במעטפת הרפואית-מקצועית אתה מקבל תוצאות בהתאם. חשוב להבין שהמטרות חייבות להיות ריאליות, הרי ברור שלא כל הספורטאים יכולים להגיע להישגים ברמה הגבוהה ביותר. אנחנו לא מצפים מספורטאים שישתתפו בפעם הראשונה במשחקים להישגים דומים לשל ספורטאים בענפים שכבר הרבה שנים בעסק".
המשלחת הישראלית לריו נכון להיום:
אתלטיקה: חנה קנייזבה מיננקו (קפיצה משולשת), מרגריטה דורז'ון (הטלת כידון), דימה קרויטר (קופץ לגובה), דונלד סנפורד (רץ 400 מטרים), טסמה מוגס (מרתון), מארו טפארי (מרתון), אגז' גואדה (מרתון), לונה צ'מטאי (מרתון)
היאבקות: אילנה קרטיש.
התעמלות אמנותית: נטע ריבקין, נבחרת קבוצתית ( אלונה קושבצקי, אידה מיירין, יובל פילו, יקטרינה לבינה, קרינה ליחבר).
התעמלות מכשירים: אלכס שטילוב.
טאקוונדו: רון אטיאס.
קליעה: סרגי ריכטר.
שחייה: יעקב טומרקין, גל נבו, זיו קלונטרוב, עמית עברי, אנדי מורז, זוהר שיקלר.
שייט: שחר צוברי, מעיין דוידוביץ', איל לוין ודן פרייליך, גיל כהן ונינה אמיר.