טורניר הרולאן גארוס 2011, שייצא מחר (ראשון) לדרך, יהיה לבטח מעניין, מרתק ומלא הפתעות כקודמיו, אבל השנה יתמקד הטורניר בשאלה אחת - האם יצליח נובאק ג'וקוביץ' להישאר בלתי מנוצח ולגנוב בבת אחת מרפאל נדאל גם את כתר הרולאן גארוס וגם את המקום הראשון בעולם? ואם יצליחו השניים להגיע לגמר שיכריע את כל השאלות האלה, אחד מול השני, על המגרש המרכזי, מה עוד יכולים אוהדי הטניס בעולם לבקש?
כשנובאק ג'וקוביץ' זכה בתחילת 2011 באליפות אוסטרליה והמשיך משם באופן מדהים לזכיות בטורנירים הגדולים של האינדיאן וולס ומיאמי, עם ניצחונות על רפאל נדאל בגמר, מעטים חזו שהסרבי ימשיך באותו קצב וינצח עוד פעמיים את נדאל "מלך החימר", גם בגמרים של מדריד ורומא, טורנירי החימר הגדולים של העונה.
ברור כעת כי ג'וקוביץ', בניגוד לעונות הקודמות, מסוגל פיזית, מנטלית ורגשית לנצח את נדאל בקרב בן שלוש מערכות. ארבעה ניצחונות רצופים הם לא יד המקרה. אבל ברולאן גארוס משחקים על הטוב מחמש מערכות, וזהו מבחן חדש עבור הסרבי שניצח 37 משחקים מתחילת 2011, ואם יגיע עד חצי הגמר, ינפץ את שיאו של ג'ון מקנרו, שניצח 42 משחקים ברציפות בראשית 1984.
רפאל נדאל, כבר יודע שיאבד את המקום הראשון בעולם, אם לא אחרי הרולאן גארוס, אז בחודש הבא. הספרדי מגן על שלושה תארי גראנד סלאם, בעוד ל'נולה' ששועט קדימה, יש רק לאן להתקדם.
נדאל יודע שגם אם יאבד את הפסגה, יהיה לו קשה יותר לאבד שוב, כמו ב-2009, את התואר שהוא הכי אוהב, וזכה בו חמש פעמים בעבר. נדאל מחפש השנה לזכות בתואר השישי שלו בשבע שנים, ולהפוך רשמית לשחקן החימר הטוב בכל הזמנים, אחרי שביורן בורג זכה בשישה תארי רולאן גארוס בשמונה שנים.
בעיני רבים, למרות הזכייה העודפת של בורג נכון להיום, נדאל הוא כבר מזמן מלך החימר הכי גדול, כי פרט לרולאן גארוס הוא גם זכה בכל שאר טורנירי החימר הגדולים לאורך שבע השנים האחרונות.
פרשני הטניס השונים, מתווכחים לאורך כל התקופה האחרונה האם באמת פיצח נובאק ג'וקוביץ' את הסוד כיצד מנצחים את נדאל על החימר והאם הוא יוכל להתמודד עם עומס הציפיות, שלא היו ממנו באוסטרליה, בטורניר ארוך של משחקי הטוב מחמש מערכות. את התשובות, נקבל, כנראה בעוד שבועיים, ביום ראשון בצהריים, בגמר על המגרש המרכזי.
הצלע השלישית שכרגע נראית מחוץ לתמונה, היא רוג'ר פדרר. השוויצרי הפסיד בכל טורנירי ההכנה על החימר לפני הגמר, פעם לנדאל, פעם ליורגן מלצר ופעם לרישאר גסקה. פדרר, שבאוגוסט ימלאו לו 30, כבר הגשים את החלום לזכות בפאריס לפני שנתיים. כרגע לפי מצב יחסי הכוחות, לא נראה כי יוכל לעמוד מול ג'וקוביץ' בחצי הגמר הצפוי ביניהם. בכל מקרה פדרר חייב להגיע לפחות לרבע הגמר, כדי למנוע ירידה נוספת במעמדו העולמי ובכושר ההרתעה שלו שכבר אבד מזמן.
אנדי מארי, המדורג רביעי, פתח את העונה מצוין, אך הובס על-ידי ג'וקוביץ' בגמר אליפות אוסטרליה ונכנס למשבר את הסימן ליציאה ממנו ראינו רק בשבועים האחרונים כשלקח מנדאל מערכה על חימר, ונכנע לג'וקוביץ' רק בשובר שוויון במערכה שלישית בטורניר רומא. מארי, שהחוליה החלשה שלו תמיד היתה החימר, ישאף לפחות לשפר את הישג השיא שלו בטורניר, רבע גמר ב-2009, ואם יגיע עד חצי הגמר מול נדאל, הוא לבטח לא ייצא מאוכזב.
מי שאף אחד לא רצה להיות בצד ההגרלה שלו בשלבים מוקדמים הוא הארגנטיני, חואן מרטין דל פוטרו. האחרון, שמדורג רק 25 עקב החזרה שלו מפציעה, יכול לנצח כמעט כל אחד ומי שייבחן מולו יהיה ג'וקוביץ', כנראה, בסיבוב השלישי. גם דוד פרר, המדורג שישי, נתן עונת חימר נפלאה, שרק פציעה קלה עצרה אותה בשבועיים האחרונים. פרר שהגיע לחצי הגמר באוסטרליה, יכול ללכת רחוק גם בטורניר הזה.
ואם ניגש לסקירת ההגרלה המסורתית במאמרים מסוג זה, הרבע הראשון יהיה כמובן בשליטתו של רפאל נדאל שיפתח מול ג'ון איסנר האמריקני. ניקולאי דוידנקו, יריב שתמיד קשה לנצח, יחכה לו בסיבוב השלישי, ואולי פרננדו ורדסקו הדועך (16) יחכה בשמינית הגמר. רובין סודרלינג, החמישי בעולם, פיינליסט השנתיים האחרונות ומי שניצח את נדאל ב-2009 בשמינית הגמר, אמור לחכות לספרדי ברבע הגמר. אבל סודרלינג לא בשיאו , ולז'יל סימון הצרפתי, יש כאן את הצ'אנס להגיע עד למפגש עם נדאל.
את הרבע השני מוליך אנדי מארי שיתקל במשוכה קשה בסיבוב השלישי, מילוש ראוניץ' הקנדי, הפריצה הגדולה של העונה. אלכסנדר דולגופולוב האוקראיני או ויקטור טרויצקי מסרביה ינסו לעצור אותו בשמינית הגמר. ברבע, מארי מיועד לפגוש את יורגן מלצר שהגיע עד חצי הגמר בשנה שעברה. מלצר סובל מפציעה ופלוריאן מאייר הגרמני או ניקולס אלמגרו הספרדי יתחרו על המקום שלו.
רוג'ר פדרר יזכה ליריב קשה מאוד כבר במשחקו הראשון בטורניר, פליסיאנו לופס הספרדי שנכנע לו רק בשובר שוויון במערכה שלישית לפני כחודש ויגיע למשחק כשהוא מאמין ביכולתו. אם פדרר יעבור את המשוכה הזו, הוא יגיע עד רבע הגמר. לא סטניסלס וואורינקה חברו הטוב ולא ג'ו וילפריד טסונגה המאכזב יעצרו אותו. הבעיה של פדרר, תהיה, כנראה, דוד פרר ברבע הגמר.
נובאק ג'וקוביץ' זכה לרבע הקשה מכולם. בעיקר בגלל דל פוטרו, בסיבוב השלישי ורישאר גסקה בשמינית הגמר. ג'וקוביץ' יעמוד במבחן, מדי סיבוב ואין שחקן שלא ירצה לזכות בכבוד לעצור את המכונה הסרבית. אבל כרגע, למרות הרצון הטוב של כולם, לא קיימת סכנה של ממש ל'נולה', גם לא ברבע הגמר מול תומאס ברדיך הצ'כי.
תחזית ONE:
כל ארבעת הראשונים בעולם יגיעו לחצי הגמר. נדאל וג'וקוביץ' אכן יגיעו לאותו מפגש היסטורי, אבל ההרגשה שלי היא שנדאל יקח לבסוף את התואר ויעצור, ולו לרגע, את המירוץ המטורף של ג'וקוביץ' למקום הראשון בעולם.
קרוליין ווזניאקי? שימו לב למריה שראפובה
טורניר הנשים ימשוך השנה פחות תשומת לב מן הסתם, אבל מצד שני, בעוד אצל הגברים הכל נראה ברור, כאן הכל יכול לקרות. הראשונה בעולם, קרוליין ווזניאקי, לא שווה את המיקום שלה על החימר וקשה להאמין, שדווקא הפעם, תזכה לראשונה בגראנד סלאם.
המדורגת שניה, קים קלייסטרס, בנויה לקחת גראנד סלאמים, אבל נעדרה מכל עונת החימר. ורה זבונרבה, המדורגת שלישית, אף היא עברה עונת חימר בינונית. שתיים שכן יכולות ללכת עד הסוף, הן ויקי אזרנקה מבלארוס, שאם תישאר ללא פציעה, יכולה סוף סוף לזכות בתהילה. לצידה, מועמדת מפתיעה, מריה שראפובה. מי שנחשבה כ"פרה על הקרח", על משטח החימר עשויה לנצל את חולשת הסבב ועם הביטחון שצברה עם הנצחון על ווזניאקי והזכייה ברומא, יש לה כאן צ'אנס להניף גראנד סלאם רביעי.
אסור לשכוח את סמנתה סטוסור האוסטרלית פיינליסטית 2010, שביום סרב טוב שלה, תנצח כל אחת, את פרנצ'סקה סקיאבונה האיטלקיה שתגן על תוארה המפתיע מאשתקד, את הצ'כית הפורצת, פטרה קביטובה, את ילנה ינקוביץ ואנה איבנוביץ' הסרביות ואת הגרמניות המסוכנות, ג'וליה גוארג'ס ואנדראה פטקוביץ'.
ווזניאקי תפתח מול קימיקו דאטה קרום בת ה-40. דניאלה הנטוחובה הסלובקית בסיבוב השלישי, וסבטלנה קוזנצובה או שחר פאר ינסו לעצור אותה בשמינית הגמר. אבל המבחן האמיתי של ווזניאקי יהיה ברבע הגמר, שם תחכה לה אחת מהשתיים סמנתה סטוסור האוסטרלית או ג'וליה גוארג'ס הגרמניה, שניצחה אותה פעמיים העונה.
ורה זבונרבה אמורה להיות זו שתגיע לארבע האחרונות מהרבע השני, כמו בשלושת הגראנד סלאמים האחרונים, אבל אנסטסיה פבליוצ'נקובה המדורגת 14, בשמינית הגמר, תהיה מחסום רציני הפעם. על המקום מול אחת מהן ברבע הגמר יאבקו סקיאבונה, ילנה ינקוביץ' ושוואי פנג מסין.
ויקי אזרנקה תנסה להגיע לחצי הגמר ואם לא תיפצע, תגיע לפחות לרבע, שם יחכו לה, כנראה, פטרה קביטובה הצ'כית אלופת מדריד או נה לי הסינית. אנה איבנוביץ' ודומיניקה סיבולקובה ינסו להפריע בדרך.
רבע הגמר שאמור לצאת מהרבע הרביעי של ההגרלה, הוא המסקרן מכולם. קים קלייסטרס ומריה שראפובה. שתיהן אלופות גראנד סלאם בעבר והמנצחת מבין השתיים, היא המועמדת העיקרית השנה, לתואר. קלייסטרס תצטרך לעבור קודם את אנדראה פטקוביץ' מגרמניה בשמינית הגמר.
תחזית ONE: ווזניאקי תיעצר ברבע הגמר על-ידי סטוסר. זבונרבה גם היא לא תגיע לשלב הזה. סמנתה סטוסר ופרנצ'סקה סקיאבונה ישחזרו את הגמר של השנה שעברה בחצי הגמר השנה. שראפובה תעצור את קלייסטרס, ותפגוש את קביטובה הצ'כית בחצי הגמר. שראפובה תנצח את סטוסור בגמר ותזכה בגראנד סלאם רביעי בקריירה.
מהזווית הישראלית, שחר פאר נותרה הנציגה היחידה בטורנירי היחידים. לפאר צפוי סיבוב ראשון קשה, מול מריה חוסה מרטינס סאנצ'ס הספרדיה, אך אם תעבור אותו, היא תוכל לעבור את שני הסיבובים הבאים, כולל מול סבטלנה קוזנצובה הלא יציבה, רק כדי להפסיד לקרולין ווזניאקי ברבע הגמר. אנדי רם ויוני ארליך, שלא שיחקו כמעט על החימר ביחד העונה, ישמחו על כל סיבוב שיעברו, על המשטח היחסית חלש שלהם.