וילהלם שטייניץ, עמנואל לסקר, אלכסנדר אלייכין, מיכאל טל, בובי פישר וגם גארי קספרוב. לרשימה האקסלוסיבית הזו, של אלופי העולם בהיסטוריית השחמט כמעט הצטרף היום (רביעי) לראשונה בהיסטוריה שחקן ישראלי, בוריס גלפנד, אך הוא הפסיד בסופו של דבר לווישוואנתן אנאנד ההודי בשובר השיוויון.
לאחר שהשניים סיימו ב-6:6 את 12 המשחקים ה"רגילים" הם עברו ל-4 משחקים מהירים, בעלי 25 דקות של מחשבה לכל שחקן. ההודי, שנחשב לשחמטאי הטוב בעולם בסוג מפגש שכזה, היה טוב מהישראלי וניצח בקרב השלישי אשר העניק לו את תואר, בו הוא מחזיק מאז שנת 2007.
למרות זאת, הישגו של גלפנד הוא הטוב ביותר בהיסטוריית השחמט של ישראל. המדורג 20 בעולם הגיע לקרב מול השחקן הטוב ביותר, עמד בו בכבוד וכמעט חולל סנסציה. גלפנד ניצח את אנאנד במשחק אחד לפני שובר השיוויון אך נכנע מיד אחר כך, ויכול לצאת עם תחושת החמצה שכן במאבק השלישי בשובר השיוויון הוא החמיץ ניצחון בעמדה טובה הרבה יותר.
נשיא המדינה שמעון פרס התקשר לגלפנד, ואמר לו: "היה לי חשוב להתקשר אליך כדי לומר לך שאנחנו גאים בך וכי הבאת הרבה כבוד למדינת ישראל. הניצחון הוא עניין טכני בעוד שהמאמץ הוא אינטלקטואלי ואתה קיימת מאמץ אינטלקטואלי מרשים. הגעת בהפתעה ועוררת הפתעה נעימה מאוד לכל עם ישראל. עשית זאת בצנעה, בהתמדה ובאיזון. אהבנו את התנהלותך בתחרות". סגן אלוף העולם הודה לנשיא בחום, ואמר: "תודה לך, כל הכבוד שצלצלת".
משחק מספר 1: תיקו
גלפנד פתח את ההתמודדות בכלים הלבנים. בקרב, שנפתח בנימצו הודית, שיחקו השניים מהר יחסית את מהלכי הפתיחה. לאחר 14 מסעים כבר הוחלפו שני זוגות הפרשים, ולשני הצדים היה "חייל עובר" בטור ד'. במסע ה-18 נראה היה שאנאנד נמצא בעמדה טובה יותר, כאשר הצריח שלו השתלט על טור ג'.
גלפנד, שתחיל כבר בשלב זה להיכנס לדוחק זמן, הזיז את הרגלי ל-א4, במה שהתברר כטעות, לאחר שהחייל ב-ב3 הוחלש בצורה משמעותית. אנאנד ניצל זאת ועלה ליתרון של שני חיילים, אחרי שהיכה ב-ב3 וב-ז3. לאחר מכן גלפנד הצליח לצאת מהמצב הקשה, ואף להגיע לעמד פוזיציונית טובה יותר עם החלפת המלכות, כך שאנאנד היה זה שניסה לכפות את חלוקת הנקודה. כשלכל צד נותרו צריח ושני חיילים הוסכם על תיקו.
משחק מספר 2: ניצחון לאנאנד
הפעם גלפנד היה זה שפתח בכלים השחורים וענה על ה-ה4 של אנאנד ב-ג5, והמשחק התפתח על פי הפתיחה הסיציליאנית. כבר בפתיחת המשחק הפרש של ההודי הגיע לעמדה קדמית מאוד לאחר שגלפנד הקריב את הרגלי ב-ג6. המלכות הוחלפו במסע העשירי, כאשר אנאנד היכה עם המלך ובכך נמנעה ממנו הצרחה במהלך המשחק.
אבל כל זה לא הפריע להודי, ובעזרת שני הפרשים שתיפקדו היטב באגף המלכה הוא הגיע לעמדה טובה יותר. במקביל, גלפנד נכנס ללחץ של זמן כאשר השעון הראה על פיגור של 10 דקות לישראלי. בסופו של דבר, לאחר 77 מסעים, הישראלי נכנע בפיגור של חייל כאשר הבין שלא יוכל לעצור את ההכתרה של הרגלי בטור ב'.
משחק מספר 3: תיקו
את הקרב הבא פתח גלפנד בלבן, בידעה שכל תוצאה פרט לניצחון תשאיר את הכתר ברשותו של ההודי.
הקרב הזה היה ההחמצה הגדולה של גלפנד ששוב נקלע לפיגור עצום בזמן אך מצא את עצמו בעמדה פוזיציונית טובה בהרבה. המשחק הגיע לסיום צריחים בו גלפנד הוביל ביתרון חומרי של שני רגלים אך לא הצליח להכריע. כעת, לישראלי נותרה עוד הזדמנות אחת כדי לשמור על סיכוייו לתואר, אם כי היא נראית כמשימה בלתי אפשרית. הישראלי ישחק בכלים השחורים, מה שהופך את הניצחון שלו לקשה במיוחד.
משחק מספר 4: תיקו
כמעט ללא סיכוי, גלפנד פתח שוב בסיציליאנית בשחור. אנאנד, שתיקו הספיק לו בכדי להפוך לאלוף, שיחק בצורה מאוד הגנתית ומבוקרת בכלים הלבנים ומנע מהישראלי כל ניסיון לפתח משחק טקטי התקפי. ההודי כפה החלפה מלכות כבר במסע ה-12 והתקרב יותר למטרה, בעוד שהשעון שיחק שוב תפקיד מכריע, נגד גלפנד אשר נקלע לדוחק זמן. בסופו של דבר, גלפנד לא הצליח לבצר את ההגנה של אנאנד , התיקו הוכרז ויחד איתו גם האלוף החדש-ישן.
"אזרחי ישראל גאים בך על אף שלא זכית בתואר אלוף העולם", בירכה שרת הספורט לימור לבנת את גלפנד, "בשבועות האחרונים הפכת לגיבור לאומי. ריתקת מדינה שלמה לקרב המוחות המותח והדרמטי שהתנהל בינך לבין יריבך ההודי. הבאת לא רק כבוד רב למדינת ישראל, אלא גם תרמת תרומה אדירה למודעות הציבורית לענף השחמט. ילדי ישראל יודעים היום מי זה בוריס גלפנד וחולמים לשחק כמוהו. לכן, ההישג שלך הוא לא רק הישג היסטורי יוצא דופן, אלא הישג מכונן ששם את השחמט על המפה ויוביל להתפתחותו וביסוסו. משרד התרבות והספורט רואה חובה להמשיך לתמוך באופן שוטף בענף השחמט בישראל, וכן למצוא דרכים נוספות לחיזוקו וטיפוחו".