כחצי שנה לאחר שמשרד התרבות והספורט החליט על הקמת ועדה שתעסוק בבדיקת מערכת היחסים הרעועה בין השחיין נמרוד שפירא בר-אור ואגודת ירושלים רבתי לבין איגוד השחייה, הוגשו היום (רביעי) לשרה לימור לבנת, מסקנות והמלצות סופיות של ועדת ברון שהורכבה מהשופטת בדימוס של בית המשפט המחוזי, ציפורה ברון ושני הספורטאים לשעבר, הג'ודוקא גל יקותיאל והשחיינית האולימפית שלומית ניר-טור.
בשנים האחרונות מתנהל סוג של מאבק בין שפירא בר-אור ומשפחתו יחד עם אגודת השחייה ירושלים רבתי בה השחיין חבר בה, לבין איגוד השחייה הישראלי. המאבק הגיע לרמות גבוהות שבשיאו האיגוד החליט להשעות את השחיין הצעיר לשלושה חודשים מפעילות. עקב המאבק השחיין הפסיד את אליפות אירופה ב-2010.
הוועדה מצאה, בין השאר, כי הפעילות של איגוד השחייה אינה ראויה ומאופיינת בניגודי עניינים רבים, שמקורם בהשתייכות בכיריו לאגודת שחייה מסוימת. לפי הדו"ח קובעים חברי הוועדה כי: "ענף השחייה התחרותית בישראל חייב לעבור בדק בית רציני ביותר וכי דרושים שינויים מידיים במבנה ובהתנהלות הגופים השונים העוסקים בו". חברי הוועדה קבעו עוד שתפקיד של האיגוד השחייה הוא לדאוג באופן מקצועי, טהור ונקי לקידום הענף ולסייע לכל השחיינים באופן שוויוני.
המסקנות העיקריות של הוועדה היו למנוע ניגוד עניינים ומושא פנים זאת בעזרת תיקון לחוק הספורט שיזם משרד התרבות והספורט, המחייב את האיגודים, התאחדויות הספורט וארגוני הספורט להירתם להליך כתיבה, הטמעת ופרסום קוד אתי בתקנון, המסדיר, בין היתר, את סוגיית המינויים וניגוד העניינים, שוויון אפשרויות ואיסור אפליה.
שרת התרבות והספורט, לימור לבנת, אמרה בפתח דבריה: "הנושא הזה היה כאוב ובעייתי במערכת היחסים בין שני הצדדים. ישראל עלולה לאבד את אחד מהשחיינים הטובים שלה עם פוטנציאל ללונדון 2012 וחבל שכך. האיגוד חייב לעבור בדק בית פנימי בכדי שיוכל לייצג את כל השחיינים ללא אינטרסים כאלו ואחרים.
השרה גם ציינה את ריבוי "הכובעים" של יו"ר איגוד השחייה, נועם צבי – חבר הנהלת הוועד האולימפי, חבר במנהלת הספורט ההישגי, יו"ר ועדת הספורט בוועד האולימפי ויו"ר אגף הספורט במרכז הפועל – "ריבוי התפקידים הגורמים לניגוד עניינים הם מחלה וזה מה שהורס את הספורט בישראל, יש למגר את התופעה הזאת". עוד הוסיפה השרה: "אני דורשת מאיגוד השחייה לאמץ את המסקנות באופן מיידי, אך אנחנו לא יכולים לחייב מהם זאת אך מצפים שיעשו זאת".
יו"ר איגוד השחיה, נועם צבי, הגיב לדבריה של השרה לבנת ואמר לכתבנו אור קיסר: "בנוגע לניגודי עניינים שלי, לא שאלו אותי דבר בעניין וזה די חמור שכותבים דברים כאלה בלי לשאול אותי קודם לכן. אם חושבים שיש ניגוד עניינים למה הם יושבים איתי? אני לא סגן יו"ר הוועד האולימפי. הודעתי הבוקר שפרשתי מהתפקיד, גם מיו"ר אגף הספורט בהפועל. מה שנשאר שם זה תפקידים שאני ממלא מתוקף תפקידי כיו"ר איגוד השחייה".
על המלצות הדו"ח אמר צבי: "כל המלצה של מנהל הספורט להרכבי מוסודת איגודי הספורט, אני הראשון לדחוף לעבוד בדרך הזאת. אין בדו"ח כלום ואין לי על מה להילחם".
היועץ המשפטי של איגוד השחיה, עורך דין עמיחי ויינברג, פנה ליועצת המשפטית של משרד הספורט, בדרישה לגנוז את כל החלקים בדו"ח שאינם עוסקים בכתב ההסמכה של הוועדה ושאליהם איגוד השחיה לא קיבל מעולם את הזכות להגיב.
גל יקותיאל, חבר הוועדה אמר: "ברבים מהאיגודים, ספורטאים סבלו מניהול כושל של איגודים מסוימים. שפירא הוא ספורטאי שיכול להגיע לרמות הגבוהות ביותר, המטרה שלנו בסופו של דבר זה להביא את שפירא הכי טוב לאולימפיאדת לונדון 2012".
מנכ"ל הוועד האולימפי אפרים זינגר התייחס לדו"ח שפורסם: "לא ראינו את הדו"ח ואין לנו יכולת להתייחס למה שנאמר בדו"ח, ברמה העקרונית מה שמנחה את העבודה שלנו הם שני פרמטרים: הפרטנר שלנו לעבודה הם האיגודים והלקוח שלנו הוא הספורטאי שאנחנו מאמינים ביכולת שלו לאולימפיאדה ונעשה כל שביכולתנו להעמיד את כל המעטפת מסביב שיצליח. עברנו תקופה עם איגוד הג'ודו והעמדנו את אותה רשת ביטחון כדי לא לפגוע בספורטאים".
תקרית קלה נרשמה לפני פתיחת מסיבת העיתונאים כאשר דובר השרה, מאיר ברדוגו, ביקש מדובר איגוד השחייה, ירון מיכאלי, לצאת מאולם הישיבות בשל היותו דובר האיגוד ולא עיתונאי. ירון מיכאלי טען שהוא גם עורך אתר האינטרנט של האיגוד ולכן מקומו באולם. דובר השרה ביקש ממנו בכל זאת לצאת מהאולם בשל ניגוד האינטרסים ועליו להבין שזו מסיבת עיתונאים בלבד.