בימים אלו מתקיים באנגליה טורניר ווימבלדון היוקרתית בטניס. כל השמות הנוצצים - רפאל נדאל, רוג'ר פדרר, נובאק ג'וקוביץ', ואפילו סרינה וויליאמס שחזרה מפציעה ארוכה מאוד, לוקחים חלק בטורניר הדשא היוקרתי.
לכבוד התחרות, אלוף ישראל בטניס לשעבר, שלמה גליקשטיין, שמשמש כמאמן ומנהל מקצועי באיגוד הטניס, עונה על השאלות הבוערות והמעניינות בעולם הטניס ומנפץ מיתוסים ישנים על התחום.
נובאק ג'וקוביץ' הפתיע רבים ביכולתו האדירה מתחילת השנה. האם הסרבי, שמדורג שלישי בעולם, חזק יותר פיזית מנדאל ופדרר?
"לראשונה מזה זמן רב שלושת הטניסאים המובילים בעולם נמצאים ברמה מקצועית כמעט אחידה. המאבק ביניהם הוא פתוח ואין לדעת מראש מי ינצח בכל אחת מהתחרויות ביניהם. השינוי הגדול ניכר אצל ג'וקוביץ'. במשך ארבע השנים האחרונות, ג'וקוביץ' רדף אחרי ההישגים של פדרר ונדאל ופיגר אחריהם ברמה משמעותית".
"בחצי השנה האחרונה הוא פרץ באופן חסר תקדים. הוא התמודד עם בעיה פיזית בעקבותיה נחלש במהלך המשחקים ויחד עם הצוות שלו חולל מהפך תזונתי ועליה דרמטית בכושר שלו. אלו השפיעו על החוסן הגופני והמנטלי שלו והביאו אותו לרמה דומה לזו של נדאל ופדרר. כיום במובנים מסוימים הוא השחקן הכי חזק מבחינה פיזית וההישג המרשים ביותר שלו הוא שהפסיד רק משחק אחד במהלך חצי שנה, הישג נדיר ביותר".
השמועות על חיכוכים בין שלושת הטניסאים הטובים בעולם נכונות?
"ג'וקוביץ' איננו אהוד במיוחד בעיקר על ידי פדרר. לעומת זאת, בין נדאל ופדרר, שני הטניסאים המובילים בעולם, יש דווקא יחסים של כבוד ופרגון הדדי".
האם הפציעה ממנה סבל נדאל לפני שנתיים, משפיעה על יכולתו כיום?
"לקח לו זמן רב לחזור לעצמו. כיום הוא משחק כרגיל וחזר לכושרו הגבוה. במקרים של פציעות בקרב שחקנים מקצוענים ניתן על פי רוב להתגבר על הפציעה בעזרת פיזיותרפיה".
האם קשה יותר לשחק טניס מאשר כדורסל?
"טניס הוא ספורט אישי. ניצחון המשחק ואיכותו תלויים אך ורק בשחקן עצמו, ביכולותיו, בכישוריו ובאופיו. לעומת זאת, כדורסל הוא ספורט קבוצתי בו ניתן להישען על יכולתם של שחקנים אחרים וההצלחות תלויות במספר אנשים ולא רק באחד. הטניס כמשחק אישי דורש מהשחקן מידה גבוהה יותר של מחויבות, עבודה עצמית והישגיות. במובנים מסוימים, נדאל פדרר וג'וקוביץ' הם הספורטאים הטובים ביותר בעולם ולא רק בענף הטניס".
ישנה תחושה שטניס הינו ספורט לעשירים בלבד, זה נכון?
"מקובל לחשוב כי הטניס הוא ספורט אליטיסטי לבעלי אמצעים בלבד והציוד בו יקר. אלא שאין הדבר נכון. כיום קיימים מחבטים זולים, חלק מהציוד ניתן במתנה או בהנחה משמעותית ועלות האימונים לא יקרה יותר מאימונים בענפי ספורט אחרים. כמו כן, מי שמתגלה ככישרון זוכה לסיוע ומימון בהיקפים רחבים".
האם הטניס הישראלי הוא ברמה גבוהה ביחס לעולם?
"ישנם מספר טניסאים ישראלים מובילים בעולם ביניהם שחר פאר המדורגת בסביבות המקום ה-20 בעולם, דודי סלע מדורג בסביבות המקום ה-80 בעולם ואנדי ויוני. יחד עם זאת הטניס בישראל נמצא כרגע בירידה ביחס לעולם בשל מחויבות לא מספקת מצד השחקנים הצעירים, עבודה פחות יסודית ומשמעת פחות גבוהה שמובילה לתוצאות פחות טובות. אולם בשנה האחרונה ישנם סימנים מעודדים לשיפור המצב בטניס הישראלי במיוחד בגילאי 16 ומטה".
הרבה אנשים שמשחקים טניס, סובלים מבעיות גב. מקריות בלבד?
"מקובל לחשוב שהטניס גורם לבעיות גב ולבעיות פרקים בברכיים. מאחר ומדובר בספורט תובעני יתכנו בהחלט פציעות מהסוג הזה אבל אם עובדים באופן נכון לא צריכות להיות פציעות מרובות. בארץ יש נטייה להיפצע יותר כיוון שהמגרשים קשים ואילו בחו"ל ישנם גם מגרשים עשויים מחימר שהם יותר "בטיחותיים". במקרה של פציעה בקרב הטניסאים רצוי לקבל טיפולי פיזיותרפי מתאים לצד טיפולי תרופתי בנוגדי דלקות כגון ארקוקסיה או וולטרן".
יש גיל שבו מומלץ להתחיל לשחק טניס?
"בעבר התחילו לשחק בגילאי תשע-עשר, היום נהוג להתחיל כבר מגיל חמש. בגילאים צעירים לא מומלץ לשחק כל יום וכן רצוי לאפשר לילד לשחק במספר ענפים עד גיל עשר ואחריו לייצב אותו על ענף אחד בו הוא בולט".