מה עם הנשים והפריפריה? לובצקי ולבנת (צילום: משרד הספורט) (צילום: ספורט 5)
מה עם הנשים והפריפריה? לובצקי ולבנת (צילום: משרד הספורט) | צילום: ספורט 5

במקביל לקידום החוק להעברת כספי הטוטו ישירות לקבוצות ולא דרך מרכזי הספורט, הקימה השרה לימור לבנת את ועדת לובצקי לצורך קביעת הקריטריונים ואופן החלוקה של אותם כספים. הוועדה הגישה היום (שלישי) את המלצותיה, שכללו גם לא מעט בשורות מפתיעות, ולא בהכרח לטובה. בראשן: פגיעה אנושה בפריפריה ובענפים הנשיים. הביזאר: תמיכה משוריינת של כ-2 מיליון שקלים לשחמט ולברידג'.

על פי ועדת לובצקי, ההקצבות לכל ענף ייקבעו על ידי מתן "ציון" לכל אחד מהם. אותו ניקוד יצטבר על פי קריטריונים שונים, כגון: מספר ליגות בענף, מספר הספורטאים, גיל השחקנים ועוד. ככל שהציון של הענף גבוה יותר, כך ההקצבה גדולה יותר. הקריטריונים הנוספים, והפחות צפויים, מדברים על הישגיות, מקצועיות ועלות הענף. הציון המשוקלל יומר בסופו של דבר לאחוז מתוך הסכום הכולל (כ-200 מיליון שקלים בשנה) - אותו יקבל כל ענף על פי אמות המידה שלו. מסקנות ועדת לובצקי יובאו לאישור דירקטוריון הטוטו.

כסף מובטח. מכבי, כל שנה ביורוליג (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
כסף מובטח. מכבי, כל שנה ביורוליג (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

הישגיות

תגמול על פי הישגים היה תנאי בסיס עוד בטרם התכנסה ועדת לוביצקי. החידוש בוועדה: אם בעבר הישגי קבוצות במפעלים האירופיים גררו תגמול לקבוצות בלבד, כיום יתוגמל גם הענף/האיגוד על הצלחות של הקבוצות השייכות לו. כך למשל העפלה של קבוצה ליורוליג (למכבי, כזכור, משוריין מקום קבוע במפעל) תזכה את ענף הכדורסל בניקוד ששווה כסף.

אם מכבי, או כל קבוצה אחרת, תעפיל לשלב הטופ 16, יתקבל ניקוד נוסף. באופן די תמוה, ניקוד זהה יינתן עבור העפלה למשחקים האולימפיים בענף קבוצתי. אם נבחרת הכדורגל, למשל, תעפיל לאולימפיאדה, יהיה המענק של ההתאחדות זהה לזה שיקבל איגוד הכדורסל על ההצלחה (הצפויה והקבועה) ביורוליג. בפועל, מכבי ת"א תזכה את איגוד הכדורסל במענק שנתי קבוע, בעוד שההתאחדות לכדורגל תיאלץ להמתין להעפלה נדירה של הנבחרת לאולימפיאדה בכדי ליהנות מתנאים דומים. מבחינה כספית נטו, מסתמנת פגיעה ממשית בהקצבות להן התרגלו בענף הכדורגל

פחות לנשים, פחות לפריפריה

על פי המצב כיום, סכום התמיכה בכל ענף מושפע בין היתר ממספר הספורטאים הפעילים, כאשר "שווי" של ספורטאית בקבוצת נשים גבוה מזה של ספורטאי בקבוצת גברים. המטרה: להעניק תמריץ גבוה ולעודד אגודות למשוך יותר שחקניות להירשם באגודות הספורט השונות. ועדת לובצקי הפחיתה את מקדם ההכפלה של הנשים, כך שעל כל ספורטאית רשומה יקבל הענף שלה פחות כסף, מה שצפוי לגרור פגיעה כספית קשה. כך גם לגבי קבוצות הפריפריה, שייאלצו לספוג קיצוץ משמעותי בתוספת שהוענקה עד היום לקבוצות שאינן במרכז.

תוספת מוקטנת. לנשים צפויה פגיעה (ההתאחדות לכדורגל) (צילום: ספורט 5)
תוספת מוקטנת. לנשים צפויה פגיעה (ההתאחדות לכדורגל) | צילום: ספורט 5

קבוע מראש?

בתוך עשרות הסעיפים שבהמלצות ועדת לובצקי מתחבא סעיף שמשמעותו אחת: תקצוב מובטח לכדוריד ולכדורעף. על פי סעיף 39 (3): "לכל אחד משני ענפי הספורט האולימפי הקבוצתי, פרט לכדורגל וכדורסל, שלהם מספר הספורטאים הגדול ביותר, יוקצו 2 מיליון שקלים". להגדרה זו מתאימים רק ענפי הכדוריד והכדורעף, ובמילים אחרות: הסעיף שמור להן, ולהן בלבד.

2.4 מיליון שקלים יוקצו ל"שלושת ענפי היסוד בספורט, בהם מחולקים מספר המדליות הגדול ביותר במשחקים האולימפיים", וכן ל"שני ענפי הספורט האולימפיים בהן זכתה ישראל במספר המדליות הגדול ביותר במשחקים האולימפיים, באליפויות עולם ובאליפויות אירופה". ובתרגום לעברית: אתלטיקה, שחייה, שייט והתעמלות יקבלו את ההקצבה השנתית הנ"ל.

1.6 מיליון שקלים יוענקו ל"שני ענפי ספורט אולימפי אישי, בעלי מספר המשתתפים הגדול ביותר ברובד העממי של אותו ענף". גם כאן נדמה כי המקום "שמור" לשני הענפים היחידים שעונים על ההגדרה: טריאתלון ואופניים. ויש גם "צ'ופר" לענפים איזוטריים יותר, כאשר 800 אלף שקלים יוקצו ל"ענף ספורט לא אולימפי בו זכתה ישראל במספר המדליות הגדול ביותר במשחקי העולם, באליפויות עולם ובאליפויות אירופה. ולמי מגיע מזל טוב? לסקי מים, כאשר גם האושו והג'יו ג'יטסו צפויים לקרוא תיגר על הסכום הנקוב.

גלפנד. נתח מכובד ומפתיע לשחמט (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
גלפנד. נתח מכובד ומפתיע לשחמט (gettyimages) | צילום: ספורט 5

לא חייבים להתאמץ

אחד מתנאי הסף לקבלת כספי הטוטו, אותו מציבה ועדת לובצקי כבר בפתיחת המלצותיה, קובע כי "לא תינתן תמיכה לפעילות שאינה פעילות ספורט הדורשת מאמץ גופני, ולא תינתן תמיכה לגוף המתחרה במסגרת ענף שאינו דורש מאמץ גופני". ולמרות האמור, סעיף 37 (ג) קובע כי ענף השחמט יקבל 0.75 אחוז מהסכום העומד לחלוקה (כ-1.5 מיליון שקלים בשנה), וענף הברידג' יקבל 0.25 אחוז (כחצי מיליון שקלים בשנה). כל זאת, כאמור, מבלי להתאמץ.

אלמנט חשוב מאוד חסר בדו"ח שהגישה ועדת לובצקי, והוא הסימולציה. חברי הוועדה לא הציגו במסגרת המסקנות הדמיה שמטרתה לבדוק איך החלוקה תעבוד בפועל, בהתאם להישגים ונתונים היפותטיים של כל ענף. מטרתה של סימולציה כזו היא להפוך את התנאים היבשים למספרים מוחשיים, כדי להבין עד כמה ההמלצות ישימות והאם החישובים שנעשו נכונים ומוצדקים.