אליפות העולם בשחייה שנערכה ברומא ב-2009 הייתה ועל כך יש כבר כמעט תמימות דעים כיום, אירוע מגוחך אשר לא הוסיף כבוד לענף. 43 שיאי עולם נשברו באותה אליפות בחסות חליפות השחייה המשוכללות אשר עוררו מחלוקת קשה בקרב השחיינים וחובבי הענף והעניקו לאותה אליפות עולם את כינוי הגנאי, "המשחקים הפלסטיים".
לאחר אותה אליפות החליט איגוד השחייה העולמי לאסור לשימוש את חליפות השחייה ובאליפות העולם האחרונה בשנחאי כבר חזינו בשחיינים בבגדי ים הישנים והטובים מטקסטיל. לשם ההשוואה באליפות זו נשברו שני שיאי עולם בלבד, ואלו אגב שיאי העולם היחידים אשר נשברו בבריכות ארוכות מאז 2009.
כעת, קצת יותר מחצי שנה לפני פתיחת המשחקים האולימפיים בלונדון החליטה חברת 'ספידו' כי גם אם נאסר על השחיינים לשחות עם חליפות, היא עדיין מסוגלת לייצר את בגד הים אשר יביא למפץ הגדול הבא בטבלת שיאי העולם. במשך ארבע שנים ותחת מעטה סודיות עמלו מפתחיה על ה-Fastskin 3, בגד ים שנחשף השבוע בניו-יורק וכולל שלושה חלקים: בגד ים, כובע ומשקפי שחייה. לטענת החברה מדובר בטכנולוגיה אשר תביא לתוצאות המהירות בהיסטוריה.
"זה בגד הים המהיר ביותר אי פעם", הבטיח ד"ר טום וולר, המדען הראשי של 'ספידו', "יצרנו מערכת שבה כל הטכנולוגיות עובדות בהרמוניה עם הכישרון הטבעי של השחיין כדי לתת לו הזדמנות למצות את הפוטנציאל שלו".
בגד הים עצמו אשר פותח בהתאם לנהלים החדשים והמחמירים של איגוד השחייה העולמי מכסה פחות עור משכיסו החליפות, ולכן לבטח איננו מהיר יותר מהן. אך 'ספידו' בונה על כך שהשילוב בין הכובע, המשקפת ובגד הים יביא לתוצאות איכותיות יותר מאלו שנקבעו עם החליפות.
על פי הנתונים שפירסמה 'ספידו' Fastskin 3 אמור לשפר את ניהול החמצן של השחיין ב-11%, לצמצם את ההתנגדות של המים ב-16.6% מתחת למים וב-5.2% מעל למים. הכובע אשר פותח בטכנולוגיית תלת המימד המשמשת מפיקי סרטים הוליוודיים, עוצב בצורה שאמורה להתאים את עצמה לראש הספציפי של השחיין ולמנוע מחיכוך עם המים גם לשחיינים ובעיקר שחייניות עם שיער ארוך. עדשות המשקפת יספקו ראייה בזווית של 180 מעלות.
בגד הים החדש כבר קיבל את אישור האיגוד העולמי, פינ"א וגם השחיינים עצמם עד כה נשמעים מרוצים. אפילו מייקל פלפס אשר נחשב לאחד המתנגדים הבולטים לחליפות השחייה ואף איים בפרישה אם לא ייאסרו לשימוש, לקח חלק פעיל בפיתוח בגד הים ושימש כפרזנטור בערב ההשקה של Fastskin 3.
"עם בגד הים החדש אני מרגיש שאני חלק מהמים. אני מרגיש איתו ביטחון, ואני חש טוב שאני לובש את בגד הים המהיר ביותר", התייחס פלפס ל-Fastskin 3.
מאמנו של פלפס, בוב באומן אשר אף הוא תקף בחריפות את החליפות הישנות שנעשו מתרכבות פוליאוריתן הסביר את ההבדל לדעתו, "בגדי הים החדשים פותחו בצורה כזו שכל שחיין יכול להרוויח מהם בצורה שווה. אני לא חושב שהם ייתנו יתרון גדול יותר לשחיין מסוים, מה גם שהם לחלוטין עומדים בתקן של האיגוד העולמי".
Fastkin 3 הוא למעשה הפיתוח הטכנולוגי הראשון בבגדי הים לאחר שנתיים בהם השתמשו השחיינים בבגדי ים רגילים מטקסטיל. העיתוי של חשיפת בגדי הים ואישורם לקראת האולימפיאדה איננו מפתיע. פינ"א יודעת כי תוצאות מהירות בכל תקופת ההכנה למשחקים תגביר את ההתעניינות בענף וכך גם תוביל להתעוררות מצד ספונסרים ומממנים.
השיוויוניות תישמר בעזרת חוזי אימוץ גמישים
בגד הים החדש ייכנס לשימוש בתחרויות רק בתחילת 2012 אך שחייני הצמרת אשר בדקו אותו וסייעו לפיתוחו נשמעים בהחלט מרוצים, "כשאני לובש את הבגד ים הזה אני מרגיש כמו 'סופרמן', אני מרגיש שאני יכול לנצח כל אחד. כשאני מזנק אני מרגיש כמו דמות בסרט פעולה", אמר ריאן לוכטה, אחד משני השחיינים הבודדים ששברו שיא עולם בבגד ים רגיל לאחר 2009.
הרוב המכריע של השחיינים ב-2012 יחזיקו בחוזים גמישים אשר יאפשרו להם להשתמש ב-Fastskin 3 גם אם יאומצו על ידי חברה יריבה, מה שעשוי לאפשר שוויוניות יחסית בענף. זאת כלקח מאולימפיאדת בייג'ין 2008, אז הנבחרת היפנית לדוגמא עשתה כל שביכולתה כדי להשתחרר מחוזה הבלעדיות עם המאמצת שלה כדי שתוכל להשתמש בחליפות ה-LZR של ספידו אשר העניקו יתרון משמעותי לשחיינים. "הבגד ים הזה זמין לכולם, לא רק לספורטאים של 'ספידו', כך שכל מי שלא מעוניין להשתמש בו זו בעיה שלו", אמר לוכטה.
"זה לא מזכיר שום דבר שלבשתי בעבר", אמר אלוף העולם האוסטרלי, ג'יימס מגנוסן, "זה שיפור ביחס למה ששחינו איתו בשנה האחרונה אבל אני לא חושב שזה עניין גדול, זה רחוק מאוד מהחליפות".
המשקפות החדשות אמורות להעניק יתרון גדול לשחייני הגב, ביניהם גם כמה מבכירי השחיינים הישראלים כמו גיא ברנע, יעקב טומרקין ויונתן קופלב. עד כה לא יכלו הגביסטים להרשות לעצמם להביט ביריביהם במהלך המשחה מתוך חשש לאבד כמה אלפיות מכריעות, אך המשקפת המאפשרת צפייה ב-180 מעלות תעניק להם את היכולת לראות את היריבים מבלי להזיז את הראש.
האם הטכנולוגיה תגבור על היכולת האנושית?
האיבה של מרבית השחיינים כלפי חליפות השחייה לא נבעה רק מהקצב הבלתי סביר של שבירת שיאי העולם, אלא בעיקר מהתחושה שהם הפכו בסך הכול לכלי משחק בתחרות בין חברות הלבשה. החשיבות של כישרון השחיין והעבודה הקשה שלו הפכו לפחותות ביחס להשקעה ולכסף הרב שנשפך במירוץ החימוש הטכנולוגי של החברות עצמן.
נכון לעכשיו, מספר ימים אחרי ההשקה נראה כי Fastskin 3 עוד רחוקה מלעורר את המחלוקות שהיו סביב חליפות השחייה, אך המבחן האמיתי יגיע ככל הנראה רק בחודש מארס אז ייערכו המבחנים האולימפיים של בריטניה ואוסטרליה, תחרויות בהן ישתתפו כמה מטובי השחיינים בעולם. מבול של שיאי עולם לבטח יעורר הדים ותהיות לגבי היתרונות הטכנולוגיים של בגד הים החדש.
ויש כבר כאלה שעוד לא מחכים לתוצאות וכבר מבכים על חזרתה של הטכנולוגיה לבריכה. ניק תיירי, עורך מגזין השחייה החשוב, SwimNews, הסביר את דעת המתנגדים: "במקום להגן על הספורט, התאחדות השחייה העולמית רק מחפשת לעצמה מקורות מימון. היא פועלת בשיטה של הוועד האולימפי הבינלאומי, לנער את עץ הכסף כמה שרק אפשר".