באפריל 2011, קבעה ועדה שמינתה שרת הספורט לימור לבנת, כי יו"ר איגוד השחייה נועם צבי פעל בניגוד עניינים והפלה לטובה את אגודתו לשעבר, הפועל ירושלים. צבי, כפר באותן האשמות, וחתם על הקוד האתי של משרד הספורט, שנוסח במטרה למנוע את אותו ניגוד עניינים. שלוש שנים אחרי, אנחנו חושפים שצבי, לכאורה, עדיין פועל בניגוד עניינים, ושוב - לטובת ירושלים. נועם צבי עזב את תפקידו כיו"ר אגודת הפועל ירושלים ב-2007, חמש שנים אחרי שהפך לאיש החזק ביותר בענף. למרות ההפרדה שנוצרה, נראה על פניו כי הזיקה שלו למועדונו לשעבר, עדיין קיימת.
אנדי מורז, שחיינית אמריקאית יהודיה בת 22, נמצאת במגעים לעלייה לארץ והצטרפות לנבחרת ישראל, מאז שחתה כאן במכביה ב-2012. על פי אניה גוסטומלסקי, מנהלת מועדון השחייה בנתניה, באותה מכביה היא שאלה את מורז לגבי הרצון שלה לעשות עלייה, וזו ענתה שכנראה בשנה לאחר מכן היא תעשה את הצעד. "בסוף אוגוסט-תחילת ספטמבר היא שלחה לי מייל רשמי ובו כתבה שהיא החליטה לעשות את המעבר, היא רוצה לייצג את ישראל והיא רוצה לשחות עבור הפועל 'דולפין' נתניה - איתי ועם חבריי לקבוצה", מספרת גוסטומלסקי. מאז פעלו היא וסיימון דוידסון, יו"ר הפועל 'דולפין' נתניה, לתהליך הגיוס והעלייה של מורז וסגרו מולה את כל התנאים, שהיא כמובן תשחה עבור המועדון הנתנייתי.
הסיפור מסתבך עם הקלטה שהגיעה לידי אתר ערוץ הספורט (צפו בכתבה), בה מורז מספרת איך צבי, יו"ר האיגוד, הציג בפניה רק אופציה אחת – הפועל ירושלים, האגודה אותה ניהל בעבר. "אני לא מבינה בשחייה הישראלית ולא מבינה איך הדברים הולכים ולאיזה מועדון להצטרף אבל אני לא רוצה ללכת מאחורי הגב של נועם, זה לא נראה לי חכם כי הוא עומד בראש השחייה הישראלית. הוא פנה אליי והוא רוצה שאשחה עבור הפועל ירושלים, אבל עדיין אתאמן בנתניה עם הנבחרת. הוא אמר שאני יכולה לשחות איפה שאני רוצה אבל שהפועל ירושלים יהיה המועדון שאני אצטרף אליו".
אותן שיחות, מול יו"ר האיגוד, שינו לחלוטין את התמונה. "אני מרגישה שבשלב זה אני צריכה לקבל את הזמנתו לשחות עבור הקבוצה שלו", כתבה מורז במייל לאניה גוסטומלסקי, שסיפרה: "הבנתי טוב מאוד שנוצר קשר, והיא הבינה שיו"ר האיגוד זה אותו בן אדם שעומד מאחורי הפועל ירושלים. היא פחדה שאם היא תלך לקבוצה אחרת, ליריבה הכי גדולה של ירושלים, היא עלולה להיפגע מהצד המקצועי מהאיגוד. זה קרב אבוד, עובדה. התוצאות מדברות. אני השקעתי שנה שלמה בדבר הזה וברגע שזה נודע לו, זה היה גמור".
מורז עצמה, חייבים לומר, איננה צד בסיפור. היא לא מודעת לפוליטיקה של השחייה הישראלית, וכשחתמה על טופס הרישום להצטרפות לאיגוד השחייה, היא נרשמה, ללא ידיעתה, להפועל ירושלים, כמו שמראה המסמך. בתכתובות שהגיעו לידינו, מגלה מורז להפתעתה שהיא כבר חתמה במועדון ושואלת - "איפה בטופס כתוב שחתמתי עם ירושלים? אני חשבתי שזה רק חתימה בשביל איגוד השחייה".
סיימון דוידסון, מנהל 'דולפין' נתניה, מספר: "היא לא יודעת לקרוא עברית, איך אפשר להחתים אדם שנמצא בארה"ב על מסמך שכתוב בעברית ולהגיד לו שזו לא חתימה להפועל ירושלים אלא חתימה לנבחרת ישראל? זה על גבול הלא ייאמן. חייבים לדאוג שהדבר הזה ייפסק, נועם צבי לא יכול לשמש כיו"ר איגוד השחייה עם איך שהוא מתנהג. אסור לו. אני מציע לנועם צבי לקרוא את התקנון שהוא חתום עליו".
זאת לא הפעם הראשונה, כאמור, שצבי מואשם בניגוד עניינים. ב-2011, ועדת ברון, שהוקמה על ידי שרת הספורט לימור לבנת לבדיקת התנהלות איגוד השחייה בנושא נמרוד שפירא בר אור, ואי שליחתו לאליפות אירופה בבודפשט, קבעה: "הוועדה סבורה כי הרקע להפלייתם האפשרית של נמרוד ומאמנו הוא השתייכותם לאגודת ירושלים רבתי, בעוד שהנהלת האיגוד מזוהה עם הפועל ירושלים". עוד נכתב שם, שאיגוד השחייה, באופן בו הוא מנוהל, מכוון לקידום האינטרסים של אגודת הפועל ירושלים בעיקר. גוסטומלסקי: "זה סוד שהוא לא סודי, זה ידוע שנועם הוא יו"ר איגוד השחייה ויו"ר איגוד הפועל ירושלים הלא פורמאלי".
ניגוד העניינים בו הואשם צבי, אמור היה להיפתר עם חתימתו על הקוד האתי של משרד הספורט, שבו התחייב, כמו שאר ראשי האיגודים בישראל – "שיימנע מכל פעולה שיש בה ניגוד עניינים בין מילוי תפקידו בגוף הספורט לבין תפקידים אחרים שלו או לבין ענייניו האישיים". אך, כפי שהסיפור של אנדי מורז מגלה לנו, שנתיים אחרי החתימה על אותו קוד אתי, צבי עצמו, לא פועל לפיו.
תגובות
יו"ר שדולת הספורט, חבר הכנסת יואל רזבוזוב, שפנה בעקבות הכתבה במכתב לרשם העמותות ולמשרד הספורט לבדוק את המקרה, אמר בתגובה: "לאור הנתונים שהוצגו בפניי ישנה כאן התנהגות פסולה, התנהגות של יו"ר איגוד שמונע מתוך אינטרס לאגודה מסוימת. יו"ר איגוד אמור להיות נקי, הוא לא אמור להיות בעד אגודה כזו או אחרת, הוא אמור להיות הכי נייטראלי". ממשרד הספורט נמסר בתגובה: "הממצאים העולים בכתבה הועברו לבחינת הלשכה המשפטית ורשם העמותות".
יו"ר איגוד השחייה, נעם צבי, מסר בתגובה: "בניגוד לנאמר בכתבה, ברגע שהובא לידיעתי כי נתניה טוענת שהיא זו שהחלה במגעים עם השחיינית, אני ביקשתי, כדי למנוע מחלוקות, דווקא את ההיפך - שהיא לא תירשם בירושלים עד לסיום המחלוקת. כל מה שמעניין אותי הוא קידום השחייה הישראלית. הבאנו לכאן את אליפות מדינות הים התיכון בקיץ האחרון, למרות המלחמה. בשנה הקרובה תתקיים בישראל אליפות אירופה בשחייה ואני כעת במסע שכנועים להביא לישראל את אליפות מדינות הים התיכון בשחייה אמנותית. כל מה שמעניין אותי הוא קידום השחייה הישראלית וחיזוק הנבחרת שלנו".
מאיגוד השחייה נמסר: "רישומה של השחיינית באיגוד נעשה מבלי שהדרג האדמיניסטרטיבי האחראי לרישום היה מודע למחלוקת כלשהי בין ירושלים לנתניה. השחיינית נרשמה באיגוד כמו מאות שחיינים אחרים. אגב, מבדיקה שערכנו עם אגודת הפועל ירושלים, זו אינה מתנגדת שהשחיינית תירשם בכל אגודה בה תרצה".
מאגודת הפועל ירושלים נמסר בתגובה: "הפועל ירושלים נמצאת בקשר עם השחיינית עוד מ-2009. מעולם לא ידענו על קשר כלשהו שלה עם אגודה אחרת. היינו איתה במשרד הפנים כדי לסדר לה תעודת זהות, לא ידוע לנו שמישהו מנתניה עשה בשבילה משהו. מבחינתנו, היא יכולה להירשם איפה שהיא תרצה. אנחנו חוששים שמטרת הפרסום האמיתית של נתניה היא לסכל את עלייתה לארץ ואז השחייה כולה תפסיד".