sportFive717524 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

הטור דה פראנס, במהדורתו ה-104 בהיסטוריה, ייצא לדרך מחר (שבת) בדיסלדורף ויכלול בסך הכל 3,540 ק"מ של רכיבה שיתפרסו על פני 21 קטעים בחלוקה הבאה: 9 קטעים מישוריים, 5 קטעים הרריים (3 שיסתיימו בפסגה), 5 קטעי הרים-בינוניים, 2 קטעים אישיים נגד השעון ועוד שני ימי מנוחה. אלוף השניים האחרונות, כריס פרום הוא הפייבוריט המובהק לסיים עם החולצה הצהובה בשאנז אליזה ב-23 ביולי. אבל כדאי לשים לב גם לנאירו קינטאנה, רומאן בארדה, אלברטו קונטאדור וריצ'י פורט שינסו לגנוב את ההצגה.

המסלול: 3 קטעים שיסתיימו בפסגה, פחות נג"ש

המירוץ היוקרתי יוזנק מגרמניה לראשונה אחרי 30 שנה במירוץ נגד השעון בדיסלדורף שיכלול 14 ק"מ של רכיבה במסלול רווי טכני שיחצה את נהר הריין. כמו תמיד השבוע הראשון יתאים יותר לספרינטרים ולפאנצ'רים כאשר הטור ימשיך בנסיעה לליאז' (בלגיה) ולונגווי (לוכסמבורג) בקטעים 2 ו-3 בהתאמה. בקטע הרביעי הרוכבים כבר יגידו שלום לצרפת (ויטל) ואז יטפסו על הקיר של הפלאנש דה בל פיי בהרי הווז' (קטע חמישי, 5.9 ק"מ של 8.5% שיפוע) בהזדמנות הראשונה של הרוכבים הבכירים לתפוס את החולצה הצהובה.

הקטעים הבאים לטרואה (6) ולנויט סיינט ג'ורג' (7) יתאימו למאיצים הבולטים וישמשו כשלבי מעבר עד להגעה לרכס הרי הז'ורה. הפלוטון ידהר בקטע השמיני לעיירת הסקי לה רוסס בסמוך לגבול השוויצרי שיכלול טיפוס בקטגוריה אחת, כ-11 קילומטרים לסיום. אתגר לא קטן יחכה להם למחרת בדרך לשאמברי (קטע 9) שמתאפיינת ב-4,600 מטרים של עליות, כולל הגראנד קולומבייה התלול והמונט דו שאט (8.8 ק"מ של 10%) ומשם ירידה של 13 ק"מ עד לקו הסיום. ביום שאחרי הרוכבים יקבלו יום מנוחה ראשון לפני הפירינאיים.

קטעים 10 ו-11 לברגארק ופאו ישמשו את הספרינטרים ויתנו לפייבוריטים הגדולים עוד קצת זמן להתאושש עד לדרך הרצחנית לפייראגוד (12), הכוללת את הפורט דה באלה (עליה בקטגורית על) והעלייה על הקול דה פיירסורד (קטגוריה אחת) בקטע השני שמסתיים השנה בפסגה. השלב הבא (13) יהיה הקצר ביותר במירוץ (101 ק"מ) אבל צפוי להיות אגרסיבי מאוד עם שלושה טיפוסים בקטגוריה 1 עד לגלישה לעיירה פואה. הרוכבים יחשפו לעיירות הקטנות של דרום מערב צרפת בקטע ה-14 לרודז בו יציינו את יום הבאסטיליה (14.7) ולאחר מכן (קטעים 15 ו-16) יעשו את דרכם לאלפים עם עצירה בלה פוי אן ואלה (כולל יום מנוחה) ורומאן סור איסר שעשויים לשמש את הרוכבים מקבוצות הבריחה.

הטור יגיע לנקודת הרתיחה עם בואם של האלפים. תחילה קטע 17 שיכלול את הקול דה לה קרואה דה פר, הטלגראף והגליבייה (הנקודה הכי גבוהה בטור השנה, 2,642 ק"מ) לפני ירידה מהירה לבריאנסון. בלב רכס ההרים הנודע, יעופו גיצים לאוויר בקטע 18 שיסתיים בפסגת הפחד של הקול ד'איזואר. העלייה בסיום הקטע כוללת 9.3 ק"מ בשיפוע ממוצע של 7.5% ועשויה להכריע את התחרות. הטור יעשה את דרכו דרומה לסאלון דה פרובאנס (19) בהזדמנות האחרונה של קבוצות הבריחה לצאת עם משהו מצרפת. קטע 20 במארסיי (22 ק"מ) יהיה רכיבה אישית נגד השעון שבסיומה נדע מי יגיע ביום ראשון למחרת עם החולצה הצהובה לפאריז.

הפייבוריטים לניצחון, האאוטסיידרים והספרינטרים הבולטים

כריס פרום כמובן הוא ברירת המחדל של כל הפרשנים. האלוף מהשנתיים האחרונות פייבוריט גם הפעם לזכות בפעם הרביעית בקריירה בחולצה הצהובה, אך נראה כי השנה הוא מגיע בכושר פחות טוב לאחר שלא הצליח לנצח באף מירוץ/קטע ב-2017. נאירו קינטאנה, שסיים שלוש פעמים בעבר על הפודיום, חולם על זכייה ראשונה, אבל מגיע עייף יחסית לאחר שהשתתף בג'ירו האיטלקי (סיים במקום השני). רומאן בארדה, הסגן של פרום מאשתקד, הוא מטפס מעולה ויהנה השנה ממיעוט ק"מ נגד השעון.

מועמד אחר הוא ריצ'י פורט, שרבים מסמנים אותו כבעל הסיכויים הטובים לנצח את פרום, שמגיע בכושר מצויין אחרי שהרשים בטור דה רומנדי ובדופינה. אלברטו קונטאדור בגיל 34 נמצא מעבר לשיא כנראה אבל עדיין שם גדול עם שאיפות גדולות ופאביו ארו האיטלקי הבכיר (בהיעדרו של וינצ'נזו ניבאלי שרכב בג'ירו ולא יהיה השנה) שחוזר מפציעה נראה רענן מתמיד לכוון לעבר הפודיום. מועמדים לטופ 10: אלחנדרו ואלורדה, יאקוב פוגלסנג, דן מרטין ואסטבן צ'אבס.

פיטר סגאן צפוי להמשיך לשלוט בקטגורית הספרינטרים ושואף לזכות בפעם השישית ברציפות בחולצה הירוקה, הישג ששמור רק לאריק צאבל האגדי. הרוכב הסלובקי יגיע עם חולצת הקשת בענן אחרי ששמר על התואר שלו אלוף העולם באופני כביש ולמרות שלא ניצח אף קלאסיקה העונה, הוא צפוי לתת את השואו הקבוע שלו. במיאוצים עצמם, מארק קאבנדיש חולם לנפץ את שיאו של אדי מרקס ורחוק 4 ניצחונות בקטעים כדי להשוות את שיא כל הזמנים בניצחונות בטור (34). אך סימן שאלה גדול אופף את הבריטי שחוזר ממחלה שהשביתה אותו ל-3 חודשים. הגרמנים מרסל קיטל ואנדרה גרייפל עם רזומה של 20 ניצחונות במשותף בטור נמצאים בפורמה טובה יותר ויהיו דומיננטים בספרינטים ההמוניים. שמות נוספים מעניינים: ג'ון דגנקולב, אלכסנדר קרישטוף, נאסר בוהאני מקופידיס ומייקל מאתיוס מאוריקה.

אדם ייטס שזכה בחולצה הלבנה לא יופיע השנה. בהיעדרו לואיס מנטיאס הדרום אפריקאי הוא הפייבוריט לזכות בתואר של הרוכב הצעיר הטוב ביותר. הרוכב של UAE ינסה לשפר את המיקום הטוב ביותר שלו בטור (8 אשתקד). עמנואל בוכמן הגרמני חווה עונה מצויינת והרשים בדופינה כשסיים במקום השביעי. סיימון ייטס, אחיו של אדם, הוא רוכב בן 24 עם פוטנציאל גדול ועשוי לאיים גם הוא על החולצה הלבנה אחרי שסיים שישי בוואלטה אשתקד. וורן בארגיל הוא התקווה הצרפתית וינסה להימנע מפציעות ותאונות שמנעו ממנו בשנתיים האחרונות לעשות את הפריצה הגדולה.

קטגורית מלך ההרים היא ההזדמנות של הרוכבים האופורטוניסטים, אלה שלא בהכרח נאבקים על הדירוג הכללי, לזכות בתהילה בטור שיכלול לא פחות מ-53 טיפוסים. רפא מאייקה מבורה הוא הפייבוריט לקחת את החולצה המנוקדת הביתה בפעם השלישית בקריירה אחרי 2014 ו-2016. סגנו מאשתקד תומאס דה גנט הבלגי שניצח במונט ונטו וטיבו פינו שהשתתף השנה בג'ירו ונחשב למטפס מצויין אמורים לתת לו פייט עד לשאנז אליזה.