עצור! גבול לפניך
גבולות ומסגרות אינם תמיד דבר נוח או נעים והורים רבים מוותרים עליהם בשל סיבות רבות. הנה כמה הסברים שיבהירו מדוע כדי להביא להישגיות והצלחה, כדאי לאמץ את הגבולות בחזרה. ואיך כל זה מתקשר לאולימפיאדה? מאת: ד"ר רן נבון, פסיכולוג קליני בכיר וחבר ב"סגל הזהב" של פרוקטר אנד גמבל לאולימפיאדת לונדון 2012
נושא הגבולות והמסגרות מעסיק הורים רבים. מחד אנו רוצים להנחיל סדרי עולם, לחנך את ילדנו להתנהגות עם גבולות והתאמה למסגרת ומאידך אנו מאד חרדים מילד מרובע שלא יצא בשום דרך מהמסגרת ויתקבע בה. אם כן מה משמעות המסגרת ומה חשיבות הגבול? והאם מסגרת היא כלי המאפשר הישגיות והצלחה או דווקא קיפאון?
באופן פרדוקסלי, דווקא מסגרות וגבולות מאפשרים את חופש התנועה. נסו למשל לתת לילד הקטן שלכם בריסטול ותנו לו לצייר עליו פעמיים: פעם אחת שהוא חלק לגמרי ופעם אחת אחרי שציירתם בתוכו מסגרת ועליו לצייר בתוכה. באופן מפתיע, מרבית הילדים יציירו באופן
חופשי יותר בתוך המסגרת, גם אם לעיתים יחצו אותה מעט. ועוד דוגמה- אם אזמין אתכם למשחק טניס או כדורגל במגרש שאיננו מתוחם או מגודר, המשחק שלנו יהיה כנראה מאופק מהחשש שהכדור יעוף ונתווכח אם הכדור בחוץ או בפנים. למעשה, דווקא הגדר והסימון
שמגדירים ותוחמים את גבולות המשחק, מאפשרים ביטוי חופשי של השחקנים וחוקי משחק ברורים.
לפיכך קל להבין מדוע למסגרת תפקיד משמעותי בחיינו ובחיי הילד בפרט: היא שומרת עלינו ומאפשרת סוג של שקט ופנאי לדברים נוספים ואף ניתן לאמר שהיא פלטפורמה חשובה ויציבה להתקדמות. כך למשל ילד שכל בוקר יתווכח ויתהה אם כדאי לו ללכת לגן או לבית הספר לא יהיה פנוי באמת לחקור, ללמוד ולבלות בחברת בני גילו, ולהפך. כאשר הגבולות הגיוניים וברור מה מותר ומה אסור , התחושה נינוחה יותר וברמה הפרקטית גם הילד הופך לענייני ולא למפוזר. יכולת הריכוז שלו ואף ההישגים יהיו גם הם גבוהים יותר. לעומת זאת,
חוסר גבולות וחוסר מסגרת יתבטאו אצל ילדים בהתפרצויות כעס, ברף תסכול נמוך, קשיים בריכוז, קושי בהתמדה, אכילה לא מווסתת ובריאה וחוסר התחשבות. ילד ללא מסגרת בה הוא לומד לפעול כחלק מקבוצה הופך להיות מרוכז בצרכיו, יתקשה לדחות סיפוקים, או להתמודד עם כישלון נקודתי.
למקומות, היכון, צא!
אחת הדוגמאות הטובות ביותר בעיניי להמחשת חשיבותם של גבולות ככלי עזר לחיים האמיתיים היא עולם הספורט דרכו ניתן לראות כיצד גבולות וחוקים אינם מקבעים אלה מהווים בסיס להצלחה, לביטחון, לצמיחה ולהישגים.
הנ"ל נכון גם בעולמות של האתלטים הבכירים המופיעים באולימפיאדה וגם בעולמות של הילדים הקטנים כחלק מתהליך התפתחות טוב יותר בדרך להשגת מצוינות והצלחה.
בפעילות הספורטיבית הילד נדרש להתמדה והתאמה למסגרת. הוא לומד כיצד למקסם את יכולותיו ומקבל חוויה של שייכות והגיון בפעילותו, כמו גם התמודדות עם כשלים בדרך אל המטרה. התנסות ספורטיבית מכוונת ומלווה תשפר את היכולת של הילד לשאת תסכול נקודתי תוך הבנת משמעותה של הראייה לטווח ארוך יותר. המסגרת והשייכות מאפשרות בהירות של הגדרה עצמית ויכולת התמודדות עם אתגרים וקשיים מורכבים בהם נדרשים אורך רוח, איפוק, מיקוד ויכולת לדחיית סיפוקים. ולא רק- גם כללי ההתנהגות הספורטיביים כדוגמת לחיצת היד של היריב והיכולת לכבד ולהישיר אליו מבט, מהווים בסיס ליצירת התנהגויות המושתתות על ערכים וכבוד האדם שילוו אותו לאורך חייו ויאפשרו לו להתמודד עם יריבים במסגרות אחרות.
וטיפ קטן לסיום:
חשוב לזכור שגם עלינו ההורים חלה אחריות ועלינו לא לחצות את הגבול בהצבת גבולות. על ההורה להתאים את המסגרת לצרכי הילד ולהגדיר את הגבולות באופן מותאם לגיל, הכישורים והיכולות. מסגרת הדוקה או נוקשה מדי תצמצם את מרחב הפעולה ויכולת הביטוי ותוציא את כל הכיף מהפעילות שבתוכה היא מתקיימת. זכרו, מסגרת איננה אמורה לדחוק ולסרס את היכולות והשאיפות. להיפך, בעזרת מסגרת נכונה ניתן להפוך חלום למציאות.
פרוקטר אנד גמבל, נותנת החסות הרשמית לאולימפיאדת לונדון 2012, מודה ומוקירה את אימהות ספורטאי המשלחת האולימפית הישראלית ללונדון 2012, העומדות מאחורי הצלחת בנן ואת האימהות ככלל, אשר עוזרות לילדיהן להפוך לאלופים.
כחלק מהכרת התודה, יוצאת פרוקטר במבצע ייחודי , שיסייע לנו ההורים לעודד מצוינות אצל ילדים באמצעות ספורט. רוכשים את מוצרי פרוקטר, נכנסים לאתר www.mom.mako.co.il ויכולים לזכות בחוג ספורט שנתי לילדכם עם התאמה והכוונה של חברי "סגל הזהב" של פרוקטר אנד גמבל.