קמפיינים רבים ושונים הופעלו במהלך החודשים האחרונים על מנת לשכנע את הוועד האולימפי העולמי, שנמצא בימים אלו בהכנות נמרצות לקראות אולימפיאדת לונדון שתיפתח ביום שישי הבא, להקדיש דקת זיכרון לציון 40 שנה לטבח מינכן 1972 והרוגיו בטקס הפתיחה. יוזמה חדשה ומפתיעה של הפדרציה הציונית בבריטניה, החליטה לא לוותר על הנצחת ספורטאי מינכן, ולאחר כשלון הניסיונות הקודמים, פרסמה בקשה בעמוד פייסבוק ובנוסף אתר מיוחד שנפתחו לצורך האירוע.

אין תמונה
דקת דומיה אלטרנטיבית בלונדון וברחבי העולם

היוזמה, שנקראת "דקה אחת למינכן", מזמינה את כל צופי האולימפיאדה בלונדון וברחבי העולם, וגם את כל מי שזיכרון האירוע חשוב ומשמעותי עבורו, לעצור כל פעילות למשך דקה אחת, בשעה 11:00 של ה-27 ביולי, היום בו יתקיים טקס הפתיחה של האולימפיאדה, ולהקדיש אותה לנופלים. זו לא דקת הדומיה הממלכתית עליה חלמו משפחות קורבנות הטבח, ואולי לא הדרך האידאלית לקדש את האירוע, אך מדובר ביוזמה שלפי כמות הלייקים בפייסבוק ותגובות המשפחות, הצליחה לרגש ולהקל, ולו במתי מעט על הכאב העצום שהם נושאים עמם.

"נתנו לנו תירוצים לא אנושיים מחשש מגורמים פוליטיים"

אילנה רומנו, שבעלה, מרים המשקולות יוסף רומנו היה אחד מקורבנות הטבח, מנהלת כבר שנים מאבק ממושך למען דקת הדומייה. על יוזמת הפדרציה היא שמעה הבוקר והחליטה לקחת על עצמה להפיץ את הבשורה. "40 שנה אני נלחמת. זה לא קל. השנה קיבלתי רוח גבית עצומה מכל רחבי העולם ששיאה ביוזמת הפדרציה הציונית", אומרת רומנו, "אני קוראת לכל מי שנכנס לאצטדיון האולימפי לעמוד, ולזכור. מכל מי שצופה בטקס, מכל מי שזוכר, שיודע, קחו דקה ותעמדו לזכר הנופלים". רומנו מספרת כי עד הרגע אחרון, שהוא למעשה ה-27 בחודש, לא תפסיק להיאבק ולהלחם, על אף ההצהרה ששיחרר הועד האולימפי העולמי: "כל כך הרבה זמן הם טומנים ראשם בחול. נותנים לי תירוצים שלא יתקבלו על הדעת, תירוצים לא אנושיים, חשש מגורמים פוליטיים, אפילו העובדה שזה לא כתוב בפרוטוקול. האם בפרוטוקול ב1972 היה כתוב שבעלי יחזור אליי בארון?"

אילנה רומנה, אלמנתו של יוסף רומנו (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
לא מפסיקה להילחם. אילנה רומנו עם תמונתו של בעלה ז"ל, יוסף | צילום: David Silverman, GettyImages IL

רומנו מציינת שעבורה, כיבוד דקת הדומייה ולקיחת חלק פעיל ביוזמה החדשה היא לא רק ציון זכרם של הנופלים אלא גם נתינת יד למאבק בטרור. למרות הכעס והכאב על המאבק שנכשל, ושעמו היא נאלצת להתמודד מידי 4 שנים, מבקשת רומנו להודות לשגרירות ישראל בלונדון ולועד האולימפי הישראלי: "באמת הרגשתי שהם מובילים את מורשתם של החללים. הגיע הזמן שהם יקבלו את הכבוד הראוי להם, גם אם בדרך אלטרנטיבית. מה שהכי מרגש אותי הוא לראות ספורטאים ישראלים צועדים עם הדגל, מבחינתי זה אומר שלא ניצחו אותנו, שאנחנו קיימים. אני רוצה לבקש מכל חברי המשלחת הישראלית לעמוד ולזכור, ולהפיץ את סיפור מינכן גם בביקורם בכפר האולימפי. זה חשוב לי, ולמשפחות ומעודד אותנו ברגעים הקשים".

למה לא הזמינו את המשפחות לטקס האלטרנטיבי?

יעל גוטפרוינד, היא בתו של יוסף גוטפרוינד, מתאבק ומאמן שנרצח במהלך הטבח. על יוזמת הפדרציה הציונית היא שמעה מקרובי משפחה בארה"ב, ששלחו לה הבוקר את הפרסום. "הפדרציה בעצם קוראת לכל מי שההנצחה חשובה לו, לעמוד דקת דומייה, לא משנה היכן הוא נמצא, בפתיחת האולימפיאדה. זה מאוד מרגש אותי לדעת שהם פועלים לזכרו של אבי", אומרת גוטפרוינד, "יש תחושה שהספורטאים נשכחו, בעקבות כל המאורעות והמאבקים האחרונים. מדובר ביום בו האולימפיאדה הפסיקה לייצג רק ספורט והוכתמה בדם, היוזמה הזו חשובה עבורה ואני מוקירה אותה ומברכת עליה".

הטבח באולימפיאדת מינכן (צילום: Keystone, GettyImages IL)
תמונה שאסור לשכוח: טבח י"א הספורטאים הישראלים | צילום: Keystone, GettyImages IL

שני טקסי זיכרון לחללי מינכן מתוכננים לקיץ הקרוב: הראשון יערך בשישה לאוגוסט על ידי הועד האולימפי הישראלי. הטקס השני ייערך כחודש לאחר מכן, על ידי הפדרציה הציונית ויציין את יום השנה לטבח. גוטפרוינד מודה שעד היום היא צופה בכל טקסי הפתיחה של האולימפיאדות, המחזירים אותה לימי ילדותה, וחווית היתמות הנוראית עמה נאלצה להתמודד. היא מציינת שהיא רוצה שהעולם יזכור, ידע וייחשף לטבח. גוטפרוינד אמנם הופתעה מהיוזמה ומתרגשת ממנה מאוד, אך בד בבד גם מוסיפה כי היתה שמחה לקבל הזמנה לטקס ההנצחה בקהילה היהודית. "אם יש טקס זיכרון, אני לא מבינה למה אנחנו לא חלק ממנו. ניסיתי לפנות לוועד האולימפי, כתבתי מכתבים לגורמים שונים ולא קיבלתי תשובה הולמת", מספרת גוטפרוינד, "כבר 40 שנה אנו נאבקים לשימור רוחם של הספורטאים. היוזמה ברוכה בעיני, אבל הייתי שמחה אם היו זוכרים ומזמינים אותנו לקחת חלק בטקס הזיכרון בשנים הבאות".

תזכורת: הבקשה הרשמית של ישראל נדחתה

במסגרת אחד הקמפיינים הבולטים, שיזמו סגן שר החוץ דני איילון, בשיתוף פעולה עם 11 אלמנות הספורטאים הישראלים שנרצחו באולימפיאדת מינכן, עלה ליוטיוב סרטון בן דקה אחת, הקורא להדגשת חשיבות דקת הדומייה עבור המשפחות. בנוסף, נפתחו עמודי פייסבוק עבור מטרה זו, ופורסמה עצומה בה נדרשים חברי הוועד האולימפי העולמי להכיר בזכרם של הספורטאים. העצומה זכתה לאלפי חתימות, לקריאתו של איילון הצטרפו עשרות ארגונים יהודיים, ו-40 חברי פרלמנט מבריטניה וחברי קונגרס מובילים מארה"ב. חברי הקמפיין, ביניהם שר החוץ ושתיים מאלמנות הספורטאים שנרצחו, נפגשו בתחילת החודש גם עם יו"ר הפרלמנט האוסטרלי, פיטר סליפר, שהצטרף למאבק והנהיג את הפרלמנט האוסטרי להתגייס ולהיאבק למען דקת הדומייה.

_OBJ

עם זאת, המאבקים החריפים שניהלו גורמים אלו ביתר שאת, נכשלו כולם. בסוף השבוע שעבר נודע סופית כי לא תתקיים דקת דומייה בטקס הפתיחה של האולימפיאדה הנוכחית. סבסטיאן קן, יו"ר הועדה המארגנים של המשחקים האולימפיים בלונדון, ניסה להמתיק את הגלולה המרה והבטיח כי הוא מתכוון לציין את המאורע ב"טקס פרטי", אך עדיין לא אמר היכן וכיצד הוא מתכוון לעשות זאת.