נסו רגע לדמיין את זה: מישהו שילם עבורכם מעל ל-100 מיליון יורו. רק עליכם. יותר מ-100 מיליון יורו רק לטובת העבודה הספציפית שאתם תעשו עבור מעסיק מסוים. קצת מופרך, לא? ובכן, זו המעמסה שאיתה צריך להתמודד גארת' בייל. ועכשיו, רגע לפני שטוטנהאם עושה את עסקת חייה, הגיע תורו של הוולשי הנהדר להוכיח שהוא שווה את זה. אלא שכמו שגם ז'וזה מוריניו אמר: "לבייל יהיה קשה מאוד להראות שההשקעה בו השתלמה". כאן בדיוק נכנס התחום האפור - כיצד ניתן להוכיח שהסכום המטורף שתשלם ריאל מדריד אכן מוצדק?
הדיון הנ"ל נפתח גם כאשר כריסטיאנו רונאלדו הועבר תמורת 94 מיליון יורו, אבל הוא עצמו סגר אותו כבר מזמן. אבל גם הפורטוגלי היה צריך, במשך ארבע שנים, לקבע את מעמדו כאייקון ולכבוש יותר שערים מכמות ההופעות שלו כדי להפוך את הסוגיה הזו ללא רלוונטית. ובאשר לבייל? מה יגדיר אותו כהצלחה או כשלון? הוא הרי לא יבקיע כמו CR7 וגם, ככל הנראה, לא יתפוס את מקומו של לאו מסי כשחקן הטוב בעולם.
על כן, הוא "ייאלץ" להמציא לעצמו סוג של נישה משלו כדי להחזיק בכבוד את תואר "השחקן היקר בהיסטוריה", שלא אמור להישבר בשנים הקרובות. אז רגע לפני שהוא נכנס לפרק הכי חשוב בקריירה שלו, מונחים בפניו לא מעט תמרורי אזהרה - שכן היו לא מעט שחקנים שקרסו תחת לחץ תג המחיר האסטרונומי. הנה חמשת הבולטים.
כמעט נכנסו: גאיסקה מנדייטה (מוולנסיה ללאציו, 48 מיליון יורו); ניקולאס אנלקה (מארסנל לריאל מדריד, 35 מיליון יורו); דמיטרי צ'יגרינסקי (משחטאר לברצלונה, 25 מיליון יורו); סטיוארט דאונינג (מאסטון וילה לליברפול, 25 מיליון יורו); מארק אוברמארס (מארסנל לברצלונה, 40 מיליון יורו).
5. אנדי קארול
מאיפה לאיפה? מניוקאסל לליברפול
תאריך: ינואר 2011
כמה? 41 מיליון יורו
קבלו את הסמן הימני והסמל המסחרי של ליברפול הכושלת בשנות ה-2000. אחרי מכירת פרננדו טורס, לרדס התפנו יותר מ-50 מיליון ליש"ט לרכש, אך רובם התבזבזו על החלוץ הסופר-מאכזב. האיש שהגיע כהבטחה גדולה מניוקאסל (שסירבה בתחילה להצעות נמוכות יותר בהנחה שיש לה יהלום ביד) התגלה מהר מאוד כ"קופ-פלופ", אולי אחד הגדולים אי פעם.
מי שהיה נחשב לשחקן השמיני היקר בהיסטוריה היה בחצי העונה הראשונה פצוע לסירוגין וניפק שני שערים ב-7 הופעות. העונה השניה כבר היתה הזוועה האמיתית מבחינת אוהדי ליברפול: קארול קיבל צ'אנס ועוד צ'אנס, אבל פשוט לא פגע. השורה הסטטיסטית העלובה (9 שערים בעונה, 4 בליגה) אפילו לא סיפרה את כל סיפור האכזבה. לכל אורך העונה חיפשו באנפילד רק להיפטר ממנו וב-2013 הוא אכן נמכר לווסטהאם, בקול ענות חלושה.
4. חואן סבסטיאן ורון
מאיפה לאיפה? מלאציו למנצ'סטר יונייטד
תאריך: יולי 2001
כמה? 42.6 מיליון יורו
עד לאותה עונה, היה אלכס פרגוסון מאופק יחסית בכל הנוגע לרכש - לנוכח העובדה שהוא העדיף תמיד לצרף שחקנים צעירים בסכומים נמוכים יחסית, או כאלו שטרם הגיעו לשיא שלהם. לא כזה היה ורון. נכון, שחקנים כמו אריק קאנטונה וגארי פאליסטר היו שחקנים מוכחים טרם הגיעו לאולד טראפורד, אך הקשר הארגנטיני היה למעשה ה"מוצר המוגמר" הראשון שהגיע תמורת הרבה מאוד כסף וככוכב עולמי ענק.
בזמנו, היה "אל ברוחיטה" השחקן היקר בהיסטוריית הכדורגל האנגלי, זאת אחרי שהביא אליפות ללאציו באיטליה וזכה בגביע אופ"א, אלא שהאי הבריטי היה חוויה מוצלחת הרבה פחות עבורו. ורון, שאמור היה להוות יחד עם פול סקולס את צמד הקשרים הטוב באנגליה, לא התאים לסגנון הבריטי וספג ביקורות רבות מהתקשורת האנגלית. למרות שפרגי הגן עליו והאמין בו, ורון המשיך לאכזב וגם איבד יחד עם הקבוצה את האליפות בעונתו הראשונה, תוך שהוא מבקיע 5 פעמים ומוסיף 3 בישולים בלבד. בעונה השניה השיפור המיוחל לא ממש הגיע, ובסיומה הוא נמכר לצ'לסי בחצי מהסכום בו נרכש.
3. פרננדו טורס
מאיפה לאיפה? מליברפול לצ'לסי
תאריך: ינואר 2011
כמה? 58 מיליון יורו
אחת התעלומות הגדולות של הכדורגל העולמי אי פעם. חלוץ נבחרת ספרד כיכב שלוש שנים וחצי באנפילד, כאשר ב-2008/9 כמעט וסחף את המרסיסיידרס יחד עם סטיבן ג'רארד לאליפות מדהימה. המניה שלו רק עלתה ועלתה, ומי שפתחה את הארנק - במה שנראתה אז כמו עסקה לגיטימית - היתה צ'לסי של רומן אברמוביץ'.
שלושה חודשים עברו עד שהבקיע אל-ניניו את שער הבכורה במדי הבלוז והספקות החלו לצוץ. עד לסיום העונה, הכיבוש ההוא היה היחידי בכל חצי-העונה וטורס הפך לסוג של בדיחה. גם ב-2011/12 טורס לא הזכיר מאומה מהיכולת שהפכה אותו לחלוץ בקנה מידה עולמי והשיא היה כאשר רשם החמצה מזעזעת מול שער חשוף מול מנ'צסטר יונייטד. בעונה החולפת הוא אמנם השתפר מעט, אלא שאחרי הכל - טורס הוא אכזבה עצומה. מבט על מספריו בליגה האנגלית (15 שערים ב-82 הופעות) רק ממחיש זאת.
2. דנילסון
מאיפה לאיפה? מסאו פאולו לבטיס
תאריך: יולי 1998
כמה? 28 מיליון יורו
כיום - כאשר קבוצות כמו פאריס סן ז'רמן, מנצ'סטר סיטי, מונאקו ואחרות נמצאות במשחק - הסכום אולי לא נשמע מופרך, אבל באותם ימים היה מדובר בלא פחות מסנסציה. הקשר הברזילאי, שהפליא עם כדרורים מרשימים בליגה במדינתו ובמונדיאל, נרכש בסכום שהפך אותו ליקר ביותר בעולם. הקבוצה מסביליה, לא אחת מאריות ספרד, היתה בעיצומן של שנים טובות ורצתה לקרוא תיגר על שתי הגדולות באמצעות הבאתו של מי שהיה נחשב להבטחה ענקית. אלא שההיפך הגמור קרה.
בעונה הראשונה כבר ניתן היה לראות כמה גדולה הפארסה כאשר דנילסון כבש פעמיים ב-35 הופעות והקבוצה עצמה סיימה במקום ה-11. שנה לאחר מכן, בטיס בהובלתו כבר ירדה לליגה השניה וכבר אז הוא הוכתר כרכש הכי גרוע אי פעם, בוודאי ביחס לסכום המופקע ששולם עליו. בטיס הצליחה להיפטר ממנו רק ב-2006 (אחרי 13 שערים ב-186 הופעות), משם המשיך לדשדש עד לפרישה בקבאלה היוונית.
1. קאקה
מאיפה לאיפה? ממילאן לריאל מדריד
תאריך: יוני 2009
כמה? 68 מיליון יורו
על פניו, כל יורו ששולם עליו היה מוצדק. כוכב מילאן ונבחרת ברזיל היה אחד הכדורגלנים הפופולריים בעולם, וגם היה בשיאו. המעבר לאימפריה מספרד היה אמור לתת את החותמת להיותו השחקן הטוב בעולם, אלא שבאותו קיץ היה קאקה רק התוספת למסע הרכש המופרע של הבלאנקוס - שגולת הכותרת שלו היתה כריסטיאנו רונאלדו. תחת מנואל פלגריני הוא אמנם שיחק, אך היה רחוק להזכיר את אותו שחקן ממילאן. ברמה הקבוצתית, הציוות שלו ושל רונאלדו איכזב, לנוכח העובדה שברצלונה של פפ גווארדיולה חגגה עוד אליפות על הגב של ריאל.
ואז הגיע ז'וזה מוריניו. ויחד איתו גם מסוט אוזיל. הפורטוגלי לא נתן יותר מדי הזדמנויות לברזילאי (שגם סבל מלא מעט פציעות), הגרמני תפס לו בדיוק את המשבצת. קאקה סיים את 2010/11 עם 20 הופעות בסך הכל, כשהוא לאט לאט הופך לשחקן ספסל. בעונה שלאחר מכן לא היה יותר מדי שינוי ולפתע - מי שנחשב לאחד השחקנים המוכשרים בעולם - היה עוד שחקן בסגל העמוס של ריאל. מעמדו נשחק, היכולת שלו היתה רחוקה מאותה יכולת מופלאה מימי מילאן וכך - השחקן השלישי הכי יקר בהיסטוריה - היה לעוד סטטיסט בריאל. בלי שום ספק, ביחס לציפיות ולכמות הכסף ששולם עליו, קאקה הוא אכזבה עצומה. בייל, שומע?