בצל הכישלון החד והכואב של נבחרות הכדורגל והכדורסל, נבחרת הטניס של ישראל תנסה בסוף השבוע לשרוד שנה נוספת בבית העליון של גביע דייויס ולהוכיח שדווקא בספורט הכי אישי בעולם, מתוחזקת כבר זמן רב הקבוצה הישראלית הטובה מכולן. כדי להישאר בטופ העולמי צריך לנצח את בלגיה וזה אפשרי, אבל הבעיה היא לא היריבה, אלא משטח החימר שאותו, איך לומר בעדינות, שחקני הנבחרת לא ממש אוהבים.
מבט על היסטוריית הדייויס של ישראל מגלה מאזן לא מרשים במיוחד על חימר - 22 הפסדים ו-11 ניצחונות בלבד על המשטח החום הידוע לשמצה, כשהאחרון שבהם היה בדיוק לפני 12 שנה על לוקסמבורג הקטנה. זה לא סוד שדודי סלע, אמיר ויינטרוב והצמד אנדי רם ויוני ארליך הם לא מחובבי ארגז החול הזה, שאולי משמש בית שני לספרדים, אבל לא לישראלים שממעטים לשחק עליו במהלך סבב היחידים והזוגות.
"את יסודות הטניס רוכשים בגיל צעיר (עד גיל 14), ושחקן ישראלי צומח על משטח קשה", הסביר שלמה צורף, יו"ר הוועד המקצועית של איגוד הטניס, "הוא מקבל את כל היסודות של משטח קשה, מתנועע על המגרש בצורה שונה לחלוטין ומשחק בצורה שונה לגמרי. הטניסאי הישראלי מתבסס על נקודות קצרות, אם זה על ידי ווינרים, עליה לרשת, חבטות הגשה ומשחק קרוב לקו הבסיס, שבו הוא לוקח את הכדור בשיא הגובה. כל זה בניגוד גמור לשמטח החימר, שם אתה בונה את הנקודה בסבלנות, מחזיר הרבה כדורים ומתיש את היריב".
"שחקני חימר בדרך כלל עומדים רחוק מקו הבסיס בגלל האופן שבו הכדור קופץ, ומשתמשים בחבטות מלאות", הוסיף צורף, "הם בונים את המשחק על היכולת המנטלית והפיזית על ידי נקודות ארוכות. לכן, כששחקני החימר עוברים למגרשים הקשים הרבה יותר קל להם להסתגל, מאשר לטניסאי הישראלי שעובר מהמשטח הקשה לחימר ומתקשה להסתגל. על חימר אין קיצורי דרך. חייבים לעבוד קשה, ודודי ואמיר פשוט לא מסוגלים לעשות את זה".
התנועה ועבודת הרגליים על משטח החימר שונה לגמרי מאשר על משטחים קשים. על החימר השחקן נדרש להחליק לכדור, דבר שהטניסאי הישראלי פשוט לא רגיל אליו. תמיר כפיר, פיזיוטרפיסט ספורט ומי שאחראי על עבודת הרגליים של נובאק דיוקוביץ' באמצעות המדרסים אותם הוא מייצר למדורג 1 בעולם, הבהיר למה זה קורה: "אחת הבעיות הגדולות של שחקנים בכל העולם היא המנוחה והשיקום אחרי העומס, השחיקה, הזעזועים והחבטות כתוצאה מהמשטחים הקשים. כשעוברים מה-Hard Court לחימר, שחקנים שגדלו עליו מצליחים להחליק נכון ולשמור על יציבות ומהירות, והעבודה על גמישות מאפשרת להתנהל בלי סכנה להיפצע".
"מצד שני, הישראלי שכל חייו גדל רק על משטחים הקשים לומד תנועה ויציבות בהתאם, ומבנה השלד והשרירים מותאם גם הוא. ברגע שהוא מגיע לחימר לא מוכן גופנית וללא גמישות וידע בהחלקה נכונה, התנהלותו הקוגנטיבית מתרכזת באיך להישאר יציב ולא למעוד, ואיך לסיים את המשחק בלי פציעות. במקום להקדיש 100 אחוז מחשבה בתכנית המשחק ובניצחון, השחקן עסוק במחשבות שרק מפריעות לו לשחק".
בלגיה אמנם מגיעה למפגש ללא המחבט הבכיר שלה, דויד גופן, ששבר את היד, אך היא עדיין נחשבת לפייבוריטית. הסיבה נעוצה, שוב, במשטח. שחקני בלגיה פשוט יודעים מה צריך לעשות כדי לנצח על חימר.
היתרון היחיד של נבחרת ישראל הוא הגיבוש, והעובדה שהשחקנים כבר שנים מתעלים במעמדים הללו. נראה שהפעם זה יהיה קשה מתמיד, כאשר הפסד משמעותו תהיה ירידה לבית האיזורי של גביע דייויס ופגיעה כלכלית קשה בשחקנים. כדי למנוע את ההדרדרות, דודי סלע, אמיר ויינטרוב ואנדיוני יצטרכו להוכיח שבניגוד לימים הנוראים בכדורגל ובכדורסל, בדייויס נשארו עוד כמה ווינרים.