כשאוהדי מכבי תל אביב שומעים בשבועות האחרונים את שמם של יותם הלפרין וליאור אליהו הם מעקמים פרצוף. בהתחשב ביכולת הטובה שהם מציגים לאחרונה, סביר להניח שלא מעט מהם היו רוצים לראות אותם לובשים צהוב הערב (ראשון), אך העונה זוכים לראות אותם דווקא במדים האדומים של היריבה הגדולה - הפועל ירושלים.
הלפרין ואליהו שיחקו והיו מזוהים עם מכבי במשך שנים וכך גם חברם לקבוצה, יניב גרין, לכן המעבר שלהם ליריבה השנואה אולי קצת קשה לעיכול. אלא שזאת ממש לא הפעם הראשונה שזה קורה. למרות שמדובר בשתי יריבות מושבעות - לא מעט שחקנים עברו מאדום לצהוב או מצהוב לאדום. ישראלים, מתאזרחים וגם זרים. אז רגע לפני הטיפ אוף לאחד המשחקים המסקרנים העונה, ניסינו לבצע את המשימה הכמעט-בלתי-אפשרית - לדרג את חמשת השחקנים שהיו המשפיעים ביותר בשתי הקבוצות.
לפני שמתחילים, הבהרה קטנה: לפני שיותם הלפרין הגיע לבירה, הישראלי היחידי שגדל במכבי, כיכב במדיה ועבר לאחר מכן גם בהפועל ירושלים היה מיקי ברקוביץ', אבל הוא עשה זאת בגיל 40, כשהוא כבר משמעותי פחות מכפי שהיה. לכן, על אף העובדה שמ-י-ק-י הוא הכדורסל הגדול בכל הזמנים, הוא לא נכנס לדירוג בשל העובדה שהיה שולי יחסית במלחה.
לכן, כמעט נכנסו לדירוג שלנו: טרנס מוריס - אחד השחקנים הבודדים שהיו דומיננטיים בשתי הקבוצות אך זכו בתואר רק עם ירושלים; ג'יימי ארנולד, שקלע סל אליפות במדי מכבי מול ירושלים, ואז "החזיר" כשהצטיין בגמר הגביע באדום מול הצהובים; גם שרון ששון, גיא פניני ויוגב אוחיון היו יכולים להיכנס - אולי אם הדירוג הזה ייכתב בעוד כמה שנים. לכן, נכון לעכשיו, אלו הם חמשת הגדולים.
5. וויל סולומון
הגארד הוירטואוז הגיע למכבי תל אביב מירושלים ואז גם חזר לקדנציה השניה בבירה. סולומון היה אחד הכוכבים הכי גדולים של ירושלים בעונת הזכייה ביול"ב קאפ ונחשב לאהוב הקהל במלחה, אך אחרי עונה חלומית עזב לטובת חוזה באפס פילזן ושנה אחרי כן חתם במכבי. הוא הוביל את הצהובים לדאבל ולקח אותם עד לגמר היורוליג, אך עזב בסיום אותה עונה וחזר לארץ שוב כעבור ארבע שנים - לקדנציה שנייה בירושלים, שהייתה כבר הרבה פחות מוצלחת מהראשונה והסתיימה באקורדים צורמים.
4. מוטי דניאל
היה חביב האוהדים ביד אליהו וזכה עם מכבי בשמונה אליפויות וארבעה גביעים בתשע עונות. בקיץ 96 עבר הקלע ה-14 בכל הזמנים של ליגת העל לירושלים והמעבר לאדום עשה לדניאל רק טוב. מבחינה אישית הוא רשם את העונה הטובה בקריירה שלו לאחר המעבר, עם 16 נקודות ב-31 דקות למשחק ו-52 אחוזי קליעה מהשדה וזכה עם ירושלים בגביע. בעונה השנייה שלו במלחה, ירושלים שיחקה ביורוליג והמספרים של דניאל ירדו מעט אך עדיין היו גבוהים עם 12.5 נקודות ב-30 דקות למשחק, עם 62 אחוז לשתיים ו-48 אחוז לשלוש.
3. נוריס קולמן
לאורך השנים, מכבי היתה מזוהה כקבוצה ש"גונבת" שחקנים לירושלים - וקולמן אולי היה הסמן הימני של התופעה הזו. הפורוורד היה הכוכב הראשון שעשה את המעבר ה"אסור" באותם ימים, לאחר שבעונת 93/94 הוביל את ירושלים כזר יחיד לעונה מצוינת כשקלע 25 נקודות בממוצע למשחק. קולמן, שנחטף על ידי הצהובים, זכה עם מכבי באליפות ורשם 17 נקודות למשחק בגביע אירופה לאלופות, אך אחרי עונה אחת בלבד חזר לירושלים והוליך אותה לזכייה בגביע (התואר הראשון בתולדותיה) עם ממוצעים מרשימים של 22 נקודות ו-7 ריבאונדים למשחק.
2. רדיסאב צ'ורצ'יץ'
ללא ספק, הזר הכי מפורסם שהתחיל את דרכו בארץ במכבי ועבר לירושלים - ואז גם חזר לצהוב בפרשת הפיצה הזכורה. לאחר שתי עונות שבהן זכה באליפות עם מכבי, עזב צ'ורצ'יץ' לשנה לטורקיה ואז חזר לארץ, הפעם לירושלים. הסנטר עב הבשר שיחק שנתיים בבירה ושינה את יחסי הכוחות בליגה כשבעונתו השנייה הוביל את הקבוצה של אפי בירנבוים למקום הראשון בתום העונה הסדירה ועל הדרך נבחר ל-MVP אך אותה פרשיה עגומה העיבה על אותה עונה ועל כל הקריירה של הסרבי חם המזג. הירושלמים כמובן לא סלחו על כך וגם לא יסלחו אי פעם. צ'ורה חזר לטורקיה לשנה אך לפני שסיים את הקריירה חזר למכבי לשתי עונות פרישה בינוניות, בהן מיעט לשחק ולקלוע אך הוסיף לעמו עוד שני תארי אליפות.
1. דורון שפר
אחד הישראלים הגדולים אי פעם הוא דוגמא טובה לשחקן שעבר ממכבי לירושלים וגם פרח. ה"אייס מן", שכיכב במכבי באמצע שנות ה-90, חזר מפרישה אחרי שנתיים ללא כדורסל וכששב למכבי לא מצא את עצמו ולא הצליח לשחזר את יכולתו מלפני מחלת הסרטן שבגינה נאלץ לפרוש זמנית. ירושלים היתה זו שקיבלה אותו בזרועות פתוחות ובעזרת האוויר הצלול בבירה הגארד האגדי חזר לעצמו, הנהיג והוביל אותה לזכייה היסטורית בגביע יול"ב. באמצע העונה הוא גם ניצח את מכבי הגדולה של שאראס, פארקר, וויצ'יץ' ובאסטון שקלע 14 נקודות ו-9 אסיסטים. שפר המשיך לעוד עונה בירושלים אבל לא הצליח לשחזר את ההצלחה ועבר להפועל ת"א אחרי עונה חלשה יחסית.