צהוב-שחור ואדום, אין הבדל? (צילום: ספורט 5)
צהוב-שחור ואדום, אין הבדל? | צילום: ספורט 5

"אתם? קהל הצלחות, באים רק כשיש תארים". "אנחנו קהל הצלחות? אתם הקהל הכי גדול בארץ ובקושי ממלאים יציע בטדי", עלתה השיחה לטונים גבוהים: "אתם גזענים, לא יודעים להתנהג", אמר אוהד הפועל לחברו, "גזענים? תראו מה עשיתם לטביב רק בגלל שהוא תימני", הטיח בו הבית"רי.

הדו-שיח הזה התקיים בבוקר יום א' ומאפיין אולי יותר מכל את מהות היחסים בין אוהדי בית"ר לאוהדי הפועל. קהלים גדולים, אפילו פנאטיים, אבל תמיד בעלי רגשי נחיתות. כמה שונים, ככה דומים. לפני מספר ימים נורתה יריית הפתיחה בהכנות למפגש המסקרן שייערך ב-21:00 בטדי. באופן אירוני משהו, פורסמה הידיעה שאוהדי הפועל ירוכזו בגן החיות התנכ"י בירושלים הסמוך לאצטדיון טדי, כמה שעות לפני המשחק. אולי היה זה בסך הכל קוריוז, אבל כזה שהספיק כדי להדליק את הניצים המחוממים ממילא לקראת המשחק.
 
האמת, קשה להתחמק מלהזכיר את הקלישאות החבוטות כשמדברים על העימות שמסמל אולי יותר מכל את השוני בחברה הישראלית. שוב זה בית"ר נגד הפועל ושוב מדברים על המאבק המסקרן שמשקף את הפערים בחברה בישראלי. הפועל המזוהה עם המסורת של מפא"י, ההסתדרות והמעוז התל אביב האשכנזי, ובית"ר עם מורשת ז'בוטינסקי וההזדהות עם הימין. בשנים האחרונות דומה שהיריבות בין השתיים עלתה מדרגה והעונה היא אולי מגיעה לשיא חדש עם מעברו של הבעלים טביב שנזרק מהפועל בבושת פנים על ידי הקהל, רק כדי להפוך במהרה ל"משיח התימני" של הבית"רים.

סיני. מקור הקרע? (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
סיני. מקור הקרע? (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
לקראת המשחק המסקרן החלטנו לבדוק האם יש שוני בין המועדונים ומהו, ואיזה קהל מלחיץ את השחקנים יותר ומייצר מתח במועדון בימים שלפני המשחק.
 
הסכסוך בין הקהלים התחיל כבר מזמן. יש שיאמרו שההתחלה הייתה כבר ב-1969 במשחק בו נלחמה בית"ר על הירידה בעוד הפועל רצה לאליפות. אוהדי בית"ר התפרעו באותו משחק כמחאה על החלטות השיפוט ואפילו הפילו את הגדרות שבין היציע לכר הדשא. לדעת יעקב הלל, שחקן בית"ר והפועל בעבר, הסכסוך התחיל דווקא בעונת 83/4: "מאז שסיני חתך לבית"ר את האליפות בימק"א, נוצר השבר בין הקבוצות ומאז זה רק מחריף". אחרים טוענים שדווקא "משחק השרוכים" המפורסם בעונת 97/8, בעקבותיו זכתה בית"ר באליפות על חשבונה של הפועל היה הגורם העיקרי לקרע. "זה תמיד שני מחנות, ימין ושמאל, מזרחים ואשכנזים, זה אף פעם לא הולך ביחד. פעם זה היה שמעון גרשון שעבר בין הקבוצות ועשה בלאגן ופעם יוסי אבוקסיס. מה שבטוח זה שתמיד נוספת עוד אבן לחומה", אומר הלל.
 
עמרי אפק, ששיחק בעבר בשני המועדונים ואפילו כבש לכל צד מול היריבה, טוען שתפקיד הקהל במפגש הנוכחי יהיה מכריע: "התכונה לפני המשחק גדולה מאוד, האוהדים בטירוף וזה משפיע על השחקנים. הם מגיעים לאימונים, שולחים מסרונים, רק שינצחו". גם הלל, ששיחק בשני המועדונים בשנות ה-90 טוען שהשפעת הקהל מכרעת: "האוהדים של בית"ר זה טירוף אחר. לפני משחק כזה הם מגיעים לאימונים ואומרים לך: "'תעשו הכל כדי לנצח אותם'. גם בהפועל יש פנאטיות, אין ספק".
אפק.
אפק. "הקהל של בית"ר יודע לתת גב" | צילום: ספורט 5
לדעת אפק, ההבדל בין שני הקהלים טמון בעיקר ברמת הציפיות מהקבוצה: "כשיש ציפיות, הקהל בבית"ר מאוד תובעני, אבל כשהקבוצה במשבר הוא יודע לתת גב". הקהל של הפועל רגיל להצלחות בשנים האחרונות, אבל בין כה וכה סבלני יותר: "הם יודעים לתת זמן גם כשהציפיות גבוהות ולא הולך, זה ייאמר לזכותם". לדעת הלל, במפגש כזה, כל מה שמסביב נשאר בצד: "כשבהפועל רואים את בית"ר זה כמו שור שמנופפים לו בסדין. הדבר שהם הכי רוצים זה לנצח ובלי קשר לליגה בכלל".
 
הקהלים של שתי הקבוצות דומיננטיים לא רק ביציעים, אלא גם בכל מה שקשור להתערבות בפן הניהולי. בבית"ר האוהדים הראו ליו"ר קורנפיין את הדרך החוצה, בעוד בהפועל עשו דבר דומה לטביב. לדעת הלל, טביב הוא דמות המפתח גם מבחינת הקהל וגם מבחינת השחקנים. "בהפועל יבואו להראות לטביב - 'טוב שהלכת, הפועל יותר חזקה מהכל', אבל גם המארחים יבואו לשחק בשביל הבעלים ולהראות לו שהבחירה בהם נכונה".
 
עוד נקודה שאי אפשר להתעלם ממנה בקהלי שתי הקבוצות היא "הקומץ". אצל אוהדי בית"ר זה הגיע לשיא בפרשת הצ'צ'נים ואילו אצל האדומים היו אלה שירי השואה והשלטים עליהם גם נענשה הקבוצה. "הרבה פעמים החברה האלה שולטים ונותנים את הטון, וחבל כי זה ממש לא כל הקהל", טוען אפק, "יש למועדונים קהל תומך ומעודד ברובו, וגם בתור שחקן לא הרגשתי את המיעוט שמוציא שם רע. זאת תופעה מסוכנת וחייבים להוקיע אותה".
יהיה גועש. טדי (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
יהיה גועש. טדי (gettyimages) | צילום: ספורט 5
אוהדים שנכחו באימונים לקראת המשחק בשתי הקבוצות מספרים על טירוף אחר. אחד מאותם אוהדי בית"ר מעיד: "הגיעו לאימון 500 אוהדים ואמרו לשחקנים: 'לא אכפת לנו מכלום, מצדנו תרדו ליגה, רק תנצחו אותם'. גם בצד האדום האוהדים מפעילים לחץ על השחקנים ובימים האחרונים לא מפסיקים לטפטף להם מסר ברור: 'רוצים נקמה בטביב'".
 
אז כל המסביב, ומאבק הקהלים בתוכו כמובן, מבטיחים משחק מרתק עם אווירה נהדרת, אבל האם יש קבוצה שהמשחק הזה חשוב לה יותר? "יהיה שם הרבה לחץ, אבל המשחק הזה חשוב מאוד לשתי הקבוצות בלי קשר למצב בטבלה. מי שתבוא חזקה יותר מנטלית ותדע להתמודד עם כל הבלאגן מסביב, תוכל לקחת את הנקודות בסופו של דבר", טוען הלל ומסכם: "היתרון של בית"ר הוא בכח של טדי, אך מנגד זה גם עלול להלחיץ אותם". מה שבטוח, לא משנה מי תיקח את הנקודות, עצם העובדה שאצטדיון טדי יהיה מלא בכ-30 אלף צופים נלהבים היא כבר ניצחון בפני עצמו. "אני לא מכיר הרבה קבוצות שבכלל לא קרובות לאליפות ומייצרות כזה באזז", מבהיר אפק.
 
עד שהקבוצות יעלו ב-21:00 לכר הדשא עוד נשמע ביטויים כמו "קרב", "מלחמה", וכו'. לנו רק נותר לקוות שאוהדי הקבוצות ינהגו בצורה ספורטיבית ויכבדו אחד את השני מבלי קשר לנעשה במגרש. כי אחרי הכל ולמרות הכל, אוהדי הפועל ואוהדי בית"ר, לא כל כך שונים.