עונת 2011/12 תיזכר כאחת הקריטיות בתולדות המועדון, כאשר שחקניו של דידייה דשאן שברו שיא שלילי של 11 שנה כשסיימו את העונה במקום ה-10, רק 10 נקודות מהקו האדום. אותה עונה סימנה עבור רבים את תחילת הקץ של המועדון הגדול בצרפת. ללא ההכנסות מליגת האלופות ועם מדיניות רכש שערורייתית, המועדון היה על סף פשיטת רגל. 24 מיליון יורו אשר שולמו על לוצ'ו גונזאלס, שכעבור שנתיים וחצי חזר לפורטו תמורת מיליון יורו בלבד – הינו סיפור אחד מיני רבים. כספים רבים נעלמו מקופת הקבוצה והמנהל הספורטיבי, ז'וזה אניגו, לא היסס להטיח האשמות חמורות בפני נשיא המועדון לשעבר פאפ דיוף: "מכרנו את סמיר נאסרי ב-16 מיליון יורו ושבוע לאחר מכן בחשבון הבנק אתה מוצא רק 10 מיליון". במארסיי הבינו שאם לא יתעשתו במהרה, ההתרוששות תהיה קרובה מתמיד.
צ'ק על סך 15 מיליון יורו הועבר באופן מיידי לקופת המועדון ע"י אלמנתו של רוברט לואי-דרייפוס (בעלי המניות של המועדון שמת בשנת 2009), שחקנים המחזיקים בחוזים שמנים דוגמת אלו דיארה, לואיק רמי וסטפן אמביה נמכרו אשתקד, וההתאוששות המיוחלת החלה לקרום עור וגידים: "אנחנו צריכים להודות למרגריטה לואי-דרייפוס על מה שהיא עשתה", סיפר בראיון ל'לאקיפ הנשיא, וינסנט לאברון: "אנחנו מבינים שהאוהדים שלנו מתקשים להסתגל לתקופה הזו אך זה תהליך בלתי נמנע. אמרתי להם: אם מרגריטה לא הייתה פה, לא הייתה להם קבוצה לאהוד בעונה הקרובה. המטרה שלנו הייתה להציל את המועדון מפשיטת רגל. הערכנו שתהליך השיקום יארך לפחות שנתיים אך לבסוף עשינו זאת ב-8 חודשים".
בעיר הדרומית הפנימו במהרה, שעם הכסף הגדול של פ.ס.ז' ומונאקו הם לא יוכלו להתמודד בעתיד הנראה לעין, ולכן שמו את מבטחם בשוק השחקנים המקומי - מהלך שזכה לכינוי Made In France בכותרות העיתונים במדינה. "כוכבי כדורגל בינלאומיים? אני מצטער, אבל אין לנו את האמצעים הכלכליים לכך", שלח נשיא המועדון מסר חד וברור לאוהדיו: "אנחנו צריכים להשקיע בשוק השחקנים המקומי. שחקנים בטווח הגילאים 20-25 שיעזרו לנו להישאר על הפודיום גם בעונה הקרובה. בנוסף, לא הייתי מתנגד לכך שתהיה לנו אקדמיית שחקנים קצת יותר חזקה".
בעוד אולימפיק ליון מתהדרת במחלקת הנוער המובילה בצרפת (לא פחות מ-5 שחקני בית צפויים לפתוח העונה בהרכב של רמי גארד), בקבוצה מעיר הנמל ניתן למצוא בהרכב רק שחקן בית אחד, אנדרה אייו. גם העתיד לא נראה מזהיר במיוחד, לאור פרסום תוצאות מבחני הבגרות בשנה שעברה שבישרו כי אחוז הזכאים לתעודת הבגרות בקרב תלמידי האקדמיה עומד על 0%.
במארסיי הבינו שממחלקת הנוער לא תבוא הישועה והסלוגן "תוצרת צרפת" יצא לדרך: הקיצוני הנפלא, דמיטרי פאייט עזב את מזג האוויר הקריר של ליל והצטרף תמורת 10 מיליון יורו יחד עם חלוצה של אביאן סאבר חליפה. אך גולת הכותרת הקיץ, הייתה רכישתו של ג'יאנלי אימבולה שהיה חזק על הכוונת של מונאקו וצ'לסי. הקשר הדפנסיבי בן ה-20 שכבר זכה לכינוי "אסיין הצרפתי" הבהיר לכולם מדוע בחר דווקא ב-L'OM: "הדבר שהכי משך אותי לכאן זו האווירה המשפחתית שיש במועדון. בניגוד למקומות אחרים, כאן יש מסורת ארוכת שנים של כדורגל". בנוסף להשארת התותחים הכבדים בדמותם של הקפטן סטיב מנדאנדה, הבלם ניקולה אנקולו ומלך הבישולים בעונה האחרונה מתיאו ולבואנה, מקווים בדרום צרפת למצוא את הנוסחה המתאימה לסיים את העונה הקרובה עם כרטיס לצ'מפיונס.
"המטרה היא לחזור להיות אטרקטיביים", הצהיר בתחילת החודש הנשיא לאברון והדגיש: "אנחנו נערכים לקראת עונה מכרעת עבורנו. אם אנחנו רוצים לראות בשנה הבאה את הוולודרום החדש מלא כדאי לנו מאוד לזכות בכרטיס לליגת האלופות השנה". כדי שחזונו של לאברון אכן ייצא לפועל בשנים הקרובות, מארסיי הפנימה שתהליך טבעי לשיקום חייב לעבור דרך הקהל, מחלקת הנוער וטיפוח כישרונות צעירים. אין ספק שהעבודה הקשה והיסודית כאותה נמלה מהמשל המפורסם, תניב את פירותיה בשנים הקרובות. תהיו בטוחים שבמארסיי ישמחו לראות את היריבה השנואה מעיר הבירה מסיימת את העונה הקרובה חבולה ומרוסקת, בדומה לאותו צרצר שאנן ובזבזן.