אלוהים. זאת התשובה שתקבלו מאוהדי פיינורד כשתשאלו אותם מיהו גרציאנו פלה. הם יסבירו שזה בגלל הסקורר המטורף שהוא ורגעי האושר שסיפק להם. אפילו את יום ראשון, בו בדרך כלל משחקת הקבוצה, קראו על שמו. בכל זאת, יש לו שם משפחה קצת מחייב.
פלה, עם 27 שערים ב-2012/13, הוא האיטלקי שכבש הכי הרבה במדי קבוצה מחוץ לארץ המגף בעונה אחת, יותר מלוקה טוני וכריסטיאן ויירי שכבשו 24 בבאיירן מינכן ובאתלטיקו מדריד בהתאמה. בשנתיים בפיינורד הוא כבש 55 שערים ב-65 משחקים, ועדיין, רק בגיל 29 החלוץ מגיע לליגה בכירה ולא לקבוצת פאר. אז איך זה קרה ואיך הוא לא הרוויח אפילו הופעה אחת במדים הלאומיים? השאלות הגיוניות, התשובות להן קצת פחות.
זלאטן? רק באופי
הפעם הראשונה בה פלה חדר לתודעה ולפנקסי הסקאוטים הייתה המונדיאליטו ב-2005, שם כבש ארבעה שערים בחמישה משחקים. הופעותיו גרמו להשוואות לעוד מישהו שבאותו זמן החל להתפרסם, זלאטן איברהימוביץ'. בניגוד לנבחרת, לפלה הלך פחות טוב בקבוצתו. אחרי שזכה בשתי אליפויות וגביע בנוער של לצ'ה, את הבכורה בבוגרים ערך בינואר 2004. הוא המתין שנתיים לשער הראשון בקריירה המקצוענית שלו כשסיים חצי שנת השאלה בקרוטונה מהסרייה B עם 6 שערים.
2006 הייתה השנה הטובה ביותר שלו באיטליה, כשהבקיע 10 פעמים במדי צ'זנה, גם בליגה השניה. למרבה ההפתעה, לצ'ה הודיעה לפלה שהיא משאילה אותו גם בעונה הבאה. מי שקפץ על המציאה היה מאמן אלקמאר דאז, לואיס ואן חאל: "הוא חלוץ עם המון איכויות והיה בדיוק מה שוואן חאל חיפש", סיפר פרנק דה בור, שעקב בזמנו אחרי השחקן.
האימון הראשון של האיטלקי באלקמאר היה כזה שבקבוצה הצנועה לא ישכחו לעולם, ולא – העובדה שהגיע עם תג מחיר של 6 מיליון יורו, לא הייתה הסיבה. מי שהפכו את האימון לבלתי נשכח היו עשרות נשים שהגיעו למתחם האימונים כדי להצטלם עם הרכש שמצא חן בעיניהן. פלה לא העריך את ההתלהבות סביבו. כשהגיע להולנד, איטלקית הייתה השפה היחידה שדיבר ולחבריו לקבוצה היה קשה לתקשר איתו. ביקשו ממנו ללמוד הולנדית, אך הוא דחה זאת בטענה ש"אין סיבה שאלמד, גם ככה בקרוב אעבור לפרמיירליג". הוא התפשר על אנגלית וספרדית שלמד באופן חלקי, אך התגלה כפלופ רציני ועזב ב-2011 עם 14 שערים בלבד ב-78 משחקים.
הייאוש המשיך לאחוז בו למרות ששב לאיטליה כשחתם בפארמה. אחרי שמצא את הרשת רק פעם אחת ב-12 משחקים, הוא חזר לליגה השנייה כשהושאל לסמפדוריה לשנה וחצי. לאחר שגם שם הוא היה רחוק מלהרשים עם ארבעה שערים, הייתה תחושה שהקריירה שלו תלך לאיבוד.
ההפתעה של קומאן
ב-2012, ג'ון גווידטי, הסקורר הגדול של פיינורד, סיים השאלה בקבוצה וחזר למנצ'סטר סיטי. כשנשאר עם חור ענק, המאמן ברוטרדם, רונלד קומאן, הדהים את הולנד כשהשאיל את פלה: "אני בטוח שגרציאנו יכול להבקיע 15 שערים בעונה. הוא אולי לא סקורר, אבל יש לו איכויות אחרות. הוא יכול לעשות עבודה טובה עבורינו", אמר המאמן.
אופטימי ככל שהיה, גם קומאן לא האמין לאיזה רווחי יהפך ההימור האיטלקי שלו. זה לקח לפלה שלושה משחקים עד שהפך לחלוץ הכי דומיננטי בליגה ההולנדית. "המטרה שלי היא להביא עוד נשים ל'דה קויפ' (איצטדיון פיינורד)", סימן פלה מטרה צנועה לעצמו, מלבד האליפות. עם 14 שערים ב-14 המשחקים הראשונים, הכיוון בהחלט נראה טוב, בטח אחרי שהמועדון רכש אותו מפארמה תמורת 3 מיליון יורו. לא היה מי שיעצור את הנוכחות שלו עם גובה של 1.93 מטר וכוח פריצה אדיר, מלבד אדם אחד- הוא עצמו.
כבר ארבע שנים שבהולנד מנסים להוריד את אייאקס מכס המלכות. פלה הפך את פיינורד ליריבה עיקשת שלה בשנתיים האחרונות, אך גם אחרי שמצא מקום בו סוף-סוף הכישרון שלו פרץ, החליט האיטלקי שוב לאמץ הרגלים מגונים, הפעם בחסותה של האלופה.
הקבוצה מאמסטרדם הפכה להיות הקריפטונייט של פלה. בכל פעם שהיה מתמודד נגדה, היה קורה משהו. פעם אחת זה היה מרפק שספג ממנו יואל פלטמן, במקרה אחר הייתה תגובה אגרסיבית כלפי מראיין, אותו האשים השחקן בכך שהוא אוהד של אייאקס ובאחד נוסף הייתה ירידה שלו מהמגרש אחרי 2:2 בין הקבוצות ובה בעט בכל ציוד שהיה בדרכו. הוא פשוט זעם על חבריו שלא היו מסוגלים לרוץ עד הסוף.
למרות המספרים היפים שסיפק, פלה מעולם לא הוזכר בהקשר של מועדונים גדולים או נבחרת איטליה. אולי זאת הפריצה המאוחרת, אבל בעיקר היהירות חסרת הסיבה. פיינורד תמיד הייתה ספקית עצומה של כישרונות גדולים, אבל במקרה של החלוץ, יצר ההרס שלו היה מורגש מדי.
"ההתאחדות האיטלקית היא מאפיה. בגלל זה אני מעריך את הולנד, כאן שלו ורגוע ובאיטליה לא הייתי שמח. אין דבר שאני מעריך יותר מיושר, במולדתי קשה למצוא אותו. אני נזכר שיובנטוס קנתה משחקים והאמת שגם האוהדים הם כאלה: אם אתה לא משחק טוב, הם הורסים לך את הרכב ולא מגיעים למגרש. אחר כך מתפלאים למה קשה לקבוצות לשלם משכורות". אם פלה האמין שיזכה לזימון למונדיאל בברזיל, אין ספק שהמילים הללו הרסו לו כל אפשרות כזו.
לפני כחודש וחצי קומאן מונה להיות זה שינסה לבנות מחדש את סאות'המפטון שהתפרקה מהכישרונות הגדולים שלה. תמורת 10 מיליון יורו הביא איתו ההולנדי את הסקורר הכי גדול ששיחק תחתיו. אם יוכיח שהוא מסוגל לרסן עצמו, ולהשאיר בצד את ההרס, אולי ההגעה לליגה האנגלית בגיל 29 עוד תתברר כטובה לכולם.