הערכה היא עניין חשוב בחיים. אנחנו שואפים לה כמעט בכל תחום ומסגרת, החל מהזכרונות הראשונים ועד האחרונים. אנחנו מחפשים שיגידו ויידעו מה אנחנו שווים ושזה יתאים גם להערכה העצמית. זה צורך שהמינון שלו אמנם משתנה מאדם לאדם, אך רק יחידי סגולה יכולים לדעת על עצמם בדיוק מה הם שווים ולא לצפות או לרצות הכרה חיצונית על יכולתם בשום דרך.
על פי הרבה מאוד סימנים אובייקטיבים, ביברס נאתכו הוא כיום הליגיונר הבכיר של ישראל. באותה נשימה אפשר להגיד שהוא 'אנדר-רייטד', או לא מוערך מספיק פה בארץ. הוכחה לזה ניתנה עת פרסום הרכב נבחרת ישראל למשחק הגורלי מול יוון. קרוב ל-20 משחקי ליגה כבר שיחק נאתכו באותו יום, כשחבריו מהצד עוד ספרו שלושה-ארבעה. הוא בישל בערימות והפך להיות בועט הפנדלים הבלתי מחטיא של קבוצתו ומרים המצבים הנייחים.
כל זאת לא הספיק בשביל לקבל את חולצת ההרכב, אלא רק לעלות מהספסל. בקבוצתו הרוסית, רובין קאזאן, יש לו מתורגמן צמוד וכשיש בעיטה חופשית כולם זזים הצידה. מנגד, בישראל הוא נאלץ לקיים אחרי ההפסד ליוון שיחה עם המאמן לואיס פרננדז, דבר שהוא לא נוהג לעשות. גם הוא הרגיש שהסיבה להיותו על הספסל קשורה בעובדה שהוא מסרב לשחק ב-'למי יש גדול יותר' ולדבר הרבה מחוץ למגרש.
"זו היתה החלטה של פרננדז", התחיל וסיפר נאתכו על הספסול במשחק החשוב. "אני בתור שחקן, לא היה לי מה לעשות וכשנכנסתי עשיתי את הכי טוב שלי. לא הספיק ולא עזר, היום כבר לא יעזור מה שאני אגיד. היתה לי שיחה איתו בעניין, אבל אני אשאיר את זה ביני לבינו".
"לצערי ככה זה בישראל", המשיך נאתכו. "מכיוון שאני מתעסק בכדורגל ופחות במה שמסביב. צריך את החברים הנכונים ואני לא מאלו שידברו יותר מדי ויספרו יותר מדי. זה בא על חשבון הפרגון והחשיפה. אין לי טענות לאף אחד. לפעמים לא הכל על פי תוצאות ויכולת, יש אינטרסים אחרים שנכנסים".
מאמנו בהפועל תל אביב, אלי גוטמן, סיפר על ההערכה לביברס מנקודת מבטו: "אני חושב שהוא מוערך, אבל אם הוא היה מציג את היכולות שלו בליגה הגרמנית אז הוא היה מוערך יותר. בכל מה שקשור לסיקור, יש הבדל בין קבוצה גרמנית לרוסית. ברמה? הליגה הרוסית טובה מאוד וככה גם ביברס".
"כל אחד רוצה שחקן כזה", המשיך גוטמן. "הוא רוצה ללמוד ולהקשיב. הוא כישרוני בכל מה שקשור להיבט הטכני. הוא שיפר את כל מה שקשור לצד האגרסיבי שלו ואני גאה בו".
אחרי אותו משחק בבלומפילד שהכריע ניניס וסגר את הסיפור, הרבה מהביקורת הופנתה כלפי הליגיונרים. אמרו שהם שבעים, שהם כבר התקדמו דרך הנבחרת לאירופה ועכשיו באים להעביר את הזמן. נאתכו השיב: "אצלנו בארץ אוהבים לדבר ולפעמים גם לדבר שטויות, זו זכותו של כל אחד. תמיד באים בטענות לליגיונרים בארץ".
"כשליגיונר באירופה מגיע לנבחרות גדולות הוא מקבל המון כסף כדי לייצג את המדינה ואצלנו כולם מגיעים ולא מקבלים סכומי כסף גדולים. בכל זאת לא ראיתי אף אחד שמתחמק ולא מגיע למשחקים", הוא הבהיר. "אי אפשר להגיד שזה בשביל כסף, כל אחד בא לנבחרת בכיף. אם תהיה בסוף שבוע אחד עם הנבחרת תראה את האווירה. כשאתה ליגיונר אתה רק מחכה שתהיה פגרת נבחרת כדי לשנות קצת ולראות חברים. אני חושב שזה אחד הדברים הנהדרים שיש".
"מעצבן כשאתה רואה קבוצות שאתה טוב מהן בצ'מפיונס"
ב-26 משחקים מתוך 27 של רובין קאזאן פתח העונה נאתכו. ב-24 הוא גם השלים 90 דקות. שישה שערים (חמישה פנדלים) וחמישה בישולים יש לו באחת הליגות המתפתחות באירופה והוא מוביל את הקבוצה עם בישול ושער גם בליגה האירופית.
אחרי שהגיע לרוסיה במהלך עונת הדאבל של קבוצתו המקורית, הפועל תל אביב, השלים עוד עונה שלמה ונמצא עמוק בתוך העונה הנוכחית, גם נאתכו יודע שהוא כבר לא אותו שחקן. "התפתחתי הרבה מאוד. הגעתי שחקן טוב לרוסיה ונהייתי הרבה יותר טוב, שיפרתי הרבה דברים וחיזקתי. השתדרגתי בכל, למשל בהגנה עשיתי את זה. דברים באים לי בטבעיות ואני מרגיש ביטחון ושחרור במגרש. דברים שרק עם הזמן אפשר לצבור", הוא העיד על עצמו.
עידן הכסף החדש של רוסיה החל פחות או יותר עם ההתפתחות הזו והזמן שנאתכו מדבר עליהם. שחקנים כמו סמואל אטו, רוברטו קרלוס, קווין קוראני, פליפה קיסידו, קייסוקה הונדה, אנדריי וורונין ועוד רבים הגיעו מקבוצות בכירות ועל פי השמועות היד עוד נטויה. על כך סיפר הקשר: "התהליך עבר גם על הליגה. היינו שלוש קבוצות בשנה שעברה שהיו ברמה גבוהה והשאר פחות. היה אפשר לראות את זה בטבלה. השנה יש שש-שבע קבוצות ברמה גבוהה, אפילו מצוינות. זה מוסיף המון לאווירה, אנשים יודעים יותר על הליגה הרוסית".
למרות זאת, ובהתאם לשיטה החדשה בצ'מפיונס ליג, היתה הקבוצה צריכה לעבור את ליון בדרך לשלב הבתים, דבר שהיא לא הצליחה לעשות עם 4:2 צרפתי בסיכום שני המפגשים. "זה נורא מעצבן כשאתה רואה קבוצות שאתה טוב מהן בצ'מפיונס ליג ואתה לא, אבל אי אפשר לעשות שום דבר, זו השיטה שרצו וזה מה שיש", הוא הודה. "בכל זאת אם היינו משחקים בהרכב מלא מול ליון היינו עוברים אותם, למרות שזו קבוצה גדולה שלא סתם שם. אנחנו היינו שנתיים בצ'מפיונס, השנה לא הצלחנו לעלות. בשנה שעברה גם כשלא היינו משחקים טוב היינו מנצחים, השנה זה בדיוק להיפך, מקווה שזו רק תקופה".
"אתה רוצה להיות בהרכב? צריך להיות טוב יותר, לא להפיל"
רובין קאזאן התפרסמה בזמנו בעיקר בזכות הניצחון שלה על ברצלונה 1:2 בקאמפ נואו במסגרת הצ'מפיונס ליג. ב-2008/09 היא לקחה את האליפות השניה ברציפות שלה ובעונה הקודמת סיימה במקום השלישי. אחרי 27 משחקים בעונה הנוכחית, היא במקום השישי, רחוקה תשע נקודות מהפסגה הצפופה שמכילה את גוש מוסקבה (צסק"א, דינמו, לוקומוטיב וספרטק) ואת זניט בחוד.
"אני לא אפגע באף ליגה ולא אזלזל, אבל בישראל קצת לא יודעים להעריך את מה שבחוץ. מזלזלים קצת יותר מדי. אני אדבר רק על הליגה הרוסית שלא יודעים את הכוח שלה ולא מעריכים, לא על הבלגית או הפולנית. זו ליגה 'בקצת' יותר טובה מהליגה הישראלית", הבהיר נאתכו. בין כל אלו והשחקנים שהוזכרו מעלה מצליח נאתכו לבלוט, להיות הבועט של כל הכדורים החופשיים של קבוצתו, בועט הפנדלים ולהיות בין ה-20 הראשונים בכל המדדים של אתרי הספורט הבולטים (שערים, בישולים וציון כללי).
על הפנדלים והכדורים החופשיים סיפר: "זו הוראה של מאמן. לכל שחקן יש דברים שהוא קצת יותר חזק בהם. אני לא אחד שיכול לעבור על הקו ולפרוץ, לא יכול. מה שיותר חזק אצלי אני מנצל ומביא את היכולת שלי לידי ביטוי. לשמחתי אני יודע לבעוט ואני מתאמן על זה הרבה. כשזה מגיע למשחק, יודעים מה אני מסוגל ונותנים לי לבעוט".
אם פנדלים ובעיטות חופשיות מעידות על מעמד אז תמיד, לפחות בארץ, יש מי שינסה לפגוע במעמד הזה. לפעמים, כפי שלמדנו העונה במספר קבוצות ליגת העל, מי שמנסה לפגוע הוא אותו אחד שמתלבש או מתקלח לידך בחדר ההלבשה. "זה לא כמו בארץ, שכולם סחבקים וחברים וצחוקים. לפעמים אתה בשקט שלך, לא מבין מה מדברים ויוצא לך להיות לבד יותר".
"עם הזמן אתה מבין קצת ולמזלי הגעתי לחדר הלבשה טוב שאין בו חבורות או מחנאות, אז לא לקח לי הרבה זמן להתאקלם", הודה השחקן. "ברור שכל אחד רוצה לשחק, כי זה ספורט תחורתי, אבל זה חדר הלבשה שאף אחד בו לא יפגע בשני. כולם עוזרים. אם אתה רוצה להיות בהרכב, המטרה פה היא להיות טוב יותר מהשני, לא תפיל מישהו כדי שאתה תצליח".
בהקשר הזה ההתייחסות עוברת להפועל תל אביב. מאז עזב נאתכו את הפועל עזבו גם גילי ורמוט, איתי שכטר, ערן זהבי, דני בונדר, וינסנט אניימה, בן שהר, סמואל יבואה, דגלאס דה סילבה ועוד. כמעט לכל אחד מהם בעיות קיימות עם ההנהלה המתחלפת, כמובן במישור הכספי. "דברים נראים אחרת, הרבה דברים השתנו בשנים האחרונות. אני לא בדיוק יודע מה יש שם, אבל הפועל זה מועדון מספיק גדול כדי להתגבר על הקשיים שם כרגע".
"זה לא נעים לשמוע על כל מה שקורה שם ועל כל הבעיות שיש שם, נקווה שיסתדר", אמר נאתכו. "אני עזבתי בזמן מבחינתי. עזבתי בסדר גמור. לכל אחד יש טענות, אבל לי לא חייבים כסף ואני לא חייב, עזבתי בשקט".
"פה מכבדים ובארץ יתנו יותר אהבה"
ומה בנוגע לעתיד? אין ספק שנאתכו נמצא בליגה גדולה ומתפתחת. למרות זאת, סכומי הכסף הגדולים כוללים בתוכם 'דמי קור', או בעצם תשלום מסוים על התנאים שבהם צריכים לשחק או לגדל משפחות בהם. נאתכו, נשוי ועדיין ללא ילדים סיפר גם על כך: "ברור שיש לזה משקל, איפה המשפחה שלי. בלי שום קשר, אני שואף לליגות הבכירות, אבל כרגע אני פה וטוב לי. אני לא מסתכל לצדדים. השאיפה קיימת".
"בסופו של דבר בזכות האישה קל לי יותר. אם הייתי לבד, לא בטוח שהייתי מצליח, זה משפיע על הכדורגל ולא הייתי מגיע לרמה הזאת", העריך נאתכו. "החיים שלי מסודרים והראש שלי בכדורגל. זה אחד הצעדים החשובים שעשיתי בקריירה, שהתחתנתי בגיל צעיר. התרגלנו למקום פה ונהנים. בתקופה הזו מתחיל להתקרר ועד שיגיע החורף האמיתי אני כבר לא אהיה שם. בחודשים הקשים אני לא אהיה. נחזור לחודש של קור ואז מתחיל להיות טוב יותר, זה לא כזה נורא כמו שאנשים חושבים".
ואיך מסתדרים עם הרוסית שאלתם? "יש לי מתורגמן צמוד, כל היום. הוא 24 שעות איתי וגר קרוב, חמש דקות. אני יכול ללכת לקניון איתו אם אני רוצה, אבל אני מבין את השפה טוב יותר ויכול להסתדר. אני מבין עכשיו רוסית, אבל לדבר קצת יותר קשה לי. גם מול התקשורת דברים קצת אחרים מכל מה שהתרגל בשנותיו בארץ: "זה עובד אחרת לגמרי, פה לא יודעים את מספרי הטלפון של השחקן, אין דבר כזה להתקשר לשחקן ולדבר איתו. אם אתה רוצה, אז אתה צריך לבוא למועדון, לא יתקשרו לשאול מה היה באימון".
"אתה מנותק מהתקשורת בכלל. את הרוסים אי אפשר להשוות לישראלים. בארץ אתה יושב במסעדה ומגיעים ערימות של אנשים. פה זה יותר בקטע של כבוד, לא יפריעו לך באמצע שאתה עושה משהו", הסביר נאתכו. "פעם ב... יבואו אליך ברחוב אבל רק אחרי שירגישו שזה נוח מבחינתך. אחרי משחקים ואימונים זה הזמן לחתימות וכאלה ומקבלים את זה. לפעמים אני מעדיף את החום ולפעמים את השקט. זה אחרת, פה מכבדים יותר ובארץ יתנו יותר אהבה, לפעמים זו אהבה קשה".
לסיום סיפר נאתכו מה ייחשב בעיניו להצלחה, מעבר לדברים האישיים: "יכול להיות שאני אפתח פה את הדלתות לישראלים. אני מקווה שאם אני אהיה טוב ודני בונדר או זאב חיימוביץ', אז ילכו על שחקנים ישראלים יותר. זה בסופו של דבר יעזור. אני בא לייצג בכבוד. מבחינת כישרון, יש הרבה שחקנים בארץ שיכולים להשתלב, אבל ברוסיה צריכים גם אופי חזק מאוד וצריך להיות נטו בכדורגל, לא להתעסק בדברים אחרים. זו ליגה קשה מאוד מכל הבחינות. הבדלי הרמות קטנים והתנאים לפעמים קשים".