שנה ועוד שבועיים עברו מאז שנבחרת ספרד הניפה את הגביע העולמי במונדיאל 2010 בדרא"פ וב-21:00 בריו דה ז'ניירו שבברזיל יוגרלו 53 נבחרות אירופיות במה שתהא יריית הפתיחה הרשמית של קמפיין 'מוקדמות מונדיאל 2014' של נבחרת ישראל.
נכון, לנבחרת של לואיס פרננדז עדיין יש מספר משימות אחרות, כשבראש ובראשונה שלושת המשחקים שנותרו עד לתום קמפיין מוקדמות יורו 2012 (מול יוון, מלטה וקרואטיה), אך מהרגע בו ייצאו הכדורים בהגרלה ואוהדי כדורגל בארץ יידעו מי הן הנבחרות שמפרידות בינינו לבין מונדיאל ראשון מאז 1970, השיח הציבורי, ביציעים ובבתי הקפה, ינדוד לא פעם לנושא זה.
החוקים הם כאלה: 53 הנבחרות יחולקו לשמונה בתים של שש נבחרות כ"א ולעוד בית אחד של חמש נבחרות בלבד. תשע הקבוצות שיסיימו כראש בית באוקטובר 2013, ימצאו עצמן במונדיאל. שמונה הסגניות הטובות ביותר, ישחקו בפלייאוף ממנו תצאנה 4 נבחרות נוספות לטורניר הגדול בתבל שייפתח ב-12 ביוני.
המשמעות: הנבחרת שתסיים במקום השני עם המאזן החלש ביותר, תמצא עצמה מודחת וכמוה, כמובן, כל יתר הנבחרות שיסיימו במקומות שלוש, ארבע, חמש ושש. הנבחרת שלנו, ישראל, נמצאת בקבוצת הדירוג השלישית מתוך שש ולא תוכל לקבל בהגרלה את שווייץ, אירלנד, בלגיה, צ'כיה, בוסניה, אוקראינה, בלארוס והונגריה.
אין טעם לנסות ולנחש את מי נקבל, אבל אין אוהד שלא יושב מול ששת הדרגים ותוהה מי הנבחרת שהוא היה רוצה לראות יותר מכל מגיעה לאצטדיון ר"ג, מי הנבחרת ממנה הוא חושש יותר מכל אחת אחרת, את איזו נבחרת כבר אי אפשר לראות פה (מישהו אמר יוון וקפריסין?) ומי הנבחרת הקלה ביותר מדרג 1.
יש דרג ויש.. דרג - כל הדרגים בהגרלת המוקדמות
דרג 1: ספרד, הולנד, גרמניה, אנגליה, פורטוגל, איטליה, קרואטיה, נורבגיה, יוון.
דרג 2: צרפת, מונטנגרו, רוסיה, שבדיה, דנמרק, סלובניה, טורקיה, סרביה, סלובקיה.
דרג 3: שווייץ, ישראל, אירלנד, בלגיה, צ'כיה, בוסניה, אוקראינה, בלארוס, הונגריה.
דרג 4: בולגריה, רומניה, גאורגיה, ליטא, אלבניה, סקוטלנד, צפון אירלנד, אוסטריה, פולין.
דרג 5: ארמניה, פינלנד, אסטוניה, קפריסין, לטביה, מולדובה, מקדוניה, אזרבייג'אן, איי פארו.
דרג 6: וויילס, ליכטנשטיין, איסלנד, קזחסטן, לוקסמבורג, מלטה, אנדורה, סן מרינו.
את מי פגשנו, כמה ולמה: הסטטיסטיקה שמאחורי ומלפני הקלעים
אם הסתכלתם לעבר הדרג הבכיר ותהיתם: "יש מצב שלעולם לא הוגרלנו מול הולנד?", חכמים אתם. לא רק הולנד, אלא גם פורטוגל, גרמניה, איטליה ונורבגיה. אף אחת מבין ארבע הנבחרות הללו לא זכו לכבוד לפגוש את נבחרת ישראל מאז שהצטרפנו לאירופה בטורניר מוקדמות רשמי (מונדיאל או יורו).
לעומתן, ספרד (מוקדמות יורו 200 ומונדיאל 2002), קרואטיה (יורו 2008 ויורו 2012) ויוון (מונדיאל 2010 ויורו 2012) כבר הגרילו אותנו פעמיים ולא ממש סבלו מכך.
בדרג השני מחכה אחת משתי 'המלכות' הבלתי מעורערות של מפגשי ראש-בראש עם ישראל, הלא היא צרפת. נבחרת הטריקולור הגיעה לכאן בארבעה קמפיינים שונים, לעומת שותפותיה לדרג, סרביה, טורקיה ומונטנגרו שעדיין לא הוגרלו נגד ישראל.
בדרגים הנמוכים יותר, קפריסין היא החברה הוותיקה ביותר שלנו, עם 4 הופעות מול הכחולים-לבנים של ישראל, אוסטריה כבר ביקרה כאן בשלושה קמפיינים קודמים וגם מלטה זכתה לשחק בשני טורנירי מוקדמות שונים מול ישראל.
ליטא, אלבניה וסקוטלנד מדרג 4, ארמניה מדרג 5, ו-וויילס, איסלנד וקזחסטן מדרג 6 יוכלו לזכות בהגרלה במפגש ראשון מול נבחרת ישראל בקמפיין רשמי במסגרת האירופית.
הבית הקל: נורבגיה, סלובניה, אלבניה, איי פארו וליכטנשטיין
חברים, אנחנו במונדיאל. על פחות מ-18 נקודות מליכטנשטיין, איי פארו ואלבניה אין מה לדבר, את סלובניה ונורבגיה ננצח בבית, ומאחת מן השתיים ניקח לפחות נקודה בחוץ. 25 נקודות מתוך 30 אפשריות, יספיקו.
ועכשיו ברצינות: נכון, זה הבית הקל ביותר, אך גם ממנו אנחנו לא פייבוריטים לעלייה. הנורבגים נראים טוב במוקדמות היורו ואף ניצחו את פורטוגל וכמוהם גם הסלובנים שמקדימים את סרביה והופיעו, לעומתנו, במונדיאל האחרון בדרא"פ.
הבית הקשה: ספרד, צרפת, בולגריה, פינלנד, וויילס
אפשר להתחיל לבנות נבחרת ליורו 2016, כי במונדיאל בברזיל לא נהיה. לא נורא, אנחנו רגילים לזה. אלופת העולם ואלופת אירופה היא לא נבחרת שנוכל לפנטז על נקודות מולה, צרפת בונה את עצמה מחדש וגדולה עלינו בכמה מידות וגם בולגריה, פינלנד ו-ווילס לא פראייריות.
בבית כזה, מקום שלישי ייחשב להישג יפה. ואיך ווילס בדרג השישי והאחרון? הכל באשמת סטודנט מאיי פארו, שגילה שלנבחרתו יש 0.07 נק' דירוג יותר מלגארת' בייל, התלונן לפיפ"א וזוהי קיבלה את טענתו. חבל שלנו זה לא קורה...
הבית הלעוס והמאוס: יוון, צרפת, אוסטריה, קפריסין ומלטה
היוונים ביקרו פה כבר פעמיים, צרפת ארבע פעמים, אוסטריה שלוש פעמים, קפריסין ארבע פעמים ומלטה פעמיים. נמאס. פשוט נמאס לראות את הפתקים של נבחרות אלו יוצאים בהגרלה בהקשר של נבחרתנו.
הבית המרגש: הולנד, שבדיה, צפון אירלנד, פינלנד, וויילס
אריאן רובן וחבריו בהופעת בכורה בקמפיין רשמי מול ישראל, זלאטן איברהימוביץ' ב'שואו' עם קוקו גבוה על מדשאות ר"ג, משחק חוץ מול הקהל המדהים בבלפאסט, טיול רווי בלונדיניות של פיניות שהתנדבו בעבר בקיבוצים והגיעו עם נבחרתן וגארת' בייל אחד. כמה כיף הבית הזה יכול להיות, ככה חסר סיכוי. אבל לפחות יהיה מעניין.
בטעם של פעם: אנגליה, טורקיה, פולין, קפריסין, קזחסטן
הבריטים והטורקים (העות'מאנים) שלטנו בנו בעבר, חלקנו הגדול זכה לחינוך פולני מבית, מחנות המעצר בקפריסין שימשו להחזקת מעפילים בדרכם לארץ ישראל הבטוחה והעליה מברית המועצות הביאה אלינו לא מעט יוצאי קזחסטן. בית לא קל, אבל בהחלט כזה שיכול ליצור הזדהות עם לא מעט אוכלוסיות שונות בארץ.
הבית האפור: איטליה, סרביה, סקוטלנד, מקדוניה, לוקסמבורג
כמה משעמם, ככה קשה. איטליה כבר לא מרגשת כמו בימי זולה ובאג'יו, אך בלתי עבירה, הסרבים הוכיחו לנו במשחק ידידות שהם גדולים עלינו גם מבלי לספק כדורגל גדול (מי יעבור את וידיץ', איבאנוביץ' וקולארוב בדרך לשער?!) ומול הסקוטים המשעממים בטוח יהיה קשה ומשעמם. ומשעמם. וקשה. מקדוניה של גוראן פנדב מספקת (לחובה ולזכות) פחות מ-2 שערים למשחק ואף פעם לא קל מולה.
הבית הבתולי: פורטוגל, מונטנגרו, ליטא, ארמניה, איסלנד
"פעם ראשונה שלך בים?" את הסצינה ממציצים כולם מכירים, אבל בבית הזה היא מציאותית.
0. זהו מספר מפגשי העבר של נבחרת ישראל בקמפיין מוקדמות מונדיאל או יורו עם כל חמש הנבחרת האפשריות. כריסטיאנו רונאלדו, נאני והחברים יספקו קרנבל של ממש באצטדיון ר"ג, מירקו ווצ'יניץ' יודע לספק רגעי קסם ועל מפגש מול ריימונדס ז'וטאוטאס וחניכיו אין מה להוסיף מילים.