בכל נבחרת יש אחד כזה. כל העיניים נשואות אליו. כל ילד שלישי במדינה מסתובב עם חולצה שלו. בהמנון, רגע לפני שמתחיל המשחק, המצלמה מתמקדת עליו. פוסטרים שלו תלויים בכל מקום. השחקן הכי טוב במדינה, הכוכב.
אלו שהצלחה או כישלון יקומו ויפלו עליהם. אלו שהמאמנים הכי סומכים עליהם. אלו שמקבלים את הכדור והנשימה של כל חובב כדורגל נעתקת. אלה שהכי כיף לראות, שהכי מרגשים. העילית, הטופ של הטופ.
ביורו שיחל ב-8 ביוני, תהיינה 16 נבחרות. בכל אחת מהן יש לפחות אחד כזה. כוכב אחד שרק בשבילו שווה לראות משחק. רגע לפני שמתחיל הטורניר, החלטנו להזכיר לכם מי הם אותם כוכבים שאסור לפספס אף נגיעה שלהם בכדור - הכוכבים הגדולים של יורו 2012.
בית א'
רוברט לבנדובסקי (פולין)
הדאבליסטית הגרמנית, בורוסיה דורטמונד, שולחת לנבחרת המארחת של הטורניר שלושה נציגים. המגן לוקאש פישצ'ק, הקשר וקפטן הנבחרת, יאקוב (קובה) בלאצ'יקובסקי ומעל כולם החלוץ רוברט לבנדובסקי.
ב-2010 שילמה דורטמונד ללך פוזנן 4.5 מיליון יורו עבור החלוץ. שנתיים אחרי מחירו עלה במאות אחוזים. העונה הראשונה שלו בקבוצה הייתה עונת התאקלמות. ב-43 הופעות הוא כבש תשעה שערים בלבד. אבל בעונה שאחרי? 30 שערים ב-46 הופעות בכל המסגרות. ספק אם יישאר גם בעונה הבאה אצל האלופה. מנצ'סטר יונייטד כבר גיששה.
תאופניס גקאס (יוון)
כמה עוד אפשר לראות את מיודענו היווני? כמה פעמים הוא גרם עצב לנבחרת ישראל? יגידו מה שיגידו, תאופניס גקאס חלוץ ענק. לאן שלא הלך, השאיר חותם דרך הרגליים. כובש בחסד. העונה הקבוצה בה שיחק, סמסונספור הטורקית, לא הצליחה במיוחד והוא ירד איתה לליגה השנייה. למרות שמיעט לשחק (11 משחקים) את שלו הוא עשה עם שמונה שערים.
אנדריי ארשבין (רוסיה)
אחרי תקופה די בינונית בארסנל, לארשבין נמאס. הבחור החביב והמצחיק, שבכל ראיון תמיד יהיה עם שמחת חיים, ינסה לדחוף איזו בדיחה ותמיד ישמח לדבר, איבד קצת מהאושר. במהלך העונה, במטרה להיות בכושר ליורו, הושאל ארשבין למועדון נעוריו זניט סנט פטרסבורג. אגב, ההעברה בין שני המועדונים נחתמה 40 שניות בלבד לתום מועד ההעברות ברוסיה ולקשר הזריז היה חלק גדול בזכייה של זניט באליפות רוסיה.
תומאס רוזיצקי (צ'כיה)
איך שהזמן עובר. הצ'כי "הצעיר" נמצא כבר שש שנים בארסנל. שש שנים עברו מאז הגיע אליה מבורוסיה דורטמונד. היום רוזיצקי כבר לא כל כך צעיר (31) ואחרי לא מעט פציעות ארורות שמנעו ממנו להראות כמה הוא מבריק, העונה הוא חזר לעניינים. לפני 11 שנים סומן כאחד השחקנים הכישרוניים ביבשת. כך גם חשבה דורטמונד שרכשה אותו מספרטה פראג תמורת 14.5 מיליון יורו. אז ההעברה הכי יקרה בהיסטוריה של הבונדסליגה.
אמנם ארסנל לא הבריקה במיוחד, אך אחת מהבשורות הטובות העונה של ארסן ונגר היא חזרתו של הקשר לכושר. גם בצ'כיה מרוצים מכך וביורו יקבל רוזיצקי את סרט הקפטן.
בית ב'
רובין ואן פרסי (הולנד)
קשה לבחור אחד בנבחרת שכל כך מלאה בכישרונות כמו ווסלי סניידר, אריאן רובן, רפאל ואן דר וארט או קלאס יאן הונטלאר. אבל אחרי העונה של רובין ואן פרסי בארסנל, אין ספק מי הכוכב של הנבחרת ומי אמור להצעיד אותה לשלבים הגבוהים.
שימו לב לנתון הבא: ב-47 משחקים בכל המסגרות כבש ואן פרסי 37 שערים ובישל עוד 14. תעשו את החישוב לבד כמה משמעותי הוא היה עבור התותחנים. בגיל 28, הפך ואן פרסי, שסבל תמיד מפציעות, לאחד החלוצים המבוקשים בעולם. סוף סוף הכישרון האדיר התפרץ. השמועות מדברות על ברצלונה ביום שאחרי היורו.
כריסטיאן אריקסן (דנמרק)
בגיל 20 בלבד, נבחרת שלמה בונה על הקשר ההתקפי שאחרי עונה יוצאת מהכלל באייאקס, שזכתה באליפות הולנד, הפך לאחד השחקנים המבוקשים ביבשת. אריקסן הוא שחקן פשוט אדיר ולמרות גילו הצעיר הספיק לרשום 110 הופעות באייאקס יחד עם 17 שערים ו-36 בישולים. בדנמרק הספיק לשחק 21 פעמים. אם לא הכרתם את השם, בעונה הבאה בוודאי תראו אותו משחק אצל אחת מהאימפריות האירופיות שישלמו הרבה כסף עבורו.
מסוט אוזיל (גרמניה)
אמנם תומאס מולר נתן עונה פנטסטית (שוב), אך מסוט אוזיל הוא האיש של גרמניה. "החרק" היה שותף מלא לזכייה של ריאל מדריד באליפות ספרד. שיחק 52 פעמים העונה, כבש שבעה שערים ובישל עוד 24. הוא הפך לחלק בלתי נפרד מהמערך של ז'וזה מוריניו, שפשוט התאהב באוזיל הכישרוני. יחד עם חברו לקבוצה, סמי חדירה בקישור, אמור להוביל את גרמניה עד הסוף.
כריסטיאנו רונאלדו (פורטוגל)
הכוכב של הטורניר כולו. אם אמרנו שלאוזיל היה חלק גדול בזכייה באליפות, מה נגיד על רונאלדו? בגיל 27, בעונה השלישית שלו בריאל הוא הצליח להתעלות שוב וב-55 הופעות כבש 60 שערים. לצערו יש איזה פרעוש אחד שכבש יותר ממנו. מה עוד יש להרחיב על אחד משני השחקנים הטובים בעולם?
בית ג'
צ'אבי ואנדרס אינייסטה (ספרד)
אין מה לעשות. ספרד זו הנבחרת היחידה שזוכה לשני כוכבים. צ'אבי בלי אינייסטה זה פשוט לא זה. וגם להיפך. שני כוכבי ברצלונה משלימים אחד את השני ומבינים זה את זה בצורה טוטאלית.
הם הביאו לשיאים חדשים את הטיקי-טקה המפורסם של בארסה, לא מאבדים כדור, יכולים להניע אותו במשך שעות ולסכן את השער מכל עמדה במגרש על ידי מסירה חכמה. אי אפשר להשאיר אותם לבד אפילו לשנייה אחת. בגיל 32, אולי מדובר בטורניר האחרון של צ'אבי.
ג'יורג'יו קייליני (איטליה)
כן, גם בלם נכלל ברשימת הכוכבים. קייליני, שנעל את ההגנה של האלופה יובנטוס שלא הפסידה אפילו במשחק אחד העונה בליגה, נחשב לאחד הבלמים הטובים בעולם. בגיל 27, הבלם שיכול לשחק גם כמגן שמאלי, הפך לחלק בלתי נפרד מהגנת איטליה. כזה שמשרה ביטחון על חבריו ומאפשר לקשרים להתעסק בעבודת ההתקפה. כזה שאפשר לסמוך עליו בכל מצב. נבחרת האזורי ידועה בהגנה שלה וקייליני בהחלט ממשיך את השושלת.
רובי קין (אירלנד)
סקורר אמיתי. חלוץ רחבה מפחיד. בגיל 31 חלוצה של לוס אנג'לס גלאקסי מסרב לאבד את זה וממשיך לסחוב את הנבחרת האירית על כתפיו הרחבות. לא כישרוני כל כך כמו איידן מקגידי, אך כזה שתושבי אירלנד בהחלט יכולים לסמוך עליו. משקיען אמיתי, נחוש ועקשן. אירי אמיתי. ינסה יחד עם נבחרתו לגנוב את המקום השני בבית הקשה אליו הוגרלו הבחורים בירוק.
לוקה מודריץ' (קרואטיה)
הקשר המחונן של טוטנהאם סחף את התרנגולים למקום הרביעי עם עונה טובה ויציבה. כבר שנים שאלכס פרגוסון מנסה לשים עליו את ידו. מחזיק את היטב את מרכז השדה, שקט ולמרות המבנה הפיזי הצנום בעל בעיטה אדירה. וזה עוד בלי שהזכרנו את המסירות הנהדרות. ימיו בטוטנהאם ספורים.
בית ד'
אנדריי שבצ'נקו (אוקראינה)
שבצ'נקו הוא כבר לא אותו חלוץ שאנחנו זוכרים. בגיל 35 הוא מסרב לפרוש וממשיך לקחת חלק פעיל במשחק שהוא כל כך אוהב, במדי הקבוצה שהוא כל כך אוהב – דינמו קייב. ב-22 הופעות העונה כבש שישה שערים בלבד, אך עדיין, זה שבצ'נקו. חלוץ שבהברקה אחת יכול להכריע משחק. למרות פציעות שעבר בשנים האחרונות, עדיין ממשיך להשקיע ולהיות מטרד להגנות. אמור לפתוח בחוד של אולג בלוחין.
זלאטן איברהימוביץ' (שבדיה)
זלאטן שכח איך זה לסיים עונה בלי לזכות באליפות. העונה אחרי הזכייה של יובנטוס הוא הרגיש את התחושה. ללא ספק מדובר באחד החלוצים הטובים בעולם. 35 שערים ו-14 בישולים יש לו העונה ב-44 הופעות. בגיל 30, כשהוא בנבחרת די אלמונית, ינסה זלאטן יחד עם חבריו לעבור את צרפת ואנגליה הלוזריות ולעלות לשלב הבא.
פרנק ריברי (צרפת)
הבחירה הייתה קשה. קארים בנזמה הציג עונה מצוינת, הראה כמה הוא חלוץ גדול וזכה למקום בהרכב הפותח של המיוחד בריאל מדריד. אך פרנק ריברי היה חלק בלתי נפרד מבאיירן מינכן שהגיעה עד לגמר ליגת האלופות. ישנה הרגשה כאילו ריברי כבר שנים מתרוצץ לנו מול העיניים אך הוא רק בן 29. יש עוד מה לראות מהצרפתי הנהדר. 16 שערים ו-26 בישולים ב-45 משחקים.
וויין רוני (אנגליה)
אחרי שכבש העונה 34 שערים ב-44 הופעות ולמרות זאת הפסיד את האליפות בשנייה האחרונה, ירצה רוני להוליך את נבחרת שלושת האריות, שבדרך כלל מועדת ברגעים המכריעים, צעד אחד יותר מהרגיל. לידו ישחקו שחקנים מנוסים כמו סטיבן ג'רארד, פרנק למפארד וג'ון טרי, אך בשביל לעשות משהו בטורניר צריך יותר מזה. רוני יודע שהוא צריך להביא מהברק שאפיין אותו בחלק גדול מהעונה. חבל שיחמיץ את שני המשחקים הראשונים.