ככל שחולפות להן השנים, השחקנים הישראלים מוצאים את עצמם יותר חשופים לליגות באירופה. מדי קיץ אנחנו שומעים על מספר שחקנים שמנסים את מזלם מחוץ לישראל וכל זאת בשביל להתקדם בקריירה כשחקן כדורגל.
החלום האמיתי של כל אחד ואחד הוא כמובן להיכנס לאחת מהליגות הטובות בעולם: אנגליה, ספרד, איטליה או גרמניה, אבל כשמדובר בכסף, אותם שחקנים מרשים לעצמם גם להסתפק בליגות פחות טובות כמו: בלגיה, קפריסין יוון או רוסיה.
יש כאלה שתופסים להם מקום של קבע בהרכב, כאלה שממעטים לקבל דקות משחק וכן, גם כאלה שמחממים את הספסל, אך כשנבחרת ישראל מתכנסת לקראת משחקיה בטורניר כלשהו הם לרוב חלק מהסגל. קוראים להם - הליגיונרים!
שבוע לפני קרואטיה ריכזנו עבורכם דו"ח מצב של השחקנים שנמצאים קצת רחוק מאיתנו. באיזה כושר הם מגיעים, מי משחק, מי היה מת לשחק ומי לא עמד בגעגועים וחזר הביתה.
הבאנקרים: קשה באימונים, קל יותר בקרב
חלק מהשמות הבאים משחקים ברמות הגבוהות ביותר באירופה ופוגשים שבוע אחרי שבוע את הקבוצות הטובות בעולם בין אם זו ברצלונה, ריאל מדריד, ארסנל או מנצ'סטר יונייטד.
אם נתחיל מהשם הראשון שהכרוז באצטדיון מקריא בהרכב הנבחרת, אז אין ספק שגם במצבת הליגיונרים השוער, דודו אוואט, הוא הבאנקר של נבחרת ישראל בכל מה קשור לדקות המשחק אותן הוא מקבל.
השוער שהתחיל את העונה השמינית שלו בספרד, הוא השוער הראשון של מיורקה שממוקמת נכון לעכשיו במקום ה-11 בטבלה. אוואט החסיר העונה משחק אחד בלבד, עקב יום הכיפורים שנפל על המחזור השלישי בליגה הספרדית מול אוסאסונה.
מאזן הספיגות של הישראלי עומד על חמישה שערים בלבד, שאף אחד מהם לא במשחק ביתי.
מוותיק אחד לבא אחריו: יוסי בניון (בספק למשחקי הנבחרת) ה-איש שלנו בפרמייר ליג. אין מה להשוות את הדקות משחק שבניון מקבל לאחרים וזאת בגלל שהוא משחק בקבוצת הפאר צ'לסי, שהסגל שלה מורכב מסוללת כוכבים עולמית ומבחינת הדקות שיוסי מקבל העונה זה בהחלט ציון עובר.
בניון לא פתח העונה באף משחק ליגה, אך שותף בשלושה משחקים ואף כבש שער בתבוסה שצ'לסי הנחילה לוויגאן 0:6. דווקא בליגת האלופות קפטן הנבחרת כן פתח בהרכב וזה קרה במחזור הראשון בשלב הבתים מול ז'לינה. בהקשר הצדיק את הכללתו ב-11 עם משחק טוב ואף בישל את אחד השערים בניצחון 1:4.
השם הבא ברשימה הוא החלוץ אליניב ברדה שהתחיל את עונתו הרביעית בגנק הבלגית. החלוץ לא זומן לסגל הנבחרת למשחקים מול מלטה וגיאורגיה בגלל פציעה שעבר, מה שמנע ממנו גם להחמיץ שלושה משחקי ליגה במדי קבוצתו.
העונה של ברדה נפתחה בצורה נפלאה. גנק מוליכה את הטבלה בבלגיה והמאזן של החלוץ עומד על חמישה שערים ובישול בשבעה משחקים בהם שיחק.
רמי גרשון, מכירים? כדאי שתתחילו אם לא יצא לכם עדיין. הבלם שזומן על ידי לואיס פרננדז לסגל הנבחרת הוא שחקנה של קורטריק הבלגית שנמצאת במקום השמיני בטבלה ולזכותה ההגנה הרביעית בטיבה בליגה, הרבה בזכותו של גרשון, רמי גרשון!
הבלם בן ה-22 פתח בהרכב של קורטריק העונה בשישה משחקים ונכנס כמחליף במשחק נוסף.
אחרון חביב ברשימה הוא השוער אוהד לויטה. נכון, מדובר בשוער השלישי של הנבחרת, אך עדיין אפשר לציין לזכותו של לויטה את העובדה שהוא מחזיק באפודת השוער הראשון בקבוצת וואלבייק שמשחקת בליגה השניה בהולנד.
המתנדנדים: קשה באימונים, לא תמיד משתתפים בקרב
טל בן-חיים (בספק לקרואטיה), בלמה של הנבחרת, משחק העונה בווסטהאם תחת המאמן אברהם גרנט. הפטישים הם התחנה השישית של השחקן בפרמייר ליג.
בן-חיים ידוע כמקצוען לכל דבר. הוא בלם חזק, חכם וכמו שנאמר, באמת מקצוען אמיתי, אך מבחינת דקות משחק העונה, המצב לא הכי מזהיר. בגביע הליגה בן-חיים זוכה אומנם לשחק, אך בליגה שותף במשחק אחד בודד בו הפסידה קבוצתו 3:1 לצ'לסי.
מבלם ותיק באנגליה לאחד קצת פחות - דקל קינן המשחק בבלקפול, העולה החדשה. לעומת בן-חיים, דווקא קינן משחק קצת יותר. רק קצת. קינן פתח העונה בשני משחקי קבוצתו ושותף באחד נוסף. הדבר הלא נעים הוא שדווקא שדקל קינן שיחק, קבוצתו הושפלה והפסידה 4:0 לצ'לסי ו-6:0 לארסנל.
נעבור לליגיונר האחרון באנגליה, הקשר תמיר כהן מבולטון. זוהי עונתו השלישית של הקשר במועדון והעונה, כהן עוד לא ראה אפילו דקה אחת במשחקי הליגה של קבוצתו אלא רק שותף במשחקי גביע הליגה.
עוברים לסקוטלנד, שם משחק הקשר בירם כיאל (בספק למשחקי הנבחרת) במועדון הפאר סלטיק. הקבוצה נמצאת במקום השני בטבלה, צמודה ליריבתה ריינג'רס. שתיהן עם שישה ניצחונות משישה משחקים.
אי אפשר להגיד שהקשר לא שותף לריצה של קבוצתו בצמרת, אך גם אי אפשר להגיד כי כיאל הוא בורג מרכזי בקבוצה. הישראלי פתח העונה בשני משחקים ושותף כמחליף באחד נוסף.
מרחיקים לרוסיה, שם משחק הקשר ביברס נאתכו בקבוצה המצויינת, רובין קאזאן. יכול להיות שהעתיד מבשר טובות לשחקן המוכשר ואין ספק שהוא מוכיח זאת. העונה, מתוך 22 משחקים שקבוצתו שיחקה בליגה, נאתכו פתח בחמישה בלבד ושותף בשמונה. לקשר שער אחד ועוד שתי דקות שאותן הוא לא ישכח בליגת האלופות מול ברצלונה הגדולה.
התחנה הבאה, גרמניה. אלמוג כהן נמצא בעונתו הראשונה בקבוצת נירנברג, שניצלה בסוף העונה שעברה מירידה לליגה השניה. כהן או כפי שהוא מכונה בקבוצתו החדשה, "גאטוסו הישראלי", לא משחק באופן קבוע. הקשר פתח העונה פעם אחת בהרכב הקבוצה וסה"כ שיחק בשני משחקים בלבד.
הגענו לבלגיה ולחלוץ שלומי ארבייטמן שבעונה האחרונה שלו במכבי חיפה סיים עם לא פחות מ-28 כיבושים. העונה משחק החלוץ בגנט הבלגית, קבוצה צנועה שמשתתפת גם בליגה האירופית.
הישראלי לא שחקן הרכב קבוע בקבוצתו החדשה ואין לזכותו אף לא שער או בישול. ארבייטמן שותף העונה בשבעה משחקים, כשבשניים מהם אף פתח בהרכב. בליגה האירופית, שותף רק לדקות ספורות בלבד.
נסיים בשכנתנו, קפריסין. המגן יובל שפונגין אומנם לא נמצא בסגל הנבחרת בתקופה האחרונה, אך חשוב לציין שכאשר שיחק המגן בישראל (מכבי ת"א) הוא נמנה באופן קבוע בנבחרת ישראל ועכשיו כשהוא באומוניה ניקוסיה הקפריסאית הוא כלל לא בתוכניות של פרננדז ובנין. חומר למחשבה?
המתגעגעים: קשה באימונים, אז נחזור הביתה
יהיו כאלה מהרשימה הבאה שיגידו כי הם מרוצים מכך שחזרו לכדורגל שלנו ויהיו כאלה שעמוק בליבם חושבים קצת אחרת.
בן סהר - חזר הביתה העונה להפועל ת"א הרבה בשביל לשחק ולקרוע רשתות כשכל זה בשביל מטרה ברורה אחת - לחזור לאירופה. המצב הנוכחי: לא פוגע. כבר לא באנקר בהרכב של גוטמן וכנראה גם לא אצל לואיס פרננדז אחרי שלא זומן לסגל.
אבי סטרול - חזר הביתה לא בשיא יכולתו. כששיחק בלוקרן הבלגית היה שחקן הרכב קבוע בנבחרת ישראל לצידו של טל בן0חיים. המצב הנוכחי: שחקן פותח בהרכב של מכבי ת"א אך כבר לא בסגל של הנבחרת.
רוברטו קולאוטי - לא שיחק הרבה בקבוצתו לשעבר, בורוסיה מינשנגלדבאך, אך היה לשחקן קבוע בנבחרת. קולואוטי חזר ארצה וחתם במכבי ת"א. החלוץ פתח את העונה כשהוא די חלוד ולא היה בסגל הנבחרת למלטה וגיאורגיה. המצב הנוכחי: משתפר ממשחק למשחק, החלודה יורדת וגם חזר לסגל הנבחרת.
יואב זיו - המגן ששיחק בעונה שעברה בלוקרן הבלגית היה שחקן הרכב קבוע בנבחרת ישראל. המצב הנוכחי: שחקן הרכב קבוע במכבי ת"א. נמנה על סגל הנבחרת, אך בינתיים רק על הספסל.
גל אלברמן - עדין בגדר תעלומה. הקשר חזר לארץ מבורוסיה מינשנגלדבאך למכבי ת"א, לאחר שלא שיחק יותר משנה עקב פציעה. הזמן עושה את שלו ואלברמן חוזר לאט לאט לכושר וגם מראה ניצוצת לפני כמה שנים. המצב הנוכחי: פרננדז כבר דאג לקשקש עם הקשר על העתיד.
השניים שאיתם נסגור את הרשימה הם פיני בלילי וסלים טועמה שניהם שיחקן בעונה האחרונה בחו"ל, הראשון בטורקיה, השני ביוון. שניהם חזרו העונה ארצה.
פיני בלילי חזר אחרי שבע שנים בכדורגל הטורקי היישר לבני יהודה על תקן של שחקן מוביל.
סלים טועמה חזר אחרי שלוש שנים בבלגיה ויוון היישר להפועל ת"א, אך לא על תקן שחקן מוביל כמו שחשב. טועמה לא מוצא את עצמו בינתיים בקבוצתו הישנה/חדשה, לא פותח בהרכב ואף מוצא את עצמו לפעמים גם מחוץ לסגל. מה עוד משותף לשני השחקנים? שניהם לא בסגל של נבחרת ישראל.