ב-8 ביוני זה יקרה, יורו 2012 יצא לדרך בפולין ובאוקראינה אחרי חודשים רבים בהם היה ספק רב באופ"א אם המדינות אכן יהיו ערוכות בזמן לאירוח הטורניר. לא מזמן מישל פלאטיני סייר במדינות ויצא עם הבשורה: "הכל ערוך ומוכן, מחכה לנו טורניר מרגש עם מגרשים חדישים שיספקו הנאה לכל אוהד".
כמו שלמדנו על בשרנו כאוהדי כדורגל במדינת ישראל, לאצטדיונים משקל משמעותי בחווית הצפייה וגם בחווית העידוד. אצטדיון ה"מושבה" פתוח בפתח תקווה מספר שבועות בלבד, אך כל מי שכבר פקד אותו וראה בו משחק חזר עם רשמים חיוביים והמלצות חמות.
ביורו הקרוב שתי המדינות המארחות הכינו לנו שמונה אצטדיונים בשמונה ערים שונות. לצד כאלו שרק שופצו לכבוד המאורע, יש גם כאלו שנבנו במיוחד. העבודה באוקראינה ובפולין היתה אדירה.
בגדנסק בנו אצטדיון דמוי אליאנז ארנה, בוורשה השקיעו בפארק אדיר מסביב שיוכל לשמש את המדינה בעתיד אם תרצה לארח אולימפיאדה, בפוזנן יש "קופסא" של רעש שרק מחכה לאוהדים הרבים, בדונייצק מגרש ששופץ בעלות 400 מיליון דולר ובלביב מתחם מפואר שייתן לכם הכל, ממסעדות VIP, דרך מרכזי תקשורת יפים ופארק להסתובב בו בזמן הפנוי.
אז כחצי שנה לפני הרגע הגדול הראשון של הקיץ, זה הזמן לערוך סיור במגרשים שמחכים לכם, הצופים, שהבטיחו את מקומם בטורניר. ומי שלא הגיע לשם, הנה צ'אנס בשבילכם לאכול קצת את הלב.
פולין - אליאנז ארנה, קופסא, יציעים 'חיפאים' וגם עציץ אחד
האצטדיון הלאומי בוורשה (58,145 מקומות)
האצטדיון הלאומי בוורשה הוא מהמרשימים שנבנו במסגרת השיפוצים שנעשו בפולין. הוא בנוי בצורת עיגול עם גג המזכיר יותר את הקוצים של "שפיציק" הקמע האולימפי של ישראל מאשר משהו אחר שיצא לכם לראות בעבר. הוא מונה 58,145 מקומות ולמעשה מבין רוב האצטדיונים האחרים, זוכה למעמד של "עציץ" שכן לגיה ורשה ופולניה ורשה המקומיות לא יכולות לשחק בו, למעט אירועים יוקרתיים בלבד.
המגרש שנבנה הוא רק חלק מפרוייקט אזורי גדול כאשר לצידו נבנו גם היכל ספורט חדיש המונה 20,000 מקומות, בריכת שחייה אולימפית עם 4,000 מושבים, פארק ספורט בו יוכלו הצופים להסתובב לפני המשחקים וכמובן, תחנת רכבת כדי שההגעה למשחקים תהיה נוחה מתמיד.
סביב הבנייה גם סבבה טרגדיה, כאשר ב-1 בדצמבר 2009 שני עובדים נהרגו במהלך העבודות כשנפלו מגובה של 18 מטרים. ב-29 בנובמבר השנה הסתיימה העבודה.
פוזנן (42,004 מקומות)
האצטדיון העירוני בפוזנן שייך לקבוצות המקומיות לך ו-ורטה. הוא מונה 42,004 מקומות וגם מהוותיקים במדינה לאחר שנבנה ב-1968 ומאז שופץ ב-1980 וגם בין השנים 2003 ל-2010, בלי קשר לאירוח היורו. האצטדיון מרשים מאוד ובעל מבנה "קופסתי" ולאוהדים הוא יתן את האפקט שהם מחשפים יותר מכל: רעש.
הוא מקורה לגמרי עם אפשרות לסגור את הגג במקרים של גשמים כבדים, מכסה לחלוטין את היציעים ובנוי מארבעה כאלו. היציעים לאורך קו המגרש מורכבים משני מפלסים ואלו שמאחורי השער משלושה. על גגות המגרש, הבנויים בצורה קשתית, תלויים מסכי ענק שיאפשרו לחזות בהילוכים החוזרים של השערים בזמן אמת.
מעבר לכך, הנבחרות השונות שיפקדו אותו יהנו מדשא חדש. בשל מבנה הגג, הדשא זוכה למעט אור-יום במהלך השנה ומכיוון שמדובר בדשא טבעי ולא סינטטי, המשטח דורש החלפה אחת לכמה חודשים.
גדנסק (40,818 מקומות)
האצטדיון בגדנסק (PGE Arena) מתחרה על תואר היפה ביותר שנבנה. המראה החיצוני מזכיר כמעט לחלוטין את האליאנז ארנה של באיירן מינכן, עגול דמוי צמיג, צבוע בצהוב עם מושבים בצבעים דומים, אפשר להתבלבל ולחשוב שמדובר בכלל במגרש שנבנה באוקראינה. הוא מכיל 40,818 מקומות וגם הוא מקורה עם גג המכסה את כל היציעים, למעט אותו פתח המאפשר כניסת אור.
גם המימד היוקרתי נכנס לתמונה כאשר הוא מונה בתוכו לא פחות מ-40 תאים פרטיים, מאחורי זכוכית מיוחדת, כאשר כל תא מגובה במסכי טלוויזיה על מנת שהצופה לא יפספס ולו רגע אחד.
ורוצלאב (40,610 מקומות)
בדומה לפוזנן, גם האצטדיון בוורוצלאב יתחרה על תואר יקיר האוהדים. מבנהו עגול, 40,610 צופים יכולים להידחס בתוכו, וגם הוא בנוי בצורה שבה היציעים יושבים ממש על כר הדשא.
היציעים, אשר מכוסים מבחוץ בפיברגלאס, ירוקים מבפנים עם כיתוב לבן (אוהדי חיפה ישמחו להצטלם שם עם צעיף כתמונה למזכרת), בדומה לכל האצטדיונים האחרים, גם פה מסילת הרכבת עוצרת מטרים בודדים מהכניסה. ללקוחות העשירים יותר שיפקדו אותו מחכים במפלס השלישי 30 תאי VIP.
גם לשחקנים מחכה פינוק אמיתי עם חדרי הלבשה מצויידים בכל טוב. מחדר טיפולים מיוחד, דרך מיטות מסאז', מקלחות מיוחדות, כיסאות מחוממים ואפילו חדר נפרד למאמנים כדי שיוכלו להירגע לפני שהם עולים למגרש או לפני שהתקשורת מאותה המדינה צולבת אותם אחרי עוד הפסד.
אוקראינה - שני אצטדיונים אולימפיים וגם מועדוני לילה
קייב (65,720 מקומות), יארח את הגמר
האצטדיון האולימפי בקייב הוא אולי המאכזב ביותר מבין המגרשים. הוא אומנם הגדול ביותר ומונה 65,720 מקומות, אך בנוי בצורה מעט מיושנת עם מסלול אתלטיקה רחב. אומנם הגג שמכסה את כולו יספק אקוסטיקה טובה, אך מהאוהדים תמנע הקרבה לשחקנים ולספסלי המאמנים.
שדרוגו לקראת היורו כלל את הריסתו ובנייתו מחדש של המפלס התחתון, אך לא ממש ברור אם האפקט הרצוי התקבל שכן בצורתו החדשה, האוהדים שיישבו מאחורי השערים עלולים להרגיש בצורך של הבאת משקפת למשחקים.
היתרון שהוא מחזיק: דרכי גישה לכל כלי התחבורה. רכבת, אוטובסים, רכבים, מוניות ואפילו נמל תעופה הנמצא בסמוך לאצטדיון. לאלו שרוצים להגיע באוניה, גם האופצייה הזו קיימת דרך הנמל הבינלאומי של קייב.
חראקוב (38,633 מקומות)
האצטדיון בחראקוב, ביתה של מטאליסט המקומית, מכיל 38,633 מקומות והינו הקטן ביותר אחרי לביב ארנה. הוא גם ותיק מאוד, לאחר שנבנה ב-1925 ומאז שופץ שנה לאחר מכן, כמו גם ב-1967, ב-1970, 1979ב- ושוב ב-2009 לקראת היורו. זה האצטדיון המשופץ ביותר שמחכה לבאי הטורניר.
גם פה, בדומה לאצטדיון האולימפי, מסלול ריצה מפריד בין היציעים לכר הדשא אך בשל גודלו הקטן, הראות ליושבים מאחורי השערים הרבה יותר טובה. היציע הדרומי מכיל בתוכו מרכז קניות בגובה שלוש קומות, חלקן מכילות משרדים המושכרים ע"י חברות שונות ופועלים לאורך כל השנה. במקום אף קיים גם בנק, כך שאם נתקעתם עם מעט יורו ובארנק שלכם מתחבאים כמה שקלים, תוכלו להמיר אותם.
דונייצק (50,055 מקומות)
הדונבאס ארנה בדונייצק מכיל 50,055 מקומות והמבנה מבחוץ מזכיר מאין דמוי עב"מ שתוכלו למצוא בכל סרט אמריקאי ישן על חייזרים. הוא משמש כמגרש הביתי של שחטאר דונייצק והוא נחשב לאחד המקומות המאוכלסים ביותר במהלך השנה שכן הוא משמש כאטרקציית לילה לתושבי העיר.
שיפוצו לקראת היורו מוערך בכ-400 מיליון דולר, 30 מהם הושקעו בהקמת פארק מסביבו המספק מקומות עבודה לתושבי העיר גם במהלך השנה וידוע בעיקר בזכות המועדונים הרבים במקום.
כהכנה להתמודדות עם כמות קהל גדולה, מי שחנכה את האצטדיון המחודש היא הכוכבת האמריקאית, זמרת הפופ ביונסה. האצטדיון יארח משחקים בשלב הבתים, משחק אחד ברבע הגמר ומשחק אחד בחצי הגמר. המרכז הנהדר מחיל מסעדות יוקרה כמו מסעדות ג'אנק-פוד, מכוני כושר ופאבים רבים.
לביב (34,915 מקומות)
הסיור שלנו באוקראינה מסתיים בלביב ארנה, האצטדיון הקטן ביותר ביורו המונה 34,915 מקומות. הוא נחנך לראשונה ב-15 בנובמבר 2011 במשחק ידידות בין אוקראינה לאוסטריה. את השער הראשון בו כבש ארתם מילאבסקי.
מבין כל האצטדיונים, הוא היחיד שעדיין לא מחזיק בשם רשמי והוא צפוי להשתנות בהמשך. למרות גודלו הקטן, הוא מכיל לא פחות מרכזי קניות ומסעדות מהאצטדיונים הגדולים שמחכים בטורניר.
מתוך שטח האצטדיון, 1,260 מטרים ממנו מוקדשים למועדוני VIP ומסעדות, מרכזי התקשורת נפרסים על 640 מטרים, מגרשי האימון באיזור באורך של 280, כמו גם מסעדות הג'אנק פוד שתופסות 1,050 מטרים מהמתחם המפואר.