בינואר 2016 פיטר בוס מונה במפתיע למאמן מכבי תל אביב לאחר עזיבתו של סלאבישה יוקאנוביץ'. באותה תקופה, רק לפני שנה וחצי, הוא לא העז לחלום שהוא ימונה למאמנה של בורוסיה דורטמונד, אחת הקבוצות הגדולות באירופה. הוא בטח ובטח לא חשב שאותה קבוצה תשלם עליו 5 מיליון יורו, סכום שיכניס אותו היישר למקום ה-5 בטבלת המאמנים היקרים בהיסטוריה. אז איך בכל זאת, זה קרה – ופיטר בוס מצא את עצמו כמאמן דורטמונד?
ברירת מחדל
עוד לפני שהודיעו על עזיבתו של תומאס טוכל, החלו המנכ"ל, האנס יואכים ואצקה, והמנהל המקצועי, מיכאל צורק, במלאכת החיפוש אחר מחליף. היחסים עם טוכל לא הצליחו להתרומם ולשניים היה ברור שאין ברירה וחייבים להחליפו. בהתחלה בורסת השמות כללה את לוסיין פאברה מניס, יוליאן נגלסמן, המאמן הצעיר והמוכשר של הופנהיים, והאנס וולף, מאמנה של שטוטגארט שאימן בעברו את קבוצת הנוער של דורטמונד.
ככל שעבר הזמן, רשימת השמות החלה להצטמצם. פאברה העדיף את החיים הטובים בריביירה הצרפתית, נגלסמן תחת חוזה בלתי ניתן להתרה ו-וולף היה פחות מתאים. תחילת ההכנות לעונה הבאה כבר ממש מעבר לפינה והגרמנים, שנכנסו ללחץ מזה שעדיין אין תחליף לטוכל, החלו ללטוש עיניים לעברו של בוס.
פילוסופיית משחק
גם באייאקס וגם במכבי ת"א, המאמן ההולנדי בן ה-53 הציג את סגנון המשחק שבדורטמונד רוצים לראות. קודם כל הוא מאמין במערך ה-4-3-3, המוכר לשוורצגלבן. בעונה האחרונה תומאס טוכל ניסה לעשות מעבר לשלושה בלמים, שיטה שלא כל כך התאימה לסגל השחקנים הקיים והתוצאות הבינוניות היו בהתאם.
בנוסף, בוס מאמין בכדורגל התקפי, החזקה בכדור ובעיקר כדורגל שמספק הנאה לקהל. "הכדורגל של בוס דומה למה שאנחנו והאוהדים שלנו רוצים לראות. כדורגל התקפי, אבל עם החזקה דומיננטית בכדור והתמקדות בצעירים", העיד מיכאל צורק וגם בוס עצמו דאג להדגיש כמה חשוב לו האסתטיקה במשחק.
קידום צעירים
לבוס יש פילוסופיה ברורה לגבי פיתוח שחקנים צעירים – דומה למנטליות בדורטמונד. בקדנציה שלו באיאקס ההולנדי הוכיח שהוא מוכן לתת לצעירים מוכשרים את דקות המשחק הנחוצות להם כדי להתפתח להיות שחקנים מובילים. לדוגמה, בגמר הליגה האירופית הוא עלה עם ההרכב הצעיר ביותר בהיסטוריה בגמר אירופי – ממוצע הגילאים עמד על 22 שנים ו-282 ימים.
במהלך תקופתו בבירה ההולנדית הוא קידם שחקנים דוגמת דייויסון סאנצ'ס (20), ברנרד טראורה (21), קספר דולברג (19), מתיאס דה ליכט (17) וחכים זייך (24). כל השחקנים האלו הפכו ללב של הקבוצה. בדורטמונד, כאמור, ישנם מספר לא מבוטל של שחקנים צעירים דוגמת עוסמן דמבלה, כריסטיאן פולישיץ' ואלכסנדר איזאק, שיכולים להרוויח מהאידיאולוגיה של בוס.
המשולש הקדוש
הדרך שבה דורטמונד יצאה מהמשבר הכלכלי אליו נקלעה לפני מספר שנים מושתת על "המשולש הקדוש". ואצקה, צורק וקלופ. השלושה עבדו בשיתוף פעולה והצליחו לחלץ את השוורצגלבן מהבוץ. גם לאחר עזיבתו של קלופ, השניים הנותרים קיוו להמשיך בדרך הזו והאמינו כי טוכל יצליח להיכנס לחלל אותו הותיר קודמו – מאוחר יותר הם הבינו את טעותם.
"יורשו של יורגן קלופ" הסתכסך עם הסקאוט הראשי של דורטמונד, התעקש על שחקנים למרות ספקות מצד השניים האחרים או בקיצור – לא הצליח להיות קלופ. ואצקה וצורק הם אנשים אינטליגנטים אשר לומדים מטעויות העבר וחיפשו מאמן מאוזן.
מתוך הנחה שקלופ יש רק אחד, הם לא רצו "ליפול" שוב וחיפשו דמות נוחה אשר תוכל להשתלב במשולש הקדוש מבלי לעורר בעיות. "הייתה לנו, לי ולמנהל המקצועי מיכאל צורק, תחושה טובה לגביו מהרגע שהתחלנו לשוחח, הרגשנו שנוכל להתפתח ביחד", ואצקה העיד.
הקדנציה של בוס בדורטמונד תהיה תלויה גם בכלים אותם הוא יקבל בקיץ הקרוב. אחרי ששפכה מעל ל-100 מיליון יורו בקיץ שעבר, נראה שהקיץ הזה יהיה קצת יותר רזה. לפי כל הדיווחים פייר אמריק אובמייאנג, מלך השערים של הבונדסליגה, צפוי לעזוב ועדיין לא ברור מי יחליפו.
מרקו רויס נפצע בגמר הגביע הגרמני, הוא אומנם אמור להיות כשיר לעונה הבאה אך לבוס יהיה קשה לדעת כמה הוא יכול לבנות על הקיצוני חסר המזל. העברתם של עומאר טופראק, מחמוד דאוד, דן אקסל זאגדו ומקסימיליאן פיליפ נסגרו עוד לפני שההולנדי בכלל חתם על החוזה ולסגל הצעיר חסרים שחקני מפתח מובילים.
הגעתו של בוס לדורטמונד היא הימור. מצד אחד נראה שהוא מתאים כמו כפפה לדרך החשיבה של המועדון ועשה שנה נהדרת באיאקס שהסתיימה בגמר אירופי ראשון מאז 1997. אך מן הצד השני הוא חסר ניסיון ברמות הגבוהות אליהן שואפים להגיע בחבל הרוהר. הוא מעולם לא ניהל חדר הלבשה מלא בכוכבים, עד לא מזמן הטאלנט הכי גדול מולו הוא התנהל היה ערן זהבי ועכשיו מחכה לו מרקו רויס.
שאלה נוספת היא האם הוא האיש אשר יכול לקרוא תיגר על באיירן מינכן? דבר שדורטמונד לא הצליחה לעשות מאז הדאבל האחרון ב-2012. תוסיפו לכך את העובדה שעדיין אין לו שום תואר משמעותי כמאמן ותקבלו סימן שאלה גדול.