ימי התהילה של מילאן חלפו כבר מזמן, אבל בשנות ה-90 ההגנה האיטלקית הייתה שם דבר באירופה. חמש אליפויות אירופה, שבע אליפויות איטליה, ארבעה תארי סופר קאפ אירופיים ושתי אליפויות העולם לקבוצות יש לאלסנדרו קוסטקורטה, ששיתף פעולה עם אגדות כמו פרנקו בארזי, פאולו מלדיני ואלסנדרו נסטה לאורך קריירה מפוארת, שבמהלכה היה חלק אינטגרלי מאחת הקבוצות הגדולות שנראו באירופה.
ביום חמישי בצהריים, קוסטקורטה נחת בישראל כאורחו של ערן איתן, המרכז את פרויקט "מגן הכבוד" בבית הנשיא יחד עם משרד התרבות והספורט, הטוטו, מנהלת הליגה וההתאחדות לכדורגל. בלם העבר הגיע יחד עם 40 עיתונאים אירופיים לקראת מרתון ירושלים כדי לראות את פעילות הפרויקט בסימן "תקווה ישראלית בספורט", ביקר בבית הספר הדו לשוני בירושלים ובאימון של קבוצות ילדים של הפועל קטמון, הלוקחות חלק בפרויקט.
"אני מתנצל על חוסר הסבלנות שלי", אמר קוסטקורטה שהסביר: "הייתי עם הבן שלי בהליך רפואי במהלך כל היום, פרשנתי את ליגת האלופות בערב וב-04:00 כבר הייתי צריך לצאת לטיסה". ולמרות זאת, הוא דאג לברך כל ילד באופן אישי, לברר עם אחד המאמנים בקטמון שנשוי לאיטלקיה מהיכן היא, ולשוחח עם עידן ורד על ימיו בבלגרד ועם דוד קלטינס על מוצאו ההולנדי. קוסטקורטה התעניין עד כמה קשר בית"ר ירושלים מכיר את המדינה ממנה באו חלק משמעותי משותפיו של בלם העבר לקבוצה האגדית במילאן.
"היה לי את המזל להגיע בפעם הראשונה בדצמבר 1997 לבקר בירושלים", משחזר קוסטקורטה בראיון בלעדי לערוץ הספורט ונזכר במשחק מול נבחרת חיפה, "הפעם הגעתי למרתון בירושלים ולצפות במספר פרויקטים נוספים דוגמת זה שראינו בהפועל קטמון, מה שהופך את הביקור הזה לרוחני מאוד ויפה מבחינה רגשית".
ולא רק את חיפה קוסטקורטה זוכר. "ב-2002 הוגרלנו נגד הפועל תל אביב, רק שלא הייתה אפשרות לשחק כאן והמשחק התקיים בקפריסין, כך שבמשך שנים רבות לא הגעתי לכאן ולמען האמת ירושלים מעט חסרה לי", מודה האיטלקי, "אני זוכר שלא הערכנו מספיק את הפועל ת"א והופתענו מהכישרון, אך לבסוף הצלחנו לנצח. אולי היינו חזקים ואתלטיים יותר, אבל היכולת הטכנית הפתיעה אותנו".
למרות קריירה עשירה שנמשכה יותר מ-20 שנה, קוסטקורטה לא הצליח מעולם לזכות בתואר עם נבחרת איטליה, אך הוא תמיד התגאה בכך שהכדורגל מארץ המגף היה בצמרת העולמית. "כשאני חושב על שנת 2003, חצאי הגמר היו אינטר - מילאן ויובנטוס - ריאל מדריד, ולאחר מכן הגמר היה בין מילאן ליובנטוס", הוא אומר ומודה: "הכדורגל האיטלקי ירד מאוד ברמתו. אמנם כרגע אנחנו לא בין הטובים ביותר, אך אני מאמין שזו יכול לשמש גם כטריגר לנסות לעשות את הדברים טוב יותר, מה שלא נעשה אף פעם. פעם רק קנו שחקנים, היום יש שחקנים צעירים מאוד מעניינים. לטעמי, מעולם לא היינו מוצלחים כל כך בנבחרות הצעירות".
בשיחה הבלתי נמנעת על הקאמבק האדיר של ברצלונה מול פ.ס.ז', עולה כמובן המהפך הבלתי נשכח של ליברפול מול מילאן בגמר ליגת האלופות ב-2005, אותו ראה קוסטקורטה מהספסל. "תודה רבה לך באמת שהזכרת את המשחק הזה, באמת הצלחתי קצת לשכוח ממנו", אומר בלם העבר בהומור, "לא שיחקתי בו וזה היה הרגע הגרוע ביותר בקריירה שלי. לא חשבתי שיכול להיות עוד קאמבק שכזה. לאו דווקא מצידה של ברצלונה, אלא גם מבחינת פ.ס.ז' שספגה כל כך הרבה שערים. הערכתי שמבחינה פיזית ואיכותית, פ.ס.ז' לא תספוג יותר משני שערים, אך עם זאת היא לא הייתה מוכנה מנטלית. זו לא רק היכולת של ברצלונה".
ואם כבר ה-1:6 ההיסטורי, אי אפשר בלי התייחסות גם לניימאר, כוכב המהפך הדרמטי של הקטאלונים. "כשאני בוחן את ברצלונה, אני אומר בזהירות שכרגע, בחודשים האחרונים של שנת 2017, ייתכן שניימאר הוא השחקן הטוב בעולם - יותר מליאו מסי ומכריסטיאנו רונאלדו", אומר קוסטקורטה.
ואגב ברצלונה, האיטלקי זוכר לטובה את העיר, בה זכה עם מילאן בגביע אירופי לאלופות בעונת 1988/89. "אי אפשר שלא לזכור את הגמר מול סטיאווה בוקרשט בקאמפ-נואו ואת הצמד של רוד חוליט ומרקו ואן באסטן", נזכר האיטלקי ומכתיר את אותו משחק לרגע הגדול בקריירה שלו, "איזה משחק זה היה, וואו".
כשנשאל מי השחקן הטוב ביותר ששיתף איתו פעולה, לקוסטקורטה יש תשובה נחרצת: "ואן באסטן". ומי הטוב ביותר בכל הזמנים? "כנראה מראדונה, אבל רונאלדו הברזילאי היה פנומן אמיתי", קובע קוסטקורטה, "הוא היה הכי גדול ששיחק בתקופתי, היריב הכי קשה שהיה לי ומי שהיה לי הכי קשה לשמור עליו".