הכל התחיל במשחק הדרבי של יובנטוס מול טורינו מלפני שנתיים. חזיזים הושלכו על ידי אוהדי יובה אל תוך יציע האוהדים של טורינו וגרמו לפציעתם של מספר אוהדים וביניהם ילדים. מחקירה שנערכה זוהו במצלמות משליכי החזיזים במצלמות והובאו לידי שופט.
בהקשר ישיר לאירועים, בפתיחת שנת 2017 הוגשו כתבי תביעה נגד נשיא יובנטוס ועוד שלושה נציגים מהמועדון, בגין קשירת קשר עם קבוצה מהאולטראס יובנטינו, שכלל מתן מינויים בחינם ומכירתם בשוק השחור. שתי הדמויות המרכזיות בפרשה, הן רוקו דומינלו ואביו, סביירו רוקולו, אוהדי יובנטוס וחברים בארגון האולטראס. הראשון הואשם בכך ש'שווק' את מנויי המשחקים בשוק השחור באמצעות ארגון הפשע המפורסם, נטראנגטה. כמו כן, השניים הורשעו בגין עבירת נסיון לרצח ביולי 2016, כשנגזר על האב 12 עונש שנות מאסר בפועל, בעוד על הבן נגזרו 7 שנים ו-9 חודשים מאחורי סורג ובריח.
ואיך כל זה קשור ליובנטוס? נשיא המועדון, אנדראה אניילי, הצהיר בעבר כי נפגש עם אותו רוקו וקבוצות אחרות מהאולטראס, ושהפגישות האלו נערכו על בסיס 'נושאים ארגוניים'. על רקע אותן פגישות, נחקרו מספר נציגי יובנטוס: אנדראה אניילי (הנשיא), סטפנו מרולה (אחראי הכרטיסים), אלסנדרו דה אנג'לו (אחראי הביטחון) ופרנצ'סקו קאלבו (אחראי השיווק לשעבר – כיום בברצלונה). התביעה בבית המשפט לא מצאה בסיס להרשעה והארבעה זוכו מאשמה.
עוד מוקדם יותר, טען תובע ההתאחדות האיטלקית, ג׳וספה פיקורארו, כי בידיו הקלטות שמרשיעות את אניילי, שכוללות עדות לכך שרוקו הפעיל לחצים ואיים על ההנהלה. בבוא הזמן, התגלה כי מדובר בטענות סרק שאינן עמו במבחן המציאות, ויובנטוס לא הורשעה בבית המשפט האזרחי. אחרי ישיבת הוועידה ללוחמה בפשע בנושא, שהתקיימה במרץ 2017 ובה נכחו באי הכוח של יובנטוס, אחד מחברי הוועדה, מסימיליאנו מנפרידי, ניסה להסביר על מה כל המהומה: "לא מצאנו הוכחה כלשהי בחומר החקירה שמאששת את גרסת ההתאחדות האיטלקית, בנוגע למעורבות של אניילי עם ארגון הפשע נטראנגטה, שבראשות דומינלו רוקולו. מדובר בהאשמות חסרות כל בסיס עובדתי".
על אף זאת, החליט פיקורארו להביא את הארבעה לדין משמעתי בבית משפט לענייני ספורט. "הבאתם לדין ברורה. סעיף 12 לחוק אוסר על מכירת כרטיסים בשוק השחור, הכללים מאוד ברורים", הוא הסביר, "אניילי היה מודע לנוהל הזה, שכן האחריות נופלת בראש ובראשונה עליו בתור נשיא המועדון, בין אם זה קרה בידיעתו או לא".
בצל כך, כינס אניילי מסיבת עיתונאים בהולה שנועדה לספק תשובות: "מעולם לא נפגשתי עם חברי מאפיה. חברי האולטראס שנפגשתי עמם היו ועדיין אנשים רגילים נטולי עבר פלילי. נפגשתי עם חברי אולטראס מארגונים שונים, אבל לא בסתר ותמיד במהלך שעות היום. אם אנשים מסוימים עמם נפגשתי מחזיקים כיום בתואר אחר, אני יכול להבטיח שבזמן הפגישה הם לא היו בעלי התואר הספציפי הזה. אסביר זאת לוועדת המשמעת ולא לכם".
"ברור לי שלא כל חברי האולטראס, שיושבים אצלנו באצטדיון הם אנשים נטולי עבר פלילי, אך כמו כל מועדון: יובנטוס משתפת פעולה עם רשויות החוק במדינה, ולא יכולים להחליף את המשטרה".
בשבוע שעבר, נערך דיון בבית משפט לענייני ספורט בדלתיים סגורות, ובו ביקש תובע ההתאחדות, פיקורארו, להטיל עונשים כבדים על יובנטוס, ביניהם השעיית אניילי מתפקידו לשנתיים וחצי וקנס כספי בסך 50 אלף יורו.
עורך דינו של אניילי ציין, כי מרשו לא הודה בכל אשמה וביקש זיכוי מלא. ביום שני פרסם בית המשפט לענייני ספורט את גזר הדין בעניין, שקבע את העונש כלפי הנהלת יובנטוס: על אניילי, קאלבו, מרולה ודה אנג'לו נגזרה השעיה לשנה וקנס כספי בסך 20 אלף יורו, כשיובנטוס ספגה קנס כספי בסך 300 אלף יורו בלבד.
חשוב לציין, שאנדראה אניילי יישאר נשיא יובנטוס. כמו כן, תפקידיו כנשיא ECA (נשיא איגוד מועדוני הכדורגל באירופה) וכחבר הוועדה הניהולית ב-UEFA לא יושפעו. אולם, הוא לא יוכל להשתתף בפעילויות רשמיות מטעם ההתאחדות האיטלקית, כמו פגישות, מו"מ לגבי רכישת או מכירת שחקנים ולהיות נוכח בחדר ההלבשה של השחקנים, במה שמזכיר במעט את עונשו של טביב בבית"ר. הן התביעה והן הנתבעים לא היו מרוצים מהעונש, וכבר הצהירו שבכוונתם לערער על כך בהתאמה.
מדוע ההר הוליד עכבר?
אין זה סוד שאניילי הוא אחד האנשים החזקים בכדורגל האיטלקי והאירופי, ולכן הגיוני שינסו להדביק לו 'תדמית מלוכלכת'. האישומים נגד אניילי ויובנטוס בהתחלה היו בגין קשר עם חלק מאוהדי האולטראס שחברים במאפיה ושמכרו להם מנויים במחירים מוזלים ובחינם. למרות שזוכה מכל קשר עם המאפיה גם בבית המשפט לענייני ספורט, הנהלת יובנטוס ובראשה, אניילי הורשעו בגין הפרה יסודית של מספר כללים וחובות שעל מנהלי המועדונים למלא. למשל, על כך שלא בדקו בקפדנות את שמותיהם או מספרי ת.ז של המנויים/בעלי הכרטיסים ומכירות מנויים/כרטיסים כפולה לאותו אדם, קרי שהמועדון מכר כרטיסים באופן סיטונאי לאוהדים בודדים, אשר ניצלו זאת ומכרו אותם לחברים בארגוני פשע.
הדבר החשוב מכל עבור יובנטוס, הוא שבית המשפט שלל כל קשר בין המועדון וארגוני הפשע, כפי שהמועדון ציין בהודעתו הרשמית מייד לאחר פסק הדין: "על אף הסנקציות שהוטלו על הנשיא ויתר אנשי המועדון המעורבים בפרשה, המועדון בכל זאת מרוצה מפסק הדין שניתן היום 'שלאחר בדיקה קפדנית של הראיות שהוגשו' (עמ' 11 בפסק הדין), נשלל לחלוטין כל קשר אפשרי עם ארגוני פשיעה".
לאניילי ושאר נציגי המועדון אפשרות לערער ב-3 ערכאות שונות על ההחלטה, כשהערכות באיטליה הן שעונשו של אניילי ושאר נציגי יובנטוס יקוצץ משמעותית לאחר שיערערו. היובנטינים לא רואים בכך יותר מניסיון נואש להפיל את האימפריה הבינאנקונרית פעם אחר פעם, אחרי שהניסיון צלח ב-2006.
שעה שאניילי ימשיך לכהן כנשיא יובנטוס, הרי ברור שה-'עונש' הינו למראית עין בלבד. כמו כן, הדבר החשוב ביותר מבחינתם הוא שיובנטוס לא נפגעה מבחינה תדמיתית או ספורטיבית, כמו ב-2006. למותר לציין, כי אם אכן היה נמצא קשר כלשהו בין ראשי הקבוצה וארגוני פשע, זה היה עלול לסבך אותה מכף רגל ועד ראש ואולי אף לגרום לקאלצ'יופולי חדש. אך שוב, זה לא קרה. ההר הוליד עכבר מכיוון שהטלנובלה הסתיימה בעבירה קלה על מספר כללי שמירה ובטיחות באצטדיונים. ההר הוליד עכבר מכיוון שכותרות העיתונים דיברו על חקירה ש'תרעיד את האדמה', אך בסופו של דבר אניילי התברר כדובר אמת.
יחד עם זאת, כמובן שהחלטה עוררה זעם רב בקרב היובנטינים ברחבי העולם, במיוחד לאור הרשעת המועדון ב-2006, הורדתו לליגת המשנה ושלילת שני תארי סקודטו. חשוב גם להדגיש, יובנטוס זוכתה מכל אשמה בפרשה הזו ואף הגישה תביעת נזיקין לבית המשפט לפיצוי בגין כל נזקי הפרשה שכוללת הערכה של הפגיעה במותג (יובנטוס), אי העפלתה לליגת האלופות, הורדה לסרייה B וכו׳. האניילים (בעלי יובנטוס) מעריכים את שווי הנזק בכ-444 מיליון יורו. תביעת הנזיקין הזו כעת עומדת, מסיבה פשוטה – במידה שיובנטוס תזכה בה, זה יגרום להתאחדות האיטלקית לפשוט את הרגל.
אז אומנם אניילי הושעה, אבל הפרשה שהתחילה כמה שאמור לספק עוד טלטלה באיטליה, הסתיימה דה פקטו בעונש מינורי וחסר חשיבות.
הכותב הינו מנהל בקבוצת הפייסבוק Curva Juventus, אוהדי יובנטוס בישראל.