sportFive751343 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

כשמו (מוחמד) אלאך הוזכר לראשונה כמועמד למכבי חיפה, בישראל היו גבות שהורמו ולא מסיבה מקצועית, אלא פוליטית. איך ייתכן שבחור מרוקני ירצה לעבוד בישראל, הרי בכל שני וחמישי אנחנו שומעים על עוד ג'ודאי ממרוקו שסירב ללחוץ יד ליריב ישראלי. "אם כל המרוקנים היו כמוהו, כנראה שלא היה ימין קיצוני בהולנד", פירגנו לאלאך במולדתו. "הוא דוגמא לאינטרגציה מושלמת".

המנהל הספורטיבי החדש של מכבי חיפה, או המנהל ה"טכני" כפי שהירוקים מכנים זאת, הוא הולנדי-מרוקני שנולד בהאג ובמילים פשוטות הצליח "להשתכנז" במדינה, להפוך להולנדי מן המניין. זו גם הסיבה שמעדיף שיקראו לו "מו" ולא "מוחמד". ההשתלבות שלו לא הייתה קלה כי אלאך חווה ילדות לא פשוטה. הוא כאמור אמנם נולד בהולנד, אבל בגיל צעיר ההורים שלו החליטו להיפרד והילדים נאלצו לחזור עם האב למרוקו. אלאך בן ה-7 לא הסתדר עם השפה והאנשים, אבל למזלו ההורים חידשו את הקשר ואלאך חזר עם משפחתו להולנד. לאחר מכן הוריו שוב נפרדו, אבל אז אלאך כבר נשאר עם אמו בהולנד.

הוא החל לשחק כדורגל בגיל די מאוחר ורק בגיל 23 הגיע לראשונה למועדון מקצועני, אקסלסיור מרוטרדאם, שם שיחק גם אקס מכבי חיפה ומגן הפועל חיפה כיום, שמואל שיימן. בדיוק כמו שיימן, גם אלאך שימש כמגן, אבל לא הפך להצלחה גדולה ככדורגלן. הוא אמנם נרכש על ידי פיינורד, אבל היה חלק מהקבוצה רק על הנייר. הוא נע בעיקר בין קבוצות תחתית בהולנד כמו כרונינגן, דורדרכט ו-ונלו והספיק לעבור גם בטוונטה, אבל רשם בקושי 12 הופעות. בכל הקריירה כמגן, אגב, הוא כבש שני שערים בלבד. אלאך נחשב לשחקן שקט, אבל בגיל 29 צץ העימות הכמעט יחיד שלו בקריירה. כרונינגן כעסה על ההתנהלות של אלאך וסילקה אותו מהמועדון. יותר מאוחר המאמן טען כי אלאך היה "גורם מפריע בקבוצה".
 
אחרי שמיצה את קריירת המשחק שלו בגיל 33, אלאך החל מיד בעבודתו כמנהל ספורטיבי. תחילה בוונלו, שם עבד בעיקר במחלקת הנוער ולאחר מכן בטוונטה, שם שימש כעוזר למנהל הטכני ועבד יחד עם ניקיטה רוקאביצה, שהתקשה לקבל דקות משחק (5 הופעות בלבד). ב-2011 אלאך זכה לקידום ושימש בתפקיד ניהולי בהתאחדות ההולנדית. לצערו, יחד איתו במערכת, נבחרת האורנג' סיימה את יורו 2012 ללא אף נקודה ועם שלושה הפסדים כואבים בבית שכלל גם את גרמניה, פורטוגל ודנמרק. למרות זאת, בהתאחדות העריכו אותו מאוד ושיבחו את צורת העבודה שלו.

ב-2013 פורסמה כתבה מפרגנת אודות העבודה של אלאך בהתאחדות וצויין כי מאמנים ואנשי מקצוע מכל העולם מגיעים להולנד כדי ללמוד את שיטות העבודה והאופן בו מטפלים בשחקנים צעירים. "אלאך הוא אדם קשוח ועקשן, אבל נחוש וכולם יכולים להרוויח מהעבודה לצידו", נכתב עליו באותה כתבה. "אין לי בעיה עם זה שאנשים מגיעים מכל העולם, להפך", הוא אמר אז. "אפשר לעזור לאחרים ולחלוק את הידע איתם, אבל עם עצמך אתה תמיד צריך לחשוב שני צעדים קדימה".

הביא לוויטסה את התואר היחיד שלה והפך לחבר של פטר בוס
אחד ההישגים שבהולנד זוקפים לזכותו של אלאך זו העבודה הנהדרת עם דור העתיד, שחקני הנבחרות הצעירות השונות. לא רק שהוא שיפר את האימונים, הוא גם יזם שיתופי פעולה עם אוניברסיטאות במדינה ודאג שיקלטו את השחקנים כדי שיוכלו גם ללמוד ולרכוש השכלה, במקביל לכדורגל. "השחקנים שלנו בהולנד מוכשרים, אך זה רק הבסיס להצלחה. יש לנו מדינה קטנה, רק 16 מיליון אנשים, אבל אנחנו לא מפחדים להיות יצירתיים, לעשות עסקים ולתקשר עם אחרים. זהו סוד ההצלחה", הוא התגאה.

לאחר שנתיים בהתאחדות, אלאך התגעגע לעבוד בקבוצה וחתם בוויטסה ארנהיים, שהייתה אז בבעלות של מיליונר גיאורגי ובשורותיה שיחק גם הבלם הישראלי, דן מורי. ויטסה הייתה במצב די רע ואלאך לקח על עצמו את המשימה להעמיד את מחלקות הנוער והסקואטינג על הרגליים. הוא עשה את זה יחד עם לא אחר מאשר פטר בוס, אקס מכבי תל אביב ומאמן דורטמונד כיום, ששימש אז כמאמן ויטסה, עבד תחת אלאך ושומר איתו עד היום על קשר קרוב.

אלאך ובוס בנו תכנית רב-שנתית באקדמיה של ויטסה והקימו מערך סקאוטינג שלם, כשהרעיון שלהם היה ברור - לייצר יותר שחקני בית לקבוצה הבוגרת ומבחינה טקטית, שכל הקבוצות באגודה ישחקו כדורגל התקפי ודומיננטי. אחרי שנים של דשדוש, הצמד המרענן החייה מחדש את ויטסה והפך אותה שוב לקבוצה "מגניבה", כפי שכינו אותה בהולנד. חוץ מזה, הם היו האחראים על החתמתו של קפטן מכבי ת"א, שרן ייני, וצירפו אותו בחוזה ארוך טווח ל-4 שנים. בשנתיים הראשונות עם בוס ואלאך, ויטסה סיימה במקומות 6 ו-5 ואז, בינואר 2016, בוס עזב לקרית שלום.

במקביל ובניגוד גמור להשקפת עולמו של אלאך, ויטסה הפכה למעין קבוצת בת של צ'לסי. את הבעלים הגיאורגי החליף אוליגרך רוסי, אלכסנדר צ'יגרינסקי, שנחשב לחבר קרוב של רומן אברמוביץ', ולכן זכה לקבל לא מעט שחקנים מצ'לסי בהשאלה. אלאך כעס על כך, טען שזה הורס את התכניות שלו לשדרוג השחקנים הצעירים המקומיים והתרעם על כך שמכתיבים לו את ההרכב. זו גם הייתה, כך טוענים בהולנד, אחד הסיבות המרכזיות לעזיבה של אלאך, על אף שהקבוצה זכתה בגביע בעונה שעברה, מה שהיה התואר הראשון שלה אי פעם (!).

"הרוסים שמנהלים את המועדון רוצים שתהיה להם השפעה על המאמן והאנשים שיגיעו לוויטסה בעתיד", אמר העיתונאי ההולנדי ריצ'רד ואן דר מאדה. "הבעלים צ'יגרינסקי רצה להשפיע יותר מאחורי הקלעים וזו אכן אחת הסיבות שאלאך עזב את ויטסה. הוא נחשב לאיש מקצוע איכותי, שעובד הרבה על סקאוטינג ועשה עבודה נפלאה עם השחקנים הצעירים של ויטסה. הוא הצליח לארגן מחדש את כל מבנה מחלקת הנוער עם שחקני עבר של המועדון, שהפכו למאמנים בקבוצות הצעירות. בכלל, ויטסה היא מועדון מאוד מאורגן, עם מתחם אימונים נהדר וגישה מקצוענית. אלאך היה אחראי לזה".

אחד משחקני הרכש של אלאך בויטסה. ייני (getty) (צילום: ספורט 5)
אחד משחקני הרכש של אלאך בויטסה. ייני (getty) | צילום: ספורט 5

לא אוהב שמכתיבים לו מה לעשות
"חוץ מההשקעה בצעירים, אלאך גם ידע להביא מספר שחקני רכש מוצלחים מאוד לוויטסה", המשיך ואן דר מאדה. "למשל, הקשר מרוולוס נקמבה שכבר עבר לקלאב ברוז' והחלוץ הצעיר מקוסובו, מילוט ראשיצה, שאפילו היה השותף של ייני בחדר במלון בכל מקום שהקבוצה הגיעה אליו. הוא אוהב לקדם צעירים, אבל לא יגיד "לא" לשחקני רכש יקרים כדי להשיג תארים".

בתוך המועדון, אלאך העביר ביקורת על כך שוויטסה לא משלבת מספיק שחקנים צעירים והנתון הבא מדבר בעד עצמו - ממוצע הגילאים של שחקני ההרכב בוויטסה עומד על 27.6, בדיוק כמו פיינורד ופחות רק מדן האג. "הוא חייב להבין שהוא עובד עבור ויטסה ולא ההפך. ויטסה לא קיימת בשביל מו אלאך", העבירו עליו ביקורת בכלי התקשורת בתחילת העונה.

בכלל, היחסים של אלאך עם התקשורת בהולנד קרים מאוד ואת זה במכבי חיפה של היום כנראה אהבו, בטח לעומת ההתנהלות של תור-כריסטיאן קרלסן הנורבגי, שהירבה לדבר עם עיתונאים וגרם ליעקב שחר למאוס בו. ב"גלדרלאנדר" המוערך העבירו ביקורת על הקשר בין אלאך לכלי התקשורת וכתבו: "בניגוד לשנים קודמות ולאידיאולוגיה של וויטסה, אלאך הגיע למועדון ומהר מאוד הוביל אנטי נגד התקשורת. כמה שפחות לשתף פעולה עם עיתונאים ובמילים אחרות - הוא לא פעל לפי השקפת העולם של הבוס שלו עצמו. הוא צריך ללמוד מהמאמנים של פ.ס.וו ופיינורד, שלא מתעלמים מהתקשורת ומגיבים מתי שרק פונים אליהם. לא כי הם חולי פרסום, אלא כי הם מבינים שזה חלק מהמערכת במועדון גדול".

גם העיתונאי ואן דר מאדה מעיד: "אלאך הוא לא אדם שקל לתקשר איתו. היו לנו (העיתונאים) בעיות איתו בעבר, תמיד היה קשה להגיע אליו. כמעט ולא היינו רואים אותו ביום-יום וגם לא הרבה באיצטדיון עצמו. לפעמים הוא היה יורד לחדר ההלבשה כדי לדבר עם השחקנים, אבל נדיר שהיית נתקל בו במסדרונות באיצטדיון".

למעשה, ההתנהלות של אלאך דומה מאוד לזו של ג'ורדי קרויף כמנהל מקצועי. מרוחק מהתקשורת, מופיע למסיבות עיתונאים לעיתים די רחוקות, עונה תשובות קצרות ולא מספקות ומשתף פעולה בעיקר עם העיתונאים שלא שואלים שאלות קשות. בתחילת העונה הנוכחית הוא לא חשש להצהיר כי ויטסה מכוונת לאחד משלושת המקומות הראשונים בהולנד וחלק מהעיתונאים גיחכו, אבל לפחות בינתיים זו לא נראית הצהרה מנותקת כל כך. ויטסה מדורגת במקום החמישי בהולנד ובמרחק של 3 נקודות בלבד מהשניה בטבלה, אייאקס.

"האיש האידיאלי לתפקיד המנהל המקצועי". ואן חאל פירגן (getty) | צילום: ספורט 5

הדימיון לג'ורדי קרויף
ואם כבר ג'ורדי, ההשוואה בין אלאך לקרויף בהולנד מתבקשת ובאתר האוהדים של ויטסה כתבו כי "אלאך בחר לעזוב לישראל כדי להיות הקרויף של מכבי חיפה". הוא ידוע בתור איש מקצוע שמשלב מדע בסקאוטינג, "איש טכני שמאמין בשימוש בטכנולוגיה ובמחשבים". אגב, לעומת מנהלים מקצועיים ובעלי תפקידים דומים אחרים בהולנד, מו אלאך הוא המשתכר השמיני הכי גבוה בליגה והרוויח קצת יותר מ-300 אלף יורו לעונה בוויטסה.

השם הכי גדול שעבד יחד עם אלאך ופירגן לו הוא לואי ואן חאל, ששימש כמאמן נבחרת הולנד כשאלאך עבד כמנהל טכני בהתאחדות. "הוא אידיאלי לתפקיד מנהל מקצועי", אמר עליו ואן חאל. "הוא מקצוען ברמות הכי גבוהות והייתה לנו מערכת יחסים טובה מאוד. בוויטסה לא היה לו תקציב מספיק גדול, כוח או משאבים כדי להביא את המועדון להצלחות גדולות באמת".

מלבד המחמאות מוואן חאל, סיבה טובה, אם תרצו, לחבב את אלאך היא העמידה לצידו של דן מורי, שכאמור שיחק בוויטסה ובינואר 2014 לא קיבל אישור לטוס עם הקבוצה לאבו דאבי, מה שהביא לזעם גדול אצל המרוקני ואפילו גרם לו לחשוב על התפטרות מתפקידו במועדון. "אני יודע שהיינו חייבים לנסוע כי הכל כבר אורגן מראש", אמר אלאך. "אבל לא יכולתי להשאיר שחקן שלי מאחור רק בגלל הלאום שלו. זה שבר אותי ובאמת חשבתי לעזוב, אבל בסופו של דבר אני כאן". אגב, באתר ההולנדי "Soccernews" פירסמו סקר בנושא ו-79% אחוזים מהגולשים אהבו את התמיכה של אלאך במורי.

העמידה לצידו של מורי לא מפתיעה כי אלאך נחשב לדמות חברתית ובעל דעה פוליטית ליברלית ברורה, במיוחד בתור אחד שחווה בעצמו קושי בהתאקלמות כשהיה צעיר. הוא מאוד מעורב חברתית, "מרוקני לדוגמא", כפי שמכנים אותו. אלאך הקים בעיר חאודה עמותות שעזרו לצעירים במצוקה ובדגש על מרוקנים צעירים, שהסתובבו בעיקר ברחובות ולא רכשו השכלה כלל. חוץ מזה, הוא אפילו חבר במפלגת העבודה ההולנדית. ב-2006 ביקשו ממנו להצטרף והוא סירב, אבל שש שנים מאוחר יותר קיבל מקום סמלי במפלגה, אם כי לא הייתה לו יד בהחלטות פוליטית כאלו ואחרות.

"המוסלמי הכי משפיע בכדורגל ההולנדי"
ב-BBC פורסמה בעשור הקודם כתבה מפרגנת אודות אלאך, שזכה לכינוי "הכדורגלן המוסלמי הכי משפיע בהולנד" ונחשב לשגריר של הכדורגל המרוקני במדינה. בהולנד חיים קצת פחות ממיליון מוסלמים, אבל עד לא מזמן לא היו להם חיים קלים. בנובמבר 2004, הבמאי ומפיק הסרטים ההולנדי תאו ואן גוך נרצח על ידי מוסלמי קיצוני והאירוע הזה השפיע גם על אלאך. "זו הייתה הפעם הראשונה שבה לא הרגשתי בבית בהולנד", הוא שיחזר. "האווירה הייתה לא פשוטה. קיבלתי עשרות מיילים ממוסלמים, כולל נשים, שטענו שירקו עליהם ברחוב ואפילו היכו אותם".

למרות זאת, אלאך הצליח להשתלב נפלא בהולנד. הוא התחתן עם סאנה המקומית ותמיד דאג לשילוב המרוקנים בכדורגל ההולנדי, בעיקר בגילאים הצעירים. "אני חושב שהם צריכים לעבוד יותר קשה, אבל אין לי ספק שהקבוצות ההולנדיות צריכות לתת להם יותר הזדמנויות", הוא אמר. גם בוויטסה, למרות שעזב, הוא נחשב לדמות אהודה בקרב אנשי המועדון והאוהדים. "תודה רבה על השנים האחרונות", נכתב בהודעת הפרידה הרשמית של ויטסה. "אלאך עוזב את המועדון דרך הדלת הראשית".

בהולנד טוענים שהמרוקני עשה מחקר מקיף לפני שהחליט לחתום במכבי חיפה. "אלאך חבר קרוב מאוד של פטר בוס עד היום ואין ספק שהתייעץ איתו לפני שעבר לישראל", בטוח ואן דר מאדה והוסיף: "בעקבות הקשר שלו עם פטר בוס, אין לי ספק שהוא בקשר גם עם ג'ורדי קרויף, כך שגם ג'ורדי ידע לפני כולם על ההגעה שלו למכבי חיפה". חוץ מזה, סביר להניח שאלאך שוחח גם עם שרן ייני, שהוא בעצמו היה רכש של המרוקני בוויטסה, כך שהנחיתה לא אמורה להיות קשה מדי עבורו ולשמחתו הוא יראה כמה פרצופים מוכרים בישראל.

אחת הסיבות ששיכנעו את אלאך להצטרף לחיפה, כך מעריכים בהולנד, היא העובדה ששחקנים ערבים רבים משתלבים במועדון, הן במחלקת הנוער והן בקבוצה הבוגרת. הבעיה היא שאלאך עזב את ויטסה כי לא אהב שהתערבו לו בעבודה ובשיקולים המקצועיים. יעקב שחר, כפי שכולנו מכירים, הוא דמות מאוד מעורבת במכבי חיפה, גם בהחלטות מקצועיות, וכאן בעצם יהיה המבחן הגדול של הירוקים בכל מה שקשור לאלאך.

נקודת מפתח נוספת היא בעמדת המאמן – האם גיא לוזון ימשיך לקבל קרדיט, בניגוד לכל הסיכויים, או שמא אלאך ינחית איתו מאמן משלו וכפי שדווחנו, שמות של מספר מועמדים כבר הועלו. אם המרוקני באמת יקבל יד חופשית, מה שלא קרה לאחרונה בוויטסה, מכבי חיפה יכולה להרוויח בגדול וגם השחקנים הצעירים שלה יחזרו להיות פאקטור. אם לא, כדור השלג ימשיך להתגלגל ולהיערם ושחר, שוב, ייאלץ להפוך את הכל מחדש.

Follow @OrRitter