אצל האבא והדוד
ב-16 לנובמבר 2014, נבחרת ישראל רקדה על הדשא בדרך לאחד הניצחונות הגדולים שלה בשנים האחרונות עם 0:3 ענק על בוסניה במסגרת מוקדמות יורו 2016. המשחק הזה התברר בדיעבד כקש ששבר את גב הגמל עבור התאחדות הכדורגל הבוסנית. למרות שרק חמישה חודשים קודם לכן רשמו השתתפות היסטורית במונדיאל, עם הופעה מכובדת שכללה ניצחון על אירן, ביום שאחרי התבוסה לישראל הוחלט פה-אחד על רעידת אדמה בדמות סיום העסקתו של המאמן סאפט סושיץ'.
סושיץ', שנחשב לאגדה בארצו וטיפח קריירה מרשימה מאוד בתשע עונותיו בפריז סן ז'רמן ובנבחרת יוגוסלביה, נתפס מאז ומעולם כמאמן בעל אישיות גבולית. ההחלטה ההזויה לא לכלול חלוצים בכלל לסגל המשחק נגד ישראל (בעקבות הפציעות של איבסביץ' ודזקו) והאמירה התבוסתנית ("עכשיו כשאיבדנו את דזקו, אין לנו סיכוי לנצח את ישראל ונהיה מרוצים עם נקודה") הפכו את דעת הקהל הבוסנית כלפיו ב-180 מעלות. חשוב מכך, חוסר האמון בשחקניו גרם לכך שסושיץ' איבד באופן מוחלט את חדר ההלבשה שלו.
לפני שפוטר ובין הטעויות הגדולות ביותר שעשה המאמן המושמץ, אפשר למצוא את ההחלטה לצרף את אחיינו, טינו-סוון סושיץ', הרכש הטרי של מכבי תל-אביב, לסגל נבחרת בוסניה למונדיאל 2014. סושיץ' סירב להסביר את הזימון של אחיינו ואף התלוצץ כשאמר עליו: "הוא זומן בגלל שם משפחתו". הקריצות לנפוטיזם במשפחת סושיץ' (7 הופעות מתוך ה-9 של סושיץ' במדים הלאומיים היו תחת שרביטו של הדוד) אינן נעצרות רק אצל הדוד של טינו-סוון. אביו, סיאד סושיץ', ששיחק בעברו בסטנדרד ליאז', הוא כיום סוכן שחקנים. גם מכיוונו עלה ריח של שחיתות ופרוטקציה כאשר אחיו, סאפט, נחשד ונחקר בעניין זימונים מוטלים בספק של שחקנים שיוצגו על ידו.
למרות הטעם הרע והנזק התדמיתי שמשפחת סושיץ' עוררה בכדורגל הבוסני, אין צורך לתת לזה להאפיל על דמותו של טינו-סוון, בן ה-25, שסומן ככישרון ענק כבר בגילאי הנוער. הקשר ההתקפי שמצטרף לצהובים של קרויף הוא יליד סראייבו שהיגר בגיל צעיר עם משפחתו לבלגיה. מבחינה מקצועית, טינו-סוון הלך בעקבות אביו כשטיפס מהקבוצה הבלגית הצנועה ויסה לקבוצת הנוער של גנק ומשם לזו של סטאנדרד ליאז'. הוא זומן לנבחרות בלגיה עד גיל 18 ו-19 וזכה ללבוש את מדי השדים האדומים 9 פעמים בזכות ולא בחסד. כשהגיע הרגע להחליט באיזו נבחרת בוגרת ישחק, לא היסס סושיץ' ובחר בבוסניה, אך עדיין לא זכה לעדנה בינלאומית, בעיקר בגלל אביו ודודו.
ספליט, והפספוס האיטלקי
למרות הציפיות הגבוהות והקריירה הבינלאומית שנרקמה, הפריצה של הכשרון הצעיר בוששה להגיע בליגה הבלגית. ביוני 2012, כשראה שהוא אינו מקבל הזדמנות ראויה בסטנדרד ליאז', החליט הקשר לחתום בהיידוק ספליט הקרואטית.
סושיץ', שהפך במהרה לכוכב הבלתי מעורער של הקבוצה, דיירת קבע בצמרת הקרואטית, כבש 30 שערים ב-140 הופעות לאורך ארבע עונות חלומיות בספליט. עונת השיא שלו הגיעה ב- 2015-2016, כשזכה בתואר "החולצה הצהובה", שמוענק לשחקן המצטיין של השנה בליגה הקרואטית, עם 12 שערי ליגה ב-27 הופעות. הישג כזה, הוא לא דבר של מה בכך בליגה שהתאפיינה בדומיננטיות מוחלטת של אלופה אחת במשך 11 שנים ברציפות (רק העונה, רייקה הצליחה לקחת סוף סוף את האליפות מידי דינמו זאגרב).
סיפור מעניין הממחיש את השליטה של דינמו זאגרב ובראש ובראשונה של נשיאה הכל יכול מירקו בריסיץ', היא לטענתו של סושיץ' הסיבה שבגינה בינואר 2015 לא עבר לאינטר הגדולה. "המשא ומתן היה מוצלח וכבר ארזתי את חפציי", הוא סיפר. "הסוכן שלי, ידיד של המשפחה, התקשר ואמר שהכל יהיה בסדר. התקשורת ורוברטו מנצ'יני כבר הודיעו על ההגעה שלי, אבל ברגע האחרון אינטר הכריזו כי הם מחתימים את מרסלו ברוזוביץ' מדינמו".
"אני מאשים אך ורק את נשיא דינמו, מירקו בריסיץ'", הוא תקף. "הוא אחראי על כל ההעברות הגדולות מהכדורגל הקרואטי וכשנודע לו על הסיכום שלי עם אינטר הוא ניצל את היחסים הטובים שיש לו איתם (הוא מכר להם שנתיים לפני את מתיאו קובצ'יץ') ושכנע אותם לקחת את ברוזוביץ'." לבסוף סושיץ' היה זה שנשאר בכדורגל הקרואטי והציג את מספרי השיא שלו בעונתו האחרונה בהיידוק. בינתיים, החלום האמיתי לשחק מאחד ממועדוני הצמרת של אירופה התגשם עבור מישהו אחר.
השנה הקשה בחייו
סושיץ' מגיע למכבי תל-אביב בהשאלה לשנה, עם אופציה לרכישה מגנק, אליה עבר לפני שנה. החזרה הביתה למקום בו בילה את רוב חייו ועשה את צעדיו המקצועיים הראשונים לוותה בציפיות רבות. אבל, ציפיות לחוד ומציאות לחוד. לאחר שנתפס כמנהיג ושחקן מפתח בהיידוק ספליט, נחת סושיץ' למציאות אליה איש לא הכין אותו. ב-15 הופעות ליגה בלבד לא הצליח למצוא את הרשת ולא השתלב מקצועית. גנק, שלמרות ההעפלה משלב הבתים בליגה האירופית דשדשה בליגה, החליפה את פיטר מאס, שהיה היחיד שהאמין בסושיץ' וזאת למרות היכולת הדלה והביקורת שהגיעה מכל עבר.
מחליפו של מאס, אלברט סטויבנברג ניפה לחלוטין את סושיץ' מההרכב הראשון ואף הוריד אותו לקבוצת המילואים. עימותים רבים עם סטויבנברג והפציעה בברכו באמצע פברואר הובילו לכך שלמעשה שיחק רק פעמיים בחצי השנה האחרונה. התקופה בחוץ והמעמד הרעוע שלו אצל סטויבנברג העלו סימני שאלה לגבי המשך דרכו של השחקן במועדון. בנוסף, חוסר הפעילות בשנה האחרונה גבו מחיר כבד מאוד מהקשר. כל כך כבד שבתמונה שפורסמה ע"י חברו, נראה סושיץ' כשהוא מציג כרס עגלגלה ומאוד לא ספורטיבית. המצב הפיזי שלו סימן את סוף הדרך בגנק וככל הנראה את השנה הגרועה בקריירה שלו.
אוהדי היריבה השנואה דינמו זאגרב החליטו לרכב על גל הכישלון שאפף את כוכבה לשעבר של היידוק. ב-1 לאפריל הם פרסמו באתר האוהדים הרשמי, ידיעה שלפיה הם מתכננים לרכוש את סושיץ'. הם צירפו הסבר למה שהתברר כמתיחה: "מכיוון שהוא לא מבקיע הרבה, החלטנו לתת לאוהדים לקבוע מה יהיה הסכום אותו נשלם באמצעות משחק מחשב שיעזור לו להבקיע, כי אחרת הוא לא מסוגל".
סושיץ' חווה על בשרו מקרה קלאסי של אובדן רלוונטיות ששם אותו בצומת דרכים, שבה בגיל 25 הוא מחויב לבחור בקפדנות את צעדיו ואת יכולתו להשפיע. לא נפוצץ בביטוי גרנדיוזי כמו "קרב על החיים", אבל ההגעה של סושיץ' למכבי תל-אביב היא זאת שעשויה להיות ההזדמנות האחרונה שלו להיות שחקן בקנה מידה עולמי. כזה שיותיר חותם ויקבל את הבמה המרכזית ללא כוכביות, סימני שאלה או נפוטיזם.
מכבי תל-אביב מצידה לוקחת סיכון שקבוצת קסימפאשה הטורקית החליטה לא לקחת. סושיץ' אמנם עבר את הבדיקה רפואית אצל הטורקים, אבל במהלכה עלה שוב עניין הברך הפגועה. הטורקים חששו כי השחקן לא נמצא ביכולתו המקסימלית ולכן קיבלו החלטה לוותר עליו.
אולי עוד קיץ, אנחנו ניפגש
"סושיץ' הוא קשר מוכשר בעל פוטנציאל רב עם יכולות התקפיות מרשימות היכול לשחק במגוון תפקידים", אמר ג'ורדי קרויף על הקשר במעמד החתימה, כשלכולם ברור שהוא נמצא על הכוונת של ההולנדי והצהובים כבר שנה לפחות. את אקורד הסיום לתקופה שלו בקרואטיה, עשה סושיץ', איך לא, נגד מכבי תל-אביב, בשלב הפלייאוף לעלייה לליגה האירופית. שני בישולים בהרמות מתוחכמות ממצבים נייחים ופנדל מוצלח בדו קרב לא הספיקו מול הצהובים שהעפילו בסופה של הדרמה ההיא לשלב הבתים. הופעתו המצוינת במפגש הכפול היא תמצית ההבנה בעניין שקרויף גילה בכישרון מסראייבו, וכנראה בעלת משקל גדול להגעתו הסופית לקרית שלום.
סושיץ' ניחן בעוצמת בעיטה אדירה וכדרור יוצא דופן מהמרכז. הוא בועט מצוין לשער ממרחקים ארוכים ויודע לשמור על הכדור דבוק לרגל שלו. לרוב הוא משחק מאחורי החלוץ ולמעשה יכול לתפקד גם כשחקן כנף ואפילו כקשר אחורי לעת מצוק. כזכור, יכולותיו במצבים נייחים הן קטלניות ובכלל, רגל שמאל שלו עוד עשויה להיות אימת ההגנות בארץ, במיוחד כשהצהובים נמצאים כפסע מהעפלה נוספת לשלב הבתים בליגה האירופית. סושיץ' יכול וצריך להוסיף מחץ למכבי תל-אביב, שלמרות התוצאות הטובות שהשיגה עד כה העונה באירופה, עדיין לא נראית משכנעת וחסרה אקס פקטור בדיוק מהסוג שהבוסני יכול להיות.
משהו מאותה ההופעה של סושיץ' מול מכבי ת"א בסוף אוגוסט 2016 כנראה נצרב בתודעה של צוות הניהול של הצהובים. ההנחה היא שקרויף ראה ולא שכח. עכשיו הוא החליט לסגור מעגל עם הקשר המגוון שלפני שנה חורר את ההגנה הצהובה והחל מסוף השבוע הקרוב ינסה לעשות זאת כצהוב בעצמו. סושיץ', שרגיל לסיר הלחץ ולקהל חם ותומך מהשנים שלו בהיידוק ספליט, יקבל יחס דומה במזרח התיכון, בואכה האיצטדיון העירוני בנתניה, מהאוהדים הצהובים. הוא מצידו, צריך להישאר בריא ולהחזיר לאלה שהאמינו בו, בכך שישדרג את הקבוצה ויתברר כנכס שיהפוך את הסיכון למשתלם.