האם הכדורגל הישראלי ימשיך להיות משוחק בשבת? היום (שני) נערך דיון בעתירת שחקנים מליגת העל ומהלאומית נגד הממשלה וההתאחדות לכדורגל בדרישה שבג"צ יורה על הפסקת המשחקים בשבת. הטענה היא שמדובר בפגיעה בזכויותיהם הדתיות והסוציאליות המעוגנות בחוק "שעות עבודה ומנוחה". את הדיון בעתירה ניהלו שני שופטים דתיים - נעם סולברג וחנן מלצר, ושופטת חילונית - ענת ברון. שני הצדדים סיימו להציג את טענותיהם, וכעת הכדור עובר לשופטים שיקבלו החלטה בקרוב על הסוגיה הכי בוערת בכדורגל הישראלי.
אבי איבגי אמר לפני הדיון: "אני שחקן מן המניין. יש גם את אירגון השחקנים ואני מציג את העמדה של השחקנים, שהביעו את התמיכה המירבית שלהם בנוגע למנוחה בשבת. לכל אחד יש את הסיבות שלו, אנחנו לא נוגעים בעניין הדת. יש חוק שקיים הרבה שנים ולפיו לכל עובד מגיעה מנוחה בשבת, וגם אנחנו רוצים לנוח. בשנים האחרונות כמות השחקנים שרוצים מנוחה בשבת, גדלה מאוד וזה הזמן להעלות את זה לסדר היום. אני עוסק במאבק הזה כבר כמה שנים ואני מבין את שחקני ליגת העל שקשה להם להיחשף. בעלי קבוצות מבקשים מהם לא להתערב".
עו"ד אפרים ברק שמייצג את ההתאחדות, אמר: "קרוב ל-40,000 שחקנים משחקים בארץ, אנחנו לא עוסקים רק בליגות הבכירות, אלא בסוגיה עקרונית של קיום כדורגל בימי המנוחה השבועית, לא בסוגיית השבת. אם יינתן צו, שחקנים מוסלמים לא יוכלו לשחק בשישי ונוצרים יוכלו לא לשחק בראשון. אנחנו לא רוצים שתהיה אפליה כי יעיפו אותנו ממסגרות בינלאומיות.
עו"ד גיא בוסי שמייצג את המנהלת אמר: "אנחנו סבורים שלא צריך לשנות את הסטטוס קוו. הכדורגל חייב להיות משוחק בשבת כמו ב-80 השנים האחרונות, אבל נקבל כל החלטה של בית המשפט".
"יש עשרות אלפי ילדים שלא יוכלו לשחק כי היום היחיד שבו הם יכולים הוא בשבת. אין מספיק מתקנים ומגרשים, גם לא מצפים שילדים יילכו לשחק ב-18:00. אין מערך שבנוי לקחת את כל הילדים לשחק. מה יעשו עם החיילים? גם הם לא יוכלו לבוא לראות כדורגל. זה לא עניין שמהותו דתי, זה עניין של תרבות פנאי שהמדינה הכירה אותה. המדינה צריכה להבין שצריך לתת היתרים גם לכדורגל".
עידן טל אמר: "יש דברים שצריך לשנות אותם מהיסוד. אני מקווה שזה יהיה אחרת גם בנוגע למחלקות נוער. יכולים לומר שאי אפשר ליישם את זה, יש קושי, אבל צריך תוכנית רחבה, זה גם יעזור לקידום הכדורגל. השבת חשובה, אבל זה לא רק עניין של דת. עשו את זה בבלגיה ושינו את הכדורגל דרך הממשלה. אולי הגיע הזמן שהממשלה תיקח אחריות לגבי העניין הזה יחד עם ההתאחדות. ראוי שלא יהיה כדורגל בשבת, הכל אפשר לשנות. המשחק הוא לא הדבר הכי חשוב".
לשופטים היו טענות להתאחדות ובפתיחת הדיון הם התעקשו לדעת כמה זמן ייקח ליישם את החלטות הוועדה באופן סופי מכיוון שחלפו שנתיים ולא הייתה התקדמות: "זה קצת מעליב שנקבע דיון בספטמבר והתכנסתם באוגוסט. ברור שזה נושא מורכב, בגלל זה לא ברור למה עברו שנתיים בלי שהוועדה תתכנס".
נציגי ההתאחדות השיבו: "אולי אפשר היה לעשות יותר בתקופה הזאת, אבל במצב הנוכחי אי אפשר להתעלם מכך שהוועדה מבצעת פעולות כדי למצוא פיתרון. נושא אי האכיפה קיים כבר עשרות שנים בין כדורגלנים לבין קבוצותיהם. אם תחליטו לאכוף את זה מעכשיו, זה יהיה קריטי".
השופטים אמרו בתגובה: "החוק לא לצידכם ולא מאפשר לכם לחייב את השחקנים לשחק בשבת. השאלה היא האם יש לפגוע בסטטוס קוו או לא". בשלב זה הועלתה בקשה לצרף את שר העבודה, חיים כץ, אך נציג ההתאחדות טען שזה מיותר במתכונת הנוכחית. הוא הוסיף: "עצומת השחקנים לא התקבלה אצל היועץ המשפטי לממשלה, אז לא ניתן לבוא אלינו בטענות לגביה".
השופטים שוב דחו את בקשת נציגי ההתאחדות לקבל זמן נוסף: "אתם מבקשים שנחכה, אין לנו זמן לחכות. היו לכם שנתיים. ברור שתמיד יהיה צד שירצה להאיץ את העניינים ויהיה צד שירצה להאט. אם הייתי חושב לפני שנתיים שתעשו רק שתי ישיבות, הייתי מקציב לכם פחות זמן. אנחנו בזמן פציעות וצריך לעשות מעשה. לצד כזה או אחר, אבל הגיע בזמן לעשות מעשה".
עו"ד דין קידר שמייצג את השחקנים אמר: "אנחנו סבורים שבמקרה הזה יש מקום להיתר מיוחד - לדוגמא שבליגה הלאומית לא ישחקו בשבת או להפחית את כמות המשחקים בשבת. אם שחקן מסויים בהפועל באר שבע רוצה לא לשחק, הוא יכול לא לשחק ומעמדו בקבוצה לא ייפגע. נכון שזה פיתרון מורכב, אבל לא צריך לברוח מפיתרונות מורכבים. האמירה הזו שזו מכת מוות לכדורגל נאמרה גם לגבי ענף הכדורסל ששוחק בשישי והנה זה שונה והכדורסל לא נפל. גם בכדורסל יש ספורטאים חיילים וגם בסייף וגם בהתעמלות והנה הכל הסתדר. אני לא מתכחש לזה שענף הכדורגל הוא הרבה יותר גדול בהיקפו, אבל לבוא ולהגיד שענף הכדורגל יתמוטט זה לא מבוסס על המציאות".
עו"ד ברק הוסיף: "אי פעילות בשבת תפגע קודם כל בקבוצות הילדים והנוער כי ילדים צריכים לשחק בשבת כי במהלך השבוע הם בלימודים, חוגים אחרים, שיעורי בית וכו' וכו' וגם כי באופן עובדתי משמונה בבוקר המתקנים פועלים באופן רצוף. אלמנט אחר שחשוב היא שלצערנו העובדה שמי שתומך בפעילות הזו הם ההורים. אין הסעות אין פעילות תומכת, והזמן היחיד שיש להורים הוא בשבת, כי הם לא עובדים. בנוסף המערך התומך- מאמנים ושופטים צריכים שזו עבודה חלקית שלהם ובמהלך השבוע עובדים בעבודות אחרות. ומה נעשה עם החיילים? לחיילים אין זכות להוא למשחקי כדורגל כי הם בבסיס במהלך השבוע?".
עו"ד אורי ישראל פז מטעם העותרים (השחקנים) המייצג את התנועה הלאומית יהודית, אמר: "בפעם האחרונה הוועדה הזו התכנסה ב-1960, היא דנה בהיתרים לעובדי בתי חולים, להיתר מצילים בים. ההיתר הזה צריך להינתן רק לאנשים שמצילים חיי אדם, מכאן נבצר מבינתנו להבין איך כדורגל עונה על הקריטריון הזה או על קריטריון פגיעה משמעותית, חלילה, לכלכלת המדינה. חובתו של בית המשפט בחברה דמוקרטית מתוקנת היא לאכוף את החוק. זה לא חייב להיות עם גרזן באותו הרגע, זה יכול להיות מידתי, אבל חייבים לאכוף את החוק". בשלב זה הסתיים הדיון והשופטים מתכנסים לקבל החלטה.
מה עומד מאחורי בקשת השחקנים?
השחקנים שמיוצגים על ידי התנועה למדינה יהודית ודמוקרטית, טוענים כי הממשלה מבזה את בית המשפט ואת חוקי המדינה בכך שהיא מאפשרת את המשך קיום המשחקים בשבת. כבר לפני שנה הוציאו שופטי בג"ץ צו על תנאי המורה ליועץ המשפטי לממשלה להסביר מדוע לא תבוטל ההחלטה להימנע מאכיפת חוק "שעות עבודה ומנוחה" בכדורגל.
העניין עדיין לא הוסדר והממשלה מבקשת מבג"ץ הארכה של חודשיים בהכרעת הדין כדי שתוכל לדון בהיבטים הכלכליים של דו"ח הוועדה הבין-משרדית בראשות שרת התרבות והספורט, מירי רגב, זאת למרות שהוועדה כלל לא הוציאה מתחת ידיה דו"ח סופי בנושא.
יש לציין שבינתיים חתמו 311 שחקנים ומאמנים מליגת העל ומהליגה הלאומית בדרישה מראש הממשלה כי לא יוציא כל היתר לכדורגל שיכפה עליהם לשחק בשבת. "התנועה למדינה יהודית ודמוקרטית" טוענת כי על שופטי בג"ץ להורות על אכיפה מיידית של חוק שעות עבודה ומנוחה, והפסקת קיום כל משחקי הכדורגל בשבת, כלשון החוק וכרצון השחקנים. יש לציין שגם אי יאושר לא לשחק בשבת, זה לא יקרה מעכשיו לעכשיו כי לפי החוק, צריך לתת לציבור להגיב לכך.