קיץ 2016, שם חדש עולה בכדורגל העולמי. איסלנד הקטנה, עם אוכלוסיה של 311,918 תושבים, הדהימה את אירופה והעפילה עד לרבע גמר היורו. העולם התאהב בנבחרת, ושמות כמו ביריקיר ביארנסון ויון דאדי בודווארסון כתבו את שמם בספר ההיסטוריה. שחקני הנבחרת זכו לכבוד של מלכים והפכו לאלילים המקומיים. שחקן אחד רצה מאוד להיות שם, אך ראה מהבית איך אחרים מגשימים חלום על חשבונו: וידאר קיארטנסון.
משהיה ילד קיארטנסון ידע שהוא היה חלוץ. הילד מקבוצת הנוער של סלפוס חלם לשחק בארסנל. הכדורגל האנגלי עורר מבחינתו השראה, כשבסרטון מהילדות אפשר לראות אותו מדקלם את שמם של תיירי הנרי ואלן שירר. 97 שערים ב-171 הופעות בקבוצות בוגרים בקריירה, יצביעו על כך שהשחקן בן ה-26 הצליח ללמוד דבר או שניים מצפייה בהם בטלוויזיה.
"הוא שחקן בסגנון של רוד ואן ניסטלרוי, כזה שיכול להבקיע ברגל ימין ובמשאל, יש לו משחק ראש והוא מאוד פיזי. זה לא השחקן הכי כשרוני, אבל בהחלט כזה שכל קבוצה תשמח שיהיה לה בהתקפה", החמיא לו העיתונאי האיסלנדי, יוהאן וול. מדובר בחלוץ רחבה טיפוסי: בוולרנגה הנורבגית הוא הבקיע 25 שערים, מתוכם 23 הגיעו מ-16 מטרים לפחות, כשגם במאלמו 13 מ-14 שעריו היו מטווח זהה.
הרגע הלא נעים של קיארטנסון בשבדיה
העונה הטובה בחייו של קיארטנסון הייתה ב-2014, אז הפציץ בקבוצה הנורבגית והיה בלתי ניתן לעצירה, בדרך לזכייה בתואר חלוץ השנה בארץ הסקנדינבית. הקהל העריץ אותו ואירגן לו פרידה ששמורה לגדולים ביותר בדמות ערב מיוחד באיצטדיון והפקת וידאו מיוחד של 20 דקות עם חומרים מילדותו.
בדומה לאחד, ערן זהבי, ההבקעות סידרו לו מקפצה כלכלית כשעבר תמורת 2.25 מיליון יורו לג'יאנגסו סונינג הסינית, בחוזה שהוערך ב-30 מיליון יורו. גם במזרח החלוץ לא עצר כשהרשית 9 פעמים ב-24 הופעות, אבל משהו היה חסר לו. השחקן שהיה חלק מהקמפיין של איסלנד במוקדמות היורו, הבין בחורף 2016 את מה שאולי זהבי יבין בהמשך. המאמן הלאומי לארס לאגרבק החליט שעם כל הכבוד להצלחה בסין, בסגל שלו אפשר למצוא חלוצים טובים ממנו.
קיארטנסון הבין שאם לא יעבור לקבוצה אירופית בכירה, הוא עלול לפספס את ההזדמנות להיות חלק מקמפיין היורו החד פעמי ולכן נדד לשבדיה. "מאלמו רצו אותי הכי הרבה ולשם רק רציתי להגיע", הוא הסביר. "ראיתי את הקבוצה בליגת האלופות, וזה מועדון גדול. זה מקום בו אוכל לפרוח".
ההתחלה של מי שמכונה "העיט" בשבדיה לא הייתה מזהירה. הכדורים לא נכנסו, והוא לא הצליח להשתלב במשחק הקבוצתי של התכולים. הביקורות החלו לבוא, וקיארטנסון מיד תקף את אמצעי התקשורת.
"לא התאמנתי כמו שצריך. אני עדיין לא מכיר את הקבוצה. הייתי במחנה אימון בשבדיה, אבל אין מה להשוות. הקבוצה נמצאת במצב מקצועי לא טוב, וזה גורם לשחק בצורה הגנתית שלא מתאימה לי. אני לא עושה הגנה? זה לא התפקיד שלי. דבר אחד אני יכול להבטיח לכם: ברגע שאבקיע, דברים יהפכו לקלים יותר עבורי. תנו לי את הזמן".
הרכש החדש של מכבי ת"א הוכיח מהר מאוד שהוא איש של מילה. הגול הראשון הגיע ואחריו עוד 13 שערים שהצעידו את מאלמו למקום הראשון בליגה. החלוץ הפך לבלתי ניתן לעצירה, בדרך להפוך "ערן זהבי" שלהם. החלוץ היה השחקן שהכל עבר דרכו, כשהשחקן שהבקיע הכי הרבה שערים אחריו כבש 5 שערים בלבד.
אחרי התקופה המוצלחת בשבדיה, קיארטנסון היה בטוח שהיכולת הטובה תסדר לו זימון ליורו, אבל ללגארבק היו תוכניות אחרות. השחקן של מאלמו זעם על ההחלטה ויצא בפומבי כנגד המאמן: "זה מוזר. הוא לוקח רק שלושה חלוצים. המאמן יודע למה אני מסוגל, אני בהלם ולא מבין את ההחלטה. עברתי למאלמו בשביל להוכיח את עצמי ועשיתי את זה. עניתי לכל המבקרים שלי, הבקעתי שערים ורק השתפרתי. אני דורש הסברים".
לגארבק לא התרשם מדבריו ועקץ אותו בחזרה: "יש לי שלושה חלוצים טובים ממנו. באופן אישי, אני מעדיף שחקנים שיתרמו יותר למשחק הקבוצתי". כך, החלוץ האיסלנדי ראה איך חבריו מגשימים את החלום שלו, בעוד הוא נותר הרחק מאחור.
אם המצב המקצועי במאלמו היה טוב, אז מבחינה חברתית מצבו החל להתדרדר. הקהל היה מאוהב, אבל בחדר ההלבשה דיברו על קשיי התאקלמות של החלוץ, שנראה מבודד בתוך עצמו ולא תיקשר עם חבריו. "הוא לא ממש מדבר. נמצא רוב הזמן עם בת הזוג שלו ולעולם לא מגיע לערבים חברתיים. התחושה היא שהוא לא רוצה להיות כאן", צוטט אחד משחקני מאלמו.
אם נבחן את סרטוני הווידאו הביתיים שפורסמו בעבר באיסלנד, הכינוי מתבודד הוא הכי רחוק מכזה שיכול לאפיין את קיארטנסון. החלוץ הוא חובב מושבע של אמינם, מדקלם את שיריו, אוהב לבלות ונראה כמו מסמר חברתי שאוהב להיות במרכז הבמה, ופשוט איבד את הרצון להיות בשבדיה.
בשבועות האחרונים כל הסימנים הראו שהוא בדרך לעזוב. ב-1:4 על יונקפינגס סודרה המאמן החליט להחליפו בדקה ה-81, כשהמשחק כבר היה גמור. קיארטנסון שרדף אחרי תואר מלך השערים, כעס מאוד על החילוף וירד מיד לחדר ההלבשה לאחריו.
"שיחקתי טוב מאוד. אין סיבה שיחליפו אותי. זה טבעי שחלוץ רוצה להבקיע יותר. הוחלפתי בחמשת המשחקים האחרונים וזה נראה לי לא צודק. אני טוב מדי בשביל להיות מוחלף בכל משחק ולכן כעסתי. האם אני מרוצה שהבקעתי 13 שערים העונה? תמיד אפשר יותר", הסביר ב-"זהבית מדוברת" .
קבוצות ברחבי היבשת התעניינו בחלוץ, כשברייטון, קבוצתו של תומר חמד הוזכרה כמועמדת העיקרית לקלוט אותו. בימים האחרונים גברו הדיבורים סביב עתידו, ונראה היה שמעבר למכבי ת"א הוא בלתי נמנע. הקהל של מאלמו געש ברשתות החברתיות, התארגנה מחאת פייסבוק להפגנה מחוץ לאיצטדיון המקומי. "לא נעזוב את המקום עד שנקבל תשובות", נכתב בהודעה, "יחד נשאיר אותו במועדון". אלפי אוהדים לא הגיעו להפגנה, אם נהיו מדוייקים, רק אוהד אחד מחה מחוץ לאצטדיון, במה שאולי הראה שוב שגם הקהל השלים עם העזיבה של הכוכב.
חלוץ הרכש של מכבי ת"א מתאים ל-DNA הצהוב: הוא בעל ביטחון עצמי גבוה, ובטוח שהוא שייך לטופ האירופי, אבל מבחן המציאות לאורך הזמן הראה אחרת. ג'ורדי קרויף שוב הימר ושבר את שיא ההעברות שלו עבור החלוץ הגבוה (1.86 מטרים) שהפך לאיסלנדי הראשון שמגיע לישראל.
עכשיו, אחרי תקופה בה קרע רשתות בכל מקום שהיה. ה"זהבי" של מאלמו מגיע למכבי ת"א כדי להראות שוב שהוא מסוגל להצליח בזירה האירופית. השאלה הגדולה היא איזה חלוץ שוטה ארבלדזה יקבל? זה שהתבודד בחדר ההלבשה או זה שקרע רשתות? זה שהפך לכוכב בנורבגיה והפך לאהוב או מי שמחליף קבוצה בכל עונה? לראשונה מאז פרישתו של מוטי קקון, עיט חדש מגיע לליגת העל. אם הוא יכבוש כמו החלוץ ממלאבס, הקהל הצהוב בהחלט יכול להיות מרוצה.
קיארטנסון נפרד מאוהדי מאלמו