"ההחלטה שלנו כמערכת היא לא להגיב לשמועות, כשיש מה להודיע אנחנו עושים זאת דרך האתר הרשמי", ירה ג'ורדי קרויף על אוטומט בתשובה לכל שאלה הנוגעת להעברות, נכנסות או יוצאות. אלא שגם לכלל של קרויף יש יוצא מן הכלל, והוא הגיע ביום רביעי האחרון, מיד לאחר הניצחון על הפועל רעננה, אז מיהר להגיב לשמועות לגבי עזיבה אפשרית של וידאר קיארטנסון והכריז כי "הוא לא למכירה. ברור לי למה קבוצות אחרות רוצות אותו, אבל הוא לא למכירה".
זה לא היה מקרי. קרויף, כמי שמכיר את מכבי תל אביב הכי טוב, מבין כי האיסלנדי הוא היוצא מן הכלל של העונה הזו. נכון, עד כה החלוץ שהגיע עם תג המחיר הגבוה בהיסטוריה של המועדון והליגה הישראלית, כ-3.5 מיליון יורו, נראה כמו מכבי תל אביב כולה העונה – לא רע, אבל בטח לא מה שמצופה ממנו. אלא שהוא גם שחקן המפתח שיכול להוציא אותה מהבינוניות שלה.
אין ספק שדעת הקהל הרווחת היא כי מדובר עד כה באכזבה, גם אם קלה. אם כי מבט על הנתונים של קיארטנסון דווקא מוכיחים כי מדובר בחלוץ שפורע שטרות. אולי פשוט לא שטרות בשווי 3.5 מיליון יורו. הוא כבש עד כה עשרה שערים ב-21 משחקים. בליגה כבש שבעה, בגביע שניים ובליגה האירופית אחד.
אם נתעלם מהליגה האירופית הוא כבש תשעה שערים ב-1,215 דקות – או שער כל 135 דקות – בדיוק שער לכל משחק וחצי למשחק בישראל. אז מדוע הרושם הפושר? "כל שחקן שיבוא במחיר הזה הציפיות ממנו יהיו בשמיים", מסביר אבי נמני. "מצפים ממנו לשני גולים בכל משחק, לאחד על אחד טוב, לתת שואו. זה דברים שלא בהכרח יש לו".
ובכל זאת, מדובר במספרים מרשימים. זה אולי לא המספרים של ערן זהבי, אבל זה מספרים של חלוץ מספק מעל ל-22 שערים בעונה. קרויף הבין כי לא יצליח למצוא שחקן אחד שיסתום את החור של ערן זהבי, וניסה לעשות זאת עם מספר שחקנים שונים שיתנו את התפוקה שלו – אוסקר סקאריונה, יוסי בניון ו-וידאר קיארטינסון הגיעו כולם כדי למלא את המכסה של הקפטן היוצא. במכבי עומדים נכון לעכשיו על שבעה שערי ליגה פחות מבתקופה המקבילה אשתקד, תסריט שקרויף היה קונה בהחלט לאחר שחרור זהבי. בטח כשסקאריונה נפצע והחמיץ משחקים רבים.
"הוא סקורר אדיר, ארבע דרגות מעל כל חלוץ אחר במכבי", קובע אופיר חיים, אחד שיודע דבר או שניים על סקוררים בצהוב, "צריך לתת לו את הזמן שלו ולא להסתכל על תג המחיר. הוא מגיע ל-6-8 בעיטות במשחק, זה מראה כמה מדובר בשחקן שחכם ברחבה. המחיר שלו גבוה, אבל חשוב לזכור שהוא הגיע לפה בגיל 26, לא 33 כמו ראדה פריצה, הוא עוד ילד, ואחד שישתפר".
ההשוואה לראדה פריצה, החלוץ הנורדי המצליח בתולדות המדינה שהיה למעשה שובר השוויון הראשון שהגיע בתקופת קרויף למכבי היא מתבקשת. בניגוד לחיים, נמני לא חושב שהשוואה מחמיאה לאיסלנדי. "אין מה להשוות. פריצה היה שחקן הרבה יותר טוב בעיני והרבה יותר מגוון", מסביר נמני, הקפטן המיתולוגי של הצהובים, "קיארטנסון לא פריצה, והוא גם לא החלוץ הזר הכי טוב שהיה במכבי, אבל לא הייתי מספיד אותו. לשחקן זר לוקח זמן להתאקלם, בטח עם תג מחיר כזה. צריך להתרגל למזג אויר, לאוכל, לשיטת המשחק. הרבה אולי לא מרוצים ממנו, אבל אם הכדורים יוגבהו לרחבה הוא יהיה שם לתת את הגול, בזה הוא טוב".
מה גם שבשונה מפריצה שזכה למנוחה ארוכה, לזכותו של קיארטנסון צריך להזכיר גם כי היות ושיחק בליגה השוודית בעונה החולפת, הוא החל את העונה שלו אי שם באפריל בשנה שעברה, ושיחק ברצף מאז. אם נוסיף לו את 14 השערים שכבש בליגה השוודית, הוא עומד בעונה הארוכה שלו עד כה על 24 שערים, מעט מאוד מנוחה ולא מעט פציעות טורדניות הנובעות מעייפות.
זו נקודה שעשויה לבוא לידי ביטוי בצורה חריפה יותר בשלבי ההכרעה של העונה אם האיסלנדי לא יזכה למנוחה יזומה מצד מכבי. הווה אומר גם רכש של חלוץ שיוכל לקבל דקות במקומו וגם לתרום תפוקה מהספסל, מה שכמעט ולא קיים בהתקפה של מכבי כיום.
"מכבי כולה בתקופה לא טובה, אז הכי קל להיטפל אליו כזר וכשחקן היקר בתולדות המועדון", מסביר חיים. אלא שנראה כי מכבי לא הייתה טובה מספיק תחת שוטה ארבלדזה דווקא בעיקר כי לא השכיל להבין את מה שגרם לקרויף להתייחס לקיארטנסון בצורה מיוחדת.
החלוץ האיסלנדי הוא מרכז ההתקפה שלה והשחקן היחיד בקבוצה כרגע שניתן לבנות עליו כגורם המכריע שיכול להבקיע בכל משחק נתון ולנצח כל משחק נתון. טל בן חיים מוכשר אך חד גוני, מדוניאנין חשוב בצורה מערכתית אך מתקשה לכבוש בעצמו, וקשה להסתמך על יכולת הכיבוש של דור מיכה, או נוסא איגייבור.
בניגוד למורשת קרויף, ארבלדזה לא עשה התאמות לטובת הכוכב הגדול של הקבוצה, אולי כי לא הבין כי זה קיארטנסון. במכבי של קרויף תמיד התאימו את הקבוצה לכוכב – החל באלירן עטר, דרך ראדה פריצה, וכלה בערן זהבי.
מהרגע שהחליף קרויף את ארבלדזה על הקווים הוא שינה את תפקוד הקישור בכדי להתאים אותו לקיארטנסון והתוצאות לא איחרו להגיע – בשני משחקים כבש האיסלנדי שלושה שערים, בישל אחד והצטיין. שיתוף הפעולה עם ברק יצחקי ויוסי בניון, שעושים תנועה פנימה, משחרר את קיארטנסון לקבל יותר כדורים ברחבה, והוא מצידו מושך איתו שחקנים ומאפשר לשחקני הגל השני להגיע למצבי בעיטה טובים יותר.
"התנועה שלו היא מהטובות בעולם, בטופ של החלוצים", קובע אופיר חיים, "לא סתם הוא מגיע להרבה מצבים. אבל הוא צריך דריבליסטים כמו דור מיכה, בניון ויצחקי. את זה שהוא נוגח מחונן כולנו רואים, אבל אנשים מתעלמים מכמה הוא תורם ומפיק מכך שיש לידו שחקנים שהולכים בדריבל ועושים חיתוכים לאמצע, זה יהיה שווה למכבי עוד המון שערים".
נכון, לוד ורעננה הן יריבות שלא בהכרח ניתן להסיק מסקנות לגבי תפקודה של מכבי ממשחקים נגדן, אך מספיק להסתכל על השערים שנכבשו מול רעננה כדי להבין כמה מכבי מגוונת יותר כשהיא משחקת עבור קיארטנסון – שער של בניון כקשר שמצטרף מאחור ונהנה מחופש בעקבות תשומת הלב שמושך האיסלנדי שנמצא מטרים ספורים לפניו, שער של ברק יצחקי שנכנס לרחבה בזמן ששלושה שחקנים ניגשו לקיארטנסון עם הכדור, וזה בנגיעה קלה השאיר את יצחקי לבדו מול השוער, ושער של קיארטינסון עצמו בנגיחה ממצב נייח.
אם תחת המאמן הבא יימשכו ההתאמות לקיארטנסון, אין ספק שהספקות סביבו ייעלמו, וגם תג המחיר שלו, בדיוק כמו חוזה מיליון היורו של זהבי, יישכחו בין כל השערים. דברי הימים של הכדורגל הישראלי נכתבים במשחקים גדולים, ואין משחק גדול מהדרבי התל אביבי. האיסלנדי כבר הותיר את חותמו עם צמד בדרבי ה-0:5 בסיבוב הראשון. אם יצליח לשחזר את התצוגה שלו גם הערב, נראה שלא ישאר צהוב אחד עם ספק לגביו.