עונת 2014/15, קבוצת הנוער של דורטמונד רושמת עוד עונה מאכזבת. הצהובים שחורים מסיימים במקום החמישי במחוז המערבי, מרחק 19 נקודות משאלקה, היריבה המרה, שגם זכתה באליפות גרמניה באותה עונה.
במועדון, שנחשב לאחד מהמובילים בעולם בקידום צעירים, התחילו להיות מודאגים לגבי דור העתיד. אבל למזלה של דורטמונד הקבוצה הצעירה יותר, של השחקנים עד גילאי 17 בראשותו של האנס וולף, אחד מהמאמנים המבטיחים של האקדמיה, זכתה באליפות השנייה ברציפות.
הישג מאוד מרשים בהתחשב בעובדה שלפני כן המועדון סבל מ-17 שנות בצורת בקבוצת הגילאים הזו. הנהלת הצהובים שחורים הבינה שיש כאן מישהו שאפשר לסמוך עליו והחליטה ללכת עם הזרם. וולף מונה למאמן קבוצת הנוער כדי שימשיך במה שהתחיל. המהלך התברר כמוצלח, אותו שנתון, אשר שבר את הבצורת בקבוצת גילאי 17, שבר את הבצורת גם בגילאי 19 וזכה באליפות השישית של המועדון והראשונה מאז 97/98.
המהפכה של יורגן קלופ
הקבוצה הזו תגיע לסמי עופר כדי לשחק מול מכבי חיפה בפלייאוף ליגת האלופות לנוער. המהפכה במועדון הצהוב שחור החלה ברגע שיורגן קלופ מונה לתפקיד המאמן. הגרמני דרש להיות מעורב גם במחלקות הנוער ושינה את צורת החשיבה של המועדון במטרה לייצבו מבחינה כלכלית.
הדבר הראשון שעשה היה לצמצם את גודל מחלקת הנוער ולהשאיר במועדון רק את השחקנים בעלי הפוטנציאל הממשי להשתלבות בקבוצה הבוגרת. הדבר השני היה להטמיע את שיטת המשחק שלו בכל קבוצות הילדים והנוער: הגנה אשר מתחילה בלחץ של שחקני ההתקפה ויציאה מהירה להתקפות.
קלופ האמין שכדי שהשחקנים הצעירים יגיעו מוכנים לקבוצה הבוגרת הם צריכים להסתגל לסגנון המשחק עוד לפני העליה לבוגרים. גם לאחר עזיבתו של המאמן לליברפול, בדורטמונד המשיכו בקו המחשבה הזה.
טוכל שינה מעט את סגנון המשחק של הקבוצה ומחלקת הנוער יישרה קו יחד איתו. "סגנון המשחק שלנו מבוסס על שליטה בכדור ובמשחק, מחשבה התקפית, עבודה קשה על המגרש, לבצע כמה שפחות עבירות ולזכות בכדור בחזרה במהירות המרבית וכל זה ברמה הגבוהה ביותר" אמר לארס ריקן, מנהל מחלקות הנוער במועדון, בראיון בגרמניה. האיזור הגיאוגרפי של דורטמונד מלא במועדונים מהשורה הראשונה כמו באייר לברקוזן, שאלקה, בורוסיה מנשנגלאדבך, מיינץ ועוד, מה שמקשה מאוד במאבק על כישרונות צעירים מקומיים.
לכן החליטו הצהובים שחורים להיכנס בצורה יותר אגרסיבית לשוק ההעברות של שחקנים צעירים ורכשו שחקנים כמו דייויד סאוורלנד, יאקוב ברון לארסן, כריסטיאן פוליסיץ' ועוד. בנוסף, הם יצרו שיתופי פעולה עם מועדונים בארה"ב, הרבה בזכות נותנת החסות פומה, והקימו בתי ספר לכדורגל בסינגפור וביפן.
"בית הספר שלנו ביפן הוא לא רק תרגיל שיווקי, אלא פשוט מקום טוב להתפתחות ספורטיבית ומקצועית", העיד ריקן, "מאמן משלנו תמיד נמצא שם כדי לדאוג שהשחקנים יגדלו על בסיס הערכים והעקרונות של המועדון שלנו".
השחקנים אשר מגיעים למועדון נבחנים בקפידה וכבר בגיל צעיר מנסים לזהות את התכונות אותם היו רוצים לראות בבוגרים. "אנחנו בוחנים את רמת האסרטיביות של השחקן כמו גם האם יש לו אוריינטציה קבוצתית, מפוקס, ממושמע", חשף ריקן את סוד ההצלחה, "כבר מגיל צעיר הם צריכים להפגין הרבה בגרות, ריכוז ומשמעת".
תנאים וחינוך לו מייחסים חשיבות יותר מלהצלחה מקצועית
באקדמיית הנוער של בורוסיה דורטמונד יש 11 קבוצות, מגילאי 9 עד גיל 23. מתקן האימונים כולל 6 מגרשים גדולים ו-3 קטנים, אולם התעמלות בגודל 200 מטרים רבועים ו-"פוטבונאוט", מתקן משוכלל המשפר את יכולות המסירה והבעיטה.
במתחם נבנתה גם פנימייה המיועדת ל-22 שחקנים מוכשרים אשר אינם מתגוררים בסמוך לדורטמונד. הפנימייה מפוארת מאוד ודומה יותר למלון מאשר למתקן של קבוצת כדורגל. כל שחקן מתגורר בחדר משלו, את מחלקת הנוער מלווים שני שפים, מורים, פסיכולוגים, בית ספר אשר נמצא בסמוך ומשפחה אומנת אשר דואגת ועוזרת לצעירים עם ההתמודדות היום יומית, כל מה שדמיינתם על אירופה, אפשר למצוא שם.
תרבות פיתוח השחקנים הצעירים במועדון אינה נוגעת רק ביכולות המקצועיות על הדשא. "ללמד כדורגל זה לא רק ,רוץ לשמאל, רוץ לימין', ולא רק טקטיקה וטכניקה", הצביע האנס וולף, "יש דברים יותר חשובים מזה, בסופו של דבר השחקנים צריכים לדעת לבצע פעולות באופן אינטואיטיבי. ההוראות לגבי תנועה על המגרש תמיד משתנות וזה נושא מאוד מורכב".
קבוצות הנוער בגרמניה הן עד גיל 19, לאחר מכן השחקנים הטובים ממשיכים לקבוצה הבוגרת והפחות טובים נמכרים או עוברים לשחק בקבוצת המילואים, עד גיל 23, אשר משחקת בליגה הרביעית. לאורך השנים, מחלקת הנוער של דורטמונד גידלה שחקנים כמו מריו גצה, מרסל שמלצר, יונאס הופמן, נורי שהאין, לארס ריקן, מיכאל צורק, פליקס פסלאק, כריסטיאן פוליסיץ' והרשימה עוד ארוכה.
"בשנים האחרונות לא הצלחנו לקדם שחקנים, כי הרמה של הקבוצה הבוגרת גבוהה מדי עבור שחקנים צעירים, זה נהיה קשה יותר", ניתח וולף."לכן עשינו שינויים רבים בקבוצות הנוער ואנחנו מנסים להגיע איתם לרמות גבוהות יותר".
אך כשמתייחסים להצלחה בפיתוח שחקנים צעירים, לא מתכוונים רק לשחקנים שהגיעו לפסגת החלומות של כל כדורגלן צעיר כמו מריו גצה, שכבש את שער הניצחון בגמר המונדיאל, או לארס ריקן שנולד וגדל בדורטמונד וזכה לכבוש שער בנגיעה הראשונה שלו בכדור, בניצחון 1:3 על יובנטוס בגמר ליגת האלופות ב-1996/97.
"המוטו שלנו הוא להפוך כל שחקן להכי טוב שהוא יכול להיות. זה יכול להיות מישהו כמו מריו גצה, שהבקיע את השער המכריע בגמר גביע העולם, אבל יש לנו גם שחקנים שמשחקים היום בליגה השנייה והשלישית, ואנחנו מתייחסים אליהם כתוצר שלנו לכל דבר - הם הגיעו לאן שיכלו. זו האמירה שלנו, זה מה שאנחנו מקרינים, המאמנים שלנו לא עובדים רק על צדדים טכניים, הם גם חצי אנשי חינוך".
הקבוצה שתפגוש את חיפה
בתחילת העונה, האנס וולף עבר לאמן את שטוטגארט מהליגה השנייה בגרמניה ובמקומו מונה בנג'מין הופמן שהחליף אותו גם בקבוצה עד גיל 17. הצהובים שחורים מדורגים במקום השני במחוז המערבי בגרמניה, מרחק 4 נקודות משאלקה המוליכה.
הם מחזיקים בהתקפה הטובה בליגה, כבשה 52 שערים ב-16 משחקים, ממוצע של 3.2 שערים למשחק. אחד האחראים לכך הוא יאקוב ברון לארסן הדני, אשר אחראי ל-29 שערים העונה בליגה (15 שערים ו-14 בישולים), כ-55.7% מסך שערי הקבוצה.
בליגת האלופות היא סיימה במקום השני בשלב הבתים אחרי ריאל מדריד, עם 8 נקודות ב-6 משחקים. במחזור האחרון היא הייתה צריכה לנצח את הבלאנקוס בספרד ועשתה זאת לאחר שהפכה פיגור 1:0 ל-1:3. המפגש נגד הירוקים מושך עניין רב לא רק בגרמניה. ערוצי טלוויזיה מצרפת, אנדורה, שווייץ, גרמניה ואפילו באפריקה במדינות שמדרום לסהרה, רכשו את זכויות השידור למשחק המסקרן מול אלופת ישראל.
דורטמונד אימפריה בקנה מידה אירופי, יחד עם זאת, העובדה שמדובר במשחק אחד, 90 דקות ללא הארכה (במקרה של תיקו הולכים לפנדלים) יכולה לסייע למכבי חיפה. בכל מקרה, במפגש הזה תהיה לנו הזדמנות להסתכל על מודל של קבוצה, שאנחנו רק יכולים להסתכל עליו בקנאה.
BVB U19 ist in Haifa eingetroffen und heiß aufs Spiel. Morgen, 16:30 live bei Sport1. #UYL pic.twitter.com/NIZWP49LGR
— Borussia Dortmund (@BVB) 6 בפברואר 2017