נשיא פיפ"א ספ בלאטר, העומד בפני בחירות בשאיפה לזכות בקדנציה חמישית בתפקיד, ערך היום (רביעי) ביקור ברשות הפלסטינית ונפגש יו"ר ההתאחדות המקומית ג'יבריל רג'וב. בדיונים עם בכירים בישראל דיבר השווייצרי על הרצון לדחות את הדרישה להשעות את ישראל, בפגישה עם רג'וב ואבו מאזן היה עסוק גם בדיפלומטיה לטובת הצד השני.
בלאטר העביר מכתב לאבו מאזן בו הסכים לכמעט כל דרישות הפלסטינים, כולל הענקת תעודת VIP לכל שחקן במעברים. נשיא פיפ"א לא הסכים להתערב בדרישה לפרק 5 קבוצות מהתנחלויות ביהודה ושומרון.
"אני שמח להיות בחזרה בפלסטין, כמה שאני אוהב את פלסטין. ראיתי הרבה ילדים משחקים ואני אומר כי לכולם יש את הזכות לשחק וליהנות מהמשחק כמו גם מהחיים", אמר בלאטר בפתח דבריו. "זהו עקרון של פיפ"א ושל נשיא פיפ"א – כדורגל יאחד אנשים ויביא רגשות ותקווה לחברה, גם לחברה אשר מצויה בקשיים".
"אני אומר זאת למרות שחלקכם יודעים זאת כבר ומכירים פעילויות במדינות שונות כמו אפגניסטן, עיראק, לוב, לבנון, סוריה... משחקים כדורגל כל יום משום שכדורגל מחבר בין אנשים. כדורגל לא נתון למתקפה", הדגיש בלאטר. "כשביקרתי היום בפלסטין, ראיתי איך הכדורגל מחבר בין אנשים ומביא תקווה. אמרתם כי הבעיה קיימת ואתם צודקים. אני מסכים אתכם, הדרישה שלכם להשעיה של פדרציה מפעילות בין-לאומית מראה כי הכדורגל הוא תופעה חשובה. FIFA הוא ארגון חשוב, יש לנו יותר מ-300 מיליון משתתפים פעילים. ביחד יש 1.6 מיליארד נפשות שמושפעות מאיתנו. המידע הזה מגיע מעיתון רציני בגרמניה".
על המעורבות של גורמים פוליטיים בכדורגל אמר נשיא פיפ"א: "כאשר אתם על המגרש, ישנם גבולות וחוקים – יש שופט, זמן נתון וכו'. מחוץ למגרש אין את כל זה ולכן קשה להשתלט כך על כדורגל. קשה לנהל כדורגל תחת נסיבות פוליטיות. זהו המקרה כאן. כשהגיעה ההצעה להשעות התאחדות אחת, החלה פעילות רבה מאוד ב-FIFA ומחוצה לה משום שהמטרה של פיפ"א היא לאחד אנשים. אנחנו מנסים למצוא פתרון שיתייחס לצד הפוליטי. הייתה לי פגישה עם בנימין נתניהו וכמה משריו, דיברנו על המצב ואיך המצב הזה יכול להיפתר. הממשלה הישראלית מודעת למצב. אני חושב שאין צורך להסביר, זוהי אינה מטרה קלה כל עוד מדובר בפוליטיקה. אני הצעתי כמה פתרונות לראש הממשלה והוא הסכים שצריך להיות גוף של נציגים משני הצדדים וגם נציגים של פיפ"א. על הגוף הזה להתכנס כל כמה חודשים ולדון במצב".
לגבי תלונות הפלסטינים לגבי מגבלות שמטילה ישראל, הסביר בלאטר אילו פתרונות נשקלו: "דרושים אנשים מסורים יחד עם מעין שירות ליווי VIP בין עזה לגדה, העניין הזה צריך להיעשות. צריכות להיות תעודות זהות מיוחדות לשחקנים פלסטיניים, אין היגיון בלגבות מהם מס. זו בעיה של כדורגל אשר נוגעת גם לפוליטיקה והיא טרם נפתרה. עוד בעיה שטרם נפתרה היא הערבות שהתאחדות לכדורגל בישראל תיתן להתאחדות בפלסטין בהכרה בשטחים שבסמכותה. זה מאוד חשוב, כאן פיפ"א תתערב ישירות כדי לחבר בין הצדדים. קיבלתי אישור מראש ההתאחדות בישראל, עופר עיני, להיפגש עם רג'וב כשזה יתאים. יש בעיה עם משחקים בשטחי פלסטין. כאן לפיפ"א אין מה לעשות בכל הנוגע לשטחים. הייתה לי פגישה גם עם הנשיא עבאס (אבו מאזן) ודיברנו על העניין הזה, יש כאן סימן שאלה גדול. להתאחדות יש זכות לפנות לקונגרס, בינתיים ננסה למצוא פתרון עבור העתיד כדי לחסוך את הפניה. אי אפשר להתחיל כבר מחר".
"אם התאחדות אחת מתלוננת על התאחדות אחרת ויש גם פן פוליטי למתיחות שפיפ"א לא יכולה לפתור, אז זה מסוכן", הבהיר בלאטר. "נפגשתי עם נשיא אוקראינה אתמול. בתור נשיא של הכדורגל אני נמצא במשימת שלום והיא תימשך משום שרק התחלנו. הייתה לי שיחה עם הנשיא עבאס, שקיבל הכרה כ"מלאך של שלום"", סיפר השווייצרי בן ה-79. "נתתי לו תמונה נחמדה, הוא אכן מלאך של שלום. אני מבין את הדאגה שלכם ואת הסבל שלכם, אך עלינו לפתור את ענייני הכדורגל בדרכי שלום. מה שאני רוצה להגיד: כולם מודעים למצב, קיבלנו אלפי מכתבים שביקשו להשעות את ישראל. היו לי גם שיחות עם אישים בכירים בנוגע לישראל – שמעון פרס, נשיא הסוכנות היהודית ועוד. הם מודעים למצב, זה המסר שאני שולח לירושלים".
"להיות הבריון של השכונה לא ישיג כלום"
"ההתאחדות של פלסטין פועלת למען הכדורגל, למען האינטרסים של פיפ"א וכמובן מעל לכל למען האינטרסים של הכדורגלנים של פלסטין. אנו לא מתערבים בענייני ההתאחדות לכדורגל הישראלית", הצהיר ג'יבריל רג'וב. "ההצעה הזו מגיעה בעקבות ההתנהגות של ההתאחדות הישראלית לאור ההתחייבויות של התאחדות זו כלפי פיפ"א וכלפי חוקים שונים. ובמיוחד לאור העובדה שבהתאחדות של ישראל יש חמישה שחקנים שמגיעים מהתנחלויות בשטחי פלסטין הכבושים. זוהי הפרה ברורה מאוד של חוקי פיפ"א".
"אנו משוכנעים שרוב חברי פיפ"א חולקים איתנו את עמדותינו ויתמכו בהצעה שלנו היות שגזענות היא אחת הסכנות שניצבות בפני הכדורגל בעת הנוכחית", המשיך רג'וב. "אף אחד לא אמר כי המדינות אשר תמכו בהשעייתה של דרום אפריקה מהתאחדות הכדורגל העולמית למעשה התערבו בענייני התאחדות הכדורגל של דרום אפריקה. מה גם שהדבר קרה כאשר יוגוסלביה לשעבר הושעתה בגלל פשעי מלחמה, לכן אנו לא רואים מדוע יש להתייחס למקרה הנוכחי בצורה שונה".
"ההפרות של חוקי פיפ"א מצד ההתאחדות לכדורגל בישראל הינן קבועות. היינו סובלניים וסמכנו על דרכים אחרות ליצור קשר ולפתור בעיות אלה, כפי שעשינו בסאו פאולו, אך כל המאמצים הללו לא הניבו פרי", הדגיש יו"ר ההתאחדות הפלסטינית. "כעת זה הזמן של העצרת הכללית להחליט. הבעיות עדיין קיימות – חופש התנועה, יבוא ציוד, מתקני כדורגל וכו'. למרות מה שחלק אומרים, זה לא מהלך פוליטי אלא סוגיית כדורגל. הבעיות הללו הוזנחו במשך שנים. לא תהיה התפשרות על חופש התנועה של האתלטים שלנו ושל בכירינו, על יבוא הציוד וקיום משחקי ידידות וקיום ליגה אחת עבור פלסטין – יש לנו ליגה אחת בעזה וליגה אחת בגדה".
רג'וב פנה אל בלאטר, והודה: "אדוני הנשיא, אני מעריך את המאמצים שלך ואני חושב שמגיעה לך הערכה רבה על המשימה הזו, שהיא משימה של שלום. זהו ניסיון לגשר על פערים בינינו לבין הישראלים. הצעת פתרון מאוד יצירתי למשחק ידידות. אני אוהב את הרעיון ואני תומך בו, אך עלינו לבנות את הדרך אליו וליצור את הסביבה. אני דורש ממך לא לוותר. עלינו לשנות את התודעה של אלה אשר מתייחסים אלינו בעוינות. אני די בטוח שבשנים הבאות אתה תגשים את החלום בו פלסטינים וישראלים משחקים יחדיו".
בפניה שכוונה לראשי ההתאחדות הישראלית אמר רג'וב: "אני חושב שלהיות הבריון של השכונה לא ישיג כלום. אני לא רוצה לראות אף אחד סובל, אני רוצה לסיים את הסבל של בני עמי. אני קורא להתאחדות הישראלית לכדורגל להציג כרטיס אדום בפני הגזענות וההתנחלויות ולהתחיל לפעול לפי חוקי פיפ"א. אני אהיה השותף של ההתאחדות הישראלית לכדורגל. אני מבקש מכולם להיות תמיד אופטימיים ולהישאר ככה למרות המצב הקשה שלנו".