פרק זמן קצר אחרי שקיבל לידיו את מכבי תל-אביב בקיץ 2009, נחת מיץ' גודלהאר בארץ לביקור מפתיע בקרית שלום. "מטרת הביקור שלי היא להכיר יותר את מחלקת הנוער", אמר גולדהאר בשיחה עם ראשי הקבוצה לשחקני קבוצת הנוער.
בזמן שבקבוצה הבוגרת לחצו על הבעלים הקנדי להעביר כסף כדי שיוכלו להנחית בארץ עוד שחקנים זרים, גולדהאר התמקד במחלקה שנמצאת תחת ניהולו של ניר לוין. "מחלקת הנוער והגילאים הנמוכים הם העתיד של הקבוצה, זה המרכיב הסודי של המועדון", הבהיר גולדהאר כבר אז.
אחרי שלמעלה מ-100 מיליון שקלים שהושקעו בקבוצה הבוגרת ירדו לטימיון, את הגאווה שלו בקרית שלום מקבל גולדהאר ממחלקת הנוער. בתקציב לא נמוך, קצת פחות מ-10 מיליון שקלים, אבל עדיין כזה שמהווה פחות מעשירית מתקציב המועדון, רושמים העונה במחלקה הצעירה הצלחה גדולה.
קבוצות הנוער, הנערים והילדים בכל הגילאים הפכו העונה להיות מכונות זוללות תארים, כשכמעט כולן יחזיקו בתום העונה באליפות או גביע. "כשגודלהאר הגיע לשיחה הראשונה שלו איתנו", נזכר מאמן מחלקת הנוער, עמיר תורג'מן, באותה שיחה מפורסמת. "הוא סיפר לנו על עצמו, ועל איך הוא התחיל בקטן משום מקום והצליח לבנות את האימפריה שלו ושהוא מאוד מאמין בדרך הזו. שאין קיצורי דרך, שהכל מתחיל בגיל צעיר, מחינוך ורק ככה אפשר להצליח".
גם תורג'מן נשבה בקסמו של גולדהאר ובדרך שהוא מתווה: "אנחנו מאמינים בדרך הזו וחושבים שכך נצליח להגיע למטרה הגדולה וזה להשביח שחקנים ולתת להם את כל הכלים כדי שיגיעו מוכנים לקבוצה הבוגרת של מכבי תל-אביב ולליגת העל".
גולדהאר: "המטרה היא פיתוח עמוד השדרה של הקבוצה"
לא מעט גורמים בספורט הישראלי עדיין מתקשים לענות לשאלה "מה היתה הסיבה שהביאה את המיליארדר הקנדי לרכוש את המועדון מקרית שלום"? הבעלים עצמו הבהיר לא אחת שאין לו שום כוונה להיות עוד בעלים עשיר על תקן 'עובר ושב' וכאיש עסקים שבנה את האימפריה שלו בקנדה אחרי הרבה מאוד השקעה, גולדהאר רוצה להפוך את מכבי למועדון מסודר שמביא את עצמו, כמו חברה עסקית תקינה, להצלחה מעונה לעונה.
המטרה הגדולה היא שחומר הגלם יהיה ביתי ולא כזה שהושקעו בו מיליונים, כמו בעונה האחרונה. לשם כך השקיע הבעלים לא מעט במחלקת הנוער, שמהווה את נקודת האור העונה עבור הבעלים הקנדי. "אני עוקב אחר התפתחות הקבוצות ושמח לראות הצלחה של השחקנים במובן של התפתחות ותוצאות תחרותיות", הודה גולדהאר בראיון ל-ONE. "כל מי שמעורב בקבוצה הצעירה עושה עבודה מעולה. הצעד הבא הוא לחזק את היסודות שנבנו במובן של כושר, תזונה נכונה, הבנה טקטית ויכולות טכניות".
אפשר לומר שגולדהאר עדיין משלם שכר לימוד יקר בתור מי שהכדורגל יחסית חדש לו, אבל הוא לא חוסך בזמן כדי לעקוב, ללמוד ולרכוש ניסיון גם בנושא. כשזה נוגע למחלקת הנוער, לקנדי יש לא מעט תוכניות, שנשאבות ממחלקות נוער שונות בעולם: "ישנן קבוצות מצויינות בעולם, המוכרות יותר כמו ברצלונה, מנצ'סטר יונייטד ובאיירן מינכן ומוכרות פחות כמו הופנהיים, שם ביקרתי בשנה שעברה. אני רוצה קבוצה שתתאים פרופורציונאלית לנסיבות ולצרכים של מכבי ובמקביל כל הזמן תרצה להשתפר.
"אני מאמין שלמכבי יש את האפשרות ואפילו את החובה להיות שחקן מרכזי בפיתוח האישי של השחקנים ולכן אני רוצה שהתוכנית שלנו תאתגר אותם לא רק על המגרש, אלא גם תאתגר אותם לחשוב על העולם מחוץ לכדורגל ולהפוך לאנשים בעלי יושרה, כבוד, צניעות וסבלנות. קבוצת הנוער צריכה להפיק מעצמה את המירב במובן של עבודה קשה, להט, מצויינות, התפתחות ומשמעת. הקבוצה הצעירה צריכה להוות השראה לשחקנים צעירים בישראל להשתלב בכדורגל המקצועי. לכן אנחנו מצפים מהשחקנים הצעירים לתרום להצלחה של מכבי".
ואם הבוס הגדול מזכיר את החשיבות של שילוב צעירים בקבוצה הבוגרת, הרי שבחודשים האחרונים הוא בהחלט מתחיל לראות את הפירות. על שילוב שחקני הנוער בקבוצה הבוגרת אמר גולדהאר: "זה סימן טוב, אבל המטרה שלי היא שהקבוצה הצעירה תייצר באופן קבוע שחקנים ברמה גבוהה שיתאימו למכבי ולישראל. צריכים לוודא שהשחקנים שהולכים לשחק בליגה המקצוענית או באירופה מתאימים בכישורים שלהם ומוכנים לזה. יש סיטואציות בהן מעבר לליגה יכול לפגוע בשחקן. חשוב שיהיה כלי שיעריך נכון את השחקנים ויגיב לצרכיהם".
על רקע ההצלחות של מחלקת הנוער, גודלהאר לא נח וממשיך להתעסק במציאת דרכים לשיפור המחלקה: "קל להגיד שנעשה שינויים, כי באופן בלתי נמנע שינויים יצטרכו להיות. המטרה שלנו היא שתהיה לנו תוכנית שתשלב פיתוח של השחקנים הצעירים כך שיתמכו במדיניות של במכבי תל-אביב, באופן המשחק, בגישה הטקטית ובדרישות התפקיד. חלק מזה יכלול שיפור המתודולוגיות שלנו לאמוד את השחקנים ולהגיב לאינדיווידואליות של כל שחקן. אתגר משמעותי שנצטרך להתמודד איתו זה חוסר שימור הליגה. נצטרך למצוא דרך לגשר על הפער בין להיות קבוצת נוער טובה לבין להיות קבוצת הנוער הכי טובה".
למה בחרת להשקיע כל-כך הרבה במחלקת הנוער?
"הכוונה שלי היא להביא את מכבי להצלחה קבועה שניתן לתחזק אותה וכדי לעשות זאת חייבת להיות לנו אפשרות לפתח את הכישרונות שלנו, כדי שיהיו עמוד השדרה של הקבוצה. לדעתי אפשר להפיק יתרונות רבים מכך שהשחקנים הטובים שלך איתך 5 או 6 שנים, כאלה שגדלו על הפילוסופיה של מכבי, אופן המשחק, הגישה ודרישות התפקיד, ויש להם את הלב והנשמה של מכבי".
ממאמנים, תזונאית, פיזיותרפיסט ועד לקיוסק של ציון
עם הניצחון על מכבי חיפה בכפר גלים ברבע גמר גביע המדינה לנוער, חניכיו של עמיר תורג'מן עשו צעד גדול לעבר זכיה בדאבל, הישג שלא זוכרים בקרית שלום ב-10 השנים האחרונות. "כשהגעתי למועדון כעוזר מאמן של איציק עובדיה לפני שלוש שנים, הדברים נראו אחרת", מודה תורג'מן שבצוותא עם המנהל, ניר לוין, הצליח לעשות את המהפך: "השחקנים בגילאי הנוער לא היו בשלים לרמות הגבוהות, הם היו כבויים, פחות אכפתיים והרצון להצליח כמעט ולא היה קיים אצלם. לקח לנו כמה חודשים להתחיל לייצב את המצב".
המהפך שהחל לפני גולדהאר קיבל דחיפה משמעותית עם בואו. הכסף הוזרם למחלקה, חלק מצוות האימון הוחלף והיום מעניקים במחלקת הנוער של הצהובים מטריה רחבה מאוד של אפשרויות לקידום עבור השחקן הצעיר: צוותי אימון מהטובים בארץ, מעקב צמוד אחר הנער גם מחוץ לשעות הפעילות במועדון, שיעורי עזר בלימודים, תמיכה פסיכולוגית וצוות פיזיולוגים שבוחנים את ההתקדמות לאורך השנים.
בקרית שלום אפשר למצוא גם את קבוצת 'דור ההמשך' אותה מאמן לוין ובה שחקנים מכל הגילאים שמסומנים כדור הבא, כמו גם את אחד המעסים המוערכים במחלקות הנוער בארץ, רונן גרונדמן, שמעניק טיפול מסור ללא פשרות לכל נער. לכל זה ניתן להוסיף מתקן אימונים עם שלושה מגרשים ובהם מגרש סינטטי, חדרי הלבשה ואת ה'קיוסק של ציון', שמכיר את כולם ודואג להאכיל אותם אחרי האימון.
על הצד המקצועי במחלקת הנוער אחראי בשלוש השנים האחרונות ניר לוין, שעובד באופן צמוד עם האיש הוותיק במועדון, יהודה לבני, שחתום על לא מעט כשרונות שגדלו במועדון. אליהם הצטרף בחודשים האחרונים גם אריאל אברם, שמונה לתפקיד מנהל המחלקה. לוין, שבקריירה שלו הספיק לאמן את הקבוצות הבכירות בכדורגל הישראלי ובהן מכבי תל-אביב, מודה: "אני נהנה כמו שלא נהניתי מעולם מעבודה שנותנת לי סיפוק גדול. להיות אחראי על הדור הבא של המועדון זה אתגר לא קטן ובהחלט מצריך הרבה עבודה קשה ומחוייבות".
כששואלים את לוין כיצד היה מגדיר את מחלקת הנוער של המועדון, הוא עונה: "ארגז כלים. אנחנו מעניקים לשחקן שמגיע מקבוצת הילדים ועד לקבוצת הנוער את כל הכלים להפוך להיות שחקן מוביל במועדון בגיל מאוחר יותר. המטרה שעומדת לנגד עינינו לפני הכל היא לייצר שחקנים שיובילו את המועדון הזה בעונה הבאה, וזה מה שאנחנו עושים".
קובי מיכה: "מכבי נתנה לדור משהו שמועדון אחר לא היה נותן"
כשלוין ותורג'מן מדברים על המטרה, טיפוח שחקנים שיובילו את המועדון, הם יכולים לסמן וי גדול העונה הזו. לא פחות מחמישה שחקני נוער שולבו בקבוצה הבוגרת מאז הגיע מוטי איווניר. אורי כהן, אלירן ג'ורג', מושיקו לוגסי, רועי קהת ודור מיכה. אל הרשימה המכובדת ניתן להוסיף את עומרי אלטמן, שיצא למחלקת הנוער של פולהאם, ואת חאטם עבד אלחמיד, שהושאל לשרלרואה הבלגית.
"חצי שנה אחרי שהבאתי את דור לבית-הספר לכדורגל של מכבי, המאמן החליט להקפיץ אותו שכבה. הוא טען שזה התפקיד שלו, לראות את השחקן ולזהות את הפוטנציאל", מספר קובי מיכה, אביו של דור, שרשם הופעת בכורה חלומית במדי הבוגרים, שכללה שער ובישול בניצחון של מכבי 0:2 על הפועל רמת-גן.
"אני חושב שמכבי תל אביב נתנו לדור מה שהוא לא היה מקבל במקומות אחרים. הרמה המקצועית גבוהה מאוד, היחס אליו הוא קודם כל כנער ואחרי זה כשחקן כדורגל. הרצינות, היחס והחיבור להורים הוא ברמה כזו שמעבר לכל הכלים שגם ככה קיימים במועדון הזה. הם נותנים לו ערך מוסף שלא ניתן במקומו אחרים".
עבור לוין ותורג'מן מדובר בתהליך טבעי. "ברור שכל מאמן בכל קבוצה במחלקת הנוער שואף להישגיות וזכיה בתארים", מודה לוין ומבהיר: "קורה לא פעם שדווקא לפני משחק חשוב של אחת מקבוצות הנערים או הנוער, אני אבחר לקדם את השחקן המוביל של אותה קבוצה דווקא לקבוצה בשכבת גיל בוגרת יותר, גם אם זה יבוא על חשבון ההצלחה של המאמן והקבוצה באותו משחק. בסופו של יום אנחנו נבחנים לא בתארים של מחלקת הנוער, אלא בשחקנים שאנחנו מצליחים לייצר לקבוצה הבוגרת".
בשנים האחרונות החלו במחלקת הנוער לייבא גם שחקנים ממחלקות נוער קטנות מקבוצות ברחבי הארץ. אחד מהשמות החמים בליגת הנוער הוא החלוץ מונאס דאבור שהובא מאחי נצרת. לפני כשנה צפה המנג'ר לשעבר של הצהובים, אבי נמני, באחד ממשחקיה של נצרת עילית, זיהה את הפוטנציאל הגדול והחליט להביא אותו לקרית שלום. דאבור הוא לא שחקן הרכש הראשון בנוער, ולרשימה אפשר להוסיף את חאטם עבד אלחמיד שהגיע מסכנין, וטאקלה שהגיע מבאר יעקב.
"חלק מהמדיניות שלנו היא לזהות שחקנים בגילאי 14 ו-15 מקבוצות אחרות שיש להם פוטנציאל ולהביא אותם אלינו כדי לטפח אותם עם כל הכלים שיש לנו", אמר לוין בהתייחס לרכש בגילאים צעירים. בעונה הבאה הבטיחו במכבי תל-אביב שנראה עוד פרצופים מוכרים ממחלקת הנוער שמקבלים את הבמה בקבוצתו של מוטי איווניר. "אנחנו יודעים ובטוחים שיש במחלקת הנוער לא מעט שחקנים שיש להם היום את היכולות להשתלב בקבוצה הבוגרת ולהוביל אותה בעתיד", אמר לוין. אולי כך החזון של גולדהאר יתחיל להתממש.
הכתבות הקודמות בפרויקט הנוער של ONE
הפועל ת"א: מחלקה בטיפול נמרץ
קבוצת הנוער הפורחת של עירוני קרית שמונה