לפני כחודש, ביום שבת ב-15:40, בזמן שרוב עם ישראל מנצל את השמש של סוף חודש מאי כדאי לנפוש בים, לשבת עם חברים על בירה על הדשא בגינה, או סתם לישון שנת צהריים אחרי החמין והג'חנון, זימן סוכן השחקנים הבינלאומי, רונן קצב, מסיבת עיתונאים מאולתרת בנתב"ג והודיע: "סיכמנו (אני, בשם איתי שכטר וגילי ורמוט) ל-4 עונות בקייזרסלאוטרן".
שני השחקנים שעשו בית ספר לליגת העל בעונה שעברה ועזרו להפועל ת"א לרשום דאבל מדהים, שני הכישרונות הענקיים הללו, שפתחו את העונה במספר הצגות בליגת האלופות, ישתפו פעולה גם בעונת 2011/12, הפעם בבונדסליגה, למרות סאגה בלתי מתמשכת בין הפועל ת"א לבין צמד השחקנים.
אז נכון, ורמוט ושכטר ממש לא יהיו הישראלים הראשונים שמשתפים פעולה באותה קבוצה, וכנראה גם לא האחרונים, אך המעבר של שני שחקנים מאותה מדינה, ששיחקו באותה קבוצה במשך שנתיים וצפויים לעשות זאת גם בשנים הקרובות, הוא בהחלט נדיר.
כבר ב-1988 שיתפו פעולה שלום תקווה ורוני רוזנטל בליאז', בשנות ה-90 היו אלה רוזנטל ואלון חזן ששיחקו יחדיו בווטפורד, גם עידן טל ומוטי קקון שיחקו זה לצד זה במרידה הספרדית, ולאחריהם ראינו שיתוף פעולה משולש בין יוסי בניון, דודו אוואט ועומרי אפק בשורות ראסינג סנטאנדר.
אם זה לא מספיק, יואב זיו, עומר גולן ואבי סטרול בנו את שלישיית לוקרן, תמיר כחלון, מתן אוחיון ודודו ביטון הפכו לחבורה בשרלרואה, סלים טועמה ושמעון אבוחצירא שיחקו ביחד בלאריסה היוונית, חמד הצטרף השנה לאוואט ודודו ביטון למליקסון. גם בגרמניה כבר היה שיתוף פעולה ישראלי: גל אלברמן ורוברטו קולאוטי.
מעבר משותף לקבוצה באירופה - ערובה להצלחה?
עומרי אפק, ששיתף פעולה בעונת 03/04 עם בניון ואוואט בסנטאנדר מחמיא: "לפני הכל חובה לציין שזה מהלך מבריק של רונן קצב. הוא גם הסוכן שהביא את שלושתנו, ועם כל הנסיון שלו הוא מודע לכך שהקליטה במדינה זרה לא פשוטה, והעובדה שיש חבר ישראלי מקלה מאוד עד שהופכים להיות אחד מהחבר'ה". גם עידן טל בטוח: "זה מצוין לשניהם. קל יותר להתחבר ככה, במיוחד שהם חברים טובים".
אלון חזן רואה בעיקר דברים חיוביים בשיתוף הפעולה: "אני לא חושב שיש חסרונות. זה יתרון עצום כי אחד המכשולים של השחקן הישראלי זה לצאת לסביבה שהוא לא רגיל אליה בטח בגלל פערי המנטליות מאירופה. פתאום אתה מגיע למקום שהשפה זרה ולא בכל המקומות מדברים אנגלית".
לטל, ששיחק עם קקון במרידה יש גם השגות בנושא: "בלי שום קשר לתמיכה שיקבלו אחד מהשני, הם צריכים להמשיך ולהתערבב ולא להיות רק אחד עם השני. בשביל ללמוד את השפה אתה חייב להתערבב. זה יתרון בעיקר אחרי האימונים, שיש לך ארוחות יום שישי, להסתובב ביחד כשיש יום חופש. זה קטע מאוד נחמד במיוחד אם אתה מחובר לאותו בנאדם".
אפק: "יכול להיות לרועץ", חזן: "צריכים להתחבר לכולם"
למרות נקודת הפתיחה הטובה של השניים, והעובדה שהם חברים טובים כבר מספר שנים, השחקנים שכבר היום שם, מזהירים: "לפעמים אתה יכול להרגיש טוב מדי ושוכח שצריך להתחבר עם כולם ולא להישאר רק אחד עם השני", אומר חזן.
גם אפק בטוח: "כל שיתוף הפעולה הזה מאוד תלוי בסוג האנשים שהם ועד כמה הם יידעו לפרגן אחד לשני גם אם מישהו מהם לא יצליח. יוסי בניון למשל היה כוכב והעריצו אותו ותמיד הרגשתי שאני שמח בחלקו ושמחתו. אם הם יחפשו את ההצלחה האישית שלהם ולא ידעו לנצל את המיטב זה יכול להיות לרועץ".
"יכול להיות שיהיו תקופות טובות, פעם לזה ופעם לזה, ואחד יצליח יותר ואחד פחות אבל אם הם חברים זה לא יפריע להם. אני זוכר שבניון דחף לזה שנשחק כמה שיותר ופירגן לנו מול המאמן ומול השחקנים גם בתקופות פחות טובות שלנו שתמיד נראה מה אנחנו יודעים. ובאמת בסוף השנה כאשר שלושתנו שיחקנו בהרכב הכל התחבר", הוסיף אפק.
"בוא נגיד שהביחד לא יקבע את ההצלחה. זה עוזר בהתאקלמות, אבל רק אם מי שאיתך רוצה בהצלחתך, יש לזה משמעות. תמיד תהיה תחרות מסביב לשאלה מי ישחק יותר ומי פחות, אבל זה טבעי", מוסיף עידן טל.
חדר ההלבשה, ארוחות משותפות, מכשול השפה ופייסבוק
לעידן טל, אלון חזן ועומרי אפק ברור שבסופו של דבר, שיתוף הפעולה הזה על אדמת אירופה הוא חיובי ושלושתם אף מבהירים עד כמה נקודת הפתיחה של שכטר את ורמוט, שמגיעים ביחד אחרי ששיתפו פעולה גם בישראל, טובה משלהם.
ואיפה תבוא לידי ביטוי העזרה אחד לשני? "קודם כל השפה המשותפת", אומר אפק, "גם בארץ כאשר באים זרים ודוברים את אותה שפה זה מקל עליהם. ברגעי משבר של אחד, השני יעזור לו לא לשקוע ולהרגיש מנותק מהחום הישראלי. חלק מההשתלבות המקצועית שלי, היתה בזכות בניון שכבר היה וותיק".
מבחינת עידן טל, היתרון הוא דווקא קולינרי: "בזמן שאני הייתי בחופשות בארץ, מוטי קקון אירח לאשתי ולבני המשפחה חברה, אשתי בישלה. מוטי היה בחור נהדר, מעבר לכדורגל, וזה עזר. האמת? היום זה פחות קריטי בגלל האינטרנט והפייסבוק שמאפשר על שמירת קשר. אנחנו היינו בעיירה מבודדת, והביחד עזר לנו מאוד".
"רוני רוזנטל היה בשבילי לעזר. הוא כבר היה ותיק באנגליה, דאג לשבור את הקרח בחדר ההלבשה, הוציא אותי לבלות בערבים הראשונים ולקח אותי אליו הביתה. עם כל המעמד שלו, הוא היה מגיע, מדבר עם המאמן עליי, וזה עזר", מספר חזן על נקודת המבט האישית שלו.
מאמן נבחרת הנערים מסכם: "אני מקווה שהם יבינו מהר שזה שיש להם אחד את השני, לא אומר שהם לא מתחברים מהר גם עם יתר הקבוצה. אסור להם לבודד עצמם. גרמניה זאת לא אנגליה, יש פחות יהודים ולא מדברים אנגלית, אבל שניהם בחורים חברותיים. זאת ברכה לכל אחד מהם".