אחרי פגרה ושני הפסדים רצופים מול קאחה לבוראל ויטוריה בתל-אביב ונגד צסק"א מוסקבה ברוסיה, מכבי ת"א תנסה לעורר מחדש את הקהל שלה ואת העניין סביבה ולנצח הערב ב-21:00 את לוטומטיקה רומא, שנמצאת בקו עלייה מאז חילופי המאמנים שבוצעו בה לפני מספר שבועות.
ספק אם צריך להקדיש מאמץ מיוחד לניתוח כל הנתונים של רומא עד למשחק הערב, כולל אותו משחק מרתק שהתנהל בינה לבין מכבי ת"א בסיבוב הקודם באיטליה, ומסיבה פשוטה: המאמן בשבעה משמונה המשחקים שרומא קיימה ביורוליג היה ננדו ג'נטילה. מעכשיו זו קבוצה של מתיאו בוניצ'ולי. מאמן אחר, קו שונה, התייחסות אחרת של שחקנים, סיטואציה חדשה לגמרי.
אם כי, וגם את זה כדאי לזכור, רומא הלכה ישר אל הראש, המאמן, ופיטרה אותו. היא לא ניסתה לשנות, להתחזק או להחליף שחקנים בכל הזמן שעבר מאז כניסתו של בוניצ'ולי לתפקיד ובאקלים של היום מדובר בהחלטה די חריגה. בדרך כלל מנסים להחליף שחקן או שניים לפחות, לפני שמגיעים להחלטה על חילוף דווקא בעמדת המאמן.
לא ברור לחלוטין אם אלן אנדרסון החולה ישחק וגם אם כן - באיזו מידת כשירות יהיה. אנדרסון קלע 27 נקודות במשחק ברומא שהסתיים אחרי הארכה, שיא עונתי וגם המשחק הטוב האחרון שלו, פחות או יותר, במכבי עד היום.
האיטלקים, לעומת זאת, יחסרו את דה לה פואנטה הספרדי, אבל יקבלו שלישייה שחסרה להם במשחק הקודם: לואיג'י דאטומה, אנג'לו ג'ילי ולוקה ויטאלי. האפשרויות של בוניצ'ולי רחבות יותר וגם הכושר הנוכחי משביע רצון אחרי ניצחון הליגה באיטליה על מילאנו, נציגת יורוליג אחרת של איטליה. סמוך למחצית כבר הגיע הפער קרוב מאוד ל-20 נקודות הפרש, ורומא ניצחה בסופו של דבר בתשע נקודות.
היתרון של מכבי - יותר מאורגנת
אם בכל זאת צריך לקחת נתון אחד סטטיסטי מעניין ולהציב אותו כגבול בין הקבוצות, או כנקודה ממנה והלאה שתי הקבוצות האלה שייכות לרמות אחרות - מכבי לדרג הצמרת ורומא לדרג הביניים - הרי שהוא מצוי ביחס האסיסטים/איבודים של שתי הקבוצות. קבוצה טובה תיהנה כמעט תמיד מניהול משחק טוב ואחראי, משחקנים מנוסים שיודעים לשמור על הכדור, להניע אותו מסירה אחת נוספת ולגלות קור רוח ברגעי לחץ.
לרומא יש 75 אסיסטים בלבד לעומת 110 איבודים. למכבי ת"א יש 126 אסיסטים מול 118 איבודים. אף שמדובר ביחס חיובי-מזערי מבחינת מכבי ת"א, אני משוכנע שפיני גרשון מאוכזב. הוא רגיל לקבל מהקבוצות שלו שטף משחק גדול מזה ופער בולט באופן משמעותי בין שתי הקטגוריות החשובות האלו.
אין ספק שכאשר נבנתה מכבי החדשה גרשון ראה בעיני רוחו את הקבוצה שלו מגיעה למספרים שונים לגמרי, לפחות כמו אלה של אולימפיאקוס נניח (152 לעומת 125) שלא לדבר על הצלחה מסחררת כמו במקרים של סיינה (141 אסיסטים לעומת 99 איבודים), או ברצלונה (137 אסיסטים ורק 92 איבודים).
נכון להיום גרשון יכול להתנחם, אולי, בכך שרוב השחקנים המרכזיים בקבוצה שלו הם שחקני עונה ראשונה במועדון ולצפות מהם לשיפור ניכר בחלק השני של העונה בתחום החשוב הזה. אבל אם לגרשון יכולות להיות טענות מוצדקות ביחס לנתוני הקבוצה שלו במאזן הזה, מה יכולים לומר ברומא? שם המצב רחוק מלהיות משביע רצון: לא רק שהקבוצה מוסרת את הכמות הקטנה מכל שאר הקבוצות, היחס שלה הוא גם אחד הגרועים ומזכיר נתונים של קבוצות כמו סופוט, אולדנבורג ולובליאנה שצפויות לסיים את דרכן ביורוליג בשבוע הבא.
איש המפתח - איברהים ג'אבר
כאן, בנקודה הזו, אחת מתוך רבות אבל בהחלט מרכזית במיוחד ביניהן, נכנס המאמן החדש של רומא לתמונה. אם הוא יצליח לגרום לקבוצה שלו להשתנות בכל הקשור ליחס אסיסטים/איבודים, יש לרומא סיכוי לשרוד ולהגיע לטופ 16 ואולי גם להקשות במיוחד על מכבי ת"א הערב. האיש המרכזי מבחינת האיטלקים הוא איברהים ג'אבר, ההרפתקן הגדול ביותר של בוניצ'ולי בקבוצה, והאיש שהוא לא רק הריבאונד הטוב ביותר מכל הגארדים ביורוליג נכון להיום, אלא גם זה שמשחק הכי הרבה דקות מבין הגארדים של רומא ומחזיק בכדור יותר מכולם שם.
ג'אבר הוא אחד מאנשי המפתח של רומא בכל משחק ובכל מקום. את זה יודע גם פיני גרשון, שאימן אותו בנבחרת בולגריה ונהנה ממנו מאוד בטורניר בו הבטיחו הבולגרים את עלייתם לאליפות אירופה בפולין. קשה להניח שהאיש (2.6 אסיסטים לעומת 3.3 איבודים למשחק) ישנה עורו בבת אחת ובנוסף גם יגרום לכל השאר לשחק כדורסל מתואם, אחראי ומסודר יותר, אבל אם זה יקרה הערב, אולי בחסות המאמן החדש, מכבי ת"א תצטרך להיות זהירה מאוד הערב.