קצת יותר מ-24 שעות לפני הג'אמפ בול הראשון של ליגת העל בכדורסל נשים, כינסו היום (ראשון) שחקניות הליגה מסיבת עיתונאים שעסקה כמובן באיום השביתה שריחף מעל הליגה בקיץ האחרון. ביומיים האחרונים נפגשו השחקניות עם יושב ראש מנהלת הליגה, גדעון בריקמן במטרה לפתור את הסכסוך ולפתוח את הליגה מחר, אך למרות שביום שישי האחרון נרשמה התקדמות במגעים בין הצדדים, ביום שבת פוצץ שוב המשא ומתן.
כזכור, השחקניות מאיימות בשביתה עקב חוק ארבע הזרות, חוק שנכנס בקיץ האחרון על ידי ועדת נשים של איגוד הכדורסל לפיו הקבוצות רשאיות לרשום בטופס המשחק ארבע שחקניות זרות ולשחק איתן במקביל על המגרש. משמעות הדבר היא שהחוק הרוסי שהונהג בפלייאוף האחרון בוטל.
נציגת השחקניות, ליעד סואץ קרני פתחה את מסיבת העיתונאים ואמרה: "לצערנו היום הזה הגיע. מחר, אם לא תהיה התקדמות במו"מ, אנחנו נשבית את המחזור הראשון. היתה פגישה ביום שישי, פגישה טובה עם גדעון בריקמן, הועלו כמה רעיונות, בסופו של דבר בשיחה אתמול ההצעה שהיתה על השולחן כבר לא היתה על השולחן, הוא ביקש 30 יום ללמוד את העניינים ואנחנו סירבנו".
"יש בעיה להתחיל את הליגה בפורמט מסויים שאנחנו לא רוצות. בסופו של דבר הסיפור התחיל לפני פחות משנה, היה הסכם בינינו לבין יושבי הראש שעליו חתומה אורה גלזר בתור נציגת יושבי הראש ובהסכם הובטח לנו שלא משנה מה קורה השנה יהיה חוק רוסי ושכל החלטה לגבי מכסת הזרות תהיה אחרי דיון איתנו. הדבר לא נעשה, עמדנו בצד שלנו בהסכם, יושבי הראש לא עמדו בצד שלהם וזה מה שהביא לנקודה הזאת אחרי שניסינו ללכת בטוב".
סואץ הוסיפה: "הפעם היחידה שהם הסכימו לדבר איתנו היתה שלושה ימים לפני השביתה וכנראה שזה רק בגלל שרואים שאנחנו מאוחדות, אני מקווה שכן נצליח להגיע להסכם. כרגע לא נקבעה פגישה. אנחנו מזמינים אותם לבוא לשבת איתנו. הדבר האחרון שאנחנו רוצות זה להזיק לליגה, אבל אנחנו מרגישות שכרגע אין לנו כל כך ברירה. אין מנצח בשביתה, שני הצדדים יסבלו אבל מבחינת הבנות זה שווה את הסיכון הזה. חתמנו על החוזים בקיץ וגם שחתמנו הודענו לקבוצות שהולך להיות מאבק עתידי, כך שהקבוצות ידעו מה אנחנו מתכננות, קיבלנו תמיכה מארבע ראשי ערים".
בנוגע למשחק הוורוד שיהיה מוקדש להוריה של תמר מעוז אמרה סואץ קרני: "אנחנו מאוד אוהבות ומעריכות את תמר, מאוד קשה לנו עם העניין הזה. אנחנו רוצות שהמשחק יהיה מכובד, אם אפשר שהמשחק יהיה משחק ראווה הבנות יקיימו אותו, יעלו למגרש וייתנו כבוד למשחק. אבל אם זה יהיה משחק ליגה לא נוכל לשבור שביתה עם כל הצער והכאב והם גדולים לכולנו. תמר והכבוד להורים שלה חשוב לנו, אנחנו קוראות לקבוצות להפוך את המשחק לראווה ואנחנו נשתתף בו".
יו"ר איגוד השחקנים, ניר אלון: "מספר חודשים אנחנו במאבק. השחקניות מלוכדות במטרה להגיע להסכם טוב יותר ולשתף יותר שחקניות ישראליות בליגה, אנחנו רוצים יותר כדורסלניות כחול לבן. לכל עובד יש זכות להתאגד, זכות השביתה היא זכות לגיטימית. יושבי הראש אומרים שהשביתה היא לא חוקית, אני אומר לכם שהיא חוקית. נאפשר לכל הצדדים להגיע למו"מ עד מחר אבל אם לא תהיה ברירה נשבות. יש 50 שחקניות שהיום הן בליגת העל והן רוצות לשחק מחר. אני קורא מפה ליושב ראש איגוד הכדורסל וליושב ראש המנהלת החדש קחו את החבל, תתחילו איתנו, יש לנו 24 שעות להגיע להסכמות".
אלון הוסיף: "יש לנו את כל הרצון הטוב, בואו נלך יחד, אנחנו רוצים הסכם שיצעיד את כדורסל הנשים קדימה כדי שהשחקניות הישראליות יהיו על המגרש. אליצור רמלה ומכבי אשדוד משחקות באירופה, אנחנו לא פוגעים בהם. המטרה היא להגיע להסכם למכסת השחקניות שיכולות לשחק בארץ ולשם אנחנו מכוונים. עם קצת רצון טוב אפשר להגיע להסכמות ולמנוע את השביתה. שחקניות צעירות שאמורות מחר לעלות לשחק במקום השחקניות השובתות, והוצאנו מכתב לכל הקבוצות ואמרנו שאי אפשר להשתמש בעובדים חלופיים, יש חוק במדינת ישראל ואי אפשר להביא עובדים במקום אלו ששובתים. אנחנו נפעל כדי שהתופעה הזאת לא תהיה. 8 קבוצות מתוך ה-11 מסכימות לחוק הרוסי".
קפטנית מכבי רמת חן, מיכל אפשטיין: "לצערי במהלך המאבק הזה, קבוצות, מאמנים ויושבי ראש החליטו לקחת את הדבר הזה ברמה האישית. כמובן שזה לא אישי. זה לא מאבק של אף שחקנית מול הקבוצה או מול יושבי הראש. זה מאבק של כל השחקניות הישראליות במדינת ישראל. חשוב לי להגיד שלא מדובר בכל הקבוצות. לצערנו חלק מהשחקניות נאלצו להתמודד עם השפלות, איומים, צעקות ומעשים שאני מתביישת לדבר עליהם כמו נעילת שחקניות בחדר ההלבשה, זריקת שחקניות מהאולם בצעקות, זה מבזה, משפיל ובטוח שלא מקצועי. עצוב שחלק מהשחקניות נאלצות להתמודד עם הדבר הזה, כמובן שזה לא חוקי אבל חשוב לדעת את הדברים האלו. הדברים לא נעשים בהכרח בצורה כשרה. אנחנו רק רוצות לשחק כדורסל, זאת העבודה שלנו, הפרנסה שלנו והאהבה שלנו. אנשים לקחו את זה צעד אחד יותר מידי. מנסים להפעיל על חלק מהשחקניות לחץ בצורה שהיא לא אנושית, זאת תקופה קשה לנו".
קפטנית אליצור רמלה, שי דורון: "אנחנו מייצגות את השחקניות שרוצות להיות לא רק חלק מהליגה אלא חלק משפיע מליגה ישראלית. יכולתי לשחק בחו"ל אבל פה התמונה יותר רחבה מהמאבק שלנו ספיציפי, חשוב לנו העתיד של הליגה. לבנות מהקולג' אין ליגה לחזור אליהם. אנחנו נאבק פה הרבה על העתיד הישראלי, הליגה היא ליגה ישראלית, זאת לא ליגה אמריקאית בישראל. האנשים שמחליטים צריכים להבין שהעתיד נראה מאוד שחור. אם אין לשחקניות לאן לשאוף איך אפשר לבנות עתיד לענף שלנו? אנחנו רוצות שתהיה המשכיות, שהנבחרת תייצג את ישראל בצורה מכובדת".