אגייאר הלך, מי יוביל את הפועל ירושלים? (צילום: ספורט 5)
אגייאר הלך, מי יוביל את הפועל ירושלים? | צילום: ספורט 5

הפועל ירושלים של העונה היא סאגה בלתי נגמרת. סיפור בפרקים, טלנובלה בלי סוף לפיתולים. לפני שבוע וחצי הועמדו מניותיו של גומא אגייאר למכירה על ידי האפוטרופוס הכללי שמנהל את נכסי הנעדרים. 60 אחוזים מהבעלות על הקבוצה לכל המרבה במחיר. על פי המכרז, עמותת הפועל ירושלים שבראשה עומד דני קליין, תחזיק בזכות סירוב לכל הצעה שתגיע. זאת אומרת, תוכל להשוות אותה, ולקחת את המניות במקומה. בכך העמותה תחזיק ב-100 אחוז מהמניות ותהיה השליטה הבלעדית בקבוצה. היום (רביעי) הוא היום האחרון שבו ניתן להגיש בקשה לגילוי מסמכים בנושא, ובעוד שבועיים ב-12 בצהריים יהיה המועד האחרון להגשת הצעות.

דני קליין עובד על מנת לממש את זכות הסירוב של העמותה. מקורביו טוענים כי בסופו של יום העמותה תחזיק בבעלות על הקבוצה, כפי שהיה לפני שגומא אגייאר נכנס לעניינים, והוכנס ע"י אותו קליין. העמותה בשלבי גיוס של איש עסקים שיעמוד מאחוריה ויעזור לה להשוות את ההצעה הגבוהה ביותר. קבוצת הרכישה הרצינית ביותר שביקשה לראות את המסמכים וכבר העבירה את 2,500 השקלים למשרד האפוטרופוס כדי להירשם למכרז, היא בראשות איש העסקים אורי אלון. מדובר ביזם הייטק בן 33, שמכר 2 חברות שבבעלותו בעסקאות ענק, האחת לטוויטר והשניה לגוגל. אלון שוהה בניו יורק ועובד על הסטארט אפ הבא. הוא גייס 8 מיליון דולר ואת ראש עיריית ניו יורק מייקל בלומברג לצידו. אלון יצר לעצמו שם טוב, והוא אינו צריך להשקיע מכספו בפרויקטים החדשים שלו, אלא יכול בקלות לגייס משקיעים.
 
לפני מספר שבועות, כשקליין מונה ליו"ר העמותה, התקבלה ההחלטה שהעמותה תהיה צד פעיל בנושא מכירת 60 האחוזים של אגייאר. הסיבה, על פי אנשי העמותה, היא מכיוון שהיא מחזיקה ב-40 אחוזים מהקבוצה, והיא רוצה לפקח ולראות מי יהיה השותף שלה, ומי ירכוש את 60 האחוזים הנותרים, כשאולי היא תצליח לעשות זאת בעצמה. במסגרת ההיערכות של העמותה למכירה שמבצע האפוטרופוס הכללי, דני קליין נפגש עם אורי אלון מספר פעמים, בין היתר בישראל ובניו יורק. חלק מהאנשים בעמותה מספרים כי אלון התבקש ע"י גורמים שונים ללכת באופן עצמאי וללא דני קליין. אגב, קליין גם נפגש בארה"ב עם רענן כץ ושוב הציע לו לקחת בעלות על הקבוצה אבל כץ סרב, והמשיך לומר כי עד שתהיה ארנה עומדת של 11,000 מקומות עם פוטנציאל עסקי ראוי, הוא בחוץ.
אגייאר. השאיר אחריו בלאגן (צילום: ספורט 5)
אגייאר. השאיר אחריו בלאגן | צילום: ספורט 5

קצת סדר בבלאגן, כדי להבין מי נגד מי: החל מ-1994 עמותת הפועל ירושלים ניהלה את הקבוצה. ב-2006 העמותה הפכה לחברה בפועל כדי להכניס משקיעים למועדון, מתוך ההבנה שבקבוצות כדורסל ברמות הגבוהות בונים על יותר מבעלים אחד. אנשי הפועל ירושלים דרשו ממי שביקש להיכנס לבעלות לשמור על מספר כללים וביניהם שמירה על צביון הקבוצה, אי שינוי שמה או את צבעי המועדון. זו הסיבה שעסקה שנרקמה עם ארקדי גאידמק נפלה - הוא לא היה מוכן להתחייב על שמירת צביון הקבוצה וכך נבנה החוזה עם גומא אגייאר.

חוץ מזכות הסירוב במקרה של מכירה, הייתה הסכמה עם אגייאר שהקבוצה תמצא עוד משקיע שייקח על עצמו 30 אחוזים כדי ליצור גוף עם 3 בעלים. אגייאר למעשה קנה 60 אחוזים מהפועל ירושלים תמורת 2.75 מיליון דולר, ונתן לקבוצה 2.5 מיליון דולר נוספים כהלוואה. ירושלים העבירה לזכותו באופן זמני 30 אחוזים נוספים מהמועדון, והתחייבה למצוא תוך 3 שנים מישהו שיקנה את 30 האחוזים. בינתיים גומא נעלם והחזרת האחוזים ו-2.5 מיליון דולר לאגייאר לא התממשה.

נכון לעכשיו, לאורי אלון הצטרפו עוד 2 אנשי עסקים שהולכים איתו, וצפויים להצטרף שניים נוספים כשסה"כ תמנה הקבוצה חמישה. אחד מאנשי העסקים הוא אייל חומסקי, מבעלי משרד הפרסום הבכיר אדלר, חומסקי ו-ורשבסקי. לחומסקי יש זיקה עמוקה להפועל ירושלים, והוא היה מהגורמים המרכזיים שהציעו לאלון ללכת ללא דני קליין. חומסקי עזר הרבה שנים בענייני ספונסרים ומפרסמים לקליין. הוא אחראי על הכנסת כספים רבים למועדון במרוצת השנים. ב-2006 כשהוקמה החברה וכונס דירקטוריון, חומסקי איתר בעיות ניהול קשות. "ניהול של שקשוקה", הגדיר זאת מקורב לאיש הפרסום, שטען שזה הגורם המרכזי שבגללו הפועל ירושלים נכשלה לאורך השנים. קליין ויובל קורן (איש השיווק של המועדון) יודעים לגייס כספים, אבל הניהול לקה מאוד.

אלון. שואף גבוה (צילום: ספורט 5)
אלון. שואף גבוה | צילום: ספורט 5
החיבור בין אורי אלון לחומסקי הוא טבעי ומתהדק מדי יום. הראשון פנה לחומסקי שהתרשם מהצעיר עמוקות. אלון הוא בעל דוקטורט שאותו עשה באוניברסיטה באוסטרליה (זה היה הסטארט אפ הראשון של אלון שנמכר לגוגל). על פי המקורבים, כשפנה אלון לחומסקי, הוא אמר לו שהוא ירושלמי, אוהד הפועל וברצונו לנתב חלק מכספיו למטרה יפה. הקבוצה של אלון וחומסקי מציעה התחייבות ל-3 שנים (כפי שדורש האפוטרופוס) כשמדי שנה הם יכניסו בין 3 ל-6 מליון שקל לקופת הקבוצה. כשמוסיפים את הכסף מזכויות השידור, מנהלת הליגה, ספונסרים (מגדל למשל, מתקצבת את ירושלים בכמיליון דולר בעונה וכבר הודיעה כי תמשיך לעשות זאת) מגיעים לתקציב מכובד מאוד.
 
בשיחות סגורות בין השניים, ציין חומסקי כי מפריעה לו מאוד תפיסת העולם הארגונית שקיימת בקבוצה, והיא ההסתפקות במקום השני. "אני רוצה להיות מספר 1", אמר חומסקי לאלון. הוא הציג תפיסת ניהול כיצד ניתן להיות יותר טובים. "אנחנו לא רוצים להגיע למקום השני ולהתחבק", אומר מקורב לשניים. התפיסה הזאת של הירושלמיות, של חוסר הווינריות, שהיא אולי חלק מה-DNA הניהולי שהיה בירושלים, הוא השינוי שקבוצת אורי אלון רוצה לחולל. הם מקרינים משהו שלא היה הרבה זמן בבירה: לא מעניין לסיים במקום השני, המטרה היא להיות ראשונים ולקחת אליפות.
"לא רוצה לסיים שני ולהתחבק" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
עניין בירוקרטי עלול להביא בסופו של דבר לפירוק הקבוצה במקרה קיצוני. בהסכם שלה עם גומא אגיאר, העמותה קיבלה זכות סירוב ל-90 יום. זאת אומרת, שאם קבוצת אורי אלון תגיש הצעה לרכישת המניות ב-9 ביוני, ולכל המוקדם יכריז האפוטרופוס ב-1 ביולי כי המניות נמכרו לקבוצת אלון, העמותה תוכל לממש את זכות הסירוב עד תחילת אוקטובר. זה כמובן יביא לשיתוק המועדון כי הליגה מתחילה באוקטובר, ויש כמובן להכין תקציב, ולהחתים מאמן ושחקנים הרבה קודם לכן. יחד עם זאת יש לציין שעמותת הפועל ירושלים צפויה לפעול מהר. כמובן, גם שם יש אנשים שהפועל י-ם חשובה להם. גורם בכיר בעמותה מתייחס לקבוצת אורי אלון: "מדובר בבחור מצוין, ואנחנו מקבלים אותו בברכה. כל מי שיכול להצטרף ולעזור לקבוצה, אנחנו יותר משמחים על כך".