שהם יובילו (צילום: ספורט 5)
שהם יובילו | צילום: ספורט 5

ליגת העל בכדורסל, או בשמה החדש - "ליגת ווינר סל" תצא מחר לדרך, עם לא מעט שינויים והבולט שבהם, לאחר מחאות האוהדים אשתקד (בעיקר אלו מכבי ת"א): שיטת הפיינל פור בוטלה. העונה הסדירה תכלול שני סיבובים, ובסיומם הליגה תחולק לבית עליון (מקומות 1-6) ובית תחתון (7-12). שתי הקבוצות שיסיימו ראשונות בתום סיבוב יחיד בבית התחתון תצטרפנה ל-6 קבוצות הבית העליון לסדרות רבע גמר הפלייאוף שיוכרעו בשיטת הטוב מ-5. סדרת חצי גמר הפלייאוף תהיה הטוב מ-5 משחקים גם כן, והאליפות תוכרע במשחק יחיד. בשנתיים הבאות האלופה תוכרע בשני משחקים – בית וחוץ במקום במשחק יחיד כפי שיהיה השנה. אלופת הליגה הלאומית תעלה לליגת העל, והאחרונה בליגת העל בעונה הסדירה תרד לליגה הלאומית.

מתוך 12 קבוצות הליגה, רק שתיים מהן, מכבי ת"א והפועל גלבוע גליל ישחקו לפי החוק הרוסי. כלומר, שני שחקנים ישראלים בחמישייה בכל רגע נתון, בתוספת של 6 זרים שיכולים להירשם בטופס המשחק. יתר הקבוצות ישחקו לפי חוק 4 הזרים, וללא הגבלת ישראלים על המגרש. לרגל העונה החדשה, להלן 5 נקודות למחשבה, לקראת ה-TIP OFF מחר.

1. ליגה של ישראלים מחוזקת באמריקאים, ולא להפך
סוגיית הזרים בוערת בליבם של כל הנפשות הפועלות בליגה. בשנים האחרונות נוצרה התחושה שהישראלים הם כמעט זרים בחדר ההלבשה, בגלל ריבוי השחקנים מחו"ל. מליגה שמביאה שחקני חיזוק אמריקאים, הליגה נהפכה לליגה אמריקאית שמחוזקת (או מוחלשת) בשחקנים ישראלים. לא פעם ראינו משחקים בשנה שעברה, כשעל המגרש יש 8 שחקנים זרים ועוד שני ישראלים ששומרים אחד על השני.

התופעה הזו הביאה תחושה של ניכור, וחוסר הזדהות מוחלט של הקהל עם מה שקורה על הפרקט. כמובן שצריך להביא שחקני חיזוק כדי להעלות את רמת הליגה אבל צריך לעשות זאת במינון הנכון. בכל הליגות באירופה השחקנים המקומיים הם העיקר, ושחקני החיזוק נמצאים בשוליים. בארץ, באופן אבסורדי המצב הפוך לחלוטין. ישנה סגידה לא ברורה ולא מובנת לשחקני החיזוק שמגיעים לארץ מרוויחים את כספם, נהנים מהטוב שיש לארצנו להציע וחוזרים למולדתם כעבור שנה ושנתיים במקום לקדם את השחקן הישראלי הצעיר.

צר לי, אבל השחקנים הזרים לא מעניינים אותי. אני מעוניין בליגה ישראלית, עם מודלים לחיקוי שמדברים עברית ומייצגים עבורי זהות ישראלית. עם טפירו, קוזי'קרו, אליהו, פניני ומתן נאור. עם שחקנים צעירים שמקבלים דקות משמעותיות ולא נקברים בקצה הספסל, ולא איכפת לי שהרמה המהוללת של הליגה תרד קצת. אני בעד ליגה של 3 זרים בלבד, למרות שאני בהחלט יכול להבין את הבעיה שבה נמצאות מכבי ת"א והפועל ירושלים שמשחקות באירופה וחייבות יותר זרים כדי להתמודד ברמות הגבוהות.

השנה משחקים 103 ישראלים בליגה ו-53 זרים, לעומת 104 ישראלים ו-68 זרים שעברו בליגה אשתקד. יש לציין שמדובר במספרים שלאו דווקא משקפים את המציאות שכן הליגה רק תחל ביום ראשון וכמובן שעוד יהיו החלפות של שחקנים, מה גם שהשנה יש קבוצה עודפת ביחס לשנה שעברה. העניין הוא שהמספרים האלה הם למראית עין בלבד. מתוך 103 ישראלים, מחצית בלבד יזכו לדקות ליגה משמעותיות, והשאר יחממו את הספסל.

אז מי החברים שלו? בלאט (צילום: ספורט 5)
אז מי החברים שלו? בלאט | צילום: ספורט 5

חוק 4 הזרים הביא ליותר 'מקומות עבודה' לישראלים בקבוצות וזה מבורך, אבל ברור לכל כי ברוב הקבוצות 4 הזרים בתוספת ישראלי בכיר הם שיזכו למרבית דקות המשחק. מכבי ת"א מתגאה בכך שבשנה שעברה היא נתנה את מירב הדקות לישראלים, יותר מכל קבוצות הליגה. האמת היא שזו לא חוכמה כשלישראלים שלך קוראים ליאור אליהו, גיא פניני, יוגב אוחיון או דייויד בלו. אגב, למכבי אין מה להתנצל, בתור הקבוצה העשירה בליגה היא מחזיקה את הישראלים הטובים ביותר ובצדק. אין ספק גם שזו הקבוצה שמייצרת את רוב העניין בליגה ובלעדיה חצי מהמפרסמים והספונסרים לא היו טורחים להשקיע במוצר הזה, אבל בכל זאת, לא הייתי מתגאה בנתון הזה.

2. דייויד בלאט ודייויד פדרמן
מאז אותו ראיון בו העביר ביקורת חריפה אחד מבעלי מכבי ת"א דייויד פדרמן את מאמן מכבי ת"א דייויד בלאט, ישנו עיסוק כמעט בלתי פוסק במערכת היחסים בין הנהלת מכבי והמאמן. האם הם חברים, האם קיימת הערכה ביניהם ומתי יגיע פיצוץ נוסף. יש לי חדשות בשביל כולם. דייויד בלאט לא צריך להיות חבר של דייויד פדרמן. הוא עובד אצלו. פדרמן הוא המעסיק של בלאט. נכון שהמאמן הוא לא עובד שכיר רגיל, אלא מנהל בכיר מאוד בארגון, אבל עדיין. הם לא צריכים לשבת יחד במסעדות, או לבלות את ערבי שישי עם נשותיהם תוך כדי שהם משחקים משחקי חברה אל תוך הלילה. מותר להם לא להסכים, מותר שיהיה מתח ביניהם.

האינטרס פה הוא ברור. בלאט הוא מאמן כדורסל מחונן שרוצה להתפרנס באחת הקבוצות הגדולות ביבשת, ורוצה לעשות זאת בישראל, היכן שמשפחתו חיה והוא מגדל את ילדיו, והנהלת מכבי רוצה את המאמן הישראלי הטוב ביותר שקיים בשוק. שני אינטרסים לגיטימיים שנפגשים וזהו. לא צריך יותר מזה. בארה"ב, בליגות הכדורסל, הפוטבול והבייסבול המקצועניות יש תפקיד מוגדר לג'נרל מנג'ר בקבוצות. (קיצור ראשי התיבות – GM ר.ג.) הוא בונה את הקבוצה ללא התערבות המאמן, ואילו האחרון צריך לקחת את התלכיד שקיבל ולהפוך אותו לקבוצה מנצחת. בארץ, הדברים לא עובדים כך.

שקיפות, בבקשה. קופל (צילום: ספורט 5)
שקיפות, בבקשה. קופל | צילום: ספורט 5

לא מדובר בסרט המפורסם 'מאניבול' בו מככב בראד פיט כג'נרל מנג'ר שבונה קבוצה לבד, והמאמן שלו רק מסתכל מהצד. מאחר ובארץ הנושא יחסית פרוץ, בקבוצה כמו מכבי ת"א יש מספר גורמים שמעלים שמות של שחקנים לחיזוק: צוות הסקאוט, הצוות המקצועי בראשות המאמן, והאנשים האחראים על הצד המקצועי בהנהלה. זה בסדר, זה לגיטימי ולכן קורה שהנהלת מכבי למשל מציפה שם לדיון, עורכת בדיקות בנושא, ובסופו של יום המאמן מחליט אם זה מתאים לו או לא. שוב, בארה"ב למאמן לא הייתה זכות וטו, אצלנו במזרח התיכון יש לו, כמו שלהנהלה יש זכות ואף חובה להתערב בהחלטות מקצועיות בנושא הרכש בגלל מגבלות תקציב, קהל וכו'.

ועוד מילה על בלאט. לאחר האולימפיאדה, הנטייה של המאמן הייתה לא להמשיך בנבחרת רוסיה ולכן לא הכניס לחוזהו סעיף שמציין כי הוא ממשך לאמן את קירלינקו וחבריו. מה שכן הוכנס, הוא סעיף שמצריך את אישור הנהלת מכבי אם ירצה להאריך את חוזהו. בשבת האחרונה בלאט ציין כי הוא נוסע לרוסיה לעניינים אישיים. הוא נפגש עם אנשי האיגוד הרוסי כדי להסדיר את נושא הבונוס הכספי על ההישג הגדול – מלדיית ארד אולימפית (אכן, עניין אישי) ובכלל לסכם את האולימפיאדה. ברור לכל שהרוסים מקווים שימשיך, אך בקשה מצידו להיתר שכזה עדיין לא הועברה להנהלת מכבי.

לבלאט יש מעמד על בכדורסל הישראלי ואפילו בכדורסל האירופי. הוא מאמן שעשה את הבלתי ייאמן, זכה עם רוסיה באליפות אירופה ב-2007 והוסיף גם פודיום בלונדון. באופן עקבי, הוא מביא את מכבי ת"א להישגים גדולים מסך התקציב שלה. בשנתיים האחרונות הצהובים סיימו במקום השני וה5-8 באירופה, בעוד שהתקציב מכניס את הצהובים, במקרה הטוב, לטופ 15 באירופה.

במכבי ת"א המאמן מרוויח 650 אלף דולרים נטו בעונה, ועל פי ההערכות זו גם ההצעה שהרוסים מוכנים לתת לו עבור שנת עבודה. אין הרבה מאמנים שהיו מסרב לסכום שכזה תמורת עבודה של חודשיים בנבחרת לאומית ולכן, אם הרוסים רוצים ובלאט ירצה, אסור לעמוד בדרכו. אגב, למרות שיו"ר האיגוד אבנר קופל אמר לאחרונה ביציע העיתונות שבלאט עוד יהיה מאמן נבחרת ישראל, שיבדוק טוב טוב אם המאמן מעוניין בכך, אחרי שמינויו לא נכנס לתוקף בעקבות פארסת התעודה המביכה, ואחרי שהותקף לאחרונה ע"י אחד מאנשי איגוד הכדורסל בטור דעה שפורסם. על פי מקורביו אין שום סיכוי שהוא יסכים לקבל את התפקיד, בטח שלא בשנים הקרובות. ההפסד שלנו.

והנה היא באה. הפועל ת
והנה היא באה. הפועל ת"א | צילום: ספורט 5

3. החזרת עטרה ליושנה
הליגה השנה מרגשת במיוחד, בגלל שהיא בסימן של ימי הזוהר שלה. הפועל ת"א חוזרת לליגת העל אחרי ההיעדרות של 6 שנים, וכמה שהיא הייתה חסרה. המועדון הענק הזה, שזכה ב-5 אליפויות ו-4 גביעים היה חסר מאוד בנוף ליגת העל, ולא אתפלא אם גם במכבי ת"א קיוו לחזרתו. הרי מה היא הליגה, אם לא יריבויות גדולות, קהלי אוהדים גדולים, מסורת, ומשחקים גדולים.

אפשר לדמיין את ליגת הכדורגל בלי הדרבי? חזרתן של הפועל ת"א והפועל אילת לליגה יתנו לנו עוד 8 משחקים גדולים לפחות בעונה. כגוף שמשדר את הליגה, אין חגיגה גדולה יותר מדרבי, וכמובן שגם המשחקים בין הפועל ת"א להפועל ירושלים ימשכו קהל רב, ואני לא מדבר בכלל על הצד המקצועי. נכון שהפועל ת"א היא קבוצה בעלת תקציב נמוך וספק אם האדומים והפועל אילת יוכלו להתמודד עם הפועל ירושלים ומכבי, אבל המסורת והאוהדים יצמצמו את הפערים, אין בכלל ספק. וכמה טוב שארז אדלשטיין המקצוען חוזר לבמה המרכזית.

4. האולמות החדשים
מתקנים ראויים מביאים קהל ואין בכך ספק. אז נכון, האולמות המיתולוגים באוסישקין והפחים תמיד היו מלאים, אבל כשקהל בא לכדורסל הוא מצפה לראות הצגה, וזה מתחיל מהמתקן. בתור עיתונאי שביקר בשנים האחרונות בלא מעט אולמות ברחבי אירופה, אני יכול לומר שהאולם החדש ברוממה הוא מהשורה הראשונה ועושה חשק לבוא ולהנות בו מחויית כדורסל.

הקהל קרוב לפרקט, מה שיוצר אווירה חמה ונהדרת גם כשהוא לא מלא לגמרי. מכל מקום באולם רואים היטב את הפרקט, בדקתי. מי ששם לב, המושבים חלקם כהים וחלקם בהירים וזה כדי ליצור אשלייה של אולם מלא יותר במצלמות הטלוויזיה, גם כשהוא לא. האלמנט הזה מצביע שהמתכננים חשבו גם על הדברים הקטנים בבניית האולם, כשהשלמת המתקנים הנלווים לו עוד לא הסתיימה.

יחד עם זאת, צריך קבוצה טובה כדי לבוא ולראות אותה, ואת זה נראה השנה בחיפה בניגוד לשנים האחרונות. יחד עם הארינה החדשה שנבנית בירושלים והאולם החדש בחולון ניתן לקוות שגם הקהל יחזור למגרשים, ולאחר הסילוק הסופי של שיטת הפיינל פור החל מהעונה הבאה, אפשר יהיה לחלום עלייה מתמדת במספר הצופים מידי שנה.

ב-5 בספטמבר אישרה הוועדה המקומית של עיריית ת"א יפו את תוכניות הבינוי להקמת אולם ספורט רב תכליתי חדש שאמור לשמש גם  את הפועל ת"א ואמור לקום במתחם הדרייב אין ובו 3,000 מקומות. האופטימיים מדברים על השלמתו תוך שנתיים שלוש, אני מקווה שהאדומים לא יתאכזבו שוב מהעירייה והפעם התוכניות אכן ייצאו לפועל. הם צריכים בית וזה חשוב מאוד שמועדון גדול כ"כ עם מסורת בכדורסל הישראלי ששמו 'הפועל ת"א' לא ישחק 'בבית מכבי' שנמצא בראשל"צ.

5. שקיפות
בימים אלה משרד רואי החשבון ברלב ושות', בבעלותו של יהודה ברלב, המתמחה בביקורת חקירתית, בודק את התנהלותה הכספית של מנהלת ליגת העל. בעונה שעברה מפעל הפיס היה הספונסר הראשי של הליגה ותיקצב אותה ב-13 מיליוני שקלים, השנה הוא משך את ידיו ולא מתקצב את הליגה בכלל. הספונסר הראשי הוא הווינר שמתקצב את הליגה ב-8 מיליון שקלים ומכאן שמה השנה – ליגת "ווינר" סל. את הבדיקה ממשרד ברלב ושות' הזמין מפעל הפיס. אני קורא מכאן למנהלת לנהוג בשקיפות מלאה, לפתוח את הספרים ולספק הסברים על כל אחד מסעיפי התקציב.

נכון שהמנהלת היא גוף פרטי שהקימו הקבוצות כדי לנהל את הליגה - והם גם שולטים בה - אבל בשנים האחרונות התרומה הגדולה של מפעל הפיס היא למעשה כספי ציבור. יש שיאמרו שגם כספי הווינר מהווים כסף ציבורי. הכספים ניתנים בגלל שמדובר בליגת העל בכדורסל ולכן גם אם מבחינה חוקית אין חובת דיווח חשבונאית, ושקיפות לציבור, מבחינה ערכית, והמחוייבות לקהל האוהדים שמשקיע כסף בליגה – קיימת לדעתי חובת דיווח.
 
שתהיה עונה טובה, מלאה בשיאים ורגעים ספורטיביים מרגשים לכולנו.