מהמחאות להדיר את ישראל מהתחרות, השינויים שנכפו על השיר והלבוש של עדן גולן ואמצעי האבטחה המוגברים, האירוויזיון השנה הוא כנראה מהמתוחים שידעה התחרות האירופית מאז שנוסדה ב-1956. לכל אלה נוסף מאפיין בעייתי נוסף – העיר המארחת מאלמו. העיר השלישית בגודלה בשוודיה היא מקום מלא במתחים פוליטיים בלאו הכי, גם מבחינה פנים-מדינית במדינה הסקנדינבית, אך ביתר שאת כעת. 

ברחבי העיר, פונפונים ודגלונים בצבעים עזים מתחככים בדגלי פלסטין התלויים על חלונות ומרפסות. היום צפויים כ-30 אלף מפגינים למחות נגד השתתפותה של ישראל שתנסה להציב את עצמה בגמר. לעומת השנה שעברה, השנה המלחמה בישראל היא המוקד לעומת המלחמה באוקראינה שהייתה הסכסוך שקיבל את תשומת הלב של אירופה.

מאלמו שוודיה הפגנה פלסטינית ישראל (צילום: JOHAN NILSSON , getty images)
המתחים הפוליטיים מעיבים על התחרות בעיר ועל התדמית שלה. מאלמו, שוודיה | צילום: JOHAN NILSSON , getty images

שוטרים הגיעו מכל רחבי שוודיה אבל גם מדנמרק ומנורווגיה כדי לתגבר את מספר השוטרים. בתוך הקהילה היהודית, חלק מתכננים לעזוב את העיר לסוף השבוע: "עם האירוויזיון, יש התעצמות מסוימת בתחושת חוסר הביטחון שגברה כמובן לאחר ה-7 באוקטובר. יהודים רבים מודאגים", מסביר דובר הקהילה, פרדריק סיאדצקי.

מאלמו מוצאת את עצמה לעתים קרובות בצל אחיותיה הנוצצות יותר, שטוקהולם וגטבורג. עם זאת, הסיכוי לארח את האירוויזיון יכול להיות הזדמנות אדירה עבור מאלמו, ומציע הזדמנות לשכתב את הנרטיב שלה ולבסס אותה כמרכז תרבותי תוסס. יחד עם זאת, לאור המצב הנוכחי עולה לא פעם תמונה עגומה של עיר שנודעה כבר בעבר במורשת האנטישמית שלה עוד מלפני עשורים.

מאלמו מחאה פרו פלסטיני (צילום: Pavel Larsson, shutterstock)
מאלמו כבר שנים ידועה במתחים הפוליטיים הפנימיים שלה | צילום: Pavel Larsson, shutterstock

מאלמו היא גם מוקד מרכזי של הקהילה המוסלמית בשוודיה. שכונות גדולות של מהגרים מאכלסות כרבע מתושבי העיר ולא פעם מתנהלות בהן הפגנות ומחאות עם התנגשויות עם המשטרה המקומית. לכן קיום האירוויזיון במאלמו היא בחירה מעניינת אם לא בעייתית במקצת, וכעת נראה שהמורכבות שלה והמתחים הפוליטיים שבה עלולים לצבוע אותה ואפילו להכתים אותה. למעשה, האירוח של האירווזיון במאלמו עלול לעשות את האפקט ההפוך מהכוונה המקורית ולשים את העיר על המפה - לאו דווקא במובן החיובי.

מאלמו תצטרך להילחם על התדמית שלה

האירוויזיון הוא יותר מסתם תחרות שירה; זו חגיגה של גיוון, יצירתיות ואחדות. ערים מארחות מנצלות את ההזדמנות להציג את המורשת התרבותית שלהן בפני קהל עולמי. מנקודות ציון היסטוריות ועד סצנות אומנות עכשוויות, האירוויזיון מביא ערים לאור הזרקורים, ומזמין את הצופים לחקור את העושר שלהן במסורות וחידושים. לדוגמה, אירוח האירוויזיון של וינה בשנת 2015 האיר את מורשת המוזיקה הקלאסית שלה, ובמקביל גם הדגיש את סצנת האומנות המודרנית התוססת שלה, והותיר רושם מתמשך על המבקרים והמקומיים כאחד.

האירוויזיון מושך אליו עשרות אלפי מבקרים, ומוביל לדחיפה כלכלית משמעותית לעיר המארחת. בתי מלון, מסעדות ועסקים מקומיים חווים עלייה בביקוש, כאשר רבים מדווחים על העונה העמוסה ביותר שלהם במקביל לתחרות. בשנת 2017, קייב, אוקראינה, הייתה עדה לעלייה של 30 אחוזים בהכנסות מתיירות במהלך שבוע האירוויזיון. זרם זה של מבקרים מתורגם ליצירת מקומות עבודה, במיוחד במגזרי האירוח והשירותים. בנוסף, האירוויזיון מייצר הכנסות משמעותיות באמצעות מכירת כרטיסים, סחורה וזכויות שידור, מה שמחזק עוד יותר את הכלכלה המקומית.

אירוויזיון 2017 קייב אוקראינה (צילום: karnizz, shutterstock)
העניין בתיירות עלה בעשרות אחוזים. קייב 2017 | צילום: karnizz, shutterstock

הסיכוי לארח את האירוויזיון מדרבן לעתים קרובות שדרוגים תשתיתיים משמעותיים. ערים מארחות משקיעות בשיפוץ שטחים ציבוריים, שיפור רשתות תחבורה ובניית אולמות הופעות חדשים. בשנת 2012, באקו, אזרבייג'ן, עברה פרויקט מודרניזציה מסיבי, כולל בניית אולם חדיש כדי להכיל את התחרות. באופן דומה, ליסבון בירת פורטוגל, שיפצה את מרכז העיר ההיסטורי ואת אזור החוף שלה לקראת אירוויזיון 2018. שיפורים אלה לא רק משפרים את תדמית העיר לתחרות אלא משאירים מורשת מתמשכת לתושבים, ומשפרים את איכות חייהם.

האירוויזיון גם נותן זרקור עולמי לעיר המארחת, ומציג את התרבות הייחודית שלה, המסורות וציוני הדרך שלה לקהל בין-לאומי עצום. אומנים, מוזיקאים ומעצבים מקומיים זוכים לחשיפה לבמה רחבה יותר, ומטפחים תחושת גאווה וזהות לאומית. התחרות גם מעודדת חילופי דברים בין-תרבותיים, שכן המבקרים חווים את המנהגים והמסורות של העיר המארחת ממקור ראשון. בשנת 2019, תל אביב השתמשה באירוויזיון כפלטפורמה לחגוג את הסצנה הלהט"בית ואת הזהות הרב-תרבותית שלה. חשיפה בין-לאומית זו יכולה להוביל לעניין מוגבר תיירות וחילופי תרבות, ולייצר תדמית חיובית שאין שנייה לה בפרק זמן קצר במיוחד.

מאלמו משט פרו פלסטיני (צילום: JOHAN NILSSON/TT, getty images)
ייצטרכו לראות את ההשפעה אחרי התחרות. מאלמו | צילום: JOHAN NILSSON/TT, getty images

למרות האתגרים, אי אפשר להכחיש את ההשפעה של האירוויזיון על הערים המארחות. הוא פועל כזרז רב עוצמה לצמיחה כלכלית, פיתוח תשתיות והתחדשות תרבותית. התחרות מותירה מורשת מתמשכת, מעצבת את תדמיתה של העיר ומציבה אותה כיעד נחשק על המפה העולמית. לעומת ערים אחרות לאורך השנים, למאלמו יש משימה קשה בהרבה בניסיון לשנות את התדמית שנוצרה לה במהלך השנים. ההקשר המלחמתי בישראל מציב לה אתגר ביטחוני ובמקרה של אירוע חריג העיר תיחרט כמקום שבו כנראה בפעם הראשונה האירוויזיון לא תרם ליעד, ואולי אפילו פגע בו.