שנת 2023 הוכתרה כשנה החמה ביותר מאז החלו הרישומים לפני יותר ממאה שנה, אך כעת מסתמן כי קיץ 2024 יהיה לוהט, ואפילו חם יותר מהקיץ הקודם. כך לפי שירותי מזג האוויר של האיחוד האירופי שקבעו כי חודש אפריל האחרון היה החם ביותר בשנים האחרון, יותר מאפריל 2016 שהיה חם במיוחד ומהחמים שידעה היבשת מאז שנות ה-40.

ככל שהקיץ מתקרב, הציפייה מתערבבת עם חשש ביעדי תיירות רבים ברחבי העולם. הטמפרטורות הצורבות של השנה שעברה והשריפות ההרסניות נשארו, ומטילים צל כבד על תוכניות הנסיעה של השנה הנוכחית. עם שינויי אקלים שממשיכים להשפיע על דפוסי מזג האוויר, תעשיית התיירות מתכוננת לעונה נוספת של אתגרים והתאמות.

עונת השריפות הרשמית של יוון החלה ב-1 במאי, ותימשך עד ה-31 באוקטובר, אך המדינה כבר נלחמה במספר שריפות השנה לאחר שהטמפרטורות עלו מעל ל-30 מעלות בחודש מרץ. לקראת עוד קיץ ארוך וחם, יוון מכפילה את צוותי הכיבוי שלה ומאמצת טקטיקות כיבוי חדשות. ישנם גם עונשים מחמירים יותר על הצתה ברשלנות, שהייתה הסיבה למספר שריפות בשנת 2023. כזכור, בחודש יולי הקודם אלפי תיירים נאלצו להימלט מרודוס כשלהבות השתוללו ברחבי האי. המצב היה דומה גם בטורקיה, איטליה (כולל האי סיציליה), קפריסין, אלג'יריה ותוניסיה שהיו בין שאר מדינות הים התיכון שהתמודדו עם השריפות במהלך הקיץ.

גל חום אירופה איטליה (צילום: Antonio Masiello, getty images)
איטליה נאלצה להתמודד עם קיץ רותח בשנה שעברה וכך גם צפוי בשנה הנוכחית | צילום: Antonio Masiello, getty images
שריפה ברודוס 2023 (צילום: Dan Kitwood, getty images)
חלקים רבים נשרפו והתיירים נאלצו להתפנות. רודוס, קיץ 2023 | צילום: Dan Kitwood, getty images

תעשיית האירוח, הנשענת במידה רבה על נסיעות בקיץ, מתכוננת להשפעה של מזג האוויר הרותח. בשנה שעברה, שריפות וחום קיצוני גרמו לאובדן הכנסות משמעותי מתיירות באזורים שונים ובמיוחד במדינות הים התיכון. יוון, איטליה, צרפת וספרד דיווחו כולן על ירידה משמעותית בהזמנות, כשההפסדים התרחברו מעבר לאזורים המושפעים ישירות מהלהבות.

בתוך כך, יוון שמקבלת כ-30 מיליון תיירים בכל שנה, עומדת בפני קיץ מרתיע במיוחד. מומחים מזהירים כי השריפות של 2023 הותירו את הנוף פגיע יותר עם פחות עצים ויובש מוגבר, כך ששריפות עלולות להתפשט אפילו מהר יותר השנה. זה מעורר דאגה לא רק לביטחון הציבור, אלא גם לרווחה הכלכלית של אינספור קהילות התלויות בתיירות.

שריפות רודוס יוון (צילום: ANGELOS TZORTZINIS, getty images)
הרשויות כבר מתכוננות לגל שריפות. יוון | צילום: ANGELOS TZORTZINIS, getty images

ההשלכות הכלכליות של אסונות הקשורים באקלים מורגשות בצורה חריפה במדינות הים התיכון הנשענות במידה רבה על תיירות. עסקים קטנים הפונים לתיירים כמו מסעדות, חנויות מזכרות ומפעילי טיולים, מתמודדים עם הפסדים כספיים כאשר מספר המבקרים הולך ומתמעט. אובדן מקומות עבודה במגזר התיירות מחמיר עוד יותר את המצוקה הכלכלית, במיוחד באזורים שבהם התיירות היא מקור ההכנסה העיקרי. יתרה מכך, לפגיעה ארוכת הטווח בתשתיות ובמשאבי הטבע יכולה להיות השפעות מתמשכות על הכלכלה המקומית.

בעוד שהים התיכון הוא נקודה חמה, האיום משתרע הרבה מעבר. גם יעדי תיירות פופולריים במערב ארצות הברית, אוסטרליה וחלקים מאפריקה מתמודדים עם סיכונים דומים. ככל שאירועי מזג אוויר קיצוניים הופכים תכופים ואינטנסיביים יותר, תעשיית התיירות העולמית עומדת בפני עתיד מאתגר יותר.

גל חום אירופה איטליה קולוסיאום (צילום: Stefano Montesi - Corbis, getty images)
גם כאן מתכוננים למעלות גבוהות. רומא, איטליה | צילום: Stefano Montesi - Corbis, getty images

ההשלכות של גלי חום קיצוניים ושריפות בר על תעשיית התיירות מרחיקות לכת. אתרי נופש על החוף רואים ירידה במספר המבקרים מכיוון שהטמפרטורות הצורבות הופכות את השיזוף והשחייה לפחות מושכים. אתרי תרבות סובלים מכיוון שתיירים בוחרים להישאר בבתיהם במקום לחקור אתרי תיירות או ציוני דרך היסטוריים בחום הלוהט. בנוסף, איום השריפות יכול לשבש את תוכניות הנסיעה, לאלץ פינוי, ביטולי טיסות וסגירה שמשבשים את זרימת ההכנסות מתיירות כפי שקרה בשנה שעברה.