יעד הגירעון לשנת 2024 נפרץ ארבעה חודשים בלבד מתחילת השנה: הגירעון המצטבר ל-12 החודשים האחרונים - האוברדרפט של המדינה - גדל ב-0.8% בחודש אפריל והסתכם ב-7% מהתוצר. בתקציב המעודכן שאישרה הממשלה רק בחודש מרץ האחרון נקבע יעד הגירעון ל-2024 על 6.6%.

עוד ב-N12 כלכלה:

• זו רק ההתחלה: מחיר המלחמה שכולנו נשלם
• התנאי של סמוטריץ' להעברת עוד תקציב לצה"ל
• ת"א צונחת בדירוג הערים העשירות בעולם

העמקת הגירעון פירושה העמקת האוברדראפט של מדינת ישראל - צעד שידרוש נטילת חובות בשווקים הבין-לאומיים בריביות שהולכות ומטפסות.

לפי תחזיות של רבים מהגורמים הכלכליים הגירעון המצטבר לשנת 2024 כולה עשוי להגיע בסופו של דבר לשיעור גבוה עוד יותר מהתוצר. סוכנות דירוג האשראי S&P וקרן המטבע הבין-לאומית (IMF) העריכו בחודש שעבר כי הגירעון של ישראל לשנה הנוכחית יגיע ל-8%.

לפי האומדן שפרסם אגף החשב הכללי במשרד האוצר, הזינוק בגירעון נובע מהירידה בהכנסות המדינה מגביית מיסים בשילוב הזינוק בהוצאות על רקע המלחמה. מתחילת השנה הסתכמו הכנסות המדינה ב-157.6 מיליארד שקל - קיטון של 2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בה בעת הגיעו הוצאות הממשלה מתחילת השנה ל-195.3 מיליארד שקל - זינוק של 35.8% בהשוואה לארבעת החודשים הראשונים של 2023.

באגף החשב הכללי במשרד האוצר מציינים כי הגידול נובע בעיקר מהוצאות גבוהות במערכת הביטחון עקב המלחמה, שינויים בהתפלגות ההוצאות השנה ביחס לשנה שעברה וכן מתשלומים קשיחים הנובעים מחוק והסכמים. אומדן הוצאות המלחמה מתחילת 2024 עמד על כ-34.7 מיליארד שקל ועל 59.6 מיליארד שקל מאז פרוץ המלחמה.

בתגובה לנתונים כתב שר האוצר לשעבר ויו"ר ישראל ביתנו חה"כ אביגדור ליברמן בחשבון ה-X שלו (לשעבר טוויטר) כי העמקת הגירעון מבטאת "פשיטת רגל כלכלית מוחלטת ואובדן שליטה על התהליכים הכלכליים".

מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים חה"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) כתב בעקבות הפרסום: "כפי שצפיתי בעת אישור התקציב - אנחנו בדרך לגירעון הדו-ספרתי".