ארגון הבריאות העולמי פרסם אמש (שני) דוח חריג, לפיו גבר בן 28 מאבו דאבי, נדבק בנגיף קשה ממשפחת הקורונה, ה-MERS, הידוע גם כשפעת הגמלים. לפי הדוח, הצעיר, שלא שהה בקרבת החיה, הגיע לבית חולים כשהוא מקיא ומשלשל, עם כאבים בגוף, בעיקר בצד ימין, וכן עם קושי במתן שתן. לאחר מספר ימים מצבו הוחמר והוא נכנס לטיפול נמרץ, כשהוא במצב אנוש.

אחרי כשבועיים, כפי שמדווח ארגון הבריאות בדוח, עשו לצעיר בדיקת מטוש וגילו שהוא חולה בנגיף ה-MERS. "הנגיף הזה הוא קשה מאוד, ואין לו חיסון עדיין. מצבו של הבחור התייצב והוא עדיין מאושפז", נכתב.

וירוס קורונה אילוסטרציה (צילום: getty images)
הנגיף הקטלני שאותר, ממשפחת הקורונה | צילום: getty images

"ב-10 ביולי 2023, איחוד האמירויות הערביות הודיע לארגון הבריאות העולמי (WHO), על מקרה הידבקות של צעיר מאבו-דאבי בנגיף ה-MERS הקשה, ממשפחת הקורונה", צוין בדוח. "מה שחריג שזה מקרה בודד של הידבקות בנגיף, לאחר כמה שנים שלא שמענו על מקרים. דבר מדאיג נוסף, הוא שבדרך כלל נדבקים מהנגיף על ידי חיות, בעיקר גמלים. במקרה הזה - הבחור לא שהה לצד גמל, כך התברר בחקירה אפידימיולוגית. לכן יש חשש שאולי נדבק מבני אדם", נכתב, כאשר כרגע טרם ידוע בוודאות ממה הצעיר נדבק.

לפני המקרה המתואר בדוח, הדבקה אחרת בנגיף זוהתה משנת 2021 באיחוד האמירויות. אך בניגוד למקרה הנוכחי, ההדבקה ההיא הייתה מבעל חיים - מה שמעלה חשש אמיתי בקרב ארגוני הבריאות בעולם, שעוקבים בדאגה אחר המצב.

בדיקות קורונה בסין (צילום: Xinhua News Agency, Getty images)
בדיקות קורונה בסין | צילום: Xinhua News Agency, Getty images

"נגיף ה-MERS, שנקרא גם תסמונת הנשימה במזרח התיכון, הוא למעשה זיהום נגיפי בדרכי הנשימה הנגרם על ידי וירוס ממשפחת וירוסי הקורונה", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונולוגיה באוניברסיטת בר אילן. "התסמינים שלו נעים מתסמינים נשימתיים א-סימפטומטיים או קלים, ועד למחלות נשימתיות חריפות ומוות. תסמינים כמו חום, שיעול וקוצר נשימה, או תסמינים במערכת העיכול, כולל שלשולים", הוא מוסיף.

"המקרה הנוכחי מדאיג את ארגון הבריאות העולמי ובצדק, היות שלא יודעים ממה נדבק הבחור", מציין פרופ' כהן. "ואם חלילה בשלב מסוים הווירוס יעבור מוטציה או יתחבר עם קורונה מזן אחר, הוא יעבור בקלות בין אנשים - אז נהיה בצרות. כרגע ידוע שווירוס ה-MERS עובר בין חיות לבני אדם. אבל כאן בפעם הראשונה, האדם לא היה ליד גמל או חיה אחרת. האיום הוא רציני, כי אין לנו כרגע חיסון לנגיף ה-MERS. אין חיסון או טיפול ספציפי זמין ומדובר בווירוס קטלני, בין עשרה ל-30 אחוז מההידבקויות נגמרות במוות".

בדוח של ארגון הבריאות העולמי, צוין בנוסף, כי הארגון "ממשיך לעקוב אחר המצב האפידמיולוגי ועורך הערכות סיכונים, על סמך המידע הזמין העדכני ביותר. ארגון הבריאות העולמי מצפה שמקרים נוספים של זיהום בMERS-CoV יידווחו מהמזרח התיכון וממדינות אחרות, שבהן MERS-CoV מסתובב, ולשים לב לכל מקרה חריג". מקורו של הנגיף MERS-CoV, הוא ככל הנראה בעטלפים, אולם בני אדם לרוב יידבקו בו באמצעות מגע ישיר או עקיף עם גמלים. העברה בין בני אדם, מתרחשת בדרך כלל במגע קרוב עם נשא הנגיף.